Fokustema
Avelssto
Läs senare

Ny dam på Snogarp

Snogarps Gård har shoppat intressanta fölstoet Vale Capar (e. Conway Hall) som tillhörde absoluta kulltoppen som unghäst och går till avel med rekordet 1.12,5 och 175.651 euro intjänat.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant

Bland meriterna finns segern i Gran Premio Allevatori Filly, GP Italia, Andreani och ett försök till Oaks del Trotto där hon var trea i finalen.
Mamma Madame Capar travade 1.14,1 och tjänade 38.556 euro. Hon är i sin tur syster med ”Plåt-Sven” Anderssons topphäst Lord Capar 1.10,9/472.048 euro som bland annat vann Ulf Thoresen Memorial samt Calypso Capar 2,8 miljoner och 1.12,8-rekord, han vann bland annat Gran Premio Allevatori.
Andra topphästar från samma mödernelinje är Broadway Hall, Corky och Yorktown Gunner.
– Vale Capar avslutade tävlingskarriären i höstas och kommer att få Face Time Bourbon som första partner i aveln, berättar Calle Wihlborg.

Fokustema
Hästhagen
Läs senare

Sötchock från fölhagar i 18 dagar

Från och med idag kan man under hela dagarna på ATG och Youtube följa ett gäng föl och deras mammor på Skråmsta Stuteri.
– Det blir vad jag förstått en form av ”slow-tv”. Förhoppningsvis är det lite mer action på fölen här än det blivit i SVT:s uppmärksammade ”Älgvandringen”, skrattar Skråmstas Carina Dahling.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG

Älgvandringen har blivit en uppmärksammad produktion av SVT trots att programmet egentligen mest visar öde tomma skogar. Häromveckan skrev någon tv-krönikör att efter flera dagars väntan hade till slut några renar passerat genom bilden…Det är garanti på att det blir mer rörelse och liv i det som händer i hagarna på Skråmsta, även om det förstås kommer att sovas en hel del också.

Det är ATG som står bakom denna lite annorlunda satsning på att i 18 dagar följa den väldigt vanliga vardagliga vardagen i hagar med rätt så nyfödda föl och fölston nu på vårkanten. En daglig dos ”sötchock” rakt in i vardagsrummet kanske är vad som behövs för alla som blivit hemmasittare som en följd av restriktionerna runt corona-pandemin.

Carina Dahling ch Wilhelm. Foto: ATG

– Det är så ATG tänkt. Det kom lite hastigt och oplanerat för oss, men vi tycker det är en bra idé och ställer upp med vad vi kan. Det här blir hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar. Om våra föl kan bidra till att sprida och skapa intresse för hästar är vi bara glada, säger Carina Dahling.

Hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar

De föl och fölston som är med är inga ”anonyma hästar”. Fölstona och vilka hingstar fölen är efter finns med i listan här intill. Även om fölen inte är namngivna ännu har de fått ”arbetsnamn” som tv-tittarna får bekanta sig med: Ola, Gunnar, Holger, Malin, April-april och ett par till. Det är alltså en bestämd grupp föl och fölston som valts ut till ”Hästhagen”, som programmet ska heta.

Fakta

Stona och fölen som presenteras av ATG

 • Malin
  Främsta egenskap: Busig tjej, framåt
  Mamma: Marit Udsen
  Pappa: Orlando Vici
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Wilhelm
  Främsta egenskap: Fin fölunge som är lite försiktig
  Mamma: Royalty Forever
  Pappa: Southwind Frank
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Holger
  Främsta egenskap: Bastant, cool och matglad
  Mamma: Classact Volo
  Pappa: Father Patrick
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Gunnar
  Främsta egenskap: Tuff och nyfiken
  Mamma: Staro Karate Kate
  Pappa: S.J.’s Caviar
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • April April 
  Främsta egenskap: Försiktig, har en ovan mamma
  Mamma: Desdemona Boko
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Färskhagen/Rasthagen
 • Ola
  Främsta egenskap: Yngst i gänget, försiktig
  Mamma: Mighty Trick
  Pappa: Trixton
  Kommer att hålla till i: Färskhagen
 • Uffe
  Främsta egenskap: Stor och kaxig, har en bestämd tuff mamma
  Mamma: Askens Valencia
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
Expandera

– Vi fick ju utgå från de ston som har fölat…Klockan 07:30 varje morgon släpps de i de hagar som det nu riggats kameror runt. Då kan jag rekommendera att ha den här kanalen på, för det brukar alltid vara lite morgonaction då fölen är pigga och glada över att få komma ut. Då är chansen stor att de busar runt. Annars blir det naturligtvis så att fölen ligger och sover mycket…men det är ju så det är, och har väl på sitt sätt sin charm att visa också, säger Carina Dahling.

Med start idag klockan 07:30 och fram till den 17 maj pågår det konstanta visandet av föl och deras mammor i hagarna på Skråmsta, mellan klockan 07:30 och 16:00.

– Bilderna visas med viss fördröjning. Dels för att den som sitter i sändningskontrollen ska kunna lägga ut den kamera där det just då händer mest, men det är också en säkerhetsgrej. Om det oerhört tråkiga skulle råka hända att en fölunge blir sparkad illa ska tittarna inte behöva se det, säger Carina Dahling.

Två kameror uppriggade

Runt den största hagen är två kameror uppriggade. Där ska de flesta hästarna i den utsedda gruppen gå. Två mindre hagar, där stoet går ensamt med sitt föl, har en kamera var.

– Alla i gruppen kommer inte att vara med alla dagar, det blir viss variation. Men meningen är att de som tittar hela tiden ska kunna veta vilken häst som är vilken och på så sätt lära känns individerna, säger Carina Dahling.

ATG:s PR-manager Martina Olsson förklarar hur man tänkt:

– Under coronapandemin håller många sig hemma. Vissa är oroliga, andra är uttråkade och vad passar då bättre än en lång livesändning med föl i en hage? Formatet är en riktig sötchock som ger ett avbrott från både vardag och corona-rapportering. Och bäst av allt… hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket.

Hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket

Några av fölen som valts ur har lite extra spännande stam.

Hingsten som ska gå under namnet ”Uffe” är efter Timo Nurmos Kriterievinnare och världsrekordhållare Villiam undan Askens Valencia som tog 13 segrar på 34 starter och sprang in 1,7 miljoner kronor.

”Wilhelm” har helamerikanska föräldrar: Han är efter Southwind Frank och Royalty Forever – mamman är syster till Hambletonianvinnaren Royalty For Life.

”Holger” är efter Father Patrick och Classact Volo – mamman är syster med avelshingsten Classic Photo.

– Elitloppet närmar ju sig med stormsteg och vem vet, några av fölen kanske är framtida Elitloppsvinnare, säger Martina Olsson.

Fakta

Fakta ”Hästhagen”

”Hästhagen” är ett direktsänt program i ”slow-tv-format”, oklippt och oredigerat från hästarnas egen naturliga miljö. Programmet visas under 19 dagar, från onsdag 29 april till söndag 17 maj och sändningstider är 07.30-16.00. ”Hästhagen” kan ses på ATG Youtube och på www.atg.se/hasthagen. Varje dag startar en ny direktsändning och det finns även möjlighet att se de gamla sändningarna i efterhand. 

”Hästhagen” utspelas på Skråmsta Stuteri i Bro utanför Stockholm.

Fölen och deras mammor kan med hjälp av fyra kameror följas i Färskhagen, Rasthagen och Bebishagen. I Rasthagen och Färskhagen går fölen ensamma med mamman. Med kompisarna i Bebishagen är det gemensam lek och bus. 

Expandera

 

 

Fokustema
Avel
Läs senare

Ivory di Quattro blev storebror

Ivory di Quattro var en Robert Berghs imponerande V75-vinnare på Åby igår. Samma dag blev hästen storebror.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.

Femårige Ivory di Quattro (e. Love You – Outlook Kronos) vann klass I-försöket på 1.12,2a/2.640 meter, hästens tredje raka i år och sammanlagt tionde segern i 24:e starten. Prestationen gav indikationer på att Ivory di Quattro kommer att fortsätta klättra mot silver- och gulddivisionen.

Samma dag födde alltså Ivory di Quattros mamma Outlook Kronos (e. Cantab Hall – Luck Of The Day) sitt sjunde föl, en dotter med Maharajah (e. Viking Kronos – Chili Khan) som pappa.

Outlook Kronos har förutom Ivory di Quattro också lämnat sexåriga Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) 1.10,8am/1,6 mkr, i träning hos Philippe Billard/Fabrice Souloy.

Italienfödda Outlook Kronos ägs av nederländska Stal Quattro, men är intagen i svenska stamboken och alla hennes föl har registrerats svenskfödda.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Face Time Bourbon i comeback

Storstjärna i comeback. Bana korttidspermitterar. V65 Xpress i Norge. Första avkomman för miljonärska. Kvaltider i USA. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Face Time Bourbon har inte varit synlig sedan han vann Prix de Selection (€200.000) på Vincennes den 29 februari. Egentligen var det tänkt att Sébastien Guaratos stjärna skulle startat i Prix de l’Atlantique den 18 april, men loppet ställdes in på grund av Covid-19.

Paris-Turf igår.

Nu berättar Guarato för Paris-Turf, att Face Time Bourbon går ut direkt i Prix René Balliere på Vincennes den 21 juni. Därefter blir det start i Prix de l’Atlantique i juli. Fortsättningen blir sedan Criterium des 5 ans och Europeiskt Femåringsmästerskap.

***

2 Travsporten rullar sedan i söndags åter på norsk mark och idag tävlas det dessutom på två banor, både Jarlsberg och Leangen. I jakt på att plocka tillbaka förlorade omsättningskronor, och med sänkt totoskatt i ryggen, utökar det norska spelbolaget Norsk Rikstoto med ytterligare en spelform, en V65 Xpress-omgång med tre lopp vardera från de norska banorna.

***

3 Efter Åbys sportsliga höjdare fredag-lördag är Solvalla ensam på banan på svensk mark idag med travtävlingar. Första start för tävlingarna med GS75 är klockan 13.45. Bland annat gör nu sexårige Mr Deauville årsdebut. Hästen slog in 240.000 kronor redan i livets andra start – i september som tvååring! Sedan dess har utvecklingen inte varit lika spikrak när hästen matchades i årgångsloppen. Förra våren hittade han stilen på allvar med två segrar på kort tid innan en nytt långt uppehåll väntade. Idag är det alltså dags för comeback. Här är startlistorna till söndagens tävlingar!

***

4 Legoholm Zon (e. Pine Chip-Coco Robin), 1.11,2ak/1.108.200 kr, har fått sin första avkomma – ett stoföl efter Maharajah – hos ägarna Långeruds Gård, det vill säga Madelen och Torbjörn Ohlzon. Stoet hann med 68 starter, 13 segrar varav en av triumferna kom inom rikstoton.

Legoholm Zon med sin dotter efter Maharajah. Foto: privat

Legoholm Zon ingår i en syskonskara på fem hästar och där samtliga av modern Coco Robins (e. Credit Winner) fem avkommor startat. Tillsammans tog de 23 segrar på 152 starter och drygt 1,7 miljoner.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

5 I spåren av Covid-19 har Mantorptravet valt att korttidspermittera banans personal. Det får till följd att sportkontoret är obemannat tills vidare på fredagar.

***

6 Kvalloppen börjar poppa upp lite överallt i USA och i fredags var två banor igång, Pinehurst i North Carolina och Sunshine Meadows i Florida. På lördag kördes det kval i Florida på Gil Crest Training Center.

 

Frode Fladen. Foto: stalltz.se

Tre av fyra kvallopp vanns av nordbor på Sunshine Meadows och snabbast av vinnarna var fyraårige valacken Explosivebreakway (e. Explosive Matter-Phaeton) för Frode Fladen. Den Fred Grant-tränade hästen avrundade sista quartern på 1.06,7 och kom hem på 1.12,2/1.609 meter.

På samma bana kvalade Lennart ”Srf Stable” Ågrens delägde The Veteran (e. Muscle Mass-Tequila Slammer) och han höll undan med huvud för Rene Sejthen på 1.14,1 från spets och femåringen avrundade med 1.13,1 sista 400 meterna.

På Pinehurst vann Doug R Ackerman med treårige Saylor (e. Chapter Seven-Creme de Cocoa) och han kom hem på 1.12,8 efter travat sista quartern på 1.06,7. Ifjol startade han nio gånger, vann två lopp, tog rekordet 1.12,8 och sprang in 64.943 dollar. Modern Creme de Cocoa (e. Chocolatier), 1.10,6/$494.160, slutade tvåa i finalen i Merrie Annabelle.

En treårig avkomma till Chapter Seven var snabbast på  Gil Crest Training Center. Reba Blue Chip (u. Natashas Kiss) vann för Verlin Yoder på 1.14,7 efter 1.08,7 sista quartern. Förra året startade stoet fem gånger och vann tre lopp.

***

7

Lexington Selected Yearling Sale gör en hel del förändringar i år på grund av covid-19 även om auktionen inte hålls förrän i oktober på Fasig-Tipton. Auktionsfirman har beslutat att erbjuda online-bud och dessutom kommer kapaciteten för möjligheter att ge bud på telefon ökas.

Maverick. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Vi kommer – skriver Lexington Selected Yearling Sales Company i ett pressmeddelande – noggrant utvärdera och övervaka hälsotillståndet i hela USA och Kanada. Våra resebegränsningar har försenat våra fysiska inspektioner av unghästarna. För närvarandes arbetas det med att göra alla justeringar som krävs för att ordentligt bevara ”The Lexington Experience”.

Lexington Selected Yearling Sale hålls den 6-10 oktober och förra året slogs nytt auktionsrekord när de två dyraste ettåringarna någonsin såldes på Fasig-Tipton.

 

Sport