Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny dansk toppfyraåring!

Danska E-årgången är något alldeles extra och Eros Zola är inget undantag.
Hans insats igår på Åbytravet var enastående.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Hästen fick ett otroligt tufft lopp och jag hade ingen tanke på att han skulle stå hem, sade Flemming Jensen i segerintervjun.

En resa utvändigt om Shapes i rena Elitloppstempot – första varvet travades efter 1.09,9 – borde satt sina spår, men istället gick Eros Zola (e. Zola Boko-Global Lady) ifrån med två längder och vann på nya rekordet 1.11,3a/1.640 meter.

– Normalt försöker jag ta upp och särskilt som Carl Johan (Jepson) ville köra i ledningen hade jag gärna tagit rygg på Shapes. Eros Zola var dock alldeles för gåvillig ikväll. I sista sväng tog det inte emot som jag kanske hade förväntat mig, fortsatte Jensen.

Eros Zola fyllde på 60.000 kronor på sitt bankkonto och har tjänat 358.542 kronor på 23 starter.

– Vi har inga fyraåringslopp kvar i Danmark i år, men på Mantorp den 23 december finns det ett lopp för honom över full distans. Det är kanske det vi ska sikta på, funderar Flemming.

Fakta

Eros Zola

Brun valack 3 år e. Zola Boko-Global Lady e. Angus Hall
Rekord: 1.11,3ak*
Prissumma: 358.542 kr
Resultat: 22 st: 9-5-1
Ägare: FC Bryggen Aps med flera, Danmark
Uppfödare: Dorthe Christiansen Aps, Danmark
Tränare: Flemming Jensen, Danmark
Körsven: Flemming Jensen, Danmark

Expandera

Loppet på Mantorp är Sture Lindströms lopp för hästar upp till 400.000 kronor med 100.000 kronor i förstapris.

Eros Zola tog sin största seger av nio i karriären penningmässigt och valacken har varit med och krigat i unghästsammanhang i sitt hemland.

Som treåring slutade han tvåa i consolation i Danskt Travkriterium och i år tog han sig till final i Derbyt, men galopperade bort sig i finalen för Björn Goop. Efter det har han också vunnit consolation i Grand Circle 4 års Championat.

Eros Zola är undan svenskfödda Global Lady (e. Angus Hall-I Dream the Dream), som har tre startande avkommor och där Eros Zola är den enda som sticker ut – de två andra är Dotsy Lady (49.639 dkr) och Bubble Lady (28.348 dkr).

Global Lady importerades till Danmark 2009 och där vann hon sju lopp på 20 starter, tog rekordet 1.15,5am och tjänade 77.488 danska kronor i regi uppfödaren Dorthe Christensen.

Global Lady ingår i samma syskonskara som svenska mästarinnan Global Kitten (e. Striking Sahbra), 1.11,2ak/2.303.631 kr, och Global Patriot (e. Dream Vacation), 1.10,9ak/994.150 kr.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Årsdebuten som lovar gott

Några galopper för mycket som treåring.
Nu verkar bitarna ha fallit på plats för Viva la Vida Face.
Gårdagens årsdebut lovar gott!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Viva la Vida Face (e. Joke Face) visade både fin styrka och snabbhet föra året, men en del galopper var satte käppar i hjulen. Seger på 1.14,2/2.140 mneter med voltstart på hemmabanan Jägersro i augusti var en av de starka insatserna under treåringssäsongen, rekorden långsammare än stallkamraten Rajesh Face (e. Raja Mirchi) svenska rekord.

Att förhoppningarna från stallet fanns på hästen berättade Adrian Kolgjini i Sulkysports populära serie Treåringskullen förra våren:

”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren.”

Efter knappa 200.000 kronor insprunget under treåringssäsongen årsdebuterade Viva la Vida Face i Halmstad igår efter drygt två månaders uppehåll och det var en återkomst med mersmak. Adrian Kolgjini var offensiv från bakspår i volten och redan på första långsidan satt han i tät. Efter 1.17,5 första kilometern skärptes farten rejält på sista bortre långsidan.

Via 1.13,3 sista 800 när han stack undan med flera längder 400 kvar och skar mållinjen med fin spänst i steget. Segertiden skrevs till 1.16,0/2.140 meter.

Samma möderne som Southwind Frank

Viva la Vida Face tillhör Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) sista kull och är vinstrikast bland 46 svenskfödda i årgången.

Fakta

Viva la Vida Face

Valack 4 år e. Joke Face – Que Sera Sera e. Varenne
Resultat: 12 st: 3–1–4
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,7am
Intjänat: 227.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson.
Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Jessie Wandenberg

Expandera

Modern Que Sera Sera (e. Varenne) var ostartad och betäcktes som fyraåring. Förutom Viva la Vida Face har även Tipsy Face (e. Joke Face) startat och vunnit tre lopp. Själv är hon en dotter till amerikanskan Out Of The Game (e. Muscles Yankee), som Staffan Svensson köpte för 50.000 dollar i Harrisburg hösten 2003.

Out Of The Game var duktig som tävlingshäst, vann elva lopp på 31 starter och tjänade 827.800 kronor i regi Staffan Svensson och Hans Adielsson. Bland annat slutade hon trea i Stosprintern 2006, där Flicka Kronos vann. Segerrekordet sattes till 1.12,0ak*.

Viva la Vida Face kommer från samma möderne som USA-kulltoppen och avelshingsten Southwind Frank (e. Muscle Hill-Flawless Lindy), 1.09,8ak/$1.950.887, som bland annat satte världsrekord med 1.09,8ak som tvååring.

Que Sera Sera är i år dräktig med Raja Mirchi.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Två svensktränade i Luxembourg?

13 hästar kvarstår i Prix de Luxembourg efter första strykningsomgången och två svensktränade travare finns bland de anmälda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var fyra i årsdebuten i Prix de Brest på Vincennes med Björn Goop i sulkyn. Ett lopp som vanns av Dorgos de Guez och som också står kvar i anmälningslistan till Prix du Luxembourg, där samtliga som vill kan starta.

Björn Goop-tränade Zlatan årsdebuterar och han har inte varit ute och tävlat sedan han slutade oplacerad i Prix Tenor de Baune den 26 december på Vincennes.

Nämnas ska också att Anders Ströms uppfödning Frisbee d’Am är anmäld till loppet.

Senast en svenskfödd travare vann Prix du Luxembourg var 2015. Då skötte Erik Adielsson tömmarna bakom Hans R Strömberg-tränade On Track Piraten.

Imorgon klockan 09.30 blir den definitiva startlistan till loppet klar.

Prix du Luxembourg (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro.
2.100 meter, autostart.

 • Desir Castelets
 • Violetto Jet
 • Romanesque
 • Eclair de Gloire
 • Frisbee d’Am
 • Dreambreaker
 • Zlatan (Björn Goop)
 • Tamure Roc
 • Drole de Jet
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Dorgos de Guez
 • Anzi des Liards
 • Ble du Gers
Fokustema
Halmstadtravet (uppdaterad)
Läs senare

Lärling avstängd för sparkat häst

Hyllades av tränaren på twitter – lärling avstängd en månad för ha sparkat häst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Jonas M Oscarsson slutade tvåa bakom Claire di Quattro på Halmstadtravet igår och han fick lovord av sin arbetsgivare Marcus Lindgren på twitter:

”Claire di Quattro var inte som bäst för dagen men Jonas körde briljant å gungade in henne till ytterligare en fint betalande andraplats i januari!”

Måldomarnämnden på Halmstadtravet var inte lika glad över Jonas M Oscarssons agerande. Han dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 11 februari och 9 mars för att ha sparkat Claire di Quattro.

Överklagar beslut

– Detta är helt sjukt! Jonas sparkade ingen häst, detta kommer att överklagas omedelbart, skriver Marcus Lindgren.