Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Ny dopingdom för Burke

USA:s främste och världens ledande sulkytränare Ron Burke förekommer frekvent i dopingsammanhang och nu har en av hans hästar fastnat i en kontroll igen...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ron Burke har åkt fast för doping igen. Foto: stalltz.se
Ron Burke har åkt fast för doping igen. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fiftyfour K (e. Sebastian K.-Westfiftyfirst) tävlade med substansen Triamcinolonacetonid i kroppen när han vann en divsion av Arden Downs ($18.061) på Meadows den 30 juli förra året, rapporterar amerikanska travförbundet U.S.T.A.

Utvändige Fiftyfour K spurtar till vinst – en seger han tappar efter ha visat upp ett positivt dopingprov. Foto: Chris Gooden

Straffet är utmätt till 1.500 dollar i böter och avstängning mellan 15-29 mars. Dessutom går Fiftyfour K:s ägare Here S To Us Stables miste om förstapriset på 9.030 dollar. Istället lyfts Guido Di upp som vinnare i Grand Circuit-löpningen.

Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.

Fler dopingdomar

Men Ron Burke var inte ensam om att åka fast. Todd Luther-tränade passgångaren Sudden Change tävlade med det lugnande medlet Xylavet när det elvåaåriga stoet vann med nos på Miami Valley den 19 januari.

Sudden Change N fråntas segern – värderad till 5.000 dollar – medan Luther stängs av i fem dagar och ska betala 1.000 dollar i böter.

Vidare så tävlade Marcus Marashians passgångare Dancin Rebel med fenylbutazon i kroppen när han slutade fyra i ett lopp på Meadows den 22 maj ifjol. Några böter – eller avstängning – delades inte ut till tränaren utan hästens ägare går miste om prispengarna på 760 dollar.

Merril Bensons Go Sandy Go hade också fenylbutazon vid seger i ett lopp på Meadowlands den 10 december ifjol. Det slutade med 500 dollar i böter och 15 dagars avstängning för Benson plus tappat förstapriset på 7.500 dollar.

Margaret Spagnolas Yamaka hade ett för högt värde av det muskelavslappnade preparatet methocarbamol i kroppen när hästen startade och vann på Saratoga Raceway den 5 februari. Hästens tränare har dömts till 500 dollar i böter, tre dagars avstängning och hästens ägare går miste om förstapriset på 6.500 dollar.

Noteras kan också att Roger Hammer – mannen bakom Hambletonian-vinnaren Vivid Photo – har överklagat den dopingdom på 180 dagars avstängning och 5.000 dollar i böter som Sulkysport berättade om förra veckan.