Fokustema
ATG
Läs senare

Ny hopsamling av jackpotpengar

Efter mellandagsrally och sensommarattack på V75 drar ATG nu föga oväntat igång en likadan vårkampanj.
Av
Lars G Dahlgren
ATG flaggar upp för att man sparar ihop till en storjackpot på påskdagen. Foto: Micke Gustafsson/ALN
ATG flaggar upp för att man sparar ihop till en storjackpot på påskdagen. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Redan när tävlingsprogrammet kom förra året med nya V75-dagar inlagda på skärtorsdagen (Gävle) och påskafton (den norska omgången på Klosterskogens storloppsdag) låg det i luften att man skulle satsa på att ett arrangemang liknande det man de två senaste åren haft runt jul och nyår och förra året också i slutet av augusti.

Från och med Rommes omgång på lördag pillrar man undan 20 procent av potten när det blir jackpot och istället för att dela ut dem på sju rätt veckan efter läggs de i sjurättspotten i Rommes påskdags-V75:a den 1 april. Målet är förstås att försöka bygga en omsättningskittlande pott denna söndag.

Sjurättspotten i nysslidna nyårsdags-V75:an på Örebro uppgick till 57 miljoner kronor. Av dem stannade endast en tredjedel i Sverige, på ett Harry Boy-system medan resten togs hem av spelare som lämnat in sina system via tyska och maltesiska spelbolagspartners till ATG.

Förutom de tre ovan nämnda omgångarna utgörs påskhelgens V75-omgångar av Färjestads långfredagstävlingar. ATG har gett påskveckans fyra V75-dagar namnet V75 Spring Race.

 

Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

V75: ”Intressant i ledningen”

Åtta hästar och flera med segermöjligheter.
Robert Bergh har laddat för V75 på hemmaplan idag.
– Det vore intressant att prova L.L.Labero i ledningen, säger Robert Bergh.
Av
Mathias Hedlund
L.L.Labero och Robert Bergh vid hästens senaste seger under Elitloppshelgen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
L.L.Labero och Robert Bergh vid hästens senaste seger under Elitloppshelgen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hemmatränaren Robert Bergh plockar ut åtta hästar i dagens V75-omgång och en av dem är streckfavorit i jackpotomgången med 18,5 miljoner kronor extra i sjurättspotten. Det handlar om L.L.Labero (V75-2), som vunnit en av tio starter i år, men matchats i tuffa sammanhang.
– Han har fått tuffa lopp och mestadels varit ute i V75. Jag har ingen känsla att det skulle behöva klaffa extremt bra för att vinna och med ett läge som nu. Positioner har ingen betydelse, men han har fin startsnabbhet och den får vi försöka utnyttja. Det är ett tag sedan han gick i ledningen och det vore intressant att prova där igen, sade Robert Bergh till V65 Direkt.

Så här sade Bergh till V65 Direkt om övriga V75-hästar.

Laredo Boko (V75-1):
– Han har känts bra. Han har gått lite lättare på rundbanan för jag vill få lite lugn inför voltstartsloppet och hellre hålla honom lugn än trimma på. Det är lite svårt med spåret. När han haft spår två och fyra i volten har det varit omöjligt, men det kan gå nu med femtespår. Jag har ändrat lite sedan Skellefteåstarten då han blev stressad och för laddad i volten. Han duger bra i brons och står sig mot hästarna han möter. 

Conrads Diderot (V75-1):
– Han har bra läge, men det är första gången med brodd och det är ett litet frågetecken. Dessutom har han vilat och blivit behandlad sedan senast. Jag är väldigt nöjd med spåret, men blir förvånad om någon av dessa vinner.

Grant Hill (V75-2):
– Det är frågetecken både för att tävla bakifrån och med brodd, vi får se vad det blir. Han är annars väldigt stark nu efter halsoperation. För två år sedan var han lite seg och tung, men med två lopp i kroppen känns han starkare i träning också. Formen är väldigt, väldigt bra. Han har hängt lite töm och det är lite amerikanskt över honom, det går inte att sätta sig i tredje ytter och vinna. Det finns inget negativt om honom, men jag vet inte hur han ska lösa uppgiften.

Mysterious Lucifer (V75-2):
– Han är otroligt fin och vann brodd i Rättvik.

Louis (V75-3):
– Jag har inte samma känsla som inför andra starter i höst, men formen är bra. Han var lite seg i sin comeback, men har blivit starkare av loppen och ser bättre ut. Jag vet inte om det hämmar honom med brodd, han var så käsnligt när han skulle tävla med skor tidigare, men är starkare nu än för tre månader sedan. Det vore ett plus om banan blev hård. För barfotahästar är det bättre med hård bana och att de slipper gå med brodd i djupsand.

Pinto Bob (V75-5):
– Han tävlade med bakskor senast och jag tror att han löser brodd klart bra. Det är bra förutsättningar och möjligheten finns att vinna ett sådant lopp. Jag kör gärna i ledningen.

Mustang Racer (V75-7):
– Både distans och brodd bekymrar, men annars är allt bra för dagen. Han är fin och inte förvånad om han vinner.

***

På nedanstående länkar kan du spela V75 tillsammans med Sulkysport:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Fördelning
Läs senare

Kolgjini: ”Tävla om pengarna”

Fler unga hästar måste tjäna mer pengar och sluta gnäll om tvååringstävlandet.
Skrota premieloppspengarna!
Och lägg sparkrav på ATG!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lutfi Kolgjini är som alltid rak i sin kommunikation och han gillar inte att det på vissa håll har det börjat ylas om nerdragningar av tvååringstävlandet i Sverige igen. Det är en bild som Kolgjini inte alls håller med om.

– Det är inget fel att tävla med tvååringar och det är skjuta över målet när man vill dra ner på det. Jag har bevisat det flera gånger att hästar klarar av att gå vidare och utvecklas till stjärnor som äldre om de startat som tvååringar. Och jag skulle vilja säga att det är tack vare de startat som tvååringar, säger Lufti Kolgjini.

Revenue och Lutfi Kolgjini. Närmare 17 miljoner tjänade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning under sin karriär. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Och det är svårt att argumentera emot honom. Sju gånger har Lutfi Kolgjini vunnit Svensk Uppfödningslöpning som tränare och hästar som Revenue (16.703.971 kr), Raja Mirchi (8.726.632 kr), Hövding Lavec (4.799.625 kr), Micro Mesh (3.468.875 kr) och Onceforall Face (3.043.902 kr) har gått vidare och dragit in miljonbelopp efter tvååringssäsongen.

– Mina två andra vinnare – Noir Quailte och Omega Topline – kan jag däremot inte ta ansvar för eftersom de bytte tränare efter tvååringsäsongen…

”Enklare att utveckla”

Enligt Kolgjini innebär tvååringsstarter gratisrutin inför kommande säsonger.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– När hästar startat som tvååringar och kommer ut som treåringar är de proffs. De kan helt enkelt sitt jobb och då är det mycket enklare att utveckla en treåring uppåt när den varit ute som tvååring. Att snacka om tvååringstävlande som det görs på olika håll är att göra svensk travsport en otjänst. Problemet ligger i upplägget med tre- och fyraåringstävlandet, säger Kolgjini, och utvecklar sitt resonemang:

”Kan knappt försörja sig”

– Alldeles för få treåringar tjänar pengar. Några drar in storkovan, men det stora antalet tjänar alldeles för lite och knappt så att de kan försörja sig. Premiechansningen var en fantastisk idé från början med stora prispengar, men den har inte alls slagit så väl ut som jag hoppades på. Det visar sig att ett fåtal hästar tjänar miljonbelopp, men fortfarande är det alldeles för många som inte tjänar några pengar. Problematiken ligger att de andra prispengarna är för dåliga i unghästloppen. Jag skulle vilja se ett system där många fler unga hästar tjänar pengar.

”Pengarna finns i systemet”, säger Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/sulkysport

”Omvandla till prispengar”

Det vill Lutfi Kolgjini bland annat göra genom att skrota premieloppspengar och omvandla dessa medel till reda prispengar.

– Bidrag är inte utvecklande vare sig för sporten eller spelet. Vi snackar om ganska många miljoner som finns i systemet och som kan omvandlas till prispengar istället för bidrag. Idag försvinner en del av bidragen i fel fickor dessutom. Vi ser hästar som kommer från utlandet över bron, eller över vattnet och hämtar bidrag och sedan åker tillbaka till respektive länder. Det är helt förkastligt! Tävla istället om pengarna på svensk mark. Med högre prispengar skulle det bli mer attraktivt att köpa unghästar på auktion också.

I år delades det ut 17.256.000 kronor i premieloppspengar, fördelat på 14.380.000 kronor till hästägarna och 2.876.000 kronor till uppfödarna.

– Det finns pengar i systemet och skulle man se över det skulle inte något treåringslopp i landet köras med ett förstapris under 100.000 kronor. Då måste man givetvis rikta prispengarna där hästarna finns och ingen annanstans.

”Måste göra något drastiskt”

Men Lutfi Kolgjini vill också ta bort premiechansningen – värderad till drygt 46 miljoner för 2020-kullen.

– Sänk premiechansningen och fördela prispengarna lite mer brett så att fler hästar kan tjäna pengar. Om vi inte gör någonting drastiskt nu ser jag bara en tendens och den går neråt, vilket avspeglar intresset för att köpa hästar på svenska unghästauktioner, säger Kolgjini och avslutar med en passning till trav- och galoppsportens spelbolag ATG:

– För övrigt tycker jag att ATG ska beläggas med sparkrav på 200 miljoner och hur de hittar pengarna struntar jag fullkomligt i!

Fokustema
STL Bergsåker 3 december
Läs senare

Inför V75: Kall duell & skotvång

Kallblodselitens nya stjärnskott Gorm möter etablerade Grisle Odin G.L. i Dubbelcupens final på Bergsåker.
Av
Emil Persson
Svante Båth-tränade Gorm kommer starta i lördagens final av Dubbelcupen tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto Hanold/ALN
Svante Båth-tränade Gorm kommer starta i lördagens final av Dubbelcupen tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto Hanold/ALN

Brimsguttens Minne är huvudtiteln på loppet och det lockar med lördagens högsta förstapris då det tävlar om 200.000 kronor till vinnaren.
Svante Båths Gorm (e. Dotterud Teddy) har tagit stora steg i sin utveckling under hösten och etablerat sig med besked i det yppersta kallblodseliten.
Där har även Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) vuxit in under året och får anses vara än mer härdad.
Det är upplagt för en sevärd duell i lördagens final där de 15 deltagarna är utspridda över tre volter.

Gulddivisionen körs över lång distans och innehåller bland annat årets Harper Hanovers-tvåa Selected News (e. Maharajah). Han kliver upp i ringen mot Fredrik B Larssons evighetsmaskin Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) samt Daniel Wäjerstens Esprit Sisu (e. Ready Cash) som närmast kommer från en andraplats i just guldsammanhang, men då på Jägersro.

Från Jägersro till Bergsåker

På tal om landets sydligaste travbana så gör Conrad Lugauer långresan upp till Bergsåker! Ferrari Sisu (e. Djali Boko) finns med i tidigare nämnda lopp och så syns Laradja Vrijthout (e. Maharajah) i Silverdivisionen där han bland annat stöter på Devils Tongue (e. Zola Boko) som nu jagar revansch för galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen.

Från och med den 1 december råder skotvång inom den svenska travsporten och lördagens V75-omgång blir den första för denna vinter med de förutsättningarna.
Av lördagens 89 deltagare har 55 tävlat med någon form av barfotabalans i senaste starten så här ställs spelarna inför en hel del svåra värderingar av hur hästarna ska kunna prestera.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Bergsåker.