Fokustema
V86
Läs senare

Ny kusk på Örjans kusar

Efter att ha ”klarat sig” under en lång period har Örjan Kihlström tvingats lämna återbud till kvällens tävlingar på Solvalla på grund av ryggproblem.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Örjan Kihlström har tvingats lämna återbud till kvällens tävlingar. Foto Jeannie Karlsson
Örjan Kihlström har tvingats lämna återbud till kvällens tävlingar. Foto Jeannie Karlsson

– Problemen har hållt sig borta ett tag, men nu är de tillbaka. Jag har precis fått behandling, men dagens tävlingar på Solvalla var uteslutna. Imorgon måste jag ta beslut om hur det blir på fredag, jag har ju även uppsittningar på V75 lördag, säger Örjan.

Någon riktig kontroll har han inte på sina ryggproblem.
– Nej, det kommer jag aldrig få. Jag jobbar med det kontinuerligt, även om säsongerna till viss del styr, så känner jag ingen direkt skillnad på det om det är fem plus eller 15 minusgrader, säger Kihlström.

Örjan Kihlström skulle ha kört sju hästar på Solvalla ikväll.

Lopp 3: Youhadmeathello, körs av Erik Adielsson.
Lopp 4: Mimiro, körs av Torbjörn Jansson.
Lopp 5: Bansky, körs av Torbjörn Jansson.
Lopp 6: Vincent Chase, körs av Magnus A Djuse.
Lopp 7: Headupdisplay, körs av Torbjörn Jansson
Lopp 8: Sahara Sun, körs av Emilia Leo.
Lopp 9: Digital Track, körs av Magnus A Djuse.

V86-tips: 3 kraftfulla spikbud

V86: ”Jag har en bra känsla”

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Hands Down gör reklam för Pedersen?

Morten Pedersen tillhörde det gäng som avklarade ST:s snabbutbildning för proffstränare tidigare under veckan och som nu kan ställa in siktet mot svensk mark.
Idag har han alla möjligheter att göra god reklam för sig själv då Hands Down D.E. ses som en bubblande joker i V75-avslutningen.
– Det här är den tuffaste uppgift han stått inför i livet, men hästen är bra, poängterar Morten A Pedersen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Morten A Pedersen har avklarat ST:s snabbkurs för proffstränare. Gör han god reklam för sig själv i dagens avslutande V75-lopp? Foto Hanold/ALN
Morten A Pedersen har avklarat ST:s snabbkurs för proffstränare. Gör han god reklam för sig själv i dagens avslutande V75-lopp? Foto Hanold/ALN

Morten A Pedersen är hemmahörande i Årnes trekvarts resväg nordöst om Oslo. Besöken i Sverige får anses vara relativt frekventa och fler kan det bli. Ja, det kan rentav bli så att Morten A Pedersen tar sitt pick och pack och flyttar över gränsen. Svensk licens kommer han nu tilldelas om han så önskar efter att avklarat veckans tvådagarskurs i Stockholm.

Fakta

UTLÄNDSKA TRÄNARE SOM GICK TVÅDAGARSKURSEN

Morten Almeland Pedersen, Arild Eggen, Stian Eilefsen, Jan-Rune Gaustad, Alessandro Gocciadoro, Hans Christian Holm, Jan Roar Mjølnerød, Odd Arne Sagholen, Anders Lundstrøm Wolden, Knut Arne Ødegaard och Ole Johan Östre.

Expandera
– Vi har ju samma typ av utbildning i Norge så mycket var detsamma, men reglementet är lite annorlunda. Framförallt då vad det gäller körspöet givetvis som vi ju inte använder alls i Norge. Där lyssnade vi alla intresserat, medger Pedersen.

Finns i mina tankar varje dag

Morten A Pedersen om en eventuell flytt till Sverige.

Att det kan bli en permanent flytt över gränsen tycks vara aktuellt.
– Jag funderar mycket på vad jag ska göra, så pass mycket att jag vill säga att det finns i mina tankar nästan varje dag. Men det är många faktorer som spelar in. Kunder, anställda och allt däremellan är aspekter som behöver vägas in innan man tar beslut. I slutänden så handlar det ju om att vi önskar lyckas och kunna köra in så mycket prispengar som möjligt till våra hästägare och den chansen är tyvärr begränsad i Norge.

Är du orolig för hemlandets travsport?
– Ja, jag är väldigt orolig. Det finns saker som är bra, men tyvärr saker som är dåliga och jag ser ingen riktig ljusning. Som det är nu så blir det inget över utan det vi får in täcker bara kostnaderna. Vi är många proffstränare i Norge som går tungt belastade konstant.

”Kör allt vad som går”

Idag får dock Pedersen lägga eventuella flyttplaner åt sidan och bara fokusera på Hands Down D.E. (V75-7) start i bronsdivisionen. Hästen kommer från en mycket övertygande seger på Romme där han såg ut att jogga 1.13,3a/2.140 meter.
– Han har levererat sådana insatser många gånger. Den här hästen har vunnit tre V75-lopp i Norge och slutat tvåa i ett annat. Idag står han inför sin tuffaste uppgift någonsin, men hästen är bra.

Hur ser du på loppet?
– Jag får köra allt vad som går från start för han är inte så startsnabb. Det gäller att försöka komma ner i ett bra, utvändigt läge och inte bli hängande. Den långa distansen ser jag inte alls som något problem, det ska gå bra, säger Pedersen som hoppas kunna göra bra reklam för sig själv på svensk mark:
– Det vore väldigt passande givetvis, jag tror på min häst, hälsar norrmannen.

Svenskhoppet i Unionskampen

V75-tips: Vi spikar emot favoriten

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Svenskhoppet i Unionskampen

Norsk dominans stundar i Unionskampen och det svenska laget får spela rollen som statister.
Eller?
– Jo, det är bara att erkänna, man känner sig faktiskt lite slagen på förhand, säger Annelie Lagergren som tränar Björs Frej.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Björs Frej vann Svenskt Mästerskap i fjol. I morgon är han svenskhoppet i Unionskampen. Foto Simon Hagen
Björs Frej vann Svenskt Mästerskap i fjol. I morgon är han svenskhoppet i Unionskampen. Foto Simon Hagen

När undertecknad benämner Björs Frej (e. Järvsöviking) som svenskhoppet i årets upplaga av Unionskampen kan inte Annelie Lagergren hålla sig för skratt.
– Vi får göra vårt bästa, men vi har ju mött de här hästarna flera gånger förut och… ja, det blir svårt den här gången.

Formstatusen på fjolårets vinnare av Svenskt Mästerskap kan hon däremot inte anmärka på.
– Han ska hålla samma form som han visat i de två senaste starterna. Senast i SM så fastnade han i en trött rygg och hade varit längre fram annars. Kusken var nöjd med hur hästen kändes och gången innan det så sänkte han sitt rekord över lång distans även om han bara blev fyra.

”Trea-fyra”

Björs Frej står perfekt placerad i lördagens lopp med innerspår bakom bilen. Något som givetvis öppnar upp möjligheterna.
– Hästen har öppnat kvickare på sistone och jag hoppas att det håller i sig den här gången också. Däremot så har vi startsnabba hästar på utsidan som jag tror kan komma förbi direkt, men visst hoppas jag att vi kan hamna så långt fram som möjligt på innerspår.

Hur långt sträcker sig förhoppningarna?
– Kan vi få med oss prispengar hem är jag nöjd. Vi har ju mött de här hästarna flera gånger om och brukar bli besegrade så det är svårt att vara optimistisk. Däremot är det ju rolig satt vi över huvud taget kan tävla i sådana här sammanhang och få köra om de här pengarna. Även om man inte vinner så står ju bra prispengar på spel och kanske kan det lösa sig på ett sådant sätt så han är trea-fyra, det är väl maximalt vad förhoppningarna kan sträcka sig till, säger Annelie Lagergren som därtill jagar revansch på Färjestad:
– Förra året var han inbjuden, men var inte fräsch utan tvingades vara ifrån en period. Nu är han i bra slag så fortsätter han visa form är planen att fortsätta starta på under hösten.

Fokustema
Tvååringslopp
Läs senare

Billigast och dyrast i auktionsloppen

Från 575.000 kronor till osåld.
Spannet när det gäller priset på auktion är stort bland de 18 tvååringar som startar i auktionsloppen på Solvalla nästa vecka.
Här är alla priserna!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Så här såg Igor Sisu ut när han såldes för 575.000 kronor på Elitauktionen förra året. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Så här såg Igor Sisu ut när han såldes för 575.000 kronor på Elitauktionen förra året. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sedan 2010 har ASVT:s auktionsbolag Trottex anordnat auktionslopp för hästar som anmälts som ettåringar till antingen på de stora auktionerna Elitauktionen och Kriterieauktionen, eller till de månatliga internetauktionerna.

Ett lopp var vardera kön på hösten som tvååringar och ett vardera på våren som treåringar står på programmet och näsa onsdag på Solvalla är det alltså dags för de nu tvååriga hästar som var anmälda till auktion förra året.

Nio ston och lika många hingstar/valacker dyker upp i de båda auktionsloppen med 200.000 kronor till vinnarna (startspåren blir klara senare i eftermiddag).

Det är stort spann när det gäller inköpspriserna på auktion. Dyringen bland de 18 är Igor Sisu (e. Maharajah – Roxa Sisu e. Kadabra) som Denco AB ropade in för 575.000 kronor. Åbys Admir Zukanovic är tränaren bakom hästen och stallet.

Andra dyringar var Petri Salmelas köp Idomenio Sisu (e. Googoo Gaagaa) för 300.000 kronor, samt duon Dynamite Sensation (e. Orlando Vici) och Ted Trot (e. Andover Hall) som båda klubbades bort för 275.000 kronor.

Dyrast bland stona i auktionsloppen är Västerbo Garonne (e. Bord Parker), som hästägare hos Jägersroproffset Patricia Van Der Meer betalade 280.000 kronor för.

Deltagare tvååriga ston

Häst (far) – Auktion – Pris

 • Al’s Starlicious (e. Prodigious) – Kriterieauktionen – 45.000 kr
 • Edgeuptotop (e. Prodigious) – Kriterieauktionen – 80.000 kr
 • G.A.Spencie (e. ) – Kriterieauktionen – osåld
 • Gosa (e. Ken Warkentin) – Kriterieauktionen – 250.000 kr
 • Irma Sisu (e. Trixton) – Kriterieauktionen – 200.000 kr
 • Timotejs Krona (e. S.J.’s Caviar) – Kriterieauktionen – 25.000 kr
 • Valrhona Wibb (e. Chocolatier) – Elitauktionen – 130.000 kr
 • Västerbo Garonne (e. Bord Parker) – Kriterieauktionen – 280.000 kr
 • Västerbo Lookhigh (e. Look de Star) – Kriterieauktionen – åter

Deltagare tvååriga hingstar/valacker

Häst (far) – Auktion – Pris

 • Borups Viking (e. Prodigious) – Kriterieauktionen – 30.000 kr
 • Dynamite Sensation (e. Orlando Vici) – Elitauktionen – 275.000 kr
 • Idomenio Sisu (e. Googoo Gaagaa) – Elitauktionen – 300.000 kr
 • Igor Sisu (e. Maharajah) – Elitauktionen – 575.000 kr
 • Manual Flight (e. Scarlet Knight) – Kriterieauktionen – 70.000 kr
 • Power Doc (e. Muscle Massive) – Kriterieauktionen – struken
 • Savoy Brown (e. Classic Photo) – Kriterieauktionen – 150.000 kr
 • Ted Trot (e. Andover Hall) – Elitauktionen – 275.000 kr
 • That’s So Clever (e. Maharajah) – Kriterieauktionen – 160.000 kr
Krönika