Fokustema
Svenskt Kallblodskriterium
Läs senare

Ny segerpiruett för Djuse

Mats E Djuse hade en plan för att besegra storfavoriten Bore Mikkel.
Den följdes till punkt och pricka.
Jan-Olov Persson-tränade Brolin var bara bäst i Kallblodskriteriet på Dannero.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Två gånger tidigare hade Brolin (e. Lome Brage) mött Kriteriefavoriten, obesegrade Bore Mikkel (e. Moe Odin), och båda gångerna har han gjort bort sig med galopp och varit långt efter.

I Svenskt Kallblodskriterium på Dannero hade Brolin inga tankar på att ta till fel gångart. Mats E Djuse var ute efter seger och körde därefter. I en snabb öppning tog Brolin ledningen och fångade upp favoriten Bore Mikkel på utsidan. Sedan kunde Mats dämpa farten rejält i tät, innan han lade in en ny växel på sista bortre långsidan.
– Det blev lite körning i början, men det var inte så farligt och sedan fick jag dämpa kraftigt. Det kändes bra hela vägen även om jag trodde det skulle bli svårt med Bore Mikkel på utsidan, sade Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Fakta

Brolin

Hingst 3 år e. Lome Brage – Salte Oda e. Tekno Odin
Resultat: 9 st: 6–1–0
Rekord: 1.27,8m – 1.26,3am*
Intjänat: 739.000 kr
Uppfödare: Linda Heske, Västra Ämtervik
Ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Emelie Mood

Expandera

I fin stil drog Brolin undan i tät och genom slutsvängen såg han närmast oslagbar ut. När Bore Mikkel kastade sig i galopp 150 kvar var han redan en slagen häst och Brolin försvann ifrån till seger med 3,5 längder.
– Han var fantastiskt fin idag. Janne hade gjort lite ändringar och det föll väl ut. Jag hade en tanke att köra i ledningen, det var vår bästa chans att vinna loppet. Om jag skulle släppa ledningen hade det varit som att ge bort loppet och Bore Mikkel kom ju aldrig fram i loppet, sade Mats E Djuse.

Segertiden skrevs till 1.26,3a/2.140 meter.

V75-fyrling till Djuse

Efter mål kostade Mats E Djuse på sig en segergest och väl i vinnarcirkeln höll han löftet om att bjuda på en klassisk ”Brolin-piruett”.
Det gjorde han med glädje efter en dag som innebar livets första två klassiska segrar i unghästlopp, seger i ST:s Guldtäcke med Stjärnblomster (e. B.W.Modde) och dessutom körde han Oscar Berglund-tränade Hannibal Face (e. Bold Eagle) till överlägsen seger i det avslutande V75-loppet. En fyrling som kusk på V75 alltså!

Jan-Olov Persson var avstängd när Kriteriet och Kriteriestoet avgjordes idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jan-Olov Persson är tränaren bakom verket i tre av de fyra vinnarna och hade en dunderdag på Dannero med 1.356.000 kronor inkört till stallet.

Det kunde faktiskt blivit ännu mer. Marcus Lilius hittade ned i rygg på ledaren med Re Finans (e. Järvsö Björn) och såg länge ut att knipa andraplatsen, men fick se sig nedspurtad av Öystein Tjomsland-tränade Nelson Rappen (e. Will Prinsen) i sista stegen.
En annan Persson-häst, Björs Balder (e. Smedheim Solan) och Per Linderoth, knep fjärdeplatsen före Bore Mikkel som ställde sig efter sin galopp och räddade femtepriset. Sista prispengen gick till Anders Högbergs Lome Lux (e. Lome Brage). Denne kostade på sig två korta galopper under vägen, både i starten och 550 meter från mål.

Norsk men ändå lite svensk

Brolin är norskregistrerad, men uppfödd i Västra Ämtervik av norskan Linda Heske. Hon köpte mamman Salte Oda (e. Tekno Odin) som ung och hästen tävlade i regi Öystein Tjomsland som fyraåring. Det blev bara fyra starter (2–1–1) och 40.000 kronor insprunget med rekordet 1.31,1k, men hennes framgånger är på väg att komma i avelsboxen istället.

Första avkomman är fyraårige Salah (e. B.W.Modde), 1.32,9m/45.500 kr, och köptes av Stall Zet från Brolins ägare Mellby Gård (!) i början av treåringssäsongen och gjorde en start i regi Daniel Redén som treåring, innan Redén valde att lämna hästen till Björn Karlsson. Där väntar Salah på första segern, men slutade trea på Umåker så sent som igår kväll.

Brolin köptes av Mellby Gård som nybliven ettåring och har tränats av Jan-Olov Persson hela vägen. Nio starter (6–1–0) har det blivit hittills och hästen har inte varit sämre än tvåa i felfritt lopp. Enda förlusten felfri kom i ett treåringslopp på Romme i början av sommaren, då han var tvåa bakom stallkamraten och Kriterietrean Re Finans.

I år har Salte Oda fått ett hingstföl efter Ängsborken.
– Det känns helt fantastiskt, men jag vågade inte andas under hela loppet.l Jag misstänkte att Mats tänkte köra till ledningen, men hoppades att han skulle släppa direkt till Bore Mikkel. Denne kom ju aldrig och sedan blev jag mer och mer segersäker runt sista kurvan, sade uppfödaren Linda Heske, Västra Ämtervik.

Kriterievinnare i starkt möderne

Brolins mamma Salte Oda har verkligen sina papper i ordning och själv tillhör hon pappa Tekno Odins första kull, född 2013, som innehåller bland annat norske Derbyvinnaren och avelshingsten Will Prinsen.

Mödernet går tillbaka till Fjeldbergjenta (född 1981 e. Slogum Tor), som är mamma till duktige snabblopparen Lauvin (e. Auvin), 1.20,7ak/1.966.970 nok, och Wikvinn (e. Lome Elden), 1.21,7ak/1.517.298 kr, som var tvåa i norska Kriteriet och svenska Derbyt. Båda har verkat i aveln.
Fjeldbergjentas ostartade dotter Marthe Röder (e. Röder) har lämnat norske Derbyvinnaren och trefaldige miljonären Wik Stjernen (e. Mörtvedt Jereld) och Wik Elden (e. Lome Elden), som vann Kriteriet på Dannero 2008.

En annan dotter, Rigeljenta (e. Alm Rigel), är mor till Eldjenta (e. Lome Elden), som vann Derbystoet i Östersund 2013.
Rigeljänta har även lämnat Jenta Til Sjefen (e. Sjefen), 1.28,2a/150.412 nok, som vann nio av 17 starter och i avelsboxen blev hon mamma till Salte Oda – Brolins mamma!

Brolin. Källa breedersbible.com

 

Lannem Stellas stora show