Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny storloppseger för Kihlström?

Stortrav i Milano. Stängs av på livstid. Auktion i Italien, auktion flyttas. Nya zeeländare etta i USA. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alrajah One och Örjan Kihlström vid vinsten i Gran Premio d'Europa.
Foto Perrucci.
Alrajah One och Örjan Kihlström vid vinsten i Gran Premio d'Europa. Foto Perrucci.

1 Anrika Gran Premio delle Nazioni körs nästa söndag i Milano och Örjan Kihlström får åter chansen bakom Maharajah-sonen Alrajah One efter triumfen i Gran Premio d’Europa.

I medeldistansloppet blir motståndet desto tuffare och där stöter fyraåringen på världsmästaren Zacon Gio, som besegrade Face Time Bourbon i sin senaste start i finalen i Gran Premio della Lotteria. Även fjolårsvinnaren Ble du Gers – nu med Jos Verbeeck i sulkyn – finns med i loppet.

***

2 Auktionsfirman ITS håller online-auktion den 9-10 december och katalogen innehåller 80 hästar – allt från ettåringar, tävlingshästar, fölston till hingstandelar.

På auktionen Asta Generale On Line Trotto säljs bland annat fölston dräktiga med amerikanske championhingsten Muscle Hill och storstjärnan Face Time Bourbon. Hela listan hittar ni här!

Appropå Face Time Bourbon har hästens tränare Sébastien Guarato stuvat om lite i planerna. Meningen var att nästa start skulle vara Prix Tenor de Baune de 27 december, men nu blir nästa uppgift B-loppet Prix du Bourbonnais (€110.000) den 13 december. Till Le Trot säger Guarato, ”att det blir alldeles för lång tid att vänta med start till 27 december. ”

***

3 Dexter Dunn har haft en raketkarriär sedan han etablerade sig i USA och i år tar han sin första titel när det gäller att köra in mest pengar. Den 31-årige nya zeeländaren ståtar med 10.817.745 dollar per den 28 november och bakom honom följer Tim Tetrick och Yannick Gingras med 9,3 respektive 8,8 miljoner dollar.

Dexter Dunn och Amigo Volo. Foto: Chris Gooden

Treårige valacken Amigo Volo har varit Dexter Dunns största inkomstkälla med 939.498 dollar och bland travarna ska också Manchego nämnas med 599.451 dollar.

När det gäller segrar är Aaron Merriman ohotad med 665 vinster, medan tvåan George Napolitano Jr. har kommit upp i 473 segrar och trea Tim Tetrick 450.

***

4 Prix d’Amérique-auktionen nästa år hålls inte på Vincennes, utan auktionsfirman Arqana Trot väljer att hålla auktionen i badorten Deauville den 28-29 januari.

***

5 Stéphanie Lepetit har fått sin tränarlicens indragen på livstid enligt senaste bulletinen och det handlar om distribution/försäljning av droger. Tidigare har hon och parhästen Gäetan Marcque varit inblandad i ett flertal olika dopingärenden. Bakom den indragna licensen ligger det franska rättsväsendet (har varit ett polisärende) och inte travförbundet. Gäetan Marcque har inte heller någon licens längre för att köra eller träna häst.

***

6 Covid-19 ställer till problem på många olika ställen och i Toronto i Kanada har myndigheterna satt stopp för galopptävlingar på Woodbine-banan och hela vintermeetinget har ställts in. För travet, som inte längre håller till på Woodbine Racecourse under vintermånaderna, är det fritt fram att tävla på Mohawk Raceway eftersom banan inte ligger i en ”röd zon”.

***

7 Eskilstuna (första start 13.25) är enda svenska bana i elden idag, men det blir en hel del lopp ändå. Hela 13 lopp står på programmet sedan ett P22-lopp med 10.000 kronor i förstapris delats.

Sportsliga godbitar då? Ja, Svante Båths unghäststjärna Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) gör sin tredje start efter två års uppehåll och tjänstgöring som avelshingst. De två första starterna har givit en seger, ett andrapris och genomgående gedigna insatser. Nu drog hästen sämsta utgångsläget – spår åtta bakom bilen – i Eskilstunas snabblopp, men lär bli stor favorit ändå trots en del namnkunniga konkurrenter.

Här är startlistorna till Eskilstunas tävlingar i eftermiddag.

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.