Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ny tränare hos Palema

Tre tränare på Stall Palemas gård framöver, miljonärska till avel, samarbete mellan Danmark och Frankrike och spelet på hästar går ner.
Det är några av rubrikerna i Sulkysports ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Tidigare i veckans skrev Sulkysport att Stall Palema, Karl-Erik Bender, ska omstrukturera. Pär Hedberg är idag huvudtränare på gården, men framöver kommer han att hyra in sig. Axevallatränaren kommer att ha ett tiotal hästar åt Palema och sedan ta in travare utifrån.

Linus Svensson myser med Dream Night Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från den 1 mars kommer Linus Svensson, 38, att vara tränare för Stall Palema.
– Jag kommer att ha ansvar för unghästarna och fyra-fem starthästar, men det är inte bestämt vilka det blir. Starthästarna ska placeras hos flera olika tränare. Nu har vi sju tvååringar, elva ettåringar och jag tror att jag kommer att ligga kring 16 till 20 hästar, säger Svensson.

Linus har jobbat fem år hos Robert Bergh, ungefär lika länge hos Åke Svanstedt och kan stoltsera med sex V75-segrar i sulkyn.
– Jag har varit hos Palema i sju år och totalt jobbat som hästskötare i 20 år. Så något borde jag ha lärt mig. Att få ansvar som tränare känns som ett naturligt och inspirerade steg. Vi har fina hästar att arbeta med och det blir en trygghet att vara anställd.

På Stall Palemas gård kommer tre tränare husera framöver. Pär Hedberg, Hans Crebas och så Linus Svensson.
– Jag har gått första delen och ska ansöka till proffstränarkursen. Pär och jag kommer att samarbete och träna tillsammans även framöver. Och till en början kommer Hedberg stå för ”mina” hästar.

***

2 Anders Ström var en av tre svenska köpare på Arqana Trot-auktionen igår och han ropade in åttaåriga fölstoet Charmeuse Majyc för 120.000 euro och ytterligare två svenskar handlade på Vincennes. Ikväll fortsätter auktionen och bland annat bjuds Propulsions första avkomma ut. Ettårige hingsten Jfk Fromentro (u. Forlane du Pommeau e. Ready Cash) kommer ut som katalognummer 237.

***

3 Adorable Lady (e. Zola Boko-Malabara) har haft återkommande problem med hältor och kom inte till start som fyraåring. Femåringen leasas av Travkompaniet och nu har man tagit beslutet att stoet ska gå till avel, meddelar uppföraren Menhammar Stuteri i ett pressmeddelande.

Hennes första partner blir Maharajah. Adorable Lady tävlade framgångsrikt som treåring under Pasi Aikios vingar. Hon gjorde totalt 13 starter (3-1-2) och tjänade 1.026.000 kronor. Hennes främsta merit är tredjepriset bakom Conrads Rödluva och Staro Miami i Svenskt Trav-Oaks 2018 och där travande hon rekordet 1.12,4a/2.140 meter.

***

4 Danska spelbolaget Dantoto har samarbete med PMU och igår var premiär för deras kunder att spela till det franska miljonspelet Quinte+, vilket är deras största spelform. Danskarna marknadsför spelformen som 5+ och det finns fyra sätt att vinna pengar på det här enloppsspelet:

  • De fem första hästarna i rätt ordningsföljd.
  • De fem första hästar oavsett ordningsföljd.
  • De fyra första hästarna oavsett ordningsföljd.
  • De tre första hästarna oavsett ordningsföljd.

***

5

Face Time Bourbon. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Prix d’Amérique (€900.000) spikades under torsdagen. Förhandsfavoriten är franske femåringen Face Time Bourbon (e. Ready Cash) med Björn Goop i sulkyn. Här kan ni läsa en längre intervju med stjärnas uppfödare Rainer Engelke Fleche.

***

6 De finska gästerna tar för sig på svensk mark och Mika Forss har redan vunnit på Solvalla i år med Black Caviar. Ikväll startar ekipaget när V64-spelet avgörs i Örebro. Vid Östersundstravets lunchtävlingar (12.20) dyker bland annat fjolårets Derbystofinalist, kallblodet Ylva Li Karma, upp i startlistorna. Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

7 Spelbolaget ATG skriver i ett pressmeddelande att koncernens nettospelsintäkter har ökat. Från 4,1 miljarder 2018 till 4,4 ifjol. Däremot minskade spelet på hästar med nästan åtta procent.
Läs hela pressmeddelandet här.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst på gång efter lång frånvaro

Ta del av fredags ”Sju nyheter vid sju” med bland annat kall stjärna är tillbaka, varm topphäst nära återkomst och ”Tarzan” gör årsdebut i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg

1 Det blev bara tre starter på vårkanten för Gunnar Melanders och svensk kallblodssports stora stjärna Månprinsen A.M. innan skada satte stopp för säsongen redan i början av maj. Nu är hästen tillbaka, 13 år gammal! I kvällens snabblopp för kallblod i Bollnäs ställs den flerfaldige svenske mästaren mot bland andra Smedheim Solan, som gör comeback på svensk mark där hans främsta syssla i vår och sommar blir avelsarbete.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Simon Hagen

Tre banor tävlar i Sverige idag med start på Solvalla (tävlingarna börjar 12.20) och lunchtävlingar. Bollnäs kvällstävlingar (18.20) saxas med breddlopp från Kalmar (18.30).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

2 Åbytravet och Svensk Travsport har beslutat att köra Paralympiatravet som planerat lördag den 25 april, men med en del förändringar. En stor skillnad är att den totala prissumman i miljonloppet sänks med 815.000 kronor. Förstapriset skulle ha varit 1,5 miljoner och nu uppgår segerchecken till en miljon kronor.

***

3

Det är mycket pengar i potten på V86 nästa vecka. Foto Mia Törnberg

Det är svalt med spelobjekt i dessa coronatider, men travsporten i Sverige är fortfarande igång och intresset för att spela på hästar är högt. I onsdags var V86-omsättningen över 31 miljoner kronor, men ingen lyckades hitta samtliga åtta vinnare och det är jackpot på spelformen kommande onsdag. Solvalla delar på omgången med Åby och åttarättspotten kommer att vara förstärkt med 8.229.199 kronor

Här är startlistorna till nästa veckas V86-omgång och på Solvalla körs bland annat körs Dartster F:s lopp för den äldre eliten.

***

4 Under torsdagen kom beskedet att Svensk Galopp ställer in Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni med anledning av coronavirusepidemin. I USA är det helt tävlingsstopp efter Kalifornia-banan Cal Expo ställt in sina tävlingar i onsdags.

***

5 Tjacko Zaz (e. Crazed) är sedan i början av året på Jörgen Westholms träningslista och under gårdagen kvalade den numera åttaårige valacken i Rättvik. Med tränaren i sulkyn sprang hästen 1.16,7/2.140 meter och lämnade de andra kvalhästarna med flera sekunder.

Tjacko Zaz har totalt startat 36 gånger (10-6-3) och tjänat 1.121.381 kronor. Rekordet, 1.09,5/1.640 meter, sprang hästen i silverdivisionen på Åby våren 2017. Han var då i träning hos Timo Nurmos och den insatsen gav hästen en biljett till Elitloppet, men där blev det galopp i försöket. Hästen har inte startat sedan i augusti 2017 då han slutade oplacerad i Jubileumspokalen. Readly Express vann på 1.09,9a/2.140 meter och Tjacko Zaz noterade 1.10,5.

***

6

Stefan Melander, Travtränare, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Stefan Melander gör årsdebut i tävlingssulkyn idag. Solvallatränaren kör USA-importen Fire n’Fury (e. Explosive Matter) i lopp 1 på hemmabanan och han är lite senare igång än 2019. Förra säsongen körde han sitt första lopp den 6 mars. Totalt vann han tio av 109 styrningar 2019 och körde in över 1,4 miljoner kronor.

På stallet har Melander full form. Hans hästar har startat 191 gånger (26-23-23) i år och tjänat nästan 3,7 miljoner kronor. Med den siffran är han tvåa i tränarligan i Sverige 2020. Peter Untersteiner gick under torsdagskvällen upp i topp. Halmstadtränarens stall har sprungit i 3.742.318 kronor hittills i år.

***

7 Jan Hellstedt var Mantorptränare fram till 2016 då Vaggeryd blev hans nya hemmabana på grund av tuffare regelverk för vilken bana tränarna skulle tillhöra. Hellstedt har sin gård i Gränna, vilken räknas till Vaggeryds banregion. Nog om detta – den här punkten handlar om att Jan öppnar en filial på Mantorptravet. Han har för dagen 31 hästar på träningslistan och filialen omfattar sex travare.

– Jag har hyrt in mig hos Lennart Forsberg med personal. Med bara sju mil hemifrån kommer jag naturligtvis också att vara där själv en hel del. Det är roligt att vara tillbaka på Mantorp igen även om det bara handlar om en filial. Jag var ju tränare på Mantorp under flera år och ser fram mot detta upplägg. Träningsbanorna på Mantorp håller ju hög nivå under årets samtliga tolv månader, säger Jan Hellstedt till Mantorptravets hemsida.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Prispengarna sänks med 20 procent!

Sänkta prispengar. Alla 1.09-travarna i världen 2020. Nya regler för corona-viruset. Kriterievinnare tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Corona-viruset slår hårt mot hästsporten runt om i världen. Från och med måndag sänks prispengarna i Australien med 20 procent och det gäller inte bara sulkyhästarna, utan även galopp- och hundsporten. Spelomsättningen i Australien har backat med mer än 50 procent sedan corona-virusets intåg och ingreppet görs för att försöka rädda kapplöpningsindustrin från konkurs.

Från ”down under” kan också meddelas att det nya zeeländska storloppet Nya Zeeland Trotting Championship ($100.000) i Addington Raceway på fredag är inställt.

***

2 Sex hästar har travat under 1.10 i världen i år och den senaste är Daniel Redéns Sorbet (e. Super Photo Kosmos), vilken vann i Eskilstuna i tisdags på 1.09,8a/1.640 meter.

Förutom Sorbet har följande kvintett varit under 1.10-strecket; Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,2, Jl Cruze (e. Crazed) 1.09,2, Vivid Wise As (e. Yankee Glide) 1.09,7, Home’n Dry (e. Credit Winner) 1.09,8 och Pappy Go Go (e. Tad the Stud) 1.09,8.

Tight Lines, Home’n Dry och Sorbet har gjort sina tider på tusenmetersbanor, Vivid Wide As på 1.300-metersbana och Jl Cruze och Pappy Go Go på milebanor.

***

3 Hard Times (e. Coktail Jet-Tigerlily), 1.11,6am/3.022.221 kr, är tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. Där slutade han tvåa i Prix de Boissy-Saint-Leger och Prix du Cantal bakom Elvis du Vallon respektive Carioca de Lou. Totalt blev det nio starter (0-2-0) på Vincennes och utflykten till Frankrike inbringade 36.500 euro, eller närmare 380.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v64
Så här såg det ut när Hard Times plockade ned Von Wise As i ett fyraåringslopp i Östersund på nya banrekordet 1.11,7a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund

Nu har tränaren Ola Åsebö tagit hem den norska Kriterie-vinnaren till Bergsåker och den 7 april ska han kvala på hemmaplan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Här är startlistan!

***

4 Svensk Travsport har beslutat att pausa såväl provlopp som bygdetrav. Däremot kommer landets travbanor hålla öppet för träningskörning under tränarens eget ansvar, enligt de tider och regler som varje travsällskap beslutar, skriver travsport.se.

***

5 Travsporten står stilla i Norge i coronatider. Det hindrar inte norska hästar från att göra visiter på svensk mark. En hel del dyker upp på Åby ikväll, bland annat fyra hästar från championtränaren Frode Hamres stall. Encore Un Sisu med tre raka segrar och Sofies Case (två raka) är några av dem som startar inom V64, som är kryddat med jackpot. 1.514.417 kronor har flyttats över till kvällens sexrättspott.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förutom Åby (första start 18.20) tävlar även Örebro på kvällen (första start 18.30), medan lunchen serveras i Rättvik (första start 12.20). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Ni har väl inte missat Sulkysports Treåringskoll? Igår tog vi pulsen på de dyraste ettåringarna – de som kostade en miljon eller mer på auktion – och som fyllde tre år vid årsskiftet.

***

7 Presidenten för fransk galopp – Edouard de Rothschild – har i dagarna uttalat en stor oro för galoppsporten i Frankrike och han noterar att tränarna äger- eller deläger 80 procent av galopphästarna i träning. Och Edouard de Rotschild tillägger – ”det är ingen större skillnad i travet”.

Fokustema
V86
Läs senare

”Vill helst inte att han får dödens”

Solvalla och Bergsåker delar på kvällens V86-tävlingar.
Skellefteås Gabriella Laestander startar två intressanta hästar på banan i Sundsvall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Nolimitjimmit har bytt Skåne mot norra Västerbotten. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nolimitjimmit har bytt Skåne mot norra Västerbotten. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Digital Asset (V86-5) har gjort tre starter i nuvarande regi. Hästen inledde med ett andrapris och har följt upp med två segrar. I senaste loppet vann fyraåringen busenkelt från ledningen.
– Jag har varit nöjd med alla insatser han gjort för mig. Hästen har varit fin och utvecklats för varje start. Det känns som att Digital Asset tar loppen bra och jag har inget negativt att rapportera efter förra starten. Nu blir det första gången över lång distans och det är kanske ett frågetecken, men å andra sidan är hästen inte het i loppen och han har inte varit trött i mål på sistone, berättar Gabriella Laestander.

Hur passar innerspår?
– Han tog ledningen bakom bilen och släppte näst senast utan att Ove körde något från start, men jag kan inte bedöma om Digital Asset spetsar ikväll. På sistone har han fungerat fint i ryggar och hästen är i alla fall garanterad bra resa på innerspår.

Fuxen Nolimitjimmit (V86-7) hon gjort två starter hos Laestander. Sexåringen vann ett breddlopp i regidebuten och följde upp med en mersmakande andraplats efter offensivt upplägg gången efter.
– Hästen vann på bra sätt näst senast och i förra loppet höll han storstilat. Han känns stark och rejäl i träningen och kort är hans distans. Jag tror att han är allra bäst i ledningen, men spåret blev väl långt ut på vingen och jag vill helst inte att Nolimitjimmit får dödens igen. Nu blir det barfota bak, kanske runt om, och jag hoppas att han blir ytterligare lite effektivare med den balansen, säger Skellefteåamatören.

Här är startlistor till V86-omgången.

V86-tips: Många plus – jag spikar!

Nu snackas det om: