Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nyförvärv, kusk i comeback och nytt datum

Jägersrotränare startar Solvalla-filial, populär serie är tillbaka och svenska städer hyllas på franska rivieran.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Lennartsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Lennartsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1

Peter Untersteiner, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Peter Untersteiner. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Två vintrar i rad har Sulkysport låtit landets framgångsrikaste tränare berätta om sina treåringar inför säsongen. Nu är den populära serien tillbaka!
Häng med de kommande veckorna när 400 av Sveriges treåringar presenteras.

Först ut är Peter Untersteiner som kommenterar stallets 53 löften som är födda 2017.

***

2 Patricia Van Der Meer plockade ut proffslicens i mitten av januari och tillsammans med sin sambo Martijn De Haan gör hon en rejäl satsning. Paret har fått in en hårdsatsande tysk hästägare och till veckan startar paret upp en filial i Stockholm. Jägersrotränaren ska hyra in sig på Söderby Gård och börjar med 20 boxar. Treåringarna Henriette Sisu (e. Charly du Noyer) och Heart Am (e. Trixton) startar på Solvalla kommande onsdag.
– De går upp till Stockholm i början av nästa vecka och ytterligare två startar på Solvalla på fredag. Vi har 15 travare som är redo att flytta till filialen, berättar Martijn De Haan.

Jag tror att vi kommer ligga på mellan 50-55 hästar

För dagen har Van Der Meer 42 hästar på träningslistan och det är inte bara fyrbenta nyförvärv i stallet. Dansken Michael Larsen, som är känd på svensk mark genom snabbe Banks (e. Abano As), 1.09,9ak*/184.153 euro, ska börja jobba för Jägersroproffset. Banks är som bekant tyskfödd och Larsen har varit tränare i Hamburg.
– Larsen ska jobba på filialen. Till en början kommer Patricia att jobba i Stockholm med Michael och ytterligare en tjej. Den tyske ägaren satsar hårt med fina hästar och det känns spännande. Fler travare är på väg in i stallet och jag tror att vi kommer ligga på mellan 50-55 hästar, fortsätter De Haan.

***

3 Per Lennartsson opererades för prostatacancer i mitten av januari och efter en period av rehabträning är han tillbaka i tävlingssulkyn. Eskilstunatränaren smygstartar med att köra egentränade Wannabe Young på hemmaplan idag och på söndag sitter han bakom likaledes egentränade Fame Boko på Mantorp på söndag.

***

4 Idag tävlas det på tre svenska banor. Eskilstuna (första start 12.20) tar hand om lunchtävlingarna och Kalmar (18.30) och Bollnäs (18.20) delar på kvällen. Bollnästravet är huvudbana och där körs bland annat ett spännande försök i Sleipner Cup för fyraåriga kallblod. Joakim Elfvings Moddson (e. B.W.Modde) är obesegrad efter fyra starter och han ska försöka hålla undan för bland andra Tekno Viking (e. Norheim Faksen). Jan-Olov Perssons häst har gjort tre starter; tre vinster och en galopp.

Här är startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

5Var det rätt av Svensk Travsport att förändra licenssystemet vid årsskiftet?”

Sulkysports krönikör Klaus Koch är av en helt annan uppfattning även om han gillar en del av det nya licenssystemet. Läs hans krönika hos Sulkysport här.

***

6 Bollnästravet hade tänkt att prova ett nytt grepp förra fredagen med breddlopp på en vardageftermiddag. Det var bra anmält och banan utökade med ett lopp, men tävlingarna fick dessvärre ställas in på grund av tjällossning.

Nytt datum för breddloppen är fredag den 13 mars och tävlingarna planeras att starta klockan 12.10.
– Vi märker att behovet av startmöjligheter är stort just nu, då vintern varit relativt gynnsam för travträning. Därför är det glädjande att vi kunnat få en möjlighet att köra en ny breddloppsdag i närtid, som ersättning för den inställda dagen i februari. Vi vill prova breddlopp på lunchtid en fredag. Det är ett tävlingskoncept som inte testats förut, så därför blir det extra spännande, säger Bollnästravets sportchef Stefan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Bollnästravet. Foto Thomas Hedlund/Sulkysport
Bollnästravet vy

***

7 Cagnes-sur-Mer kör en blågul eftermiddag. Städerna Stockholm, Malmö, Kiruna, Uppsala och Göteborg står på menyn, men även finska huvudstaden Helsingfors namnger ett lopp. Prix de Stockholm (€53.000) med 23.850 euro till vinnaren är fredagens högst doterade lopp. Bland deltagarna märks Ambassadeur d’Am (e. Orlando Vici), som är franskfödd och uppfödd av Am Bloodstock. Svenske Alcoy (e. Ready Cash), Telebolaget MK AB i Örebro har fött upp travaren, är också med och båda hästarna tränas av Vincent Martens.

Loppen börjar 13.50 och här hittar ni startlistorna.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Prispengarna sänks med 20 procent!

Sänkta prispengar. Alla 1.09-travarna i världen 2020. Nya regler för corona-viruset. Kriterievinnare tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Corona-viruset slår hårt mot hästsporten runt om i världen. Från och med måndag sänks prispengarna i Australien med 20 procent och det gäller inte bara sulkyhästarna, utan även galopp- och hundsporten. Spelomsättningen i Australien har backat med mer än 50 procent sedan corona-virusets intåg och ingreppet görs för att försöka rädda kapplöpningsindustrin från konkurs.

Från ”down under” kan också meddelas att det nya zeeländska storloppet Nya Zeeland Trotting Championship ($100.000) i Addington Raceway på fredag är inställt.

***

2 Sex hästar har travat under 1.10 i världen i år och den senaste är Daniel Redéns Sorbet (e. Super Photo Kosmos), vilken vann i Eskilstuna i tisdags på 1.09,8a/1.640 meter.

Förutom Sorbet har följande kvintett varit under 1.10-strecket; Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,2, Jl Cruze (e. Crazed) 1.09,2, Vivid Wise As (e. Yankee Glide) 1.09,7, Home’n Dry (e. Credit Winner) 1.09,8 och Pappy Go Go (e. Tad the Stud) 1.09,8.

Tight Lines, Home’n Dry och Sorbet har gjort sina tider på tusenmetersbanor, Vivid Wide As på 1.300-metersbana och Jl Cruze och Pappy Go Go på milebanor.

***

3 Hard Times (e. Coktail Jet-Tigerlily), 1.11,6am/3.022.221 kr, är tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. Där slutade han tvåa i Prix de Boissy-Saint-Leger och Prix du Cantal bakom Elvis du Vallon respektive Carioca de Lou. Totalt blev det nio starter (0-2-0) på Vincennes och utflykten till Frankrike inbringade 36.500 euro, eller närmare 380.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v64
Så här såg det ut när Hard Times plockade ned Von Wise As i ett fyraåringslopp i Östersund på nya banrekordet 1.11,7a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund

Nu har tränaren Ola Åsebö tagit hem den norska Kriterie-vinnaren till Bergsåker och den 7 april ska han kvala på hemmaplan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Här är startlistan!

***

4 Svensk Travsport har beslutat att pausa såväl provlopp som bygdetrav. Däremot kommer landets travbanor hålla öppet för träningskörning under tränarens eget ansvar, enligt de tider och regler som varje travsällskap beslutar, skriver travsport.se.

***

5 Travsporten står stilla i Norge i coronatider. Det hindrar inte norska hästar från att göra visiter på svensk mark. En hel del dyker upp på Åby ikväll, bland annat fyra hästar från championtränaren Frode Hamres stall. Encore Un Sisu med tre raka segrar och Sofies Case (två raka) är några av dem som startar inom V64, som är kryddat med jackpot. 1.514.417 kronor har flyttats över till kvällens sexrättspott.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förutom Åby (första start 18.20) tävlar även Örebro på kvällen (första start 18.30), medan lunchen serveras i Rättvik (första start 12.20). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Ni har väl inte missat Sulkysports Treåringskoll? Igår tog vi pulsen på de dyraste ettåringarna – de som kostade en miljon eller mer på auktion – och som fyllde tre år vid årsskiftet.

***

7 Presidenten för fransk galopp – Edouard de Rothschild – har i dagarna uttalat en stor oro för galoppsporten i Frankrike och han noterar att tränarna äger- eller deläger 80 procent av galopphästarna i träning. Och Edouard de Rotschild tillägger – ”det är ingen större skillnad i travet”.

Fokustema
Treåringskullen
Läs senare

Miljonhästarna: ”Ingen dans på rosor”

För rekordsumman 102 miljoner konor bytte ettåringar ägare på svenska auktioner 2018.
Tio av hästarna kostade sjusiffrigt belopp.
Nu har de blivit tre år – vi har kollat läget med miljonköpen i Treåringskollen.
Av
Sulkysports redaktion
Upplåst för dig som är prenumerant
Velamints Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion i Sverige 2018. Vi har kollat hästens status inför treåringssäsongen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Velamints Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion i Sverige 2018. Vi har kollat hästens status inför treåringssäsongen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Auktionsåret 2018 – med svenska unghästauktionerna Elitauktionen, Kolgjini Sale, Sweden International Sale och Kriterieauktionen – gick till handlingarna som det bästa så långt i svenska auktionshistorien. 492 hästar bytte ägare för sammanlagt 101.920.000 kronor och snittet per såld ettåring klev upp i 207.154 kronor.

Tio hästar gick under klubban för miljonbelopp och givetvis får de extra många ögon på sig när det närmar sig tävling, för så här långt har inte någon av de tio debuterat.

Fakta

Auktionsdyringarna

Här är de dyraste ettåringarna som såldes på auktion i Sverige 2018:
1.700.000 kr: Velamints Face, hingst e. Muscle Hill-Candy Store – Kolgjini Sale
1.600.000 kr: Habrik Am, hingst e. Bold Eagle-Tamla Celeber – Sweden International Yearling Sale
1.600.000 kr: Hefner Am, hingst e. Muscle Hill-She Loves You F.I. – Sweden International Yearling Sale
1.500.000 kr: Mojo Express, hingst e. Readly Express-Somebodylikeyou Ås – Kolgjini Sale
1.300.000 kr: Holy Ground, hingst e. Father Patrick-Moonlight Kronos – Sweden International Yearling Sale
1.300.000 kr: Ready Tonight, hingst e. Muscle Hill-Fleetfoot Hanover – Sweden International Yearling Sale
1.250.000 kr: Hillary Hill, sto e. Muscle Hill-Laurel America – Sweden International Yearling Sale
1.050.000 kr: Vindaloo Face, hingst e. Joke Face-Jolokia – Kolgjini Sale
1.000.000 kr: Mister Hercules, hingst e. Trixton-Baghdad Dream – Sweden International Yearling Sale
1.000.000 kr: Timotejs Jackpot, hingst Muscle Hill-Monas Speranza – Kriterieauktionen

Expandera

Dyrast av dem alla var Muscle Hill-sonen Velamints Face, som på Kolgjini Sale ropades in av Berndt och Pia Denberger i Stall Denco för 1,7 miljoner kronor.
– Vi behöver blanda upp blodet från vår egen uppfödning lite och nu blev det läge, sade Denberger till Sulkysport efter auktionen där ytterligare tre hästar ropades in.

Hur ser det då ut? Nja, uppträningen har kantats av problem.
– Vi har inte gett upp, men det har verkligen inte varit någon dans på rosor, säger tränaren Admir Zukanovic om dyringen.

Desto mer positiva tongångar finns det om några andra bland de tio ”miljonärerna”.
Så här tycker tränarna om sina auktionshästar just nu!

Habrik Am. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Läget med alla miljonhästarna

Velamints Face – hingst e. Muscle Hill – Candy Store
Ägare: Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic, Åby
Första avkomman till Candy Store, 1.11,8ak/596.489 kr. Mormor Lily Kronos vann E3-final.
Kostade 1.700.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Tyvärr har det krånglat sedan första dagen med den här hästen. Exteriört är han jättefin, men han får inte travet att stämma. Det är flera olika veterinärer som har kollat på honom och han har fått viloperioder, men det vill sig inte. Därmed inte sagt att vi har gett upp, men så här långt har det verkligen inte varit någon dans på rosor”, säger Admir Zukanovic.

Det är en annan typ av än storebror, men kommer göra det bra sista halvåret av treåringssäsongen

Habrik Am – hingst e. Bold Eagle – Tamla Celeber
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Tamla Celeber (e. Cantab Hall), 1.10,2ak/8.310.666 kr, var sin kulls främsta sto med ett koppel storloppstriumfer, däribland Oaks, Stochampionatet och som äldre Breeders Crown i USA. Första avkomman är Forfantone Am (e. Muscle Hill), 1.11,0ak/3,4 miljoner kronor.
Kostade 1.600.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”Som son dotter till Tamla Celeber och bror till fjolårets BC-vinnare Forfantone Am förstår jag att man får blickarna på sig. En väldigt stark häst som inte blir så tidig. Det är en annan typ av häst än storebror, som kommer göra det bra sista halvåret av treåringssäsongen”, säger Roger Walmann.

Hefner Am. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hefner Am – hingst e. Muscle Hill – She Loves You
Ägare: Philip Konsulting HB, Vänersborg
Tränare: Jasmine Ising, Solvalla
Finskfödda She Loves You (e. Love You) sprang in över 3,5 miljoner kronor.
Kostade 1.600.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”Hefner Am är en talangfull och fin travare. Hästen tränar bra och har gått 1.22 full väg som snabbast i jobb. Jag skulle tro att han kvalar någon gång i april/maj. Jag skötte mamman She Loves You F.I. under hennes period hos Jörgen Westholm och därför ligger Hefner mig lite extra varmt om hjärtat. She Loves You var otroligt snäll och fin och treåringen har hennes kloka och fina temperament”, säger Jasmine Ising.

En jättefin travare, den finaste i syskonskaran som jag har haft

Mojo Express – valack e. Readly Express – Somebodylikeyou Ås
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Kostade 1.500.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Har tagit stora steg sedan han kastrerades. Han är tätt på ”A-gänget” och vi har kört 1.25 på landet med honom, men jag kommer inte ha så bråttom utan han får tid på sig att utvecklas. Jag vill ogärna stressa med tanke på hur snabbt han utvecklats på sistone”, säger Roger Walmann.

Holy Ground. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Holy Ground – hingst e. Father Patrick – Moonlight Kronos
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Bror till bland annat Drottningpokalvinnande Dibaba, 4,5 miljoner.
Kostade 1.300.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En jättefin travare, den finaste i syskonskaran som jag har haft. Det är dock en stor häst som behöver lite tid. Han är inte jättelångt från kval, men får den tid han kräver med tanke på storleken. Han är helt klart en av de bästa aktionsmässigt jag har i den här kullen – det ska bli spännande att börja tävla, det är ju först då man vet utvecklingen”, säger Roger Walmann.

Ready Tonight – hingst e. Muscle Hill – Fleetfoot Hanover
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad
Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, tävlade med framgång under två år hos Peter Untersteiner.
Kostade 1.300.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En liten modell som inte riktigt tålt träning utan vi har fått backa bandet flera gånger. Annars är det en snygg häst och jag har härliga minnen från Fleetfoot Hanover. Vi siktar mot sommaren”, säger Peter Untersteiner.

Hillary Hill. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hillary Hill – sto e. Muscle Hill – Laurel America
Ägare: Andersen Racing Stable AB, Stockholm
Tränare: Johan Untersteiner, Halmstad
Modern Laurel America tjänade 2,6 miljoner kronor och är syster med fyrfaldiga miljonärskan Red Rose America och bror till dubbelmiljonären Sylvester America.
Kostade 1.250.000 kronor på Sweden International Yearling Sale. Kvalade på 1.20,7 i november.
”Hon kvalade i höstas och skötte sig bra då. Tidigare har hon varit lite svår i humöret, men jag tycker det blivit allt bättre på det området. Vintern har varit bra för hennes del, det är fin tåga i hästen och jag tippar på att hon kommer göra tävlingsdebut i maj”, säger Johan Untersteiner.

Vindaloo Face – hingst e. Joke Face – Jolokia
Ägare: Whap Capital AB, med flera
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Modern är undan Elitstoutnämnda Dame Lavec (e. Quito de Talonay – Kit Lobell) 1.14,3al*/680.000 kr och syster till Elithingstutnämnde Raja Mirchi (e. Viking Kronos) 1.08,9ak/8,7 mkr, Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) 1.09,9ak*/5,8 mkr och Naga Morich (e. Enjoy Lavec), mamma till Green Manalishi (e. Muscle Hill) 1.08,7ak*/10,2 mkr.
Kostade 1.050.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Förmodligen min bästa treåring, men som tyvärr haft skadebekymmer på vägen. Jag kommer ihåg att när jag såg honom inför auktionen att det var hästen som stack ut och jag skulle bara ha honom och fick ihop ett gäng som kunde köpa in hästen. Han är en bit efter men har sådan extrem grundfysik så håller han bara ihop är han ikapp de andra på nolltid och ute i sommar”, säger Adrian Kolgjini.

Är otroligt fin, men är stor och tung och vi har medvetet tagit det lugnt med hästen

Mister Hercules – hingst e. Trixton – Baghdad Dream
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Lillebror till Mister J.P. – vinnare av Svensk Uppfödningslöpning och avelshingst.
Kostade 1.000.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En riktig glänsare som jag också inbillar mig blir en riktigt bra häst. Jag håller honom väldigt högt i min kull i år och det är bara att hoppas att han är fin även när han kommer till en bana”, säger Daniel Redén.

Timotejs Jackpot – hingst e. Muscle Hill – Monas Speranza
Ägare: Philip Konsulting HB, Vänersborg
Tränare: Jasmine Ising, Solvalla
Ostartade Monas Speranza har lämnat Monas Invercote (e. Viking Kronos), 1.11,9am/3.109.292 kr.
Kostade 1.000.000 kronor på Kriterieauktionen.
”Timotejs Jackpot är otroligt fin, men är stor och tung och vi har medvetet tagit det lugnt med hästen. Vi har egentligen inte kört några snabbare tider i jobben. Hästen skulle ändå kunna kvala, men vi väntar nog till maj/juni någon gång”, säger Jasmine Ising.

Mer läsning:

Adrian Kolgjini om sina treåringar.

Daniel Redén om sina treåringar.

Svante Båth om sina treåringar.

Robert Bergh om sina treåringar.

Jörgen Westholm om sina treåringar.

Mattias Djuse om sina treåringar.

Peter Untersteiner om sina treåringar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fågel, fisk eller mittemellan?

Toppintressant kvalhäst på Solvalla. Niofaldig miljonärska mamma. Från Vincennes till Bergsåkers snabblopp. Norska hästar vill till Sverige. Det är några av punkterna i onsdagens, trots att nyheten om en från och med med nu gällande märklig och ologisk momshantering också är med, garanterat första-april-skämt-fria morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fabulous Pellini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fabulous Pellini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Efter en vinter i Frankrike är Robert Bergh-tränade Angle Of Attack tillbaka på svensk mark. Närmare en halv miljon kronor belönades hästen med för tre utflykter till Cagnes-sur-Mer på franska rivieran den här vintern, sedan hästen gått lottlös från två Vincennesstarter. Ikväll är han en av fem Bergh-tränade travare som startar på Bergsåker.

Roberts forna hemmabana Bergsåker (första start 18.27) delar kvällsövningarna med Solvalla (första start 18.15), där bland annat en annan Bergh-travare, Digital Science, ger sig ut över tre varv på V86. Lunchtravet körs på Axevalla (första start 12.20) och här är startlistorna till onsdagens tre tävlingsdagar.

Under förmiddagen publiceras Sulkysports redaktörers analyser, kommentarer och tips till kvällens V86-övningar.

 

***

 

2 På Solvalla dyker onsdagkvällens näst mest spännande häst (årsdebuterande Conrads Rödluva i Avelsföreningens Jubileumspris är förstås den mest spännande) upp redan i kvalloppet! Det handlar om Readly Express och Caddie Lisieuxs helsyster Fabulous Pellini (e. Ready Cash – Caddie Dream) vilken ska visa upp sig i det kvalificeringslopp som körs klockan 16:40. ”Kom lite sent i min träning och har gjort allt rätt. Hon flyttar fram positionerna hela tiden”, sade tränaren Svante Båth om Fabulous Pellini i Sulkysports reportageserie treåringskollen.

Eftersom inga nyfikna på grund av de coronavirusepidemistängda publikplatserna får besöka Solvalla och kolla in om Fabulous Pellini verkar vara fågel, fisk eller mittemellan är det Solvalls Youtube-kanal som gäller för de som vill kika på Fabulous Pellini.

 

***

 

3 På tal om treåringskollen…den fortsätter idag onsdag med nästa reportage. Under dagen kommer det spännande läsning om hästar som värderades mycket högt när de såldes som ettåringar.

 

***

 

4 Reglerna för utbetalning av moms ändras från och med idag, informerar Svensk Travsport om här. Och nej – det är inget att aprilskämt att av insprungna till exempel 50.000 kronor i ett lopp utgår moms på 500 kronor och inte på 49.500. Det är dock en mycket märklig skattejuridisk konsekvens av hur den till övergripande EU-nivå av den så kallade Bastova-domen från Tjeckien tillämpas av det svenska Skatteverket och att Svensk Travsport som en konsekvens då införde den så kallade ”startfemhundringen” till alla hästar.

 

***

 

5 Trots formella besvärligheter med att få ut exportpapper och påbud om karantän i 14 dagar om det görs utflykter till Sverige anmäldes ett 20-tal norsktränade hästar till gränsbanan Årjängs årspremiär på söndag. Norska tränare är i startgroparna för att öppna svenska filialer och norska hästägare vill förstås om möjligt nu gärna placera dugliga starthästar på svensk mark, för att få tävlings- och inkomstmöjligheter.

Norrmännen håller, under tävlingsstoppet i hemlandet, igång spelbolaget Rikstotos verksamhet efter bästa förmåga. Från och med i måndags kördes den för norska spelare förbehållna spelformen ”V65-express” – tre lopp vardera från de två svenska kvällsbanor som tävlar. Omsättningen premiärkvällen (Färjestad/Mantorp) på den norska Xpressvarianten blev 560.000 norska kronor.

 

***

 

6 Måldomarnas regeltillämpningar om att byta spår när ”lucka nyss fanns” får märkliga konsekvenser ibland. Det som hände i första kurvan i Färjestads sjunde lopp i måndags, föranledde ingen påföljd för snäv körning (som grovt stört medtävlare), trots att det som hände där i det närmaste känns som att det var olycksrisk.

 

***

 

7 Menhammar har anställt en stallchef för det man kallar filialerna, det vill säga gårdarna Granskog och Norrby, där ett 60-tal fölston är stationerade. Hippologen Felicia Wester har tillträtt tjänsten. Och på tal om Menhammar: ett av de senaste fölen som fötts där är en dotter till ingen mindre än Your Highness (e. Chocolatier – La Belle Lady) 1.09,7ak*/9,2 mkr. Pappa till stofölet är franske Brillantissime (e. Ready Cash – Ivre de Victoire). Your Highness första föl föddes förra året, namngiven Ers Excellence med Villiam (e. Muscle Hill – Gold Strike) som pappa.