Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nyförvärv, kusk i comeback och nytt datum

Jägersrotränare startar Solvalla-filial, populär serie är tillbaka och svenska städer hyllas på franska rivieran.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Lennartsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Lennartsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1

Peter Untersteiner, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Peter Untersteiner. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Två vintrar i rad har Sulkysport låtit landets framgångsrikaste tränare berätta om sina treåringar inför säsongen. Nu är den populära serien tillbaka!
Häng med de kommande veckorna när 400 av Sveriges treåringar presenteras.

Först ut är Peter Untersteiner som kommenterar stallets 53 löften som är födda 2017.

***

2 Patricia Van Der Meer plockade ut proffslicens i mitten av januari och tillsammans med sin sambo Martijn De Haan gör hon en rejäl satsning. Paret har fått in en hårdsatsande tysk hästägare och till veckan startar paret upp en filial i Stockholm. Jägersrotränaren ska hyra in sig på Söderby Gård och börjar med 20 boxar. Treåringarna Henriette Sisu (e. Charly du Noyer) och Heart Am (e. Trixton) startar på Solvalla kommande onsdag.
– De går upp till Stockholm i början av nästa vecka och ytterligare två startar på Solvalla på fredag. Vi har 15 travare som är redo att flytta till filialen, berättar Martijn De Haan.

Jag tror att vi kommer ligga på mellan 50-55 hästar

För dagen har Van Der Meer 42 hästar på träningslistan och det är inte bara fyrbenta nyförvärv i stallet. Dansken Michael Larsen, som är känd på svensk mark genom snabbe Banks (e. Abano As), 1.09,9ak*/184.153 euro, ska börja jobba för Jägersroproffset. Banks är som bekant tyskfödd och Larsen har varit tränare i Hamburg.
– Larsen ska jobba på filialen. Till en början kommer Patricia att jobba i Stockholm med Michael och ytterligare en tjej. Den tyske ägaren satsar hårt med fina hästar och det känns spännande. Fler travare är på väg in i stallet och jag tror att vi kommer ligga på mellan 50-55 hästar, fortsätter De Haan.

***

3 Per Lennartsson opererades för prostatacancer i mitten av januari och efter en period av rehabträning är han tillbaka i tävlingssulkyn. Eskilstunatränaren smygstartar med att köra egentränade Wannabe Young på hemmaplan idag och på söndag sitter han bakom likaledes egentränade Fame Boko på Mantorp på söndag.

***

4 Idag tävlas det på tre svenska banor. Eskilstuna (första start 12.20) tar hand om lunchtävlingarna och Kalmar (18.30) och Bollnäs (18.20) delar på kvällen. Bollnästravet är huvudbana och där körs bland annat ett spännande försök i Sleipner Cup för fyraåriga kallblod. Joakim Elfvings Moddson (e. B.W.Modde) är obesegrad efter fyra starter och han ska försöka hålla undan för bland andra Tekno Viking (e. Norheim Faksen). Jan-Olov Perssons häst har gjort tre starter; tre vinster och en galopp.

Här är startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

5Var det rätt av Svensk Travsport att förändra licenssystemet vid årsskiftet?”

Sulkysports krönikör Klaus Koch är av en helt annan uppfattning även om han gillar en del av det nya licenssystemet. Läs hans krönika hos Sulkysport här.

***

6 Bollnästravet hade tänkt att prova ett nytt grepp förra fredagen med breddlopp på en vardageftermiddag. Det var bra anmält och banan utökade med ett lopp, men tävlingarna fick dessvärre ställas in på grund av tjällossning.

Nytt datum för breddloppen är fredag den 13 mars och tävlingarna planeras att starta klockan 12.10.
– Vi märker att behovet av startmöjligheter är stort just nu, då vintern varit relativt gynnsam för travträning. Därför är det glädjande att vi kunnat få en möjlighet att köra en ny breddloppsdag i närtid, som ersättning för den inställda dagen i februari. Vi vill prova breddlopp på lunchtid en fredag. Det är ett tävlingskoncept som inte testats förut, så därför blir det extra spännande, säger Bollnästravets sportchef Stefan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Bollnästravet. Foto Thomas Hedlund/Sulkysport
Bollnästravet vy

***

7 Cagnes-sur-Mer kör en blågul eftermiddag. Städerna Stockholm, Malmö, Kiruna, Uppsala och Göteborg står på menyn, men även finska huvudstaden Helsingfors namnger ett lopp. Prix de Stockholm (€53.000) med 23.850 euro till vinnaren är fredagens högst doterade lopp. Bland deltagarna märks Ambassadeur d’Am (e. Orlando Vici), som är franskfödd och uppfödd av Am Bloodstock. Svenske Alcoy (e. Ready Cash), Telebolaget MK AB i Örebro har fött upp travaren, är också med och båda hästarna tränas av Vincent Martens.

Loppen börjar 13.50 och här hittar ni startlistorna.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Omtag på Menhammar-auktion

Kval till Kallblodsderbyt och Derbystoet. Nya tag på Menhammar-auktion. Svenskfödd tog tredje raka i Finland. Arqana Trot laddar för auktioner i Deauville. Fyra drivningsförseelser (!) på nio dagar. Första tvååringsvinnaren i Frankrike. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
East Ward blev dyrast och Lennart Ågren betalade 1.800.000 kronor för den ettårige hingsten. Foto: Menhammar Stuteri
East Ward blev dyrast och Lennart Ågren betalade 1.800.000 kronor för den ettårige hingsten. Foto: Menhammar Stuteri

1 Ikväll tar Menhammar Online Sales nya tag efter förra söndagen och då endast en häst såldes – å andra sidan för rekordbelopp för ett kallblod – innan nätauktionen fick avbrytas på grund av tekniska problem.

29 ettåringar ska gå under klubban och budgivningen har varit igång sedan förra fredagen. För närvarande ligger högsta budet på East Ward (e. Maharajah-Way Out West) på 825.000 kronor.

Här kan ni läsa om Sulkysports genomgång inför auktionen!

***

2 Tre starter och lika många segrar. Svenskfödda Staro Miami (e. S.J.’s Caviar-Stunning Lindsey) har inlett året starkt på finsk mark. I fredags tog hon hem storloppet Isla-Ajo (€34.500) i Kaustinen för Mika Forss.

Invändiga Staro Miami håller undan till vinst.

Duon övertog ledningen efter 600 meter, varvade på 1.14,5 och utmanades rejält av Peanuts över upploppet. Det femåriga stoet kunde hålla undan på 1.13,0/2.100 meter och för den insatsen fick Staffan ”Staro” Nilssons uppfödning 15.000 euro.

***

3 Östersundtravet (12.20) är ensam på plan av de svenska banorna idag med uttagningar till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet. Hela 55 hästar har anmälts och det är två fler än rekordåret 2015.

Som vanligt spelar Öystein Tjomsland en huvudroll när det vankas unghästlopp och stora pengar. Hans stora stjärna Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) startar i det första uttagningsloppet och han tar själv hand om tömmarna efter att Tom Erik Solberg kört i de tre senaste starterna.

Bäcklös Uriel. Foto Mathias Hedlund

En annan segermaskin från Tjomslands stall – Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin) – jagar sin sjunde vinst i åttonde starten, medan Nicklas Bloms Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) letar efter segerformen. Han har inte vunnit lopp sedan Svenskt Travkriterium ifjol.

De fyra främsta från varje försök går till final i Kallblodsderbyt och samma förutsättningar är det i Derbystoet. Finalerna avgörs onsdagen den 22 juli med 700.000 kronor i förstapris i Svenskt Kallblodsderby och 450.000 i Derbystoet. Här hittar ni startlistorna!

***

4 Arqana Trot har flyttat sin sommarauktion Vente d’Ete till Deauville den 24 april och här kan ni ladda när auktionskatalogen och supplement-delen. Den stora auktionen i Deauville är förstås Ventes de Yearling 2-4 september och redan nu är katalogen klar och kan laddas ner här!

***

5 Landets måldomarnämnder lägger mycket krut och kraft för dagen på att få ner antalet drivningsförseelser och en som inte tycks har hörsammat detta är Mantorptränaren Roger Pettersson.

Saxat från travsport.se

Mellan den 29 juni och 9 juli har han åkt dit vid fyra (!) tillfällen och har stängts av mellan 13 juli och 9 augusti. Dessutom ska Pettersson betala 6.500 kronor i böter.

Anders Wolden Lundström blev avstängd tills vidare efter en drivningsförseelse på Årjängstravet i fredags. Ärendet gick vidare till Svensk Travsport och igår kom domen: Wolden Lundström dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 24 juli och 20 augusti.

***

6 Två ston är snabbast av de tvååringar som varit ute och tävlat på italiensk mark i år. C’est Moi Bi (e. Exploit Caf) har vunnit på 1.15,9 i Neapel och på samma bana travade Candy Bar (e. Love You-Neverland Effe) fyra tiondelar snabbare när hon vann på 1.15,9a/1.600 meter och fick 5.083 euro.

Neverland Effe (e.Viking Kronos), 1.12,6/€44.699, ingår i en framgångsrik syskonskara och där sticker en duo ut: Candid Effe (e. Toss Out), 1.13,1/€291.076, och Glamour Effe (e. Self Possessed), 1.11,4/€227.070.

Glamour Effe är för övrigt mormor till C’est Moi Bi via ostartade dottern Vela Jet (e. Pine Chip).

***

7 Årets första tvååringslopp hölls i Frankrike igår i Les Sables d’Olonne och unghästspecialisten Philippe Allaire stod bakom vinnaren.

Il Conto.

Jérôme Ruaults placerade Il Conto (e. Bird Parker-A New Bill) tidigt i täten. Där fick Il Conto utstå massage av en utvändigt konkurrent, bröt ut ett spår i sista sväng och släppte en annan motståndare på insidan. Trots det kunde han komma tillbaka och vinna Prix la Rochejacquelein (€11.000) enkelt på 1.16,3/2.150 meter.

Philippe Allaire både äger och har fött upp den tvåårige hingsten, vars mor A New Bill (e. Love You), 1.15,9/€26.230, i sin tur är uppfödd av Ulf Nordin. A New Nill har tidigare lämnat Give Me Five (e. Brillantissime), 1.14,4/€21.750.

Mormor Pay the Bill (e. Sancho Panca), 1.12,4/€176.810, har varit väldigt framgångsrik i aveln med Balfour (€379.111), Evening Star (€263.370) och Victoria Empress (€238.910).

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Vi letar en gård”

Melander har sagt upp stallet, finalbiljetter på spel på Axevalla, klartecken från Norge och rekord i Finland.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Hösten 2018 lämnade Gunnar Melander Dannero och blev Bollnästränare. Han flyttade in som hyresgäst på Runemo Gård i Alfta, men nu har han sagt upp boxarna.
– Ja, det har jag faktiskt gjort. Vi letar en gård nu till oss och hästarna, säger Melander till helahalsingland.se.

Runemo Gård passade oss väldigt bra som en mellanlandning

Till tidningen berättar proffstränaren att han och sambon AnnaMaria Öberg söker efter en egen gård i Hälsingland-trakten, men paret har inte köpt någon nytt ställe och när flytten sker är inte bestämt.
– Vi har egentligen letat gård sedan vi flyttade hit, men Runemo Gård passade oss väldigt bra som en mellanlandning innan vi hittade något, fortsätter 73-åringen, som har sex hästar på träningslistan och det stora stjärnan är såklart Månprinsen A.M. med över 9,4 miljoner kronor på kontot.

***

2 Idag tävlas det på fyra svenska banor: Dannero (första start 12.20), Axevalla V64 (18.20), Bollnäs (18.25) och Årjäng (18.30).
På Axevalla körs sex uttagningslopp till Stochampionatet. De två främsta från varje heat går vidare till finalen som avgörs söndag den 19 juli över 2.640 meter med 1,2 miljoner kronor till vinnaren.

Här är startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

3

Önas Prince och Per Nordström. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Önas Prince (e. Chocolatier) bärgade karriärens femte seger i åttonde försöket när han spetsade hem Juliloppet i Örebro igår kväll i händerna på sin tränare Per Nordström. Treåringen landade på 1.15,2a/2.609 meter utan att pressas och belönades med 125.000 kronor.

Han har 576.200 kronor på kontot och i nästa start väntar en tuffare uppgift. Önas Prince ska ut i Breeders Course-finalen, som körs på hemmaplan tisdag den 28 juli (Åbergs-kvällen) över 1.640 meter autostart med 700.000 kronor till vinnaren.

***

4 Årjäng arrangerar lördagens V75-tävlingar och det väntas bli hög omsättning. Norska spelare deltar i helgens omgång och sjurättspotten är förstärkt med över 30 miljoner kronor. Det är faktiskt femte helgen i rad det är jackpot på den stora spelformen.

Jag tror på mycket god segerchans

En tänkbar spik är ett tioårigt kallblodssto från grannlandet i väster.
Åsrud Vilja (V75-4) vann på enormt sätt senast och hästen har varit fortsatt fin efteråt. Jag har inget negativt att rapportera. Hon är inte snabb ut från innerspår, men rapp iväg från alla andra spår och utgångsläget blev perfekt. Ulsrud Tea är egentligen den enda konkurrenten emot och vi har bättre spår. Alla lopp ska köras, men jag tror på mycket god segerchans. Det blir skor runt om och vi fortsätter med jänkarvagn, säger Tor Örjan Johansen.

Sulkysports V75-tips med analyser och intervjuer publiceras klockan 12:00 idag.

***

5 135 ettåringar ska säljas på den norska Klasselöpsauktionen i år och på grund av rådande pandemi sker försäljningen digitalt. Auktionen pågår från tisdag den 8 september till fredag den 11 september.

Här är samtliga hästar som ska få ny ägare.

***

6 Peter Untersteiners topphäst Heart Of Steel (e. Cantab Hall), 1.10,2ak/2.839.108 kr, skrällde i Copenhagen Cup, men var sig inte lik i Jubileumspokalen i Skive gången efter. Nu har sexåringen gjort en halsoperation på grund av entrapment, vilket innebär att struplocket fastnar i ett slemhinneveck.

Heart of Steel. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Ingreppet gjordes efter starten i Skive och allt verkar ha gått bra. Han fick vila 14 dagar efter operationen, där efter joggades hästen i två veckor och nu har Heart Of Steel börjat gå snabbjobb. Det ser lovande ut och han blir borta drygt sex veckor till, säger Halmstadtränaren.

***

7 Santtu Raitala blev den förste körsven i Finland att vinna sju lopp under en och samma tävlingsdag. 29-åringen slog till med den bedriften på Pihtiputa-banan i onsdags. Raitala hade totalt åtta styrningar och vid enda plumpen slutade han femma.

I Sverige har Björn Goop, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Tommy Zackrisson bärgat sju segrar på samma tävlingsdag. Åtta vinster samma dag, på två olika banor, har såväl Björn Goop som Erik Adielsson mäktat med.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Den osannolika sviten!

Gimpanzee i huvudroll! Svensktätt på Meadowlands. Ny start för Atlanta! Åtta treåringar testar Kriteriedistansen. 32 raka Hambletonian Stakes. Kallade på mamma! Och så har ST snurrat till det igen... Häng med i Sulkysports morgonsvep ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
John Campbell fick lyfta Hambletonian-pokalen sex gånger. Foto Stalltz.se
John Campbell fick lyfta Hambletonian-pokalen sex gånger. Foto Stalltz.se

1 Två starter och lika många segrar. Marcus Melanders Gimpanzee har öppnat säsongen strålande och på lördag natt tävlar han i finalen i Graduate Series ($250.000) för fyraåringar på Meadowlands och har dragit spår tre bakom bilen och den svenskägde världstravaren – Anders Ström och Lennart Ågren – blir storfavorit till segern.

Gimpanzee. Foto: Simon Hagen

Flera Hambletonian-aktuella hästar tävlar också på lördag på Meadowlands i W.N. Reynolds Memorial ($44.150) i två divisioner för hingstarna och valackerna, medan stona tävlar i en division i W.N. Reynolds Memorial ($61.000). Startlistorna hittar ni här!

***

2 Meadowlands bjuder också på högklassiga tävlingar på fredag och Hambletonian-vinnaren Atlanta – som besegrade Manchego förra helgen – är tillbaka i ett försök i Miss Versatility ($40.000) och möter Åke Svanstedts trio Beautiful Sin, Felicity Shagwell och Plunge Blue Chip.

Första försöksomgången i New Jersey Sire Stakes ($25.000) för tvååringar avgörs också på Meadowlands och det kryllar av svensktränade hästar och avkommor efter Muscle Hill. Av 47 startande i NJSS-försöken är 38 fallna efter Muscle Hill och nio efter Trixton. Starlistorna till fredagens nattshow på Meadowlands hittar ni här.

***

3 Två banor tävlar idag på svensk mark och Hagmyren (12.20) är först ut och på kvällen står Örebro (18.20) som värd för V64-tävlingarna. Åtta treåringar, varav sex svenskfödda, ska ut över lång distans i Juliloppet med 125.000 kronor till vinnaren. En av dem är Önas Prince, som vann i sin senaste start på 1.11,5a/1.640 meter – nu gör han debut över 2.609 meter. Startlistorna till dagens tävlingar hittar ni här!

***

4 Bara några veckor kvar till Hambletonian Stakes och nu börjar temperaturen stiga! Mr Hambletonian när det gäller kusksegrar är John Campbell. Hela sex gånger vann han löpningarnas löpning och det är två segrar mer än Ben White, Billy Haughton, Stanley Dancer och Mike Lachance.

Muscles Yankee och John Campbell. Foto: stalltz.se

Ännu värre…John Campbell deltog i 32 raka Hambletonian Stakes och 33 totalt, men hade ingen uppsittning 2015! Han inledde sin svit med en andraplats med Joie de Vie 1983 och avslutade med samma placering i bakom Nuncio 2014.

Totalt körde John Campbell Hambletonian 33 gånger med 58 olika hästar och deltog i 29 finaler. Sex segrar, fem andraplatser och lika många tredjepris och totalt inkört 6.575.344 dollar. En gång – året var 2003 – valde Campbell bort en Hambletonian-vinnare i finalen då han körde Power To Charm (femma) istället för Amigo Hall.

Fakta

John Cambells Hambosvit:

 • 1983: Joie de Vie (2)
 • 1984: Giorgio D. (0)
 • 1985: Mark Six (5)
 • 1986: Britelite Lobell (3), Straight Stud (X)
 • 1987: Mack Lobell (1)
 • 1988: Armbro Goal (1)
 • 1989: Peace Corps (3)
 • 1990: Harmonious (1), Roughing It (X)
 • 1991: Big Brown (0)
 • 1992: Armbro Keepsake (4), McCluckey (X)
 • 1993: Pine Chip (2)
 • 1994: Bullville Victory (6), Wesgate Crown (X)
 • 1995: Tagliabue (1)
 • 1996: Act of Grace (9), Running Sea* (3)
 • 1997: Yeehaw Junction (X), Famousley (X), Karlsruhe (X)
 • 1998: Muscles Yankee (1), Smart Maneuver (X)
 • 1999: Angus Hall (2), Caramba Kosmos (X)
 • 2000: Condo Commander (5), Pine Drop (X), Super Spicy (X), Dream Vacation (X)
 • 2001: Cigar Bar (5), Chasing Tail (X), Liverman Hanover (X)
 • 2002: Andover Hall (0), El Gilde (X)
 • 2003: Power To Charm (5), Amigo Hall* (1)
 • 2004: Cash Hall (3), Eilean Donon* (0)
 • 2005: Mr Dream On* (0), Northern Ensign (0)
 • 2006: Gildemaster (1)
 • 2007: Flirtin Man (10), Too Salty* (7), Please Poppy* (4)
 • 2008: Big Apple (7), Guida Muscle (X)
 • 2009: Cal Chip’s Brute (3), Tom Cango (X)
 • 2010: Lucky Chucky (2), Wishing Stone* (3), Winning Fireworks (X),
 • 2011: Opening Night (3), Live Jazz (X)
 • 2012: Lightning Storm (X)
 • 2013: Possessed Fashion (X)
 • 2014: Nuncio (2)
 • 2015:
 • 2016: The Royal Harry (9), Mavens Way* (10), Hollywood Highway (X).

Fotnot: X nådde ej final. *Andra finalkuskar: Running Sea (Wally Hennessey), Amigo Hall (Mike Lachance), Eilean Donon (David Miller), Mr Dream On (David Miller), Please Poppy (Brian Sears), Too Salty (David Miller), Wishing Stone (George Brennan), Mavens Way (Åke Svanstedt).

Expandera

***

5 Bar Hopping, Creatine och Southwind Frank har alla sina första tvååringar ute på tävlingsbanan i år – och alla tre har redan haft stakes-vinnare. Marcus Melander In Range (e. Bar Hopping-Ilia e. Windsong’s Legacy) vann en division av Pennsylvania All Stars ($30.000) i måndags. Samma dag segrade Pub Crawl (e. Bar Hopping-Myth e. Lindy Lane) i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($70.077) på Meadows.

Bar Hopping. Foto: New Image Media

Creatine hade sin första stakes-segrade avkomma i Per Engblom-tränade Alpine (u. Miss Paris e. Kadabra) i en division i Pennsylvania Stallion Serie ($20.000) i tisdags på Meadows och Southwind Franks första vinnare kom genom Lucas Wallin-tränade Southern Mazzarati (u. Alix Hall e. Conway Hall) i måndags på Pocono Downs i en division av Pennsylvania All Stars ($30.000).

Alla tre hingstarna har svenskfödda tvååringar och allra flest har Southwind Frank med 18 hästar födda 2018. Han följs av Hugo Åbergs Memorial-vinnaren Creatine med fyra, medan Bar Hopping har två tvååringar.

***

6 Sexårig valack blev tvåårig debutant hos ST. Orecchietti har sin första kull tvååringar ute på tävlingsbanan i år. En har redan debuterat om man ska tro travsport.se. Enligt travförbundet var Orzo sexa i Pori den 3 juli på 1.16,7a/2.100 meter – en hygglig debuttid av en tvååring…

saxat från travsport.se

I Finland körs de första tvååringsloppen i augusti och Orzo är i själva verket en sexårig estlandsfödd valack – registrerad i Finland – efter Domingo Ors undan Salesmans Daughter (e. Diesel Don) och tränas av Jelena Tzekas. I ST:s resultatrad från loppet uppges Tzekas som tränare, men även Lars-Åke Söderholm anges som tränare. Snurrigt värre…

***

7 En av de tränare som sitter i riktigt i klistret i FBI:s nät efter att den största dopingskandalen i amerikansk hästsport avslöjats är Rene Allard. Han har kunnat fortsätta sin verksamhet som hästägare sedan hans mor klivit in som ansvarig ägare för hans delägda travare och passgångare.

Bakom det avslöjandet står Dave Briggs på Harness Racing Update. Rene Allards mamma Danielle Henri står numera som ansvarig för Allard Racing Inc. under namnet D Racing Stable. Mamma Danielle är bosatt i Quebec i Kanada, men stallet D Racing Stable har adress Middletown i New York och det är hemma hos Rene Allard.

När detta förhållande avslöjades ströks Rene Allards hästar som anmälts på Yonkers Raceway i förra veckan. ”Mamma” löser inte alltid alla problem…