Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Nytt ägardirektiv för ATG

BROMMA. Den statliga rollen i ATG:s styrelse kan komma att reduceras rejält och där bolagets ägare – Svensk Travsport och Svensk Galopp – får ett tydligt inflytande.
Den bomben levererade ST:s ordförande Anders Källström ikväll på höststämman i Stockholms Travsällskap.
Av
Claes Freidenvall
Anders Källström talade på Stockholms Travsällskap höststämma ikväll.
Anders Källström talade på Stockholms Travsällskap höststämma ikväll.

– Inom ett halvår hoppas jag att det är klart och det skulle innebära att vi får ett formulerat ägardirektiv för bolaget, säger Anders Källström.

För två år sedan var frågan upp på bordet vem som styr ATG och det spörsmålet har diskuterats under många år. Svensk Travsport (dåvarande STC) och Svensk Galopp bildade ATG 1974 och sedan dess har staten haft majoritet i styrelsen i ATG.

– Då försökte vi spela in tanken om det verkligen är rimligt att ett bolag som vi äger också har ett ägardirektiv från staten, men det var inget som var aktuellt att diskutera just då. Någon ställde också frågan om det fanns några direktiv från staten och det fanns det inte. Vad kan hända i ett bolag där ägaren sitter på läktaren och där styrelsen inte har något mandat? Då blir det upp till ledning att tolka vilken väg vi ska gå och det är att kortsluta en sund ägarmodell.

Flera önskemål

I januari i år träffade Anders Källström Sveriges finansmarknadsminister Niklas Wykman (m) för att diskutera frågan, men också för att berätta om en del händelser som passerat styrelsen i ATG som fick Wykman att höja på ögonbrynen.

Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Bland annat ville vi att det skulle göras en översyn av avtalet mellan ATG och staten och garantera ägarnas inflytande över det bolag (ATG, reds. anm.) som Svensk Travsport och Svensk Galopp äger. Det andra var att vi hade önskemål om förändringar i ATG:s styrelse. Det ena är redan levererat och staten tillsatte Peter Norman som ny styrelseordförande i ATG.

”Inget motstånd”

Anders Källström har haft ett antal möten efter det med Peter Norman och han har också träffat Niklas Wykman och hans statssekreterare Johan Almenberg.

– Vi har inget motstånd därifrån och Peter Norman har beskrivit att han har ett uppdrag från regeringen att förändra modellen kring ägarstyrningen av ATG. Därför är jag förhoppningsfull.