Fokustema
Elitauktionen
Läs senare

Nytt auktionsrekord!

Aldrig tidigare har det sålts en dyrare ettåring än ikväll på ASVT:s Elitauktion och för Bottnas Ideal slogs klubban på 1.525.000 kronor och det var Lutfi Kolgjini som hade högsta budet.
Av
Claes Freidenvall
Bottnas Ideal blev den dyraste ettåringen som sålts på Elitauktionen genom tiderna. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Bottnas Ideal blev den dyraste ettåringen som sålts på Elitauktionen genom tiderna. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Bottnas Ideal är en son till flerfaldige championhingsten Ready Cash och toppstoet Aisle Stand (e. Scarlet Knight), 1.10,6ak/3.594.186 kronor, som vann Breeders Crown som treåring, Solvalla Grand Prix, Folke Hjalmarssons Minneslopp och slutade tvåa i Svenskt Trav-Oaks.

Fakta

Sju dyraste ettåringarna

 • Bottnas Ideal (hingst e. Ready Cash-Aisle Stand),
  Pris: 1.525.000 kr, Lutfi Kolgjini AB, Jägersro.
 • Äkta Lavec (hingst e. Bold Eagle-Caddie Jasmina),
  Pris: 925.000 kr, Conrad Lugauer, Jägersro.
 • Eagle Trot (hingst Bold Eagle-Ravine ),
  Pris: 750.000 kr, Anonym köpare.
 • Heartbeat Ice (hingst e. Bird Parker-Add A Lil Bourbon),
  Pris: 725.000 kr, Conrad Lugauer, Jägersro.
 • Taylor Hayes (sto e. Maharajah-Sofia’s Love ),
  Pris: 725.000 kr, Stall Courant AB.
 • Lotus Newport (sto e. Muscle Hill-Electric Lemonade),
  Pris: 625.000 kr, Timo Nurmos AB, Solvalla.
 • Mumtaz Mahal (sto e. Muscle Hill-Taj Mahal),
  Pris: 625.000 kr, Francois Jamier i kom.
Expandera

Stall Escapade äger Aisle Island och hennes två första avkommor är ston fallna efter Alf Nordemos egen hingst Perhaps Love, medan Bottnas Ideal har en betydligt mer intressant far i den franske superhingsten Ready Cash, som är den ledande avelshingsten i världen tillsammans med Muscle Hill.

Aisle Stand är helsyster med Kriterietvåan Licence Holder, 1.11,9ak/2.312.829 kronor. Mormor Twisterella (e. Super Arnie), 1.15,1am/275.350 kronor, är sin tur helsyster med internationella storstjärnan Camilla Highness, 1.10,4ak*/10.536.588 kronor.

Bold Eagle-son näst dyrast

Näst dyrast var hingsten Äkta Lavec (e. Bold Eagle-Caddie Jasmina) och Jägersrotränaren Conrad Lugauer betalade 925.000 kronor.

Äkta Lavec. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Modern Caddie Jasmina (e. Going Kronos), 1.13,1am/313.500 kronor, har sin andra avkomma i Äkta Lavec. Hennes första – en hingst efter Bird Parker – är född 2017. Mormor Fatima Lavec (e. Sugarcane Hanover), 1.12,3ak/1.146.583 kronor, är undan Mack Lobells halvsyster Margit Lobell.

Uncle Lasse-son kostade 425.000

Av de nya hingstarna var Uncle Lasse-avkomman Northern Breeze (u. Maykissyour Face e. Offshore Dream) dyrast och Anders Ström (Stall Courant AB) betalade 425.000 kronor för den ettårige hingsten.

Northern Breeze. Foto: stalltz.se

Mormor Intensity Kronos (e. Viking Kronos), 1.16,4m*/30.500 kronor, gjorde bara två starter (en seger) innan hon gick till avel.

Hon har sin bästa avkomma i Fortune Mearas (e. Dream Vacation), 1.12,3ak/1.164.500 kronor. Själv är Intensity Kronos undan Dame Lavec och således helsyster med Elithingsten Raja Mirchi, 1.08,9ak/8.726.632 kronor, och Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec), 1.09,9ak/5.783.514 kronor.

Samtliga resultat från Elitauktionen hittar ni här!

Fotnot: det tidigare rekordet för Elitauktionen är från 2015. Då såldes hingsten Cosy Rain (e. Muscle Hill-Savvy Yankee) för 1.260.000 kronor.

Fokustema
Divonne-les-Bains
Läs senare

Nordemo-triumf i Frankrike

Alf Nordemos uppfödning Etoile du Nord tog sin andra seger på fransk mark och det skedde i ett lopp för femåriga ston – Prix de la Societe du Cheval Francais (€17.000) – i Divonne-les-Bains idag.
Av
Claes Freidenvall
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

Paul Philippe Ploquin guidade Ron Kuiper-tränade Etoile Nord (e. Laetenter Diem-Quartre Etoiles) till seger på 1.15,0/2.050 meter och belönades med 7.650 euro. Den triumfen var efterlängtad – förra gången Etoile du Nord toppade var i Prix de Jonchery sur Vesle (€19.000) i Reims den 31 oktober ifjol.

Alf Nordemo har fött upp stoet och hennes mor Quartre Etoiles (e. Korean), 1.21,0/€2.190, har åtta avkommor i startbar ålder – den yngsta är två och den äldsta nio år – och av dem toppar A l’Assaut (e. Buvetier d’Aunou), 1.15,6/€27.845, följd av Etoile Nord, 1.15,0/€27.060.

Mormor Etoile des Blaves (e. Traveller), 1.15,4/€441.759, tävlade framgångsrikt för Jean-Michel Bazire och vann bland annat Grupp I-loppet Prix de I’le-de-France (€150.000) med sin tränare i sadeln. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Perfect el Major (e. Goetmals Wood), 1.13,9/€102.040.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”