Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Nytt ”exotiskt inslag”

Ryskttränat på Jägersro i tisdags – en slovenskfödd travare på Solvalla igår. Det tycks inte gå en dag utan ett exotiskt inslag i svensk travsport.
Av
Claes Freidenvall

Fyraårige Frodo S. (e. Uniclove-Fijona) hade uppvisning för Björn Goop och tog andra raka på lika många försök i hans regi.

– Från början var Frodo S. lite trött när han tränade med våra andra hästar på gården, men hela tiden blev han bara starkare och starkare, berättar Björn Goop.

Fakta

Frodo S.

valack 4 år e. Uniclove-Fijona e. Sierra Ranger
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Körsven: Björn Goop, Färjestad
Ägare: Branko Slana, Slovenien
Uppfödare: Branko Slana, Slovenien
Skötare: Henrik Åslund

Expandera

Utgångsläget igår var knappast det bästa – spår tolv över sprinterdistans – men Björn Goop löste uppgiften på allra bästa sätt.

– Vi hade lite tur som skar igenom och kom helt enkelt bra på det, förklarade Goop.

Från tredje utvändigt satte Björn Goop full fart i tredjespår 450 kvar och vid ingången till upploppet hade den fyraårige valacken rundat till spets. Sedan gick Frodo S. undan med ”många längder” och landade på nya rekordet 1.14,4a/1.640 meter via 1.11 sista 500 meterna.

Två raka segrar har slovenske Frodo S. tagit hos Björn Goop i vinter. Foto Martin Langels/ALN

– En duktig och snabb travare som också är ganska stark, men lite vass, säger Goop.

Att en slovenskfödd travare hamnar i Sverige och hos Björn Goop kräver sina förklaringar…

Jobbade hos oss en sommar

– En i ägarfamiljen arbetade hos oss en sommar och de tyckte att hästen tävlat bra i Slovenien och ville prova på och se om Frodo S. kunde duga här uppe också, berättar Björn.

Starten på den ”nya” karriären på svensk mark kunde knappast ha börjat bättre än med två raka triumfer på Solvalla. Segertiden 1.14,4 var inte något nytt slovenskt rekord för fyraåringar. Ännu snabbare har Jopi travat. Förra året noterade han 1.11,8a/1.609 meter på Tingsryds milebana som oplacerad.

Franskfödd far

Frodo S. har franskfödde Uniclove som far, medan modern Fijona (e. Sierra Ranger), 1.17,1ak*/€1.975, är slovenska. Hon startade 33 gånger (3-1-6) och när hon satte sitt rekord i Krsko belönades hon med 290 euro.

Ostartade mormor Fru Fru (e. Keystone Savage) har elva avkommor och värda att nämna är Frick (e. Dynamite Lobell), 1.18,0/€7.154, Fanta II (e. Sierra Ranger), 1.18,3/€5.561, och Fijosa (e. Sierra Ranger), 1.17,4/€3.944.

Frodo S. segerlopp från igår kan beskådas här!

Fokustema
Umåker
Läs senare

13-åring i topp

Svensk Travsport har höjt åldersgränsen för varmblodiga hingstar och valacker från tolv till 14 år och idag segrade en 13-åring i Umeå.
Av
Pär Gustafsson

Från rygg ledaren fick Prince Hall (e. Banker Hall) luckan mitt på upploppet och avgjorde i händerna på Heidi Hiltunen. 13-åringen noterade 1.19,9/2.140 meter på Umåkers is och förstapriset i det här poängloppet uppgick till 10.000 kronor.

Nils Elfving tränar Prince Hall, som bärgade karriärens första seger i 45:e försöket. Hästen har som snabbast sprungit 1.17,0k och har 88.650 kronor på kontot.

ST satsar på ”pensionärer”

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
ATG:s årsrapport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.