Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nytt hästhotell för amatörtränare

Hästhotell för amatörer intressant lösning i Eskilstuna. Drygt veckolångt inbjudningsstopp gällande Elitloppet. Montéjockey ångerfull. Travförbundschef sparkad. Det är några av punkterna i lördagens morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Sundbyholms travförening organiserar med vad man kallar för hästhotell för amatörtränare. (Skärmavbild från Sundyholms banprogram)
Sundbyholms travförening organiserar med vad man kallar för hästhotell för amatörtränare. (Skärmavbild från Sundyholms banprogram)

1 Berga Gård som i många år var Håkan ”Hockey” Erikssons träningscamp nära Sundbyholm, ska delvis bli hästhotell. Sundbyholms Travförening, det som tidigare var amatörklubben, ska i ett nystartat samarbetsprojekt med Sundbyholmstravet, proffstränaren Christina Erlandsson, och Berga Gårds ägare Magnus Eriksson underlätta för amatörtränare, främst nya, men även sådana som har licens.

– Hotellet erbjuder sina tjänster till tränarlicensinnehavare. Det består av att köpa ett grundpaket bestående av foder, box, ut- och- insläpp, mockning. Sedan kan man köpa till ytterligare tjänster så det blir individuellt anpassat. Det ska inte vara subventionerat utan ”kosta vad det kostar”. Tanken är att med hotellösningen underlätta att kombinera jobb med att vara amatörtränare, det skapar dessutom gemenskap och kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det här ska bidra till att göra travsport roligare helt enkelt, säger travföreningens ordförande Roland Jansson, som är den som håller i projektet.

Sundbyholms travförening kan man säga är en vidareutveckling av amatörklubben.

– Amatörklubben är nerlagd. Istället har vi bildat travföreningen som är för alla intresserade och aktiva, oavsett licenstyp, säger Roland Jansson.

Sörmlands Travsällskap är också med på ett hörn gällande det nya travhotellet.

– Nye vd:n Jörgen Carlström brinner för travskoleverksamheten och ser idéen med hästhotellet som ett utmärkt alternativ för de som tar steget från travskolans kurser till tränarlicens. Vi ser också att det här behövs i dagens samhälle – att kombinera ett jobb med att ta hand om och träna en travhäst är inte lätt idag. Det här kommer att vara ett alternativ som underlättar den kombinationen, säger Roland Jansson.

Hästhotellet blir formaliserat med avtalsskrivning med de som ska nyttja det ”om vad som gäller”.

– För närvarande finns sju-åtta boxar tomma på Berga som kan användas för det här ändamålet. Christina Erlandsson klarar ju inte heller att ha hand om hur många hästar som helst…men om vi ser att efterfrågan är stor tror vi att det kan finnas möjlighet att efterhand anpassa verksamhetens storlek efter behovet, säger Roland Jansson.

 

***

 

 

2 Östgötaloppet på Mantorptravet idag lördag är en av de (få) möjligheter som återstår för de äldre elithästarna att imponera så stort att de kan bli inbjudna till Elitloppet. Dock lär de Elitloppssugna hästarnas tränare och ägare få sväva i ovisshet om de får vara med på Solvalla sista söndagen i maj eller inte till nästa veckoslut, vilket förstås inte är någon idealisk situation. De kanske vill förbereda hästen på något visst sätt just för att den står inför vad som kommer att vara dess livs tuffaste tävlingsuppgift med två heat samma dag.

Nästa inbjudan kommer först nästa lördag, den 23 maj då segraren av gulddivisionsfinalen på Gävletravet direktkvalificeras till Elitloppet. Därefter bjuds de sista fyra hästarna in fram till att startlistan fastställs söndag 24 maj, klargjordes från Solvalla i samband med torsdagens inbjudan av franske Earl Simon (e. Prodigious – Tindrana), vilken fick Elitloppsbiljett nummer elva.

– Jag vill ha alla förutsättningar klara när jag ska välja ut de sista hästarna. Därför kommer jag att avvakta alla intressanta hästars prestationer, så att jag har ett fullständigt beslutsunderlag, innan nästa inbjudan kommer, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

 

***

 

 

3 Mantorp bjuder på dagens V75-tävlingar och en intressant häst är Vikens Fingerprint (e. Prodigious – Primadonna Tuna) (V75-4) i Arne Erikssons lopp, tillika ett försök i Diamantstoet. Femåringen har fått stryk av Conrads Rödluva  (e. S.J.’s Caviar) i två av årets starter och idag slipper stoet möta de allra värsta konkurrenterna. Axevallahästen har fin styrka, vilket kommer att krävas för att hämta in dubbla tillägg.

– Hon gör mig sällan besviken och har egentligen bara gjort en sämre insats i hela karriären. Vi har behandlat hästen efter förra loppet och hon känns pigg och fin i träningen. Det är inte lätt att stå sist med dubbla tillägg, men proposition är passande och hästen är stark. Jag tror på Vikens Fingerprint. Senast sprang hon barfota runt om, men nu återgår vi till balansen som i starterna innan. Hästen är lite vassare när hon slipper skorna fram, men det har inte stor betydelse, säger tränaren Mikael Fellbrandt.

Här är Sulkysports tips med analyser och intervjuer.

 

***

 

4 Att Ina Scot (e. Allen Hanover – Lovina Grefgård) hedras med ett fint fyraåringslopp, Ina Scots Ära, på Mantorptravet (första start 14.45) i eftermiddag är förstås lördagens höjdare. Det är annars full fart i landet idag från förmiddag till sen kväll. Breddlopp väntar på Jägersro (11.10) och Åmål 13.00), och kvällen avrundas i Östersund (18.30), där ett flerklasslopp för kallblod bland annat lockat fyrfaldige miljonären Smedheim Solan (e. Bork Odin – Lila) från dubbla tillägg.

Här är startlistorna till lördagens fyra tävlingar!

 

***

 

5 Balzac du Chatelet (e. Gazouillis) undersöktes inte av banveterinären Susanne Demmers efter att hästen fått en smäll modell ”enhandare” av sin ryttare Christina A Hande på Solvalla i onsdags, när den franska hästen vann Solvalla Hästägarförenings Montépokal. Hästen kontrollerades istället av Solvallas dopingprovtagare Eva Sahlberg eftersom det beordrades dopingprov på Balzac du Chatelet.

– Vår provtagare som ingår som funktionär kollade hästen i dopingstallet och inget märke fanns. Vid minsta tveksamheter kontaktar dom måldomarnämnd och banveterinär”, säger Solvallas måldomare Björn Wikander.

Christina A Hande dömdes till 28 dagars avstängning och 4.000 kronor i böter för ”enhandaren” 170 meter från mål.

Igår publicerade Hande på sociala medier ett uttalande om det inträffade som lyder som följer:

”Jag beklagar det som skedde på Solvalla i onsdags oc h är verkligen ledsen för det jag gjort. Jag är den första att slriva under på att hästen är i centrum och är det viktigaste i vår underbara sport och ndet är det viktigaste i det teamet jag jobbar för. Jag vet inte riktigt vad som hände men jag tar givetvis det straff jag dömts till för den gärning som jag är ansvarig för. Jörgen (Westholm, Christina A Handes arbetsgivare och Balzac du Chatelets tränare, reds.anm.) och jag har haft ett möte där jag och han pratat  igenom det och det kommer aldrig hända igen. Vad gäller straffet har jag inget att tillägga utan det får ST uttala sig om. Hälsningar Christina A Hande”.

 

***

 

6 Bergsåker körde för två år sedan igång sin speciella montédag med endast montélopp på programmet. På torsdag, Kristi Himmelfärdsdag, är det dags för årets sådana specialdag.

Det blir åtta lopp varav två för kallblod. I högsta varmblodsloppet, med 75.000 kronor i förstapris, även 2.640 meter autostart, gör Lise-Lotte Nyströms nu tioåriga segermaskin Ladyofthelake (e. Offshore Dream – Ally) comeback efter den utflykt till Frankrike i vintras där hon vann ett lopp på en landsortsbana.

I kallblodens montélopp, 1.640 meter autostart med öppen prissumma uppåt, även där är förstapriset 75.000 kronor, går givetvis den i sammanhanget till synes mer eller mindre oslagbare Wilda Fille (e. Bork Odin – Järvsö Jahna) ut. Jan-Olov Perssons nioårig har sammanlagt 24 segrar på 35 starter under sadel.

För ryttarna gäller begränsningen att de högst får rida fyra lopp.

 

***

 

7 Verkställande direktören och koncernchefen för Suomen Hippos, Vesa Mäkinen, sades i torsdags upp med omedelbar verkan.

– Förtroende är något där det bara finns två alternativ, antingen är det där eller så är det inte där. Det finns ingen mellanliggande modell. Vi befinner oss nu i en situation där vd befriades från sina uppgifter, säger Hippos styrelseordförande Juha Rehula till Hevosurheilu.

Minna Mäenpää tar över som vd tills Hippos styrelse har valt en ny. Rekryteringsprocessen inleds omedelbart. Vesa Mäkinan har varit vd på Suomen Hippos sedan 2017.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Toppspurt fällde storfavorit

Prix de Bruxelles (€70.000) på Enghien idag spurtvanns av Ce Bello Romain före storfavoriten Dorgos de Guez på 1.11,1a/2.150 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Express Jet och Pierre Vercruysse drog i hårt tempo – passerade 1.600 meter på 1.10,9 – men fick ge sig sista biten mot Ce Bello Romain (e. Jam Pridem-Miss Echo Bella) som störtdök till seger för Anthony Barrier och höll undan för storfavoriten Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez), vilken snubblade till i början av upploppet och förmodligen förlorade segern på den fadäsen.

Dorgos de Guez noterade samma tid som vinnaren, medan Express Jet (e. Goetmals Wood) kom hem på 1.11,2 som trea från spetspositionen.

Åttaårige Ce Bello Romain har tjänat närmare 800.000 euro efter dagens seger, värderad till 31.500 euro. Hans ostartade mor Miss Echo Bella (e. Echo) har också lämnat Topaze Bella (e. Hermes du Buisson), 1.15,3/€111.870.

För en knapp månad sedan tog Ce Bello Romain sin första årsseger när han triumferade i Prix de New York (€67.000) på 1.11,4a/2.050 meter i Laval.

Höll undan med en halv längd

Lika mycket pengar handlade det om i Prix du Louvre (€70.000) för fyra-och femåringar. Cédric Megissier och Foxtrot Sea (e. Olitro-Vezia) övertog täten efter drygt en kilometer.

Efter 1.15,8 första 1.875 meterna blev det ordentlig temposkärpning sista kilometern och Foxtrot Sea höll undan med en halv längd för Fashion Queen (e. Ready Cash) på 1.13,8/2.875 meter.

Femårige Foxtrot Sea, som kördes av sin tränare, tog sin andra seger för säsongen. Den första kom på Vincennes i januari i Prix d’Angouleme (€59.000) på Vincennes på 1.11,2a/2.100 meter.

Foxtrot Sea är undan Vezia (e. Cezio Josselyn), 1.17,3/€12.660, som har sin första avkomma i Foxtrot Sea, 1.11,2am*/€253.150.

Modern är i sin tur en dotter till Belga d’Avignere (e. Hetre Vert), 1.14,6/€268.348, som också har lämnat Marion du Fanil (e. Coktail Jet), 1.14,2/€147.450, och Ovni du Fanil (e. Buvetier d’Aunou), 1.14,2/€102.370.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Helsyster till Hambo-etta i topp

Hambletonian-vinnaren Forbidden Trades helsyster Illcit Funds – tränad av Marcus Melander – kvalvann på Meadowlands idag och det gjorde också Nancy Takters toppstammade treåring Ready For Moni.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ready For Moni och Yannick Gingras vid en tidigare seger. Foto: Nigel Sout
Ready For Moni och Yannick Gingras vid en tidigare seger. Foto: Nigel Sout

Marcus Melanders Illicit Funds (e. Kadabra-Pure Ivory) gjorde sitt jobb från ledningen och var aldrig hotad någon gång på 1.13,5/1.609 meter via 1.10,1 sista 400 meterna för Brian Sears.

Illcit Funds.

Anders ”Courant” Ström äger och köpte helsystern till Hambletonian-vinnaren Forbidden Trade, 1.09,0*/$1.389.501, för 335.000 dollar i Harrisburg förra året. Modern Pure Ivory (e. Striking Sahbra) tog rekordet 1.09,7 och tjänade 1.442.888 dollar.

Kvalade i ny regi

Nancy Takters nyförvärv Ready For Moni (e. Ready Cash-Nothing But Moni) vann fyra av åtta starter förra året och visade härlig tåga över upploppet när den treårige hingsten spurtvann för Yannick Gingras på 1.10,6 efter 1.06,4 sista 400 meterna.

Förra året – i regi Per Engblom – finalvann Ready For Moni Kentucky Sire Stakes ($250.000) och toppade även i två försök i samma serie.

Ready For Moni köptes för 220.000 dollar i Lexington som ettåring. Modern Nothing But Moni (e. Credit Winner), 1.12,0/$55.748, har också lämnat Can’t Afford It (e. Cantab Hall), 1.10,1/$96.857, Själv är hon en dotter till superstjärnan Moni Maker (e. Speedy Crown), 1.09,7*/$5.589.256.

Fyra raka kvalvinster

Fjärde raka kvalsegern för säsongen tog When Dovescry (e. Muscle Hill-Cedar Dove) för David Miller och fjolårets Hambletonian Oaks-vinnare ledde runt om. Segertiden skrevs till 1.10,9 och tidigare i år har hon kvalat på 1.11,2, 1.11,8 och 1.09,8.

When Dovescry. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Förra året tränades When Dovescry av Rene Allard, men numera finns det fyraåriga stoet hos Brett Pelling. Rene Allard är en av flera tränare som åkte fast i den stora dopinghärva som FBI avslöjade tidigare i våras och han är avstängd tills vidare.

Dyringen förlorade

Världens dyraste ettåring Maverick (e. Father Patrick-Designed to Be) var ute i sitt andra kvallopp, men stod utan chans från rygg ledaren. Caruso (e. Father Patrick-Tosca) och David Miller vann enkelt från spets på 1.12,2, medan Maverick noterade 1.12,5 som tvåa.

Caruso besegrar Maverick.

Förra året såldes Greenshoes helbror Maverick för 1,1 miljoner dollar Lexington, medan prislappen för Caruso var i sammanhanget blygsamma 30.000 dollar i Harrisburg.

Joe Holloway-tränade Caruso är undan Tosca (e. Muscle Mass), 1.10,9/$129.806, som i sin tur är en dotter till Southern Senorita (e. Yankee Paco), 1.12,2/$217.683 – mor till Jimmy Takters Hambletonian-tvåa Guccio (e. Yankee Glide), 1.09,1*/$1.017.232, och Lagerfeld (e. Yankee Glide), 1.09,0/$800.652.

En andraplats blev det också för Jonas Czernysons Dutiful (e. Trixton) från spets. Hon kunde inte stå emot No Pay No Way (e. Credit Winner-Not A Diva) i spurten, vilken vann med hals på 1.12,6. Samma tid noterade Dutiful, ägd av Menhammar Stuteri.

Vinnarens mor Not A Diva (e. Muscles Yankee) ingår i samma syskonskara som CR Kay Suzie ($1.611.131), CR Renegade ($903.785), CR Regent Warrior ($150.845) och Airborne Commando ($106.000).

Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Lundström Woldens förseelse nedgraderad

Norske proffstränaren Anders Lundström Wolden fick snabbt den drivningsförseelse han begick på Årjängstravet under fredagkvällen nedgraderad. Den omedelbara avstängningen är upphävd.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Lundström Wolden fick därför köra sin Fröyu Birk (slutade sexa) i Erik Perssons Memorial idag.

Årjängstravets måldomare Ragnvald Olsson bedömde igår kväll Anders Lundström Woldens drivning sista 200 meterna av Fougueux, vilken slutade tvåa, som en ”D-förseelse” innebärande omedelbar avstängning och att ärendet hänsköts till Svensk Travsport för fastställande av påföljd.

Idag ändrades dock detta. Anders Lundström Wolden döms istället till en ”dubbel C-påföljd”, vilket är precis snäppet under den allvarligaste graden av förseelse. För den norska proffstränarens del, med inte mer än några tiotal körda lopp per år och sett till att förstapriset i loppet var 20.000 kronor, blir bestraffningen därför 3.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning. Och avstängningen träder alltså inte i kraft omedelbart utan den 24 juli.

Norsk proffstränare direktavstängd för drivning