Fokustema
Sulkysport nr 16
Läs senare

Nytt nummer: Hemma hos Stig H

Ett möte med Stig H Johansson och hans nya stjärnhäst Diamanten – och ett dygn med amatörtränarparet i Dalarna om livspusslet med hästar och vanliga jobb. Kontrasterna är stora i veckans nummer av Sulkysport.
Av
Sulkysport
Upplåst för dig som är prenumerant

Sulkysport nummer 16 bjuder på stort och smått. Diamanten vann Kungapokalen och Sprintermästaren hos Robert Bergh ifjol, men sedan november har Stig H Johansson skött träningen.

På lördag gör femårige Diamanten högintressant årsdebut i Berth Johanssons Memorial på Umåker. Vi hälsade på när hästen gick rakbanejobb hos Stig H på Stora Alby.

V75-omgången i Umeå har lockat flera profilstarka hästar och synas i sömmarna med startlistor, tips, analyser och tränarkommentarer.

Vi förklarar bland annat varför vi inte tror att Månprinsen A.M. vinner kallblodsloppet.

Antalet amatörtränare i landet har minskat drastiskt de senaste decennierna, men intresset brinner fortfarande starkt hos många.

Sulkysport tog rygg på amatörtränarparet från Rättvik, som kombinerar vanliga arbeten med att ha sju tävlingshästarna i stallet hemma på gården. Hur hinner amatörtränarduon egentligen med?

>> I övrigt ur innehållet:

Jakten på fuskarna och det skärpta straffet för Fabrice Souloy.

Krönika om hur allt fler svenskfödda hästar inte är svenskfödda.

Elitloppshästen från ”down under”.

Från hovbensfraktur till storloppsseger – så kom fyraåringsstjärnan tillbaka.

Och möt Damklubben med glimten i ögat.

…och förstås startlistor och tips till V64 i Umeå på fredag och Grand Slam 75 i Örebro på söndag.

 

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst – och en Elitloppsvinnare

Stjärnorna hedrar Berth Johansson, Elitloppsvinnaren gör comeback efter åtta månader, 37 miljoner extra i två potter och topphästarna som tävlar om 35.000 kronor.
Här är "Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hail Mary och Don Fanucci Zet möts för andra gången. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hail Mary och Don Fanucci Zet möts för andra gången. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Derby- och Breeders Crown-vinnaren Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) och Sprintermästaren och Elitloppsklare Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) har bara mötts en gång, i Svenskt Travderby där de var etta-tvåa. Nu är det dags igen i en högklassig upplaga av femåringsloppet Berth Johansson Memorial på Umåker på lördag.

Och som om det inte vore nog med detta. Bland övriga hästar finns Björn Goops italienare Aramis Bar (e. Napoleon Bar) och Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) – hästarna som vann varsitt av de blott två lopp som Hail Mary förlorade under hela fyraåringssäsongen.

Berth Johansson Memorial avgjordes första gången 2010 och hyllningen till den så framgångsrike Umåkertränaren fick bästa tänkbara start när Maharajahs namn skrevs in i segerlistan. Sedan har det fyllt på med ett koppel topphästar under årens lopp och förra årets vinnare Attraversiamo (e. Kiss Francais) gick efter årsdebuten i Umeå vidare till seger i uttagningsloppet på Solvalla i mitten av maj och krönte våren med andraplatsen i Elitloppsfinalen!

Vilken eller vilka av årets tio deltagare är mogna att göra samma resa?

Här är startlistorna till lördagens topptävlingar på Umåker.

Vinnare av Berth Johansson Memorial

År, vinnare (far) – Körsven – Tränare – Segertid

 • 2010 Maharajah (e. Viking Kronos) – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 1.13,4a
 • 2011 Caballion (e. Kesaco Phedo) – Fredrik B Larsson – Henrik Larsson – 1.12,6a
 • 2012 Formula One (e. Yankee Glide) – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.12,4a
 • 2013 David Sisu (e. Lindy Lane) – Johnny Takter – Petri Salmela – 1.12,8a
 • 2014 Beer Summit (e. Cantab Hall) – Ulf Ohlsson – Petri Salmela – 1.13,3a
 • 2015 Cool Keeper (e. Broadway Hall) – Leif Witasp – Leif Witasp – 1.12,6a
 • 2016 Daley Lovin (e. Conway Hall) – Erik Adielsson – Daniel Redén – 1.12,9a
 • 2017 Tobin Kronos (e. Muscle Hill) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.12,5a
 • 2018 Diamanten (e. Adrian Chip) – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.13,6a
 • 2019 Son of God (e. Pastor Stephen) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.12,3a
 • 2020 Attraversiamo (e. Kiss Francais) – Erik Adielsson – Svante Båth – 1.12,3a

***

Christoffer Eriksson och Cokstile vann det andra försöket i Elitloppet ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Copenhagen Cup är den danska travsportens internationella flaggskepp och årets upplaga på Charlottenlund lockade ett intressant startfält med bland andra svensktränade kvartetten Cyber Lane, Sevilla, Benjamin Evo och Heart Of Steel, men huvudloppet får ursäkta – söndagens mest intressanta start sker i ett av ramloppen.

I sprinterloppet Charlottenlund Open med 75.000 danska kronor till vinnaren gör fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile (e. Quite Easy-Joystile), 1.09,4*/€1.029.186, comeback. Hästen har varit långtidsskadad – bekymmer med en harhas – och inte startat sedan han vann Gran Premio Costa Azzurra (€220.000) i Turin den 20 september ifjol. Mattia Orlando tränar och Vincenzo Gallo sitter i sulkyn.

Duon står bakom en annan norskfödd häst i huvudloppet Copenhagen Cup, nämligen Chief Orlando (e. Orlando Vici).

Söndagen innebär också V75-spel från Sverige och här är startlistorna till Charlottenlunds tävlingar.

***

3Jackpot på V86 på onsdag och jackpot på V75 på lördag. Till morgondagens pott ligger drygt åtta miljoner kronor extra i åttarättspotten, sedan 20 procent – drygt två miljoner kronor – av förra veckan sexrättspott lagts undan till en multijackpot onsdag den 1 september, då Solvalla och Åby delar omgången.

Med 29.356.892 kronor är sjurättspotten på Umåker på lördag förstärkt och Sulkysports Emil Persson var tidigt igång med sina första tankar och analyser av de sju avdelningarna.

”Grattis Umåker! Att banans årliga V75-omgång flyttats fram en knapp månad har sannerligen haft en positiv inverkan vad det gäller kvalitén på loppen,” skriver Emil.

Här är de tidiga tankarna till V75-omgången på Umåker.

***

4Veckans andra dag bjuder på trav på tre svenska banor. Först ut är Kalmar (start 12.20) med tio lunchlopp, där bland annat Christoffer Erikssons Dornoch Am (e. Scarlet Knight) är tillbaka på banan för andra gången efter över ett åts frånvaro. Comebacken slutade med övertygande seger före Mellby Harissa. Den sistnämnda följde upp med andraplatsen i Lovely Godivas Minne i lördags.

Svante Båth, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Svante Båth. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Punchboard (e. Readly Express) blev Sveriges snabbaste treårige debutant i voltstart när han i Eskilstuna vann på 1.14,8/2.140 meter för en månad sedan. Efter ytterligare en triumf innanför västen är han tillbaka i Eskilstuna (första start 18.20) i ett treåringslopp ikväll. Ulf Ohlsson kör åter den av Svante Båth tränade valacken.

Tisdagens saxbana är Axevalla (18.30), där Robert Berghs tioåring Island Life (e. Pine Chip) jagar första segern sedan den 9 maj förra året. Skrala tolv månader eller? Nej då, så sent som i mars var han tvåa i gulddivisionen på Mantorptravet! Kvällens uppgift innebär 40 meters tillägg över medeldistans.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5Två Grupp III-lopp för treåriga hästar är höjdpunkterna denna seneftermiddag på Vincennes. Tomas Malmqvist bidrar med Invictus Madiba (e. Booster Winner) i hingstarnas klass Prix de Faulquemont (€70.000) där 31.500 euro står på spel till vinnaren och hans häst får Franck Nivard bakom sig.

I stoklassen Prix Fama (€70.000) som likaså avgörs över 2.700 meter är det däremot svenskfritt, men tidigare på tävlingsdagen desto större aktivitet med blågula.

I det inledande montéloppet Prix Tucana (€44.000) startar Anders Lindqvist såväl Iria Jive (e. Kepler) som Idole Bellot (e. Obisolo) och Tomas Malmqvist skickar ut Iron Jet (e. Charly du Noyer).

Björn Goop startar Harmonie Merite (e. Tucson) i det andra loppet Prix Eugenia (€33.000) vilken körs av Yoann Lebourgeois och mer Anders Lindqvist-tränat finns i Prix Niobe (€33.000) där Hector des Buttes (e. Travel Jet) kommer till start.

Precis som vanligt kan du ta del av Vincennes startlistor i sin helhet via Sulkysports spelkalender.

***

trav, travsport, sulkysport, kallblod
Ulsrud Tea tävlar vidare som 14-åring. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Den 2 mars var senaste gången det var tävlingar på Bjerke. Ikväll är det dags igen sedan den norska huvudstadsbanan fått klartecken från de lokala myndigheterna. Det blir en riktig rivstart redan i lopp ett, där flera av landets äldre toppkallblod möts i Jahn Pirils lopp – trots att förstapriset inte är högre än 35.000 norska kronor.

Tidernas vinstrikaste kallblodssto Ulsrud Tea (e. Åsajerven) visar 14 år gammal inga som helst ålderskrämpor. 200 starter och hela 94 segrar har det blivit hittills, och den senaste segern kom så sent som den 1 maj, den tredje triumfen under 2021. Nu ställs hon bland annat mot Öystein Tjomslands svenskägda Derbyvinnare Nordsjö Odin (e. Tekno Odin) och Philip Ess (e. Briskeby Philip), samt mångfaldiga miljonärerna Lome Brage (e. H.G.Balder) och Ingbest (e. Dotterud Teddy).

Startlista, 2.100 meter autostart: 1 Ulsrud Tea, 2 Stensvik Martin, 3 Steinfaks, 4 Nordsjö Odin, 5 Philip Ess, 6 Lome Brage, 7 Ingbest, 8 Valle Mattis, 9 Valle Ask.

***

Romanesque och Björn Goop vid seger i Örebro i somras. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

7Från Björn Goop till Malta – elvaårige italienske hingsten Romanesque (e. Love You), 1.09,9ak/5.055.802 kr, tävlade större delen av fjolåret i Goops regi och tog sin största seger i Gotlandslöpningen. Efter att ha startat i annan regi i vinter återkom hästen en kort period till Goop i april, men nu har de belgiska ägarna sålt Romanesque till Malta, berättar Goop på stallets hemsida.

En annan italienfödd travare som i dagarna lämnat Goops träning är femåriga Anita Roc (e. Filipp Roc), 1.11,5ak/980.861 kr, som går till avel.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fortsatt hundraprocentig?

Styrkeprov över 3.200 meter. Godbitar på franska landsorten. Smygstartat säsongen. Vilken B-tränare har bästa varmblodet på Umåker? Jippolopp i Gävle. Tidigare ST-ordförande gör comeback. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt och Back of the Neck. Foto: Lisa Photo
Åke Svanstedt och Back of the Neck. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Åke Svanstedt har verkligen smygstartat årets säsong i USA. Fem starter som tränare (tre vinster) och en som kusk (seger) lyder facit när vi skriver torsdagen den 29 april.

Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På lördag börjar allvaret för Åke Svanstedt när finalen i Dexter Cup ($) avgörs på Freehold Raceway och där startar Svanstedt två hästar. Incommunicado (e. Chapter Seven) vann sitt försök till Dexter Cup ($38.529) för Yannick Gingras, som också sitter upp i lördagens final.

Åke Svanstedt kör stallets andra häst i finalen, Ambassor Hanover, som också är en son till Chapter Seven.

Dexter Cup ($115.583)

1.609 meter, autostart.

 1. Fifty Ways-Steve Smith
 2. Ambassador Hanover-Åke Svanstedt
 3. Sunny Crockett-Andy Miller
 4. Believer-Brian Sears
 5. Credit Con-Austin Siegelman
 6. Chapolier-Trond Smedshammer
 7. Incommunicado-Yannick Gingras
 8. Share the Wealth-Daniel Dube

På lördag tävlar Åke på dubbla banor. Senare på kvällen kör han Back of the Neck i finalen i New Jersey Breeders Maturity ($30.000) för fyraåriga hingstar och valacker på Meadowlands. Det var också bakom Ready Cash-sonen och fjolårets Hambletonian-trea som han vann med i förra veckan.

Förra året körde Åke Svanstedt 244 lopp och vann 51, medan han räknade in 84 tränarvinster på 485 framträdanden. Stallet drog in 5.213.649 dollar, vilket är hans bästa resultat sedan han etablerade sig som tränare i USA 2014.

Åke Svanstedt som tränare i USA:

År – Resultat – Dollar

 • 2014 – 326 st: 68-37-30, $2.324.373
 • 2015 – 522 st: 102-73-54, $3.511.061
 • 2016 – 657 st: 120-84-78, $4.424.095
 • 2017 – 595 st: 124-87-74, $4.675.296
 • 2018 – 536 st: 83-67-77, $3.723.648
 • 2019 – 465 st: 98-70-63, $4.963.997
 • 2020 – 485 st: 84-81-68, $5.213.649
 • 2021 – 5 st: 3-0-0, $39.767
  Totalt: 3.591 st: 682-499-444, $28.875.886

***

2 From the Mine (e. From Above), Selmer I.H. (e. Love You) eller nykomlingen Noble Superb (e. Maharajah)? Vem är egentligen Umåkers bästa varmblod? Ikväll är hela trion ute på tävlingsbanan och de två sistnämnda möts i snabbloppet på hemmabanan, medan From the Mine väljer en annan uppgift knappt 50 mil söderut (läs mer nedan).

Ingemar Hultqvists Selmer I.H. Foto Mia Törnberg

De har hel del gemensamt, Umåkers starkaste varmblodskort. Som att alla har tjänat en bra bit över två miljoner kronor och tränas av B-tränare.

Efter ett par starka insatser i vinter blev det galopp för Selmer I.H. när han var tillbaka i gulddivisionen på Romme i påskas, medan norskfödde Noble Superb slutade femma i uttagningsloppet till Paralympiatravet på Bergsåker för knappt två veckor sedan, där Who’s Who vann.

Ikväll på hemmaplan väntar ett medeldistanslopp och på förhand drog Selmer vinstlotten med spår tre, medan Noble Superb inleder tre hack längre ut. Hästar som vill utmana är främst J.H. Mannerheim och tolvårige trippelmiljonären Regent Zet (e. Tibbe Lavec).

***

3 Förutom Umåker (första start 18.20) blir det tävlingar på ytterligare två svenska banor under torsdagen. Först ut med lunchtävlingar är Axevalla (första start 12.20), där två av landets bättre ston – med sikte mot stoeliten – möts.

Argbiggan och Rickard Svanstedt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det handlar om Rickard Svanstedts Argbiggan (e. Maharajah), som bland annat tangerade svenskt rekord förra året vid seger i en Diamantstofinal på Åby, och Robert Berghs Mellby Harissa (e. Maharajah). Den sistnämnda vann en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie och var finalist i Derbystoet förra året.

Kvällens saxbana Gävle (17.45) bjuder på två chanser att få starta under Solvallas Elitloppshelg. Det är nämligen ett uttagningslopp vardera för varmblod och kallblod till jippoloppen ”speedrace”. Ett lopp och 1.140 meter med autostart är förutsättningarna ikväll, medan Solvallas speedrace består av försök och final över 640 meter.

Uttagningarna har lockat en hel del kända märken, som Pydin (e. Moe Odin) bland de kalla och From the Mine (e. From Above) på varmblodssidan.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Tio hästar ska ta plats bakom startbilen i Paralympiatravets final den 8 maj. Åtta av dem är klara. Titelförsvararen Elian Web (e. Like A Prayer) har inte visat någon gnistrande form i sina tre vårstarter – åtta, fyra, åtta – men tränaren Katja Melkko räknar med sin häst på startlinjen nästa lördag.

Jorma Kontio, Elian Web och Katja Melkko efter segern i fjolårets Paralympiatravet. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Vi åker till Åby. Hästen är frisk och känns bra, men det har saknats lite i honom. Han känns skarpare i träningen igen och jag hoppas att han hittat tillbaka till den gamle Elian, säger tränaren Katja Melkko till finska travsajten ravinetti.fi.

Klara för Paralympiatravet: Aetos Kronos, Delia du Pommereux, Ecurie D, Elian Web, Gelati Cut, Racing Mange, Very Kronos och Who’s Who.

Förstapriset i loppet är 1.500.000 kronor.

***

5 Grupp I-loppet Rowe Cup ($150.000) är ett riktigt styrkeprov över 3.200 meter och loppet avgörs på fredag på Alexandra Park i Auckland på Nya Zeeland.

Rowe Cup har körts i mer än 100 år – första upplagan hölls 1918 – och tio hästar finns kvar i startlistan sedan Credit Master strukits.

 1. Sundees Son – John Dunn
 2. Temporale – Tony Cameron
 3. Credit Master – struken
 4. One Apollo – Tim Williams
 5. Anditover – Todd Macfarlane
 6. Majestic Man – Brad Williamson
 7. Bolt For Brilliance – Tony Herlihy
 8. Call Me Trouble – Zachary Butcher
 9. Oscar Bonavena – Mark Purdon
 10. Kay Cee – Joshua Dickie
 11. Woodstone – Peter Ferguson

***

6 Jarmo Niskanen och Anders Lindqvist bidrar med varsin häst när Laval är ensam travbana om att arrangera tävlingar i Frankrike denna torsdag.

Anders Lindqvist, Sulkysport, Travsport, Travtränare
Anders Lindqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Niskanen sänder ut Honey Money (e. Timoko) i Prix Gaston Roussel (€18.000) och Anders Lindqvist bidrar i sin tur med Bastian T (e. Ens Snapshot) i montéloppet Prix Jean Mary (€27.000).

Sportsligt sett kittlar ett annat lopp mer. I Prix Prosper Laisis (€16.000) möts nämligen två starkt stammade treåringar. Jean-Pierre Dubois Insolente Réussite (e. Ready Cash) är en dotter till Oslo Grand Prix-segrarinnan Mara Bourbon (e. And Arifant) 1.10,7/€1.657.405 och ska nu försöka bärga karriärens första seger efter att inlett med en andraplats.

Bland konkurrenterna syns Fabrice Souloys Izzy Jones (e Ready Cash) vars mor Private Love (e. Goetmals Wood) 1.11,4/€847.145 vann såväl Prix de Paris som slutade trea i Prix du Cornulier under sin tävlingskarriär.

Fabrice Souloys avstängning för avsiktlig doping från 27 november 2017 till 12 september 2026 upphävdes av franska travförbundet i förra veckan och för första gången på 3,5 år står han officiellt listad som tränare till en häst.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna i Laval.

***

7

Lennart Olsson tackade för sig som ordförande i Färjestad Travsällskap igår. Efter 20 år på posten lämnar han över taktpinnen till Patrik Sandin.

Svensk Travsports tidigare ordförande Patrik Sandin gör comeback, men att hålla i klubban på hemmabanan är ingen nyhet för honom. Redan 1980 var Patrik Sandin ordförande i Färjestad Travsällskap första gången. Där satt han fram till 2001 när Lennart Olsson klev in och Patrik Sandin gick vidare och blev ordförande i dåvarande STC (nu ST). Under några år var också Sandin ordförande i UET.

 

Fokustema
Tidning
Läs senare

Här är Sulkysports avelsnummer

Reportage. Unik statistik. Spännande möten.
I dagarna kommer Sulkysports stora avelsnummer i brevlådan hos alla svenska kunder.
Av
Sulkysports redaktion
Upplåst för dig som är prenumerant
Sulkysports avelsnummer 2021.
Sulkysports avelsnummer 2021.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Oavsett om Du har funderingar på vilken avelshingst Du vill betäcka med 2021, vill se trender för att köpa egen unghäst eller är nyfiken på hur andra framgångsrika i branschen gör för att lyckas. Sulkysports avelsnummer kan ge svaren.

Vi har bland annat…

…hälsat på trefaldiga världsrekordhållarinnan Delicious första avkomma, den ettårige hingsten Heavenly Zet på inskolning i Sörmland.

…pratat med succéamatören i Västergötland om framtidsplanerna.

…kollat in hur världens bäste kallblod kommer att få det när han flyttar till Sverige.

…analyserat och noga synat 210 avelshingstar och deras treåriga avkommor förra året i unika treåringsstatistiken.

…listat alla svenska treåringar som sprang in 100.000 kronor eller mer förra året.

…tagit tempen i debatten om svenskfött och ”svenskfött”.

…och mycket mera.

Här kan Du ladda Sulkysports Avelsnummer 2021 i pdf-format!