Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nytt segerrekord för Lorentzon

I natt kom 155:e tränarsegern för året och det betyder att fjolårets rekordsiffror passerades. Anette Lorentzon gör sin bästa säsong som travtränare och det var Lights Come On som slog in spiken igår på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzons hade fyra vinnare på Red Mile igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzons hade fyra vinnare på Red Mile igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från spets vann Lights Come On (e. Chapter Seven-Starlit Eyes) för Jason Bartlett och segermarginalen skrevs till hals på 1.12,7/1.609 meter. Hela 44 gånger pengarna delade den treårige valacken ut till sina anhängare. Bland delägarna finns Anette Lorentzon och ACL Stuteri och vinsten var värd 9.500 dollar.

När det gäller segrar slog Anette Lorentzon nytt rekord, men hon har också satt personbästa i pengar under 2019. Hennes stall har hittills dragit in 2.868.122 dollar på 808 starter (155-130-103).

Tidigare har Anette som bäst tränat in 2.248.112 dollar (2018) under en säsong och då gjorde hennes stall 734 starter (154-105-90).

För Lights Come On var det femte årssegern på 18 starter och han har tjänat drygt 100.000 dollar i år.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Stor svensk dominans!

Tre segrar och alla ägda eller delägda av Lennart ”Srf Stable” Ågren. Det var vinstfacit för Marcus Melander som tränare på Meadowlands igår och det blev även triumfer för Åke Svanstedt och Nancy Takter på New Jersey-ovalen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ineffable var en av tre vinnare från Marcus Melanders stall igår och stoet delägs av Srf Stable och Menhammar Stuteri. Foto: Lisa Photo
Ineffable var en av tre vinnare från Marcus Melanders stall igår och stoet delägs av Srf Stable och Menhammar Stuteri. Foto: Lisa Photo

Alla Melanders triumfer togs i försök i Kindergarten Classic ($20.000) för tvååringar. Först ut var svenskfödde Moonstone Hanover (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) för Tim Tetrick, vilken segrade med 2,5 längder på 1.11,5/1.609 meter efter en resa i vinnarhålet.

Moonstone. Foto: Lisa Photo

För Peter Haughton Memorial-tvåan var det första segern i karriären på fem starter (1-2-2) och hingsten är både uppfödd och ägd av Lennart Ågren.

Bakom Moonstone Hanover slutade Delayed Hanover (e. Southwind Frank) tvåa för Åke Svanstedt på 1.11,7 och tredjeplatsen tog Nancy Takters Goodashim (e. Cantab Hall) på 1.12,0.

Stoet Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) som Lennart Ågren äger tillsammans med Margareta Wallenius-Kleberg (Menhammar Stuteri) spurtvann från rygg ledaren för Brian Sears med en halv längd på 1.12,4 och det var stoets andra triumf. Tidigare i år har Ineffable vunnit en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000) och varit finaltrea i Jim Doherty Memorial.

Tvåa i loppet och på samma tid som vinnaren var Lucas Wallin-tränade Mazzarati (e. Cantab Hall) för Tim Tetrick.

Sonofamistery. Foto: Lisa Photo

Tredje triumfen kom med Sonofamistery (e. Muscle Hill-Mistery Woman) och Brian Sears serverade hingsten en resa i fjärde inner och dödens. På upploppet gick Sonofamistery ifrån till andra raka triumfen med 1,75 längder på 1.12,2.

Här var Åke Svanstedt-tränade Swan By Land (e. Muscle Hill) trea på 1.12,5.

Snabbaste vinnaren

Åke Svanstedts triumf kom med Mats Sundin-ägde Lindysmusclemania (e. Muscle Hill-Possessed by Lindy) och det var Andy Miller som skötte tömmarna. Från spets vann hingsten med 3,5 längder på 1.11,3. Åke Svanstedt guidade Red Redemption (e. Muscle Hill) till en tredjeplats på 1.11,8.

Lindysmusclemania. Foto: Lisa Photo

Nancy Takters sto Aunt Irene (e. Trixton-Solveig) tog sin första triumf i karriären för Dexter Dunn på 1.11,6 och hon ägs av Christina Takter och Solveig Breeders där bland annat Göran Anderberg ingår. Jonas Czernysons Chablis (e. Muscle Hill) var slagen med tre längder som tvåa på 1.12,0.

Aunt Irene. Foto: Lisa Photo

Nancy Takter-tränade Insta Glam (e. Father Patrick-Hollywood Hill) fick dela segern med Anoka Hanover (e. Donato Hanover-Aunt Mel) på 1.11,6. Stoet är både ägd och uppfödd av duon Göran Falk och Christina Takter och det var fjärde segern i sjunde starten.

Utvändiga Anoka Hanover (9) delar vinsten med Insta Glam (4). Foto: Ducey Photo.

Dubbelseger som uppfödare

För Stefan Balazsi blev det en dubbelseger som uppfödare sedan fyraårige Kings County (e. Muscle Hill-Brooklyn) vunnit med drygt sex längder från spets på 1.10,0 för Todd McCarthy. Tvåa var Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) på 1.10,7 och det treåriga stoet ägs av Srf Stable och tränas av Marcus Melander. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar.

Kings County. Foto: Lisa Photo

På Meadowlands hölls också finalerna i New Jersey Breeders Mauturity ($24.000) för fyraåringar. Hingstarnas och valackernas final gick till No Drama Please (e. Trixton-Female Drama) och Tim Tetrick på 1.11,5. Han spurtvann med en längd efter en resa i tredje inner. Trea med galopp var Marcus Melanders Reign of Honor (e. Father Patrick) på 1.13,2.

Lika fort travade som No Drama Please travade Princess Deo (e. Trixton-Queen Serene) när hon tog andra raka för Troy Beyer och besegrade två motståndare i stonas uppgörelse. Vinstmarginalen mättes ut till sex längder på 1.11,5.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kallt med kallt i Örebro

Breddlopp utan hemmaekipage. Finalfältet spikat i Dam-SM. Mascate Match mot ny titel. En svenskfödd vinnare på tio år. Hur trötta är Svensk Travsport? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Örebrotravet bjuder på breddlopp för kallblod nästa vecka. Foto: stalltz.se
Örebrotravet bjuder på breddlopp för kallblod nästa vecka. Foto: stalltz.se

1 Tolv breddlopp på Örebro varav ett kallblodslopp (!) utan startande hemmaekipage. Intresset för att starta i breddlopp med 10.000 kronor i förstapris på torsdag var stort och ett lopp för kallblod har också banan lyckats pressa in i programmet. Man kan förstås fråga sig varför en bana som Örebrotravet överhuvudtaget kör breddlopp för kallblod…

***

2 Igår kördes det sista uttagningsloppet till Dam-SM med final på Åbys stora mästerskapsdag den 10 oktober och nedan kan ni se de tolv ekipage som är klara för finalen. 2.140 meter autostart är förutsättningarna och förstapriset är 110.000 kronor.

Regerande mästare är Susanne H Osterling, som förra året triumferade med Robert Bergh-tränade Caligula. Susanne vann även finalen 2014 med Saxo Holmsminde. Igår blev hon klar för en ny final i Dam-SM efter ha slutat tvåa med Topnotch Loss bakom Caroline Åkerlund och Dollar Hornline på Östersundstravet.

Inkvalade till Dam-SM:

Häst (far) – Kusk – Tid – Uttagningslopp

 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Rebecca Dahlén – 1.13,6 – etta i Eskilstuna
 • Spartak Face (e. Viking Kronos) – Hanna Lähdekorpi – 1.13,0 – etta på Åby
 • Tastefochocolatier (e. Chocolatier) – Hanna Olofsson – 1.15,2 – etta i Umeå
 • Jackpot Band (e. Gift Kronos) – Therese Boström – 1.14,5 – etta i Bollnäs
 • Rally Gunnar (e. Mythical Lindy) – Linda Sedström – 1.14,2 – etta i Örebro
 • Dollar Hornline (e. Ready Cash) – Caroline Åkerlund – 1.15,1 – etta i Östersund
 • Running Like Hell (e. Pastor Stephen) – Helena Liberg Carlson – 1.13,8 – tvåa i Eskilstuna
 • Global Viscount (e. S.J.’s Caviar) – Henriette Larsen – 1.13,4 – tvåa på Åby
 • Pacino Brave (e. El Glide) – Karariina Palomäki – 1.15,4 – tvåa i Umeå
 • Showtimejackflower (e. Ken Warkentin) – Jenny A Björk – 1.14,5 – tvåa i Bollnäs
 • Untilwemeetagain (e. Zola Boko) – Sofia Adolfsson – 1.14,3 – tvåa i Örebro
 • Topnotch Liss (e. Infinitif) – Susanne Osterling – 1.15,1 – tvåa i Östersund

***

3 Försöken i Villinmiehen Tammakilpa (€3.000) – motsvarar Stochampionatet i Sverige – avgjordes i Lappeenranta i torsdags och fyraåringskullens suverän Mascate Match (e. Muscle Mass) löste sin uppgift för Pekka Korpi på 1.15,6a/2.100 meter.

Mascate Match vann Finskt Travderby. Nu kan hon vinna finska Stochampionatet också. Arkivbild: Mia Törnberg/Sulkysport

Snabbast av försöksvinnarna var Le Cannibale-dottern Roseland på 1.15,5, medan Zola Boko-stonas Moonlight Velvet och She Rains vann på 1.15,9 respektive 1.16,3.

Finalen avgörs den 26 september och lockar med 52.500 euro i förstapris. Finalen har redan spårlottats:

 • Moonlight Velvet (e. Le Cannibale)
 • Roseland (e. Zola Boko)
 • Mascate Match (e. Muscle Mass)
 • She Rains (e. Zola Boko)
 • Adanna (e. The Bosses Lindy)
 • Believe Your Dream (e. Pastor Stephen)
 • Arctic Emma (e. Express Duo)
 • First Class Lady (e. S.J.’s Caviar)
 • Arctic Desert (e. The Bosses Lindy)
 • Brave Dame Vivian (e. Brad de Veluwe)
 • Muckelymimmy (e. Muscle Hill)
 • African Queen (e. Andover Hall)

***

4 Till minne av Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge har Unionstravet körts sedan hundraårsjubileet 2005. Färjestad är bas för den svenska delen och Unionskampen är ett av de allra största loppen för kallblodseliten årligen.

Odd Heraklest. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är inte så konstigt. Här har det nämligen slagits världsrekord! 2016 svarade Tekno Odin (e. Moe Odin) för en närmast osannolik prestation när han efter tuff resa landade på 1.19,1a/2.140 meter tillsammans med Öystein Tjomsland. Detta efter att ha inlett första varvet på 1.17,4 för att ta täten av Solör Stegg.

Årets stora stjärna i fältet är fjolårsvinnaren Odd Herakles (e. Moe Odin), som lämnat tränaren Lars O Romtveit och numera återfinns hos delägaren, och amatören, Odd Paulsen. Odd Herakles startar i Unionkampen för femte året i rad. Förstapriset är 300.000 kronor.

Noterbart är att blott en svenskfödd häst vunnit de senaste tio åren, Jörgen Westholms Odin Tabac. Årets svenska trio i loppet är Björs Frej, Eldvin och Titan Tabac.

Senaste vinnarna av Unionskampen:

År, vinnare (far) – Körsven – Tränare – Segertid

2010 Voje Nido (e. Moe Odin) – Åsbjörn Tengsaried – Geir Flåten – 1.25,0
2011 Gomnes Tornado (e. Spikeld) – Gunnar Austevoll – Björn Gulbrandsen – 1.24,3
2012 Stjerne Faks (e. Järvsöfaks) – Tom Erik Solberg – Kåre Refsland – 1.24,3
2013 Tekno Odin (e. Moe Odin) – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland – 1.21,2a
2014 Gylden Balder (e. H.G.Balder) – Kai Johansen – Jeanett Marie Dagsvold – 1.22,1a
2015 Lome Brage (e. H.G.Balder) – Per Oleg Midtfjeld – Bengt Erik Persson – 1.20,9a
2016 Tekno Odin (e. Moe Odin) – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland – 1.19,1a
2017 Odin Tabac (e. Moe Odin) – Oskar J Andersson – Jörgen Westholm – 1.20,4a
2018 Myhreng Jerker (e. Krageboen) – Olav Mikkelborg – Olav Mikkelborg – 1.21,3a
2019 Odd Herakles (e. Moe Odin) Tom Erik Solberg – Lars O Romtveit – 1.20,3a

***

5 Pasi Aikio-tränade Who’s Who har kommit tillbaka fint i sommar efter en mindre lyckad vinter på Vincennes i Paris, där satsningen mot Prix d’Amérique fick avbrytas. Fyra starter på svensk mark i sommar har givit seger i långloppet på Jägersros Åbergs-kväll och pallplatser i både Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot.

Nu står han inför en lämplig uppgift i Unionsloppet på Färjestads stordag (första start 14.45) i eftermiddag. Där möter för övrigt Derbyvinnaren Who’s Who en annan vinnare av travets blå band, Johan Untersteiners Cyber Lane (e. Raja Mirchi).

Lördagskvällen avslutas med elva breddlopp i Bollnäs (17.45) och här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

6 Italienska prestigeauktionen ITS Yearlings hålls den 28-29 september i Treviso. För att få tillträde dit krävs att man kan uppvisa ett formulär som visar att man inte drabbats av Covid-19 plus en giltig legitimation.

***

7 För snart tre veckor sedan kunde Sulkysport berätta om den slapphet/okunskap (stryk det som önskas) som råder hos Svensk Travsport när det gäller att föra in hästar med korrekt stamtavla i förbundets databas.

Den 27 april sattes italienske Zucchero Roc i träning hos Björn Goop och sedan dess har inte Svensk Travsport lyckats att fylla i hästens mormor (Zoom Image), inte heller hennes far (Balanced Image) eller mor (Catch and Realease). Hur trötta får ett travförbund vara?

 

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Dubbelt svenskt i USA-final

Finalseger blev det för Lucas Wallins Ab'sattitudeexpress i New Jersey Sire Stakes Standardbred Development Fund ($56.000) för treåriga ston på Freehold Raceway idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucas Wallin-tränade Ab'sattitudexpress vann på Freehold Raceway idag Foto: Lisa Photo
Lucas Wallin-tränade Ab'sattitudexpress vann på Freehold Raceway idag Foto: Lisa Photo

Från spets vann Ab’sattitudeexpress (e. Trixton- Abbie’sgotattitude) på 1.12,5/1.609 meter för George Brennan. Slagen med två längder som tvåa var svenskfödda Common Sense (e. Trixton) och Åke Svanstedt på 1.12,7.

Lucas Wallin sulk, Travsport, Sulkysport
Lucas Wallin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För Ab’sattitudeexpress var det andra storsegern för säsongen. Hon har också finalvunnit New Jersey Sire Stakes ($160.000) på Meadowlands.

Stoet är undan Abbie’sgotattitude (e. American Winner), 1.12,6/$40.352, som också är mor till Abs Royal Punkin (e. Super Punk), 1.12,2/$22.241. Själv ingår hon i samma syskonskara som Abbies Celticlass (e. Explosive Matter), 1.10,6/$224.316.

Andraplatser för Svanstedt

På Freehold Raceway hölls också Garden State Trot ($45.000) för treåriga hingstar och valacker. Åke Svanstedt och svenskägde Kixton Hanover (e. Trixton) kunde räkna in en andraplats på 1.13,9 från vinnarhålet.

Åt ledande Kasha V (e. Trixton-Blintz) och Austin Siegelman fanns inget att göra och från spets vann duon med närmare två längder på 1.13,6. Modern Blintz (e. Credit Winner), 1.14,1*/$16.141, är halvsyster med Neon Lights (e. Chapter Seven), 1.11,6*/$210.881.

Amigo Volo och Dexter Dunn. Foto: Chris Gooden

Två divisioner i Keystone Classic ($39.850) för treåriga hingstar och valacker hölls på Meadows och Åke Svanstedt kunde räkna in ett andrapris för Harley K (e. Sebastian K.) från rygg ledaren på 1.11,5.

Vann gjorde Amigo Volo (e. Father Patrick-Margarita Momma) och Dexter Dunn efter ha gått till täten efter 300 meter. Segermarginalen mättes ut till 2,5 längder på 1.11,2. För Amigo Volo var det tredje raka triumfen och närmast kom han från finalseger i Pennsylvania Sire Stakes ($252.000).

Amigo Volo köptes som ettåring i Lexington för 42.000 dollar. Hans mor Margarita Momma (e. Yankee Glide), 1.10,7*/$612.262, tränades av Jan Johnson och finalvann bland annat New Jersey Sire Stakes ($200.000) som treåring och slutade fyra i Hambletonian Oaks.

Förutom Amigo Volo har Margarita Momma lämnat Reign of Honor (e. Father Patrick), 1.09,0/$394.824, och Marquis Volo (e. Credit Winner), 1.10,2/$287.864.

Patriarch Hanover. Foto: Chris Gooden

Från spets vann också Patriarch Hanover (e. Father Patrick-Personal Style) och Matt Kakaley. Duon tog hand om täten kilometern från mål och gick undan med nästan en längd i spurten på 1.11,8.

Fyra slutade Åke Svanstedt-tränade DD’s Redemption (e. Andover Hall) på 1.12,2 från tredje inner.

Patriarch Hanover vann sitt tredje lopp för säsongen. Han är undan International Stallion Stake-vinnaren Personal Style (e. Yankee Glide), 1.10,3*/$778.866, som också lämnat Classy Guy (e. Cantab Hall), 1.11,2/$78.650.

Krönika