Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Nytt” storlopp i Europa 2023

Master du Trot för äldre travare försvinner nästa år och ersätts av l'Elite UET Grand Prix med en totalprissumma på 500.000 euro.
Detta beslutades vid ett UET-möte i helgen i Paris och 15-17 lopp kommer bli grundande för kvalificering till finalen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Guillaume Maupas och UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, som omvaldes som klubbförare för ytterligare två år vid UET-mötet i Paris. Foto: Gerard Forni
Guillaume Maupas och UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, som omvaldes som klubbförare för ytterligare två år vid UET-mötet i Paris. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det handlar om att skapa ett evenemang av de bästa loppen i Europa och samtidigt dra fördel av att arrangera en ännu mer sammanhållen tävlingskalender än idag. Kanske blir det svårt att få allt på plats under första året, men på kort sikt kommer vi dit, säger franska travförbundets högsta chef Guillaume Maupas till 24 au Trot.

Guillaume Maupas. Foto: Gerard Forni

I Sverige ingår fyra kvalificeringsgrundande lopp till l’Elite UET Grand Prix och det handlar om Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Paralympiatravet och Åby Stora Pris.

”Attrahera sponsorer”

Frankrike har pekat ut Prix d’Amérique, Prix de France, Grand Criterium de Vitesse och Prix René Ballière, medan Italien har valt Gran Premio della Lotteria, Gran Premio delle Nazione och Gran Premio Freccia d’Europa, Finland har sett ut Finlandia-Ajo och Kymi Grand Prix. Belgien och Norge bidrar med Grand Prix de Wallonie respektive Oslo Grand Prix.

– Förhoppningen är att det ska bli lite som Formel 1-serien och försöka attrahera sponsorer och generera högre intäkter för arrangörerna, fortsätter Maupas.

Två lopp skrotas

Finalen kommer att arrangeras i mitten av oktober och det betyder – för fransk del – att det krävs en förändring av tävlingskalendern med anledning av att stundande vintermeeting på Vincennes.

Samtidigt som det beslutades vid UET-mötet om det ”nya” storloppet så bestämdes också att Europeiskt Treåringsmästerskap och Europeiskt Femåringsmästerskap skrotas.

Däremot kommer Grand Prix de’l.U.E.T. (Europaderbyt) arrangeras som tidigare med en prissumma på 400.000 euro. Det loppet kommer avgöras samma dag som l’Elite UET Grand Prix.