Fokustema
Frankrike
Läs senare

Nyttjade förbjuden substans

Toppkusken Franck Nivard stängs av en månad för att ha konsumerat en förbjuden substans i samband med en fest och dessutom kan franska travförbundets Bulletin rapportera om fyra nya dopingfall.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franck Nivard ligger på sjukhus. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Franck Nivard ligger på sjukhus. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 15 december ifjol testades Franck Nivard positivt för en icke namngiven substans på Vincennes och efter att analysrapporten – daterad den 30 december – visade närvaro av ett förbjudet ämne begärde Franck Nivard den 17 januari en andra kontroll, vilken också visade sig vara positivt.

I ett förhör berättade Franck Nivard senare, att han konsumerade (ett förbjudet ämne) som enligt honom var exceptionellt eftersom han inte är en konsument av denna substans. Han kunde inte förställa sig att det skulle bli positivt vid en kontroll eftersom Frank Nivard, enligt egen utsago, ”bara tog några bloss.”

Nu stängs Franck Nivard av en månad med start den 3 juni, vilket betyder att han missar flera storlopp i Frankrike.

Fyra dopingfall

Jean Rémy Launois Just Dalm åkte fast för kobolt efter en tredjeplats i Prix des Abeilles (€12.000) i Mauquenchy den 20 februari.

Launois stängs av ett år som tränare och kusk. Han ska dessutom betala 15.000 euro i böter. Hästen Just Dalm får inte tävla på ett år och hans avstängning började gälla den 22 mars.

Pierre Levesque har dömts till 1.000 euro i böter efter att hästen Hades du Yuca injicerats med kortison inom karenstiden. Detta framkom vid en kontroll av stallets veterinärjournaler.

Hades du Yucca startade inom karenstiden i Prix du Zoo de Jurques (€15.000) den 3 april i Vire. Därmed fråndöms Hades du Yucca andraplatsen och 3.750 euro.

Missat karenstiden hade också Alexandre Pillon med Hetida Gede, vilken slutade sexa i Prix Alain Casagrande Marcolini (€13.000) i La Guerche de Bretagne. Hetida blir av med prispengarna (€260) och tränaren ska betala 1.000 euro i böter.

Mathieu Mottier, som red Florida Sport till seger i Montéeliten på Solvalla i söndags, har också fått ta emot en dopingdom sedan provet efter Goutier Celestes vinst i Prix de Gace (€27.000) i Caen den 7 mars innehöll det syntetiskt kortikosteroidläkemedlet Triamcinolonacetonid.

Goutier Celeste blir av med förstapriset på 12.150 euro, medan Mathieu Mottier får betala 1.500 euro i böter som ansvarig tränare.