Fokustema
Startlistor
Läs senare

Oakstvåan tillbaka på banan

Erik Adielsson blev sparkad av Aurelia Express efter målgång och andraplatsen i Oaks häromveckan.
På måndag kör Erik hästen igen.
En biljett till Breeders Crown-semifinalerna står på spel.
Av
Mathias Hedlund
Bonneville W.I. vann Svenskt Trav-Oaks före Aurelia Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bonneville W.I. vann Svenskt Trav-Oaks före Aurelia Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Breeders Crown-upplägget har gjorts om till i år. Sex försök har blivit sju och de fem främsta är garanterade plats i semifinalerna. Tidigare var de sex främsta klara för nästa steg.

Klassen i de sena försöksomgångarna brukar vara hög när många vill ta sista chansen att kvala in till semifinalerna. Nästa vecka blir det efter omgörningen dubbla försöksomgångar – Färjestad på måndag och Bollnäs på tisdag – men det har inte påverkat klassen negativt.

Måndagens försök på Färjestad lottades i eftermiddag och det dyker upp många fina namn i startlistorna. Som knappt slagna tvåan i Svenskt Trav-Oaks, Timo Nurmos-tränade Aurelia Express (e. Readly Express). Kort efter målgång i Oaks blev hon skrämd av något och sparkade kusken Erik Adielsson. Denne kom tillbaka och körde resten av tävlingsdagen och på måndag möts de båda igen när Aurelia ska säkra en semifinalplats för de treåriga stona.

Bland de treåriga hingstarna och valackerna är korta E3-vinnaren Following (e. Nuncio) tillbaka på banan efter att ha galopperat bort sig som hårt betrodd i Kriteriet.

2.318 startpoäng räckte inte

Mest meriterade bland de fyraåriga stona är Drottningpokaltvåan Deborah S.H. (e. Maharajah), medan nybakade vinnaren av gårdagens Grosser Preis von Deutschland, Indy Rock (e. Readly Express), dyker upp i killarnas klass.

Just på fyraåringssidan var det tufft att få plats i loppet. Bland stona räckte inte Isabelle Cashs (e. Ready Cash) 2.070 startpoäng för att på starta och för hingstar och valacker var det ändå hårdare. Tre hästar med över 2.000 startpoäng kom inte med, däribland Lozani di Quattro (e. Trixton), som står på 2.318 startpoäng.

––> Här är startlistorna till Färjestads tävlingar på måndag med Breeders Crown-försök.

Anmälningarna till de sista uttagningslopp till Breeders Crown – i Bollnäs nästa tisdag – sker på onsdagsmorgonen.

Hittills har fem lopp vardera avgjorts i Örebro, Halmstad, Rättvik, Mantorp och Solänget med följande vinnare:

  • Treåriga h/v: Bedazzled Sox, Joe Dalton, Night Art, A Fair Game, Erik The Phantom
  • Treåriga ston: Carbonfiber, Sommerbrise, Xerava C.D, Jiggi, Jurista
  • Fyraåriga h/v: Felix Orlando, Edibear, Power Doc, Farfars Dream, Atomic Face
  • Fyraåriga ston: Glamorous Rain, Nova Mahiron, Lara Boko, Good Vibes, Senorita Tokio

Semifinalerna avgörs på Solvalla den 30 oktober, medan finalerna körs i Eskilstuna den 13 november med 800.000 kronor i förstapris. Breeders Crown ingår även i premiechansen och ger dubbla prispengarna till premiechansade hästar.