Fokustema
Visbytravet
Läs senare

Obegriplig avstängning!

Oskar Kylin Blom dömdes till tre månader avstängning för felaktig drivning på Visbytravet och måldomarnämden lämnade dessutom över ärendet till Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom fick en stenhård dom ikväll av Visbytravets måldomarnämnd. Foto: Stalltz.se
Oskar Kylin Blom fick en stenhård dom ikväll av Visbytravets måldomarnämnd. Foto: Stalltz.se

I sjätte loppet dömdes Oskar Kylin Blom till 3.000 kronor i böter för en D-förseelse och avstängning mellan 23 juli och 23 oktober för felaktig drivning på Dino Dollar (nr 1). En obegriplig dom!

Loppet kan ses här!

Efter loppet besiktigades Dino Dollar av banveterinären Madeleine Ansén, som inte ”godkände” hästen och ärendet lämnades över till Svensk Travsport.

Fokustema
Corondapandemin
Läs senare

Sittande publik på travbanorna nära

Restaurangen öppen när det är inte är tävlingar – men stängd när det bjuds trav på banan.
Så har det varit länge under coronapandemin.
Nu öppnar regeringen för förändringar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Solvallas tomma publikplatser på Elitloppsdagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Solvallas tomma publikplatser på Elitloppsdagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flera svenska travbanor har en tid haft sina lunchrestauranger öppna – när det inte varit tävlingar. Men på tävlingsdagarna har det varit stängt enligt förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som trädde i kraft i slutet av mars.

Vid en pressträff idag kom regeringen med öppnande besked i frågan. Efter folkhälsomyndighetens remissvar kan regeringen lätta på förbudet som maximerar antalet personer vid exempelvis sport- och kulturevenemang och öka antalet från dagens 50 till 500 sittande besökare. Detta ska gälla ”glest sittande” publik med minst en meters avstånd, enligt kulturminister Amanda Lind på dagens pressträff.

– Publiken ska sitta på ett avstånd om en meter till varandra. Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig, sade kulturminister Amanda Lind.

Förändringar från den 15 oktober?

Beslutet om det blir en ökning av besökare ska fattas den 8 oktober och träda i kraft en vecka senare, om inte smittoläget förändras till dess förstås.

– Gränsen på 50 deltagare ligger fast som huvudregel, men regeringen aviserar em justering kring flera regelverk som stått emot varandra, förklarade inrikesminster Mikael Damberg

Detta skulle alltså kunna innebära att travbanor kan ta in publik i exempelvis restaurangerna även när det är tävlingar.

Flera banor har den senaste tiden bjudit in hästägare, bland annat Färjestad under Unionstravet och Solvalla på Kriterie- och Oaksdagen, som kunnat följa tävlingarna från restaurangerna.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Silverdivisionare slog eliten

Grupp I-vinnarna Heart of Steel och Zarenne Fas hade ingenting att sätta emot då Kick off Classic flög fram över upploppet i Hallandsmästaren.
Det stod 93 gånger pengarna på toton när Trond Anderssens häst överraskade på ett sätt som knappast någon kunnat tro.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Trond Anderssen. Foto Gerard Forni
Trond Anderssen. Foto Gerard Forni

– Hade han slutat fyra-femma hade jag varit helt nöjd, men detta var en helt otrolig prestation, säger Trond Anderssen.

Det skriver vi under på. Trots att Quite Easy U.S.-sonen fick ta upp jakten på några av Europas bättre hästar från femte utvändigt så hann han fram i allra sista steget.
Stoletheshow (e. Dream Vacation) fick en småvarm Zarenne Fas (e. Varenne) på sin utsida vilket föranledde att tempot hölls uppe; något som var direkt nödvändigt för att det skulle kunna gå vägen för Kick of Classic.

Fakta

KICK OFF CLASSIC

sjuårig svartbrun hingst e. Quite Easy U.S.-Kicking Promessa e. Chergon

St: 65: 19-10-6, 1.1 640.265 kr, 1.11,2ak

Tränare: Trond Anderssen, Norge
Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro

Ägare: Stall Bitt av Basillen, Norge
Uppfödare: Anderssen Trond, Norge

Skötare: Marie Gustavsson

Expandera
Hästen avslutade i 1.10-tempo sista varvet och slog av Pastore Bob (e. From Above) som suttit snäppet framför i allra sista steget.
– Vi kör om 60.000 norska kronor i gulddivisionen här i Norge och jag ville inte starta två hästar i samma lopp på Leangen i lördags utan lät den här gå till Halmstad istället. Förhoppningarna på förhand var inte de största utan skulle han sluta fyra-femma hade jag varit helt nöjd, medger Trond Andersen vars förhoppningar steg under vägen.
– När Zarenne Fas fick dödes blev det fart på loppet och det var vad som krävdes för min häst. Han är en flink liten kämpe som det är bra distans i, han går alltid hela vägen in till mål.

Trots att Kick off Classic nu fyllde på med 125.000 kronor så står han kvar i silverdivisionen på svensk mark!
– Nu siktar vi mot silverdivisionen på Gävle den 17 oktober, då kan vi ta med Floris Baldwin och starta i gulddivisionen samma dag, det blir helt perfekt, avslutar Trond Anderssen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Montéstjärna under klubban

En av landets främsta montéhästar går ikväll under klubban. Därtill rapporterar vi inför kvällens Europaderbykval på Vincennes, om Vagabond Bis eventuella utlandsäventyr och en norskamerikansk segermaskin.
God morgon och välkommen till morgonsvepet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ladyofthelake och Anna Erixon inför karriärens sista start på Solvalla i augusti. Ikväll säljs hästen på auktion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.se
Ladyofthelake och Anna Erixon inför karriärens sista start på Solvalla i augusti. Ikväll säljs hästen på auktion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.se

1Tre banor tävlar i Sverige under tisdagen med Eskilstuna (först start 18.20) som huvudbana. Mest intressanta hästen som startar? Ja, kanske är en i P21-loppet! Där gör nämligen Magnus Jakobssons femåring Global Weather (e. S.J.’s Caviar) comeback efter drygt 14 månaders uppehåll.

Någon P21-häst handlar det förstås inte med över 2.400 startpoäng på kontot och fyra segrar på sju starter hittills i karriären. Hästen inledde med två raka segrar som treåring, men efter galopp i ett Breeders Crown-försök i Rättvik i juni 2018 försvann hästen på grund av skada. Fyraåringssäsongen innehöll två nya segrar och diskvalifikation för glopp innan nytt långt uppehåll väntade. Blir det tredje gången gillt i hästens återkomst ikväll?

Lunchtävlingarna på Romme (12.20) bjuder bland annat på ett möte mellan Marrakesh (e. Ready Cash) och Indra’s Secret (e. Love You), medan Mantorps breddloppstävlingar saxar kvällstävlingarna.

Här finner du tisdagens startlistor.

***

2

Efter söndagens uttagningslopp till Grand Prix de l’U.E.T. på Solvalla så är det dags för Vincennes dito ikväll.
Björn Goop finns på plats för att köra såväl Sebastien Guaratos Gamble River (e. Un Mec d’Heripre) som Nathalie Gonins Gipson Creek (e. Rieussec). Vinnaren av respektive lopp tar hem 30.000 euro vilket blir drygt 10.000 euro mer än vinnarna fick på Solvalla.

Loppen körs 18:45 respektive 19:15 och går bland annat att se på svenskaspel.se.

Försök I:

Namn – Körsven

 1. Gondole Jenilou – Louis Baudron
 2. Goulette – Franck Nivard
 3. Aston Bar – Mathieu Abrivard
 4. Velten von Flevo – Hugo Langeweg Jr.
 5. Gotland – Eric Raffin
 6. Golden Bridge – David Thomain
 7. Gamble River – Björn Goop

Försök II:

 1. Gelati Cut – Alexandre Abrivard
 2. Green Grass – Matthieu Mottier
 3. Get Happy – Eric Raffin
 4. Give Me Cash – Gwen Junod
 5. Gipson Creek – Björn Goop
 6. Gallant Way – Anthony Barrier
 7. Gospel Pat – David Thomain
 8. Gu d’Heripre – Franck Nivard

***

3

David Persson tränar Vagabond Bi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På tal om Frankrike så kan det bli nästa anhalt för den färska Walter Lundbergs Memorial-vinnaren Vagabond Bi (e. Varenne).
David Perssons häst testades i Sundsvall Open Trot i augusti och inkom som femma, något som var positivt för möjligheterna att starta i just Frankrike. En placering bland de tre främsta i ett Grupp I-lopp hade däremot utestängt hästen från en hel del lämpliga lopp.
– Jag kommer helt klart att undersöka om det finns något i Frankrike. Han står ju kvar i silverdivisionen dessutom och trivs i långloppen här hemma så det finns lite alternativ att fundera på, men faktum är att grundtanken var att han skulle fått en paus nu. Vi får se hur vi lägger upp det, säger David Persson.

***

4 Trots att det finns mängder av starka snabbloppskort på italiensk mark har söndagens Coppa di Milano (€80.080) blott lockat sex deltagare.

Som vanligt är det Alessandro Gocciadoro som spelar huvudrollen och denna gång gör han det genom att ha fyra av sex hästarna som startar i loppet. Favoritskapet kommer tveklöst Citta di Montecatini-vinnaren Vernissage Grif (e. Varenne) att få bära på.

Startlista Coppa di Milano
1.650 meter autostart, samlad prissumma: 80.080 euro

 1. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 2. Verdon Wf – Federico Esposito
 3. Zefiro d’Ete – Gaetano di Nardo
 4. Zlatan – kusk ej klar
 5. Vanesia Ek – Rene’ Legati
 6. Sharon Gar – Roberto Vecchione

***

5Det är auktionstider i hela världen just nu med fokus på ettåriga hästar och den fjärde av Kriterieauktionens fem dagar avslutades i söndags kväll. Men intresset är stort att sälja hästar i andra åldrar också. Ikväll blir det internetauktion i ASVT Trottex regi och 50 hästar i alla åldrar är anmälda.

Bland fölstona som går under internetklubban finns tioåriga Ladyofthelake (e. Offshore Dream), vars karriär avslutades med tredjeplatsen i montéloppet under Jubileumspokalkvällen på Solvalla i mitten av augusti. Ladyofthelake, 1.12,7am/1.987.459 kr, vann 26 lopp på 131 starter och största segern togs i Åby Nordic Monté Trophy med 300.000 kronor till vinnaren förra sommaren. Ladyofthelake vann även montélopp i Frankrike i vintras och tränades hela karriären av Lise-Lotte Nyström i Eskilstuna.

Här går det att följa internetauktionen.

***

6 I fredags tog Frode Hamre-tränade Canali (e. Cantab Hall) sin sjunde raka seger på norsk mark och redan på lördag är det dags för ny start.

Den treårige hingsten dyker upp på Forus där han står inför karriärens hittills svåraste uppgift med bricka tolv över sprinterdistans.

Här kan du se lördagens lopp på Forus i sin helhet.

***

7
Jean Michel Bazires storstjärna Cleangame (e. Ouragan de Celland) skulle ha startat i onsdagens Grupp III-lopp Grand Prix Anjou-Maine (€75.000) i Le Mans, men hästen plockades ur startlistan under måndagen på grund av att en senskada upptäckts.
Enligt Paris-Turf:s twitterkonto så kommer inte hästen att starta mer än detta år.

Startar gör däremot en hel del andra bekanta namn såsom Tomas Malmqvists Calle Crown (e. Great Challenger) och Bazires nyförvärv Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee).

Malmqvists stjärna mot norsk Bazire-debutant

Krönika