Fokustema
Norge
Läs senare

Odd Herakles försvarar titeln?

På lördag ska Moe Odin-sonen Odd Herakles försöka försvara sin titel i Norskt Mästerskap för kallblod.
Av
Emil Persson
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I Adrian Solberg Akselsens skadefrånvaro är det Tom Erik Solberg som fortsätter som kusk bakom  Lars O. Romtveits häst. De två senaste loppen har resulterat i triumfer, men på lördag ska duon inleda från bakspår i jakten på segerchecken på 250.000 norska kronor.

Småkniviga förutsättningar har även Ulsrud Tea (e. Åsajerven) som ska försöka följa upp fjolårstriumfen i Norskt Mästerskap för kallblodiga ston. Spår åtta gäller i hennes fall när Ulsrud Tea jagar sitt fjärde NM-guld i karriären.

Norskt Mästerskap för kallblod
2.609 meter autostart, förstapris: 250.000 norska kronor

 1. Roli Eld – Vidar Hop
 2. Kleppe Fanden – Kjetil Djøseland
 3. Ådne Odin – Veronika Bugge
 4. Søndre Jerkeld – Pål Buer
 5. Sjø Kongen – Åsbjørn Tengsareid
 6. Valle Mattis – Magnus Teien Gundersen
 7. G. Jerken – Ole Gaute Gudmestad
 8. Pave Faks – Eirik Høitomt
 9. Odd Herakles – Tom Erik Solberg
 10. Galileo – Geir Flåten
 11. Troll Solen – Frode Hamre
 12. Kleppe Slauren – Geir Vegard Gundersen

Norskt Mästerskap för kallblodiga ston
2.140 meter autostart, förstapris: 250.000 norska kronor

 1. Tante Ragnhild – Kristine Kvasnes
 2. Valle Tiril – Dag-Sveinung Dalen
 3. Kiro Bia Balderina – Gunnar Austevoll
 4. Kap Tilly – Geir Mikkelsen
 5. Troll Ronja – Ole Johan Østre
 6. Brenne Blissi – Åsbjørn Tengsareid
 7. Oriola – Lars Anvar Kolle
 8. Ulsrud Tea – Svein Ove Wassberg
 9. Lykkje Borka – Bjørn Steinseth
 10. Åsrud Vilja – Kristian Malmin
 11. Trø Hera – Simen Bjørbæk Jessen
 12. Mine – Eirik Høitomt
Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm