Fokustema
Kallblod
Läs senare

Odd Herakles missar storlopp

I söndags vann han Elitkampen för tredje året i rad.
Men det blir ingen start på Bjerke nästa helg.
Odd Herakles har varit på veterinärbesök.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles och Tom Erik Solberg vann Elitkampen för tredje gången. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles och Tom Erik Solberg vann Elitkampen för tredje gången. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I söndags svarade Tom Erik Solberg för en maxstyrning när han körde till ledning in i första sväng från tiondespår med norske kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin), som svarade med att plocka hem Elitkampen för tredje året i rad.

Efteråt konstaterades dock att hästen inte tävlade på topp trots att det blev seger och rekordprischecken en miljon kronor. Vid hemkomsten till Norge kom svaret.

– Det var lite saker i framknäna som gjorde att han behövde behandlas. Det var inte mycket, men vi var tvungna för att hästen ska bli hundra procent. Eftersom han har haft problem med knän och muskler ba är det inte ovanligt att det blir extra påfrestning från framknäna istället. Det var dock glädjande att han var helt fin i bakknäna, säger delägaren och tränaren Odd Paulsen till Trav- og Galopp-Nytt.

Veterinärbesöket innebär att det inte blir någon start i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke under Oslo Grand Prix-dagen den 12 juni.

– Han behandlades med tuppkam och 14-dagars kortison, så nu satsar vi på Nordic King istället, säger Odd till TGN.

Målfotot mellan Odd Herakles och H.V.Tuuri i Nordic King 2021. Foto hippos.fi

Det finska storloppet Nordic King avgörs på finska sommarbanan Härmä den 25 juni och Odd Herakles är titelförsvarare. Förra året segrade han med Mats E Djuse i sulkyn i en stenhård slutstrid mot H.V.Tuuri (e. Turo) och plockade hem 50.000 euro.

Melander och Månlykke mot Bjerke?

Att Odd Herakles inte kommer till start på Bjerke kanske ger Gunnar Melander ytterligare en anledning att snegla mot Norge med Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.). Gunnar är egentligen avstängd efter att ha tryckt sig ned på Stjärnblomster (e. B.W.Modde) i Elitkampen, men Alm Svartens Äreslopp tillhör de lopp i Norge som avstängda kuskar kan söka dispens för att få köra.

– Avstängningen han fått beror på störning, så om han söker dispens kommer den att beviljas. Till alla insatslopp och dess uttagningslopp samt ett antal andra lopp ges dispens, sade Hanne Säbö, reglementsansvarig på det norska travsällskapet, till Trav- og Galopp-Nytt tidigare i veckan.

Dispens till de utvalda loppen ges om kusken är tränare eller ordinarie kusk till hästen, men inte om avstängningen beror på drivning, berusningsbrott eller dopingbrott.