Fokustema
Championat
Läs senare

Ohlsson bokförde sjätte championatet

Ulf Ohlsson hade råd att stå över årets sista tävlingsdag på Umåker. Med sju segrars marginal till skadade Jan Norberg och åtta till Ove A Lindqvist var Ohlsson ointaglig.
Av
Lars G Dahlgren
Ulf Ohlsson. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport
Ulf Ohlsson. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport

Ulf Ohlssons sjättte banchampionat i år var samtidigt hans sjätte på Umåker. 22 blev hans segerantale där under 2018.

Fakta

Alla klara banchampions 2018

Färjestad: Björn Goop 51 segrar
Halmstad: Peter Untersteiner 46
Örebro: Jorma Kontio 33
Visby: Claes Sjöström 31
Bollnäs: Ulf Ohlsson 30
Gävle: Ulf Ohlsson 24
Mantorp: Carl Johan Jepson 23
Umåker: Ulf Ohlsson 22
Kalmar: Christoffer Eriksson 21
Boden: Ove A Lindqvist 19
Östersund: Ulf Ohlsson 17
Dannero: Ulf Ohlsson 15
Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Årjäng: Carl Johan Jepson 13
Skellefteå: Hanna Olofsson 12
Lindesberg: Jorma Kontio 11
Åmål: Carl Johan Jepson 11
Solänget: Rikard N Skoglund 9
Lycksele: John Östman 6
Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
Arvika: Niclas Benzon (a) 5
Hoting: Ove A Lindqvist 5
Oviken: Rikard N Skoglund 4
Karlshamn: Fredrik Persson 4

Expandera

I tränarligan blev det finsk triumf. Aleksi Kytölä räknade in 17 segrar. I pengar räknat var dock Mika Haapakangas främst, han kom nästan upp i miljonen kronor under 2018 på Umåker.

 

Fokustema
Läs senare

Trebols segerrad bröts igår

Efter 56 raka segrar tog det stopp för Trebol igår på Hipòdrom Torre del Ram och han fick se sig besegrad av Cuore des Pres i Premi Nit de Llevant (€600).
Av
Claes Freidenvall
Efter 56 raka segrar tog det stopp för Trebol igår på Hipòdrom Torre del Ram. Foto: Anu Leppänen/ravinetti.fi
Efter 56 raka segrar tog det stopp för Trebol igår på Hipòdrom Torre del Ram. Foto: Anu Leppänen/ravinetti.fi

Tidigare i år – den 1 maj – passerade Trebol kallblodet Järvsöfaks (42 vinster) som den travare med längsta segersviten och en dryg månad tidigare förpassade han tyska varmblodet Bentley Sun (39 segrar) till historieböckerna.

Efter ha varit förlustfri sedan den 30 september 2017 på San Pardo-banan på Mallorca åkte tolvåringen på sitt första nederlag på drygt två år igår. Han slutade trea i ett lopp som vanns av Cuore des Pres (e. Allison Hollow) före Goliat de Glide (e. Infinitif) och Trebol (e. Hot Blues) på 1.15,0a/2.100 meter. Goliat de Glide noterade 1.15,6 som tvåa, medan Trebol kom hem på 1.15,7. Förstapriset uppgick till 300 euro.

De flesta av Trebols segrar har tagits i ”Kalle Anka-lopp” med låga prispengar och där han stått alldeles för ”billigt inne” i förhållande till sin prisumma, men de facto är den spanskfödde hästen med svenskt möderne den travare som vunnit flest lopp i rad i världen.

I det lopp Trebol startade igår hade han överlägset högst prissumma (€687.916), medan hans övriga fyra motståndare hade tjänat mellan 4.824 och 24.321 euro.

Svenskfödd mamma

Trebol har också haft en internationell karriär som heter duga. Han vann Grupp I-loppet Kymi Grand Prix och andra storloppstriumfer värd att nämna är spanska Derbyt Gran Premi Nacional, Prix du Jura, Prix du Cantal, Prix de Chateaurenard och Prix du Luxembourg på Vincennes.

Modern heter Sally Can Wait (e. Prince Mystic), 1.14,6/215.560 kr, och är svenskfödd. Sally Can Wait är uppfödd av Johan Lejon och exporterades 2007 till Spanien. Hon är undan Diana Windswept (e. Smokey Windswept), 1.15,4ak/125.900 kr, som har sin främsta avkomma i Prince Ata (e. Atas Fighter L.), 1.13,0ak/1.081.000 kr.

Fokustema
Svampen
Läs senare

Global Badman mot Sayonara

14 hästar ville vara med i insatsloppet Svampen för tvååringar i Örebro på söndag.
Av
Lars G Dahlgren
Global Badman. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Global Badman. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Den i tre starter obesegrade Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye), tränad och körd av Daniel Wäjersten, vann Bergsåkers Breeders Crown-lopp i augusti och han ställs nu mot Fredrik Wallins sto Sayonara (e. Donato Hanover – Moviestar), lillasyster till toppsoet Conrads Rödluva. Sayonara tog hem ett av auktionsloppen på Solvalla Kriterieveckan.

Norrmannen Henry Rorgemoen kommer med både Custom Cheval (e. Farifant – Le Brosse) och Custom Carrera (e. Maharajah – Cassiopeia Dream) som var med på Åby så sent som förra veckan i Breeders Course-uttagningen och där slutade tvåa och fyra och Custom Cheval har varit tvåa i både Bergsåkers och Åbys Breeders Crown-lopp för tvååringar.

Startande hästar

Svampen, tvååringar, Örebro söndag, 1.609 meter autostart, förstapris 455.000 kr:

 • Armani Degato – tränare Svante Båth
 • Castillo – Tomas Malmqvist
 • Custom Carrera – Henry Rorgemoen (a)
 • Custom Cheval – Henry Rorgemoen (a)
 • Day To Remember – Bo Hellkvist
 • Global Badman – Daniel Wäjersten
 • Global Bookmaker – Mattias Djuse
 • Grand Princess – Svante Båth
 • Mizita Sound – Anders Zackrisson
 • Sayonara – Fredrik Wallin
 • Text Man Hörsta – Lars Erixon
 • Tiny Rocket – Per Nordström

Startlistan med spår och kuskar blir klar under måndageftermiddagen.

Fokustema
Brev till ST:s styrelse
Läs senare

Prispengar dribblas bort?

Från och med nästa år har landets travbanor möjlighet att använda prispengar till ”annan verksamhet” enligt Svensk Travsport och det har fått både Travhästägarna och Travtränarnas Riksförbund att reagera starkt.
Av
Claes Freidenvall
Nästa år kan prispengar användas till annan verksamhet och det har fått två av landets BAS-organisationer att reagera. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Nästa år kan prispengar användas till annan verksamhet och det har fått två av landets BAS-organisationer att reagera. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Mikael Melefors och Jan Halberg, ordförande i Travhästägarna respektive Travtränarnas Riksförbund, har författat en skrivelse till styrelsen i Svensk Travsport, daterad 8 oktober.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”Undertecknade organisationer har genom bl.a. Travhästägarna informerats och fått del av det förslag till hantering av medel som friställs vid borttagna tävlingsdagar. Det är med starka negativa känslor vi ser att de medel som emanerar från ej utbetalade prispengar istället för att delas ut som just prispengar också skulle kunna användas till ”annan verksamhet”.

Aktiva i allmänhet och hästägare i synnerhet upplever i dag en negativ trend i sporten med vikande publiksiffror och lopp som inte fylls till sista plats. Särskilt drabbar detta de lägre klasserna som redan nu har platsöverskott som härrör från de starkt minskande födelsetalen.

Vi ser därför att medel som friställs genom ej genomförda tävlingsdagar oavkortat går till prispengar i bredd/vardagstrav och inte förstärker redan högt doterade lopp alternativt går in i sällskapens investerings/underhålls budgetar något som vore förödande i dagens hårt trängda läge.

Hästägarna har sett fram emot att nå målen i Pegasus. ”Travsportens önskvärda läge” går inte i takt med hästägarnas krav på en kundvänlig miljö och förståelse för de människor som tar förlusterna för en breddsport som saknar motsvarighet i andra länder. Det vore en utopi att tro att möjligheten att fördela medel från de ej avhållna travdagarna skulle uppfylla Pegasus andemening! Verkstad i vardagen gör mer nytta och skapar ett förtroende för sportens ledning.

Vi hemställer att svensk Travsports styrelse ändrar i beslutsformuleringen så att ej utnyttjade medel enbart kan nyttjas till prispengar i vardagstravet.”

Sport