Fokustema
Kuskchampion
Läs senare

Ohlsson: ”Det är ingen självklarhet”

För fjärde året i följd toppar Ulf Ohlsson kuskligan i Sverige.
Av
Ola Lernå
Ulf Ohlsson räknade in sitt fjärde raka allsvenska kuskchampionat. Foto Mia Törnberg
Ulf Ohlsson räknade in sitt fjärde raka allsvenska kuskchampionat. Foto Mia Törnberg

310 segrar var nio bättre på svensk mark än ifjol och totalt är Ohlsson uppe i 5.875 triumfer, vilket ger honom en sjundeplats i maratontabellen. 6.000 lär passeras 2020:
– Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det är liksom ingen självklarhet att bli allsvensk champion. Men kroppen känns bra och jag känner samma sug som tidigare, så självklart siktar jag dit, säger Ulf Ohlsson som lämnade Skaraslätten direkt efter tävlingarna för att fira nyårsafton hos goda vänner i Strängnäs.
Hur var då 2019 i Ulf Ohlssons ögon?
– Jag tyckte att jag hade ett bättre år ifjol, då vann jag fler större lopp och fler V75-lopp. Samtidigt går det inte att gnälla när man är över 300 segrar och 35 miljoner kronor inkört.
Är det jobbigt när siffrorna nollställs?
– Har man haft ett bra år är det jobbigt. Ett dåligt så känns det bara skönt att få börja om. Men jag var nöjd med 2019 och då är det bara att börja göra jobbet igen, säger Ohlsson.
Vinstrikast av kuskarna var ”som vanligt” Örjan Kihlström som körde in styvt 53 miljoner kronor – bara på svensk mark.

  1. Ulf Ohlsson, Solvalla 2.183 st – 310 segrar – 32.870.550 kr
  2. Jorma Kontio, Solvalla 1.394 st – 238 segrar – 30.760.700 kr
  3. Carl Johan Jepson, Färjestad 1.556 st – 220 segrar – 34.458.200 kr
  4. Örjan Kihlström, Solvalla 1.146 – 213 segrar – 53.412.000 kr
  5. Björn Goop, Färjestad 925 st – 183 segrar – 26.558.400 kr
  6. Peter Untersteiner, Halmstad 1.016 st – 161 segrar – 17.071.950 kr
  7. Rikard N Skoglund, Bergsåker 1.627 st – 148 segrar – 23.932.300 kr
  8. Johan Untersteiner, Halmstad 779 st – 142 segrar – 18.637.550 kr
  9. Magnus A Djuse, Östersund 1.016 st – 140 segrar – 10.303.350 kr
  10. Erik Adielsson, Solvalla 806 st – 134 segrar – 28.278.500 kr

Gäller svenska banor 2019.

Fokustema
V75
Läs senare

V75: Walmann om chanserna

Roger Walmann har tre chanser på V75 idag.
Störst förtroende av spelarna har Indy D.
– Han bör bli bättre för varje start, säger Solvallatränaren.
Av
Ola Lernå
Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Roger Walmann håller till i Stallarholmen och har drygt fem mil till travbanan i Eskilstuna. Så här säger han om chanserna:

Southwind Hydro (V75-1) är ganska bra igång, men behöver lite hjälp på slutrundan från det här läget och över denna distans. Vi gör inga ändringar och jag tycker att han ska vara bland de tre.
Indy D. (V75-5) har det varit tusen småsaker med som alla förstår, men vi gav honom rejält med tid och jag tycker att utvecklingen kommer. Han bör bli bättre för varje start. Tyvärr är han småseg första biten och får ofta tunga resor, men han är ju rejäl och tar många till slut. Jag vill ändå inte säga mer än att det är platschans, jag kan ju historiken på hästen och även om han är bra i grunden så är jag inte helt trygg. Vi gör inga ändringar.
Italiano Boko (V75-6) slappnade av senast när Örjan slutade köra på honom, han kan göra så. Nu måste vi skifta från blinkers till norskt huvudlag för att klara spåret och jag hoppas att han går iväg. Även han har form och kunnande att dyka upp bland de tre.

Här hittar ni Sulkysports V75-tips i sin helhet. Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag.

Spela V75 med Sulkysport.

Startlistor i pdf-format.

Fokustema
ATG
Läs senare

Spelet backade med 7,9 procent

Spelet på hästar hos ATG i Sverige minskade med 7,9 procent under 2019. Samtidigt – skriver ATG i ett pressmeddelande – att koncernen hade en tillväxt i nettospelsintäkter.
Av
Claes Freidenvall

ATG lägger delvis skulden på de spelansvarsåtgärder som infördes till följd av den nya spelmarknadsregleringen som infördes under 2019.

Ifjol var det första året med nya spelmarknadsregleringen och där ATG gick in på nya marknader – läs kasino och sportspel. Koncernens nettospelsintäkter var drygt 4,4 miljarder (2018: 4,1 miljarder).

Här kan hela pressmeddelandet läsas!

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Champion jagar första segern

Landets segerrikaste amatör 2019 väntar på årets första seger.
Den kan komma ikväll då Ingvar Nyberg kör två intressanta hästar på Solvalla inom V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Ingvar Nyberg är Dannero-amatör. Sambon har flera hästar i träning, själv pysslar han om en. Ettårige kallblodet L.Q.Ross (e. Lome Brage), men Nyberg är flitigt anlitad som kusk – ifjol blev det 214 starter och 37 segrar; bäst av amatörerna i landet.
– Jag trivs med tillvaron och har inga planer på att ändra. Jag har ju flera år varit med i toppen bland amatörerna och gjorde ett seriöst försök att vinna ifjol. Därför blev det 214 starter och jag får inte köra breddlopp i år, säger Ingvar Nyberg.
Till vardags jobbar han på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som bland annat ansvarar för skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.
– Jag har ett jättebra jobb som jag trivs med och försöker hinna med hästarna på kvällarna, säger Ingvar.

Två toppar på V86

57-åringen lämnar Kramfors mitt på dagen för att åka till Solvalla och köra två hästar åt Elisabeth Lundholm. Everest Sisu (V86-2) är Ingvar väl bekant med.
– En jättefin häst, tuff och oöm. Han har dock varit borta ett tag och även om Elisabeth alltid har vältränat och hästarna i fin ordning så kan det fattas. På minussidan är också att han är ganska långsam från start och att han får skor på framhovarna är heller inget plus.
Taktik?
– Jag låser mig inte. Jag måste avvakta och se hur det känns, normalt sett tål han att göra en hel del jobb och duger i klassen, även om det var några tuffa emot.
Soul Tan (V86-8) är segervan och har drömläge – men har också varit borta ett tag.
– Jag tycker att spåret är bra. Han är hygglig från början och innerst inne tror jag att han fixar att hålla ledningen. Han kan vara lite spänd första halvvarvet, men det här spåret var vad jag önskade.
Hur bra häst rör det sig om?
– Han är jättebra och även här är Elisabeth nöjd med träningsrundorna. För hans del spelar det mindre roll med skokravet, han har tidigare visat att han fixar det.
Vilket resultat ska du ha ikväll för att du ska åka hem nöjd?
– Jag brukar alltid säga att jag är nöjd om hästarna ger vad de kan. Placeringarna kan man inte göra så mycket åt, utan jag är glad när jag vet att de gjort sitt bästa den här dagen, säger Ingvar.

 

Vaktombyte på amatörtronen