Fokustema
Halmstad
Läs senare

Ökat intresse för Stosprintern

Efter fjolårets bottennotering på 25 anmälda hästar till Stosprintern ser intresset för årets upplaga helt annat ut.
– Jag erkänner att jag hade kalkylerat med tre uttagningslopp och att det nu blir fyra är givetvis en positiv överraskning, säger Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin.
Av
Emil Persson
I fjol blev det hemmaseger i Stosprintern genom Jerry Riordan-tränade Vamp Kronos. Foto Mia Törnberg
I fjol blev det hemmaseger i Stosprintern genom Jerry Riordan-tränade Vamp Kronos. Foto Mia Törnberg

Tre uttagningslopp med nio hästar och ett uttagningslopp med tio hästar ger totalt 37 anmälda hästar till årets upplaga av Stosprintern dit kvalloppen avgörs på måndag kväll.
Stosprintern har – måhända lite oförtjänt – fått ett rykte om sig att vara ett lopp dit man främst tar sikte med utlandsfödda hästar, men i år är hela 33 av de 37 anmälda hästarna svenskfödda.
Vad som ligger till grund för det ökade intresset för årets upplaga tycker dock sportchef Molin är svårt att ringa in.
– Vi har har haft vikande siffror de senaste åren och bara 25 anmälda i fjol. Med tanke på hur tunt anmält det varit i många lopp här i södra Sverige över lag så kom det ökade antalet anmälningar som en överraskning för mig. Jag erkänner att jag hade kalkylerat med tre uttagningslopp och att det nu blir fyra är givetvis en positiv överraskning, säger Jan-Olof Molin.

Har du någon tanke på varför intresset ökat?
– Jag har faktiskt inget riktigt bra svar. Vi ökar förvisso prispengarna i år och kör om 100.000 kronor till vinnaren i försöken kontra 75.000 i fjol och 800.000 i finalen i år kontra 700.000 i fjol, men det är inte alltid som ökade prispengar medför ökat intresse per automatik. Det ser vi i andra typer av lopp också, men visst kan det tänkas vara en del av förklaringen.

Kommer ni kunna upprätthålla den här nivån på prispengarna i Stosprintern även under år 2020?
– Det styrs ju av hur mycket pengar vi får in på insatserna till loppet så det är inte helt säkert ännu, men utan att lova något så har jag goda förhoppningar att vi kan göra det, säger Jan-Olof Molin.

Finalen av Stosprintern avgörs lördag den 6 juli och dit tar sig de två främsta från respektive uttagningslopp samt de två högst seedade treorna.

 

Fokustema
Frankrike
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Locqueneux fast för doping

Belgaren Dominik Locqueneux har åkt fast för doping sedan en av hans hästar – Extra du Chatault – tävlat på den luftrörsvidgande substansen teofyllin i kroppen.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Efter ett lopp i Cabourg den 12 oktober ifjol togs dopingprov på Extra du Chatault och provet visade sig positivt med teofyllin.

Hästens tränare Dominik Locqueneux har dömts till 3.000 euro i böter. Ägarna till Extra du Chatault, som slutade trea i Prix de Creully (€22.000), går miste om 3.060 euro.

Teofyllin är en luftrörsvidgande substans och ingår i flera olika läkemedel.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.