Fokustema
Olympiatravet
Läs senare

Olympiatravet: Klartecknet inte så glasklart

Norske Looking Superb (e. Orlando Vici) blev första häst klar för Olympiatravet – eller?
– Vi har inte delat ut något wild card och trots tappra försök har vi inte lyckats nå hästens tränare Jean Michel Bazire, så idag vet jag faktiskt inte om hästen är aktuell eller inte, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
Av
Ola Lernå
Ringostarr Treb med spetsade öron över mållinjen i Olympiatravets final 2018. Foto Mia Törnberg
Ringostarr Treb med spetsade öron över mållinjen i Olympiatravets final 2018. Foto Mia Törnberg

Årets första miljonlopp på svensk mark avgörs i år 27 april på Åby. Olympiatravets uttagningar drar igång på Solvalla 30 mars.

– Jag är väl inte helt nöjd med hur uttagningsloppen ligger. Samtidigt som jag inte fått vara med och bestämma så inser jag också att det är svårt att få till det. Men att ”sista chansen”, det sista kvalet, ligger blott sex dagar före finalen är förstås inte bra, säger Jon Walter.

Hans bruttolista har minskat. Belina Josselyn har definitivt tackat nej, så även Bold Eagle och givetvis Bird Parker som lagt skorna på hyllan.
– Vi vet ju vid vilken tidpunkt vi kör Olympiatravet och när vi inte kan erbjuda flyg är det lite svårjobbat med de här hästarna. Däremot fick jag ju positivt besked vid kontakterna med Pierre Pilarski om att Bold Eagle är aktuell för Åby Stora Pris i augusti, säger Jon Walter.
Så du jobbar parallellt med båda loppen?
– Så blir det ju, även om man kanske inte tänker så. Just nu är det fokus på Olympiatravet, men självklart snackar vi även Åby Stora Pris.

Ringostarr högaktuell

Det körs fyra kval i Olympiatravet, dessutom är fjolårsvinnaren Ringostarr Treb (e. Classic Photo) garanterad plats.
– Faktum är att jag pratade med Jerry Riordan. RIngostarr Treb är tillbaka i Halmstad och Jerry var jättenöjd och har siktet mot Olympiatravet med hästen, avslöjar Jon Walter.

Ifjol i Åby Stora Pris fick Pedersen till mötet mellan Readly Express och Propulsion där den sistnämnde gick vinnande efter en gastrkamande upploppsduell.
– Det vore förstås drömmen att få hit såväl Propulsion som Readly Express i ett revanschmöte. Jag har varit i kontakt med båda tränaren och de har varsitt wild card om de så önskar. Skulle de sedan hellre vilja matcha i något av kvalen så kan de ju bara lämna tillbaka sitt wild card. Readly Express startar ju på söndag och sedan är det sex veckor till Olympiatravet och ytterligare fyra till Elitloppet. Det låter ju ganska ”passande”, men jag för vidare diskussioner med Timo Nurmos.

Fakta

Kval och final Olympiatravet

Här går kvalen till Olympiatravet
30 mars: Solvalla
6 april: Jägersro
13 april: Umeå
21 april: Romme
Final
27 april Åby

Expandera

Pedersen åker till Cagnes-Sur-Mer i helgen för Grand Criterium de Vitesse där såväl Readly Express som Bold Eagle dyker upp.
– För mig så är det från och med nu det verkliga arbetet börjar. Visst, man kan bjuda in hästar fyra-fem månader före loppet, men alla vet ju att det är dagsform som är avgörande för start.

Om fyra olika hästar vinner de fyra kvalen, samt att Ringostarr Treb är stridsduglig så har Jon Walter Pedersen fem wild card att dela ut. De går dels att ge till utlandstränade hästar, dels till svensktränade som startanmälts till någon av kvaltävlingarna alternativt varit prisplacerad i Grupp 1-lopp under 2019.
– Såväl Readly Express som Propulsion faller ju in under det sistnämnda. Jag tycker att jag har bra koll på läget, vi ligger minst lika bra till tidsmässigt som ifjol och alla förutsättningar finns för att få till ett topplopp, säger Jon Walter.

 

Fokustema
Ny drömgräns
Läs senare

Dave Palone till 19.000

Världens segerrikaste kusk genom tiderna sprängde en ny gräns idag. På hemmabanan Meadows räknade Dave Palone in sin 19.000:e seger i karriären.
Av
Claes Freidenvall
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se

Jubileumsvinsten kom bakom tioårige valacken Southwind Warsaw (e. Chocolationer) och han var en av tre vinnare från Dave Palones segervana händer idag.

Dave Palone. Foto: stalltz.se

Från vinnarhålet avgjorde Southwind Warsaw med nästan en längd på 1.13,0. Tidigare under dagen hade Palone vunnit med passgångaren Amazing Sofi (e. Russell Hanover) på 1.10,5 och han avslutade med att vinna bakom Danikova (e. Bettors Delight).

Milstolpar i karriären

Några tidigare milstolpar att nämna när det gäller Dave Palone. Den 5 juli 2012 klev han förbi Herve Filions amerikanska rekord med 15.181 segrar och drygt två år senare blev han den segerrikaste kusken i världen då Heinz Weverings 16.754 vinster placerades i historieböckerna.

Idag ståtar Heinz Wewering med 16.909 vinster, medan han som tränare tagit hela 19.377 triumfer. För Herve Filion, som dog för drygt två år sedan, blev det totalt 15.180 vinster.

Sedan den dagen – den 14 november 2014 – har Dave Palone fyllt på med nya triumfer och nu är han på väg mot 20.000 vinster. När det gäller inkörda pengar ståtar Palone med drygt 144 miljoner dollar.

Fotnot: segerrikaste jockey genom tiderna är Russell Baze med 12.842 vinster.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket supermöte!

Meadowlands bjuder på topptävlingar på lördag och TVG Open Trot ($350.000) för treåriga och äldre travare blir ett riktigt tungviktsmöte mellan svensktränade kvartetten Gimpanzee, Guardian Angel Ås, Manchego och Six Pack.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi

Marcus Melanders Gimpanzee får verkligen ett riktigt elddop när treåringen ska möta den äldre amerikanska eliten och några av de snabbaste travarna genom tiderna.

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Gimpanzee kommer närmast från seger i Matron Stakes och Breeders Crown. Det sistnämnda loppet vann också Nancy Johanssons Manchego och hon har också satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Stentuffa duon Six Pack och Guardian Angel Ås är inte heller några dunungar i sammanhanget.

Darling Mearas möter Atlanta

Stonas uppgörelse i TVG Mare Trot ($175.000) har endast lockat fem travare och däribland svenskfödda Darling Mearas. Hon har dock ingen enkel uppgift och ställs bland annat emot Hambletonian-vinnaren Atlanta.

Tvååringarna gör också upp om stora pengar i Valley Victory ($505.000) och Goldsmith Maid ($475.100) för hingstar/valacker respektive ston. Det är svensktätt i båda löpningarna när det gäller de tvåbenta, men det startar också två svenskfödda ston i Goldsmith Maid; Anders Ströms uppfödning Hall of Am och Margareta Wallenius-Klebergs Common Sense.

Startlistor:

TVG Open Trot ($350.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Six Pack – Åke Svanstedt
 2. Gimpanzee – Marcus Melander
 3. Mission Accepted – Ron Burke
 4. Fiftydallarbill – Katricia Adams
 5. Manchego – Nancy Johansson
 6. Guardian Angel Ås – Anette Lorentzon
 7. Lindy the Great – Domenico Cecere

TVG Mare Trot ($175.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Atlanta – Ron Burke
 2. Emoticon Hanover – Luc Blais
 3. Beautiful Sin – Åke Svanstedt
 4. Hannelore Hanover – Ron Burke
 5. Darling Mearas – Åke Svanstedt

Valley Victory ($505.000)
Tvååriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Book Seven (e. Chapter Seven) – Julie Miller
 2. Amigo Volo (e. Father Patrick) – Nifty Norman
 3. St Martins (e. Trixton) – Lucas Wallin
 4. Moveoutofmyway K (e. Muscle Massive) – Norm Parker
 5. El Ideal (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 6. Ready For Moni (e. Ready Cash) – Per Engblom
 7. Southwind Fulton (e. Muscle Hill) – Lucas Wallin
 8. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
 9. Rome Pays Off (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 10. Patriarch Hanover (e. Father Patrick) – Ron Burke

Goldsmith Maid ($475.100)
Tvååriga ston
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Sister Sledge (e. Father Patrick) – Ron Burke
 2. Senorita Rita (e. Chapter Seven) – Linda Toscano
 3. Hall of Am (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 4. Winter Olympics (e. Muscle Mass) – Åke Svanstedt
 5. Queen of the Hill (e. Explosive Matter) – Per Engblom
 6. Common Sense (e. Trixton) – Åke Svanstedt
 7. Musclesandmascara (e. Muscle Hill) – Jonas Czernyson
 8. Tricky Sister (e. Trixton) – Andrew Harris
Fokustema
Jägersro
Läs senare

Born Winner stannar hemma

Mizita Sound ströks igår. Nu står det klart att även Born Winner missar lördagens final i Svensk Uppfödningslöpning.
Av
Pär Gustafsson
Sport