Fokustema
Olympiatravet
Läs senare

Olympiatravet: Klartecknet inte så glasklart

Norske Looking Superb (e. Orlando Vici) blev första häst klar för Olympiatravet – eller?
– Vi har inte delat ut något wild card och trots tappra försök har vi inte lyckats nå hästens tränare Jean Michel Bazire, så idag vet jag faktiskt inte om hästen är aktuell eller inte, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.
Av
Ola Lernå
Ringostarr Treb med spetsade öron över mållinjen i Olympiatravets final 2018. Foto Mia Törnberg
Ringostarr Treb med spetsade öron över mållinjen i Olympiatravets final 2018. Foto Mia Törnberg

Årets första miljonlopp på svensk mark avgörs i år 27 april på Åby. Olympiatravets uttagningar drar igång på Solvalla 30 mars.

– Jag är väl inte helt nöjd med hur uttagningsloppen ligger. Samtidigt som jag inte fått vara med och bestämma så inser jag också att det är svårt att få till det. Men att ”sista chansen”, det sista kvalet, ligger blott sex dagar före finalen är förstås inte bra, säger Jon Walter.

Hans bruttolista har minskat. Belina Josselyn har definitivt tackat nej, så även Bold Eagle och givetvis Bird Parker som lagt skorna på hyllan.
– Vi vet ju vid vilken tidpunkt vi kör Olympiatravet och när vi inte kan erbjuda flyg är det lite svårjobbat med de här hästarna. Däremot fick jag ju positivt besked vid kontakterna med Pierre Pilarski om att Bold Eagle är aktuell för Åby Stora Pris i augusti, säger Jon Walter.
Så du jobbar parallellt med båda loppen?
– Så blir det ju, även om man kanske inte tänker så. Just nu är det fokus på Olympiatravet, men självklart snackar vi även Åby Stora Pris.

Ringostarr högaktuell

Det körs fyra kval i Olympiatravet, dessutom är fjolårsvinnaren Ringostarr Treb (e. Classic Photo) garanterad plats.
– Faktum är att jag pratade med Jerry Riordan. RIngostarr Treb är tillbaka i Halmstad och Jerry var jättenöjd och har siktet mot Olympiatravet med hästen, avslöjar Jon Walter.

Ifjol i Åby Stora Pris fick Pedersen till mötet mellan Readly Express och Propulsion där den sistnämnde gick vinnande efter en gastrkamande upploppsduell.
– Det vore förstås drömmen att få hit såväl Propulsion som Readly Express i ett revanschmöte. Jag har varit i kontakt med båda tränaren och de har varsitt wild card om de så önskar. Skulle de sedan hellre vilja matcha i något av kvalen så kan de ju bara lämna tillbaka sitt wild card. Readly Express startar ju på söndag och sedan är det sex veckor till Olympiatravet och ytterligare fyra till Elitloppet. Det låter ju ganska ”passande”, men jag för vidare diskussioner med Timo Nurmos.

Fakta

Kval och final Olympiatravet

Här går kvalen till Olympiatravet
30 mars: Solvalla
6 april: Jägersro
13 april: Umeå
21 april: Romme
Final
27 april Åby

Expandera

Pedersen åker till Cagnes-Sur-Mer i helgen för Grand Criterium de Vitesse där såväl Readly Express som Bold Eagle dyker upp.
– För mig så är det från och med nu det verkliga arbetet börjar. Visst, man kan bjuda in hästar fyra-fem månader före loppet, men alla vet ju att det är dagsform som är avgörande för start.

Om fyra olika hästar vinner de fyra kvalen, samt att Ringostarr Treb är stridsduglig så har Jon Walter Pedersen fem wild card att dela ut. De går dels att ge till utlandstränade hästar, dels till svensktränade som startanmälts till någon av kvaltävlingarna alternativt varit prisplacerad i Grupp 1-lopp under 2019.
– Såväl Readly Express som Propulsion faller ju in under det sistnämnda. Jag tycker att jag har bra koll på läget, vi ligger minst lika bra till tidsmässigt som ifjol och alla förutsättningar finns för att få till ett topplopp, säger Jon Walter.

 

Fokustema
V86 Jägersro/Solvalla 11 september
Läs senare

Duo fortsätter skörda

Mats Holmstedt och Åke Lindbloms samarbete fortsätter skörda frukt.
Efter duons K.G.Bertmarks-triumf med Porthos Race var nu Chapuy segergodset i Amatörsprintern på Solvalla.
Av
Emil Persson
Mats Holmstedt och Åke Lindblom fortsätter skörda framgångar tillsammans. Under onsdagskvällen vann Chapuy. Foto: Martin Langels/ALN
Mats Holmstedt och Åke Lindblom fortsätter skörda framgångar tillsammans. Under onsdagskvällen vann Chapuy. Foto: Martin Langels/ALN

Mats Holmstedt visste hur man skulle fälla storfavoriten Victory Topline (e. The Best Madrik). Bakom Quite Easy U.S.-sonen Chapuy satsade han allt på ett kort, tog sig förbi Victory Topline runt första kurvan och höll ångna uppe. Victory Topline gjorde vad han kunde på utsidan, men Chapuy sprang undan på lätta hovar.
– Det gick fort, men jag ville inte dra i honom. Jag ryckte tussarna på honom av ren reflex till slut, men det hade faktiskt inte behövts för han var inte helt trött i mål, sade Holmstedt efter segern på 1.11,3a/1.640 meter.

Ett rasande läckert intryck var det även på Anna Österberg-tränade Divine (e. Dream Vacation) som dundrade runt på 1.12,0a/2.140 meter i lag med Kai P Jussila.
Kretsen kring hästen hade gått ”all in” balans- och utrustningsmässigt och fick verkligen full effekt på de förändringarna samtidigt som stoet var satt i bästa tänkbara författning.

Halmstadtränaren Håkan K Persson har haft en platsprocent på 33 under året, men antalet segrar till stallet har blott uppgått till fyra. Därmed värmde säkerligen Enge Kevins (e. Ken Warkentin) V86-seger extra mycket och körande Örjan Kihlström kunde omöjligen gjort det bättre.
Att överlåta befälet till fjolårets Kriteriefinalist Danilo Brick (e. Orlando Vici) var helt rätt och Enge Kevin avgjorde lekande lätt när luckan kom 200 meter före mål.

Ulf Ohlsson ”låste och larmade” Solvallas tävlingar med Au Gratin (e. Muscle Hill). Malin Hurtigs häst gynnades av det väl uppskruvna tempot och kunde räkna hem karriärens andra seger med god marginal.

1.08,8 i segertid

Ännu en gång visade det sig att det inte alls är någon omöjlighet att hämta in längder bakifrån i en supersprint. När Xlnt Chili Tripel (e. Dream Vacation) tog emot M.T.Insider (e. Offshore Dream) i överljudsfart kunde Hanna Lähdekorpi spurta förbi med Target Kronos (e. Raja Mirchi) på 1.08,8, den tredje snabbaste segertiden i Jägersro Supersprints 15-åriga historia.
– Det var bara att köra så fort det gick hela vägen och 50 kvar tänkte jag att vi skulle hinna ikapp. Skönt med nya startpoäng, nu kan vi välja lite mer hur vi vill matcha honom, sade Hanna Lähdekorpi.

Thomas Uhrberg räknade hem fyra kusksegrar på Jägersro. Inom V86-spelet var segergodsen Ola Samuelsson-tränade Hurricane River (e. Up and Quick) samt Twinkle Face (e. Raja Mirchi) vilka båda gynnades av kraftfull överpace i respektive lopp.

Joakim Lövgren visste vad han gjorde när han tog dödspositionen med Infinitus (e. Infinitif) på storfavoriten Marcello Wibb (e. Raja Mirchi).
Även om det inte var någon stor marginal hästarna emellan över målgången så syntes det redan i slutkurvan att Infinitus var den starkare av de två.

Fokustema
Ladda ner startlistor
Läs senare

Startlistor: Här är Kriterie- och Oakskvalen

Spår fyra för både Aetos Kronos och Bythebook i Kriteriekvalen och Zolly i Oakskvalet. Flera av tunga favoriterna drog inga nitlotter när startlistorna till kvalkvällen på Solvalla nästa tisdag blev klara i eftermiddag.
Av
Sulkysport
Aetos Kronos krigar ner Bythebook i långa E3-finalen på nytt världsrekord över medeldistans. Foto: Simon Hagen
Aetos Kronos krigar ner Bythebook i långa E3-finalen på nytt världsrekord över medeldistans. Foto: Simon Hagen
Fokustema
Flyttar
Läs senare

Rikard N Skoglund till Solvalla

Rikard N Skoglund vill dra ner på antalet mil han sitter i bil som catchdriver. Därför flyttar han till ett hus nära Erikssund och blir Solvallalicensierad.
Av
Lars G Dahlgren
Rikard N Skoglund. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport.
Rikard N Skoglund. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport.

– Man är nästan aldrig hemma. Jag har dieselräkningar på 20.000 kronor varje månad och på det här sättet hoppas jag kunna halvera det, säger Rikard N Skoglund till Travronden.se.

Rikard N Skoglund och hans sambo Lina Bergström har sex hästar i träning på Wolmsta Gård, som de också äger. När de någon gång i början på nästa år väljer att flytta söderut byter på Rikard också sin Bergsåkershemhörighet och blir Solvallalicensierad. Samtidigt säljer Skoglund och Bergström Wolmsta Gård. Igen, är man beredd att tillägga. Rikard N Skoglund köpte träningsanläggningen där flera Bergsåkerstränare är inhysta så sent som hösten 2016.

– Vi har inte lagt ut den hos mäklaren än. Det finns intresse från ridsidan också, men min målsättning är att det ska vara en travgård, säger Rikard N Skoglund till Travronden om försäljningen av Wolmsta.