Fokustema
ATG
Läs senare

Olympiatravet under nytt namn?

I år firade samarbetet mellan ATG och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 40 år, men nu är det över sedan Svenska Spel blivit ny huvudsponsor till SOK.
Av
Claes Freidenvall
Olympiatravet försvinner, men med största sannolikhet blir det fortsatt ett lopp på vårkanten på Åby som öppnar storloppssäsongen i Sverige. Foto: Jeannie Karlsson
Olympiatravet försvinner, men med största sannolikhet blir det fortsatt ett lopp på vårkanten på Åby som öppnar storloppssäsongen i Sverige. Foto: Jeannie Karlsson

– Samarbetet med SOK är slut eftersom Svenska Spel blir huvudsponsor, men fortfarande har vi ett huvudpartnerskap med den paralympiska rörelsen och finns så att säga kvar i familjen, säger Pontus Gille, Head of Sponsorchip & Event på ATG.

Pontus Gille. Foto: ATG

Det betyder att ATG inte längre kan använda sig av namnet ”Olympiatravet”, men loppet som sådant kommer förmodligen inte att försvinna ur tävlingskalendern.

– Vi har all ambiton att fortsätta med ett storlopp, men i teorin blir det så att Olympiatravet inte kan heta Olympiatravet i framtiden.

Däremot finns möjlighet att köra loppet under ett annat namn med Sveriges Paralympiska Kommitté som avsändare.

– Men vi har också andra idrottssponsorskap som vi skulle kunna nyttja, men det vi tappar är rätten till namnet ”Olympia”, säger Gille.

”Ett jätteviktigt lopp”

ATG har redan börjat skissa på planer runt det ”nya” Olympiatravet.’

– Självklart har vi funderat runt detta, men det finns ingenting som är klart. Vi har ambition om att genomföra någon form av storlopp från ATG:s sida, men Svensk Travsport är ansvarig för tävlingskalendern och hur loppen läggs. Olympiatravet har varit ett jätteviktigt lopp för starten på storloppssäsongen och det vill vi inte avsluta bara för att vi inte har ett samarbete med SOK längre, fortsätter Gille.

Svensk Travsport vill också fortsätta med ”Olympiatravet” på Åby.

– Vi hoppas att det består som ett storlopp, säger ST:s sportchef Petter Johansson.

ATG har skrivit avtal med Sveriges Paralympiska Kommittés och Parasport till och med 2022.

– Det innebär att avtalet sträcker sig över de två kommande Olympiska Spelen i Tokyo och Peking, säger Pontus Gille.

En kvarts miljard till SOK

Närmare en kvarts miljard har svenska travspelare slussat vidare till Sveriges Olympiska Kommittté.

– Jag brukar säga att travsporten vid den här tiden på året är den viktigaste olympiska sporten, sade Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté, inför den 40:e upplagan i år.

Samarbetet mellan ATG och SOK inleddes 1979 och bakom idén låg Egon Håkansson. Första året vann Pershing och då tog Ingemar Stenmark och Linda Haglund emot Berndt Lindstedt i vinnarcirkeln på Jägersro.

Sedan 1985 har Olympiatravet varit bosatt på Åby och många storstjärnor har vunnit loppet och årets vinnare Propulsion belönades med 1.500.000 kronor.

Olympiatravet går i graven?

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Vainqueur R.P. klar?

Fina tävlingar på Solvalla ikväll där huvudloppet var Victory Tillys lopp som gav en direktbiljett till Jubileumspokalen nästa onsdag.
Av
Cecilia Kristoffersson
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN

Vainqueur R.P. (e. Infinitif) satt i ledningen hela vägen i Tredje Jubileumstestet – Victory Tillys lopp – vilket var direktkvalificerande till Jubileumspokalen. Varvet travades på 1.12,6 och via 11,4 sista 500 meterna landade han på segertiden 1.11,6a/2.140 meter.

– Hästen har blivit bättre och bättre och har behövt loppen innan. Vi får se om ägarna vill starta nästa vecka då de är väldigt försiktiga med honom och vill nog ha honom på topp till vintermeetinget, sa tränaren och kusken Björn Goop efter att Vainqueuer R.P. tagit första segern i hans regi och ha fått en biljett till Jubileumspokalen.

Segermarginalen skrevs till två längder och förstapriset var 100.000 kronor. Tvåa blev Vienvia Font efter en stark avslutning före Speedy Face.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) kördes lugnt på väntan i tredje par utvändigt medan Maze Runner avverkade varvet på 1.10,0. Melander väntade med attacken till sista sväng och fick en otrolig effekt på rycktussarna över upploppet. Segertiden blev 1.10,7a/1.640 meter och tvåa i mål blev en starkt avslutande Staro Moschino.

I ett treåringslopp imponerade Björn Röcklingers Galileo Am (e. Muscle Hill) stort då han från dödens segrade på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström i sulkyn.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.