Fokustema
ATG
Läs senare

Olympiatravet under nytt namn?

I år firade samarbetet mellan ATG och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 40 år, men nu är det över sedan Svenska Spel blivit ny huvudsponsor till SOK.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Olympiatravet försvinner, men med största sannolikhet blir det fortsatt ett lopp på vårkanten på Åby som öppnar storloppssäsongen i Sverige. Foto: Jeannie Karlsson
Olympiatravet försvinner, men med största sannolikhet blir det fortsatt ett lopp på vårkanten på Åby som öppnar storloppssäsongen i Sverige. Foto: Jeannie Karlsson

– Samarbetet med SOK är slut eftersom Svenska Spel blir huvudsponsor, men fortfarande har vi ett huvudpartnerskap med den paralympiska rörelsen och finns så att säga kvar i familjen, säger Pontus Gille, Head of Sponsorchip & Event på ATG.

Pontus Gille. Foto: ATG

Det betyder att ATG inte längre kan använda sig av namnet ”Olympiatravet”, men loppet som sådant kommer förmodligen inte att försvinna ur tävlingskalendern.

– Vi har all ambiton att fortsätta med ett storlopp, men i teorin blir det så att Olympiatravet inte kan heta Olympiatravet i framtiden.

Däremot finns möjlighet att köra loppet under ett annat namn med Sveriges Paralympiska Kommitté som avsändare.

– Men vi har också andra idrottssponsorskap som vi skulle kunna nyttja, men det vi tappar är rätten till namnet ”Olympia”, säger Gille.

”Ett jätteviktigt lopp”

ATG har redan börjat skissa på planer runt det ”nya” Olympiatravet.’

– Självklart har vi funderat runt detta, men det finns ingenting som är klart. Vi har ambition om att genomföra någon form av storlopp från ATG:s sida, men Svensk Travsport är ansvarig för tävlingskalendern och hur loppen läggs. Olympiatravet har varit ett jätteviktigt lopp för starten på storloppssäsongen och det vill vi inte avsluta bara för att vi inte har ett samarbete med SOK längre, fortsätter Gille.

Svensk Travsport vill också fortsätta med ”Olympiatravet” på Åby.

– Vi hoppas att det består som ett storlopp, säger ST:s sportchef Petter Johansson.

ATG har skrivit avtal med Sveriges Paralympiska Kommittés och Parasport till och med 2022.

– Det innebär att avtalet sträcker sig över de två kommande Olympiska Spelen i Tokyo och Peking, säger Pontus Gille.

En kvarts miljard till SOK

Närmare en kvarts miljard har svenska travspelare slussat vidare till Sveriges Olympiska Kommittté.

– Jag brukar säga att travsporten vid den här tiden på året är den viktigaste olympiska sporten, sade Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté, inför den 40:e upplagan i år.

Samarbetet mellan ATG och SOK inleddes 1979 och bakom idén låg Egon Håkansson. Första året vann Pershing och då tog Ingemar Stenmark och Linda Haglund emot Berndt Lindstedt i vinnarcirkeln på Jägersro.

Sedan 1985 har Olympiatravet varit bosatt på Åby och många storstjärnor har vunnit loppet och årets vinnare Propulsion belönades med 1.500.000 kronor.

Olympiatravet går i graven?

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tolv tvångsstrukna

Hela 85 hästar anmäldes till fredagens uttagningslopp till Stochampionatet. Ett sto var inte godkänd och tolv fyraåringar blev tvångsstrukna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var som sagt väldigt bra anmält till årets Stochampionats-kval. Förra året var intresset inte lika stort utan då fick samtliga 68 hästar plats i försöksloppen. 2018 var det 74 anmälda och bara två ston blev tvångsstrukna.

Förhandsfavoriten – Diana Zet – som vann Oaks ifjol och Drottning Silvias Pokal i våras startar från innerspår i sitt försök. Daniel Redéns fyraåring har testat lång distans tidigare. I början av juni slutade hästen fyra i andra testet Stochampionatet.

Färska vinnaren av Stosprintern, Grande Diva Sisu och Per Nordström, väljer att stå över storloppet på Axevalla för att istället satsa fullt ut mot Derbystoet och Breeders Crown.

Här är kan ni se startlistorna till fredagens kvallopp.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Meadowlands släpper in publik

Meadowlands öppnar delvis upp för publik till kommande veckosluts tävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– 25 procent av publikkapaciteten inomhus plus högst 500 åskådare utomhus kommer att tillåtas, meddelas från Meadowlands mediaavdelning.

Restriktionerna med anledning av covid 19-pandemin lättas nu alltså på den stora travbanan i New Jersey. Sedan tävlingsverksamheten öppnades igen har man – liksom fallet fortfarande är i Sverige – kört med stängda publikplatser. Nu möjliggörs alltså för hästägare och andra intresserade att komma till tävlingarna på fredag-lördag.

På lördag körs bland annat finalen i Graduate Series för fyraåringar ($250.000) där Marcus Melanders efter två starter i år obesegrade Gimpanzee (e. Chapter Seven) ska starta.

Fokustema
Hingstligan 29 juni-5 juli 2020
Läs senare

Dussinet fullt för Muscle Hill

Muscle Hill fyrade av tolv vinnare förra veckan och sex drog in 100.000 kronor eller mer vid sina respektive triumfer. Med dussinet segrar stod han i en klass för sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Tolv segrar innebar att Muscle Hill klev upp två placeringar i totaltabellen och ligger nu trea efter Love You och Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

  • Muscle Hill

Sex segrar:

  • Love You
  • Ready Cash

Fem segrar:

  • Maharajah
  • Super Photo Kosmos

Fyra segrar:

  • From Above
  • Quite Easy
  • Zola Boko

Tre segrar:

  • Going Kronos
  • Prodigious

Fotnot: gäller 29 juni-5 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Muscle Hills segerdussin ingick: American Hill, Forfantone Am, Golden Avenue, Guzz Mearas, Hell Bent For Am, Hill Street, Hurricane Hill, James Gonzales, Kingofthehill F, Missle Hill, Oblivion och Ready Tonight.

Love You var näst framgångsrikast förra veckan med sex vinnare och är uppe i 163 vinster, vilket är 17 fler än tvåan Maharajah och sedan följer Muscle Hill med 109 triumfer.

Muscle Hill är den vinstrikaste avelshingsten på svensk mark under 2020 med 16.983.200 kronor, följd av Maharajah med 15.077.950 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.046163
2 Maharajah
1.013146
3 Muscle Hill
637109
4 Ready Cash
623107
5 Scarlet Knight
1.207102
6 S.J.'s Caviar
80992
7 Zola Boko
1.08086
8 Super Photo Kosmos
73475
9 Quite Easy
64673
10 Make It Happen
68868