Fokustema
Hans Karlsson
Läs senare

Örebro Travsällskap till attack

Turerna runt Hans Karlsson fortsätter och tidigare idag överlämnade Örebrotravets sportchef Claes Broberg och styrelseledamoten i banans travsällskap, Mats Domberg, ett brev undertecknat av banans ordförande Fredrik Askhem med rubriken ”Anmodan om rättelse” till Hans Karlsson.
Av
Claes Freidenvall
Örebro Travsällskap hotar att säga upp Hans Karlssons hyreskontrakt på Örebrotravet och idag fick han motta ett brev från banans travsällskap.
Örebro Travsällskap hotar att säga upp Hans Karlssons hyreskontrakt på Örebrotravet och idag fick han motta ett brev från banans travsällskap.

Brevet från Örebro Travsällskaps ordförande Fredrik Askhem – daterat den 10 augusti – till Hans Karlsson kan läsas i sin helhet nedan till vänster.

– Den mest intressanta frågan är hur man väljer att inte utreda vad som verkligen har hänt med hästmisshandeln utan istället hotar mig med uppsägning av mitt hyreskontrakt. Det måste väl vara viktigare om någon har spöat en häst än att eventuellt diskutera om jag uttryckt mig lite överdrivet grovt till den misstänkta misshandlaren. Det måste väl ändå vara fel prioriterat, frågar sig Hans Karlssson.

”Osammanhängande”

Hans Karlsson kallar brevet för ”osammanhängande”.

– Hyresparagrafer blandas med yttrandefrihet och skulle det vara så att yttrandefriheten är kopplad till ett hyreskontrakt så vore det direkt stötande. Personligen tycker jag att det är stor skillnad när någon stoppat en människa från att misshandla, än att den som skällde ut misshandlaren prioriteras och hur jag uttryckte mig i denna dramatiska situation. Jag måste säga att det är helt otroligt att man inte riktar in sig på det väsentliga i sammanhanget, säger Hans Karlsson.

Juridisk hjälp från ST?

I dagsläget vet inte Hans Karlsson hur han ska tackla den ”anmodan om rättelse” som han fått från Örebro Travsällskap.

– Jag behöver nog ha någon form av juridisk hjälp från ST:s sida för att kunna överblicka situationen och vad det kan bli för konsekvenser med detta rena hot ställt till mig, säger Hans Karlsson.

Fotnot: Sulkysport har sökt Örebro Travsällskaps ordförande Fredrik Askhem utan att kunna nå honom.

Proffstränare vill kasta ut Hans Karlsson från Örebro!

Vittne till hästmisshandel ”orsak” till utbrottet

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport