Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Oskar Kylin Blom friad

Först avstängd tills vidare. Sedan sex dagar. Och nu friad helt. Svensk Travsport har svängt 180 grader gällande Oskar Kylin Bloms påföljd efter att han körde Jan-Åke Hoas-tränade Dino Dollar på Visbytravet förra torsdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är travronden.se som uppmärksammat att de sex dagarnas avstängning som Oskar Kylin Blom dömdes till förra fredagen nu tagits bort på travsport.se. På resultatlistan från loppet (Visby 23/7, lopp 6) står nu ”Ärendet Dino Dollar är överlämnat och har utretts av ST, ingen påföljd utdöms.”

Skärmdump av resultatlista på travsport.se efter Visbytravets sjätte lpp den 23 juli. Nu är Oskar Kylin Blom helt friad från att ha orsakat att Dino Dollar hade ett märke som från ett rapp med körspöet på bakdelen.

Travronden.se har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som i ett sms hänvisar till ”att ny information framkommit”:

”Utifrån de bevis (filmer, intervjuer, bilder med mera) vi har tillgång till kan vi inte säkerställa vem eller vad det är som har givit Dino Dollar märken, därav utdelas ingen påföljd. Det är oerhört beklagligt och ledsamt att hästen har märken. Svensk Travsport ser nu över rutinerna gällande hur vi hanterar liknande situationer framöver, det är viktigt att det finns en tydlighet för samtliga inblandade” skriver ST:s sportchef Petter Johansson i ett sms till travronden.se.

Att Oskar Kylin Bloms avstängning hävts har stor betydelse för honom. Det innebär nämligen att han nu får köra sin efter fyra starter obesegrade Bäcklös Faron (e. Jörvsö Tore – Bäcklös Amalia) i finalen i Kallblodskriteriet på Dannero nästa söndag. Det hade han inte fått göra om han varit drivningsavstängd.

De sex avstängningsdagar som blev konsekvensen för Kylin Blom av att Dino Dollar efter loppet hade ett märke, som skulle kunna ha orsakats av ett rapp med ett körspö, på sin bakdel var inte överklagningsbara till ST:s Överdomstol. Beslutet att häva påföljden har alltså fattats på ST:s tjänstemannanivå.

Enligt domarbasen Jonny Staaf sattes påföljden sex dagars avstängning som en följd av att banveterinären ”var säker” på att svullnaden på Dino Dollar uppstått under loppet och då kunde ingen annan än kusken ha orsakat märket. Nu har ST alltså tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte går att påstå att det var Oskar Kylin Blom som orsakade det märke på Dino Dollar som uppdagades när hästen duschades hemma i sitt stall efter loppet, och som ledde till att banveterinären tillkallades för att besiktiga hästen.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!

Fokustema
Gävle
Läs senare

Oskar tog första championatet – på 41 år

Han tog över ledningen i championatet och tappade den.
Men när krutrökens skingrats på Gävletravet stod Oskar Kylin Blom där som en stolt vinnare.
För första gången sedan 1980 blev en hemmatränare kuskchampion på banan!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det var dukat för en rafflande lunch på Gävletravet när striden om kuskchampionatet skulle avgöras under årsfinalen. Och visst blev det högdramatisikt!

Så här var ställningen inför dagens nio lopp:

 1. Ulf Ohlsson: 21–20–14
 2. Oskar Kylin Blom: 20–15–10
 3. Mats E Djuse: 20–14–10

Hemmahoppet Oskar Kylin Blom inledde i rasande tempo och efter segrar i de två första loppen med egentränade hästar – Stormyrans Erkki (e. Järvsö Björn) och Capital Gain C.C. (e. The Bank) – hade han vänt championstriden till sin fördel.

Då replikerade först Mats E Djuse i fjärde loppet med Michael Demmers Västerbo Awesome (e. Explosive Matter) och gav sig in i matchen igen.

Drygt 20 minuter senare var det Ulf Ohlssons tur. Digital Quality (e. Super Photo Kosmos), tränad av Markus Pihlström, hade det bästa spurtkrutet och vips hade Ohlsson tagit tillbaka ledningen i championatet, tack vare fler andraplatsen än Kylin Blom.

”Blir väldigt inspirerad”

Så var läget inför årets två sista lopp på Gävletravet och i det näst sista blev det skifte i kusktäten igen. Den så skadedrabbade Pucks Bounce (e. Scarlet Knight), som inte hade startat på två år när han debuterade i Kylin Bloms regi i början av december, fick full utdelning i tredje starten för Gävletränaren.

Kylin Blom bytte fjärde utvändigt mot positionen utvändigt om ledande Barry Wadd efter halva loppet. I slutsvängen såg uppgiften tuff ut, men Pucks Bounce hade de bästa krafterna. Han plockade ned ledaren och höll sedan undan för bra spurtande Order By Box.

– Det är otroligt häftigt och jag bliv väldigt inspirerad. Det är även ”Uffe”, sade Oskar Kylin Blom om championstriden inför avslutningsloppet.

Fördel Kylin Blom mot Ohlsson och Mats E Djuse avsågad inför sista loppet. Där visade Oskar Kylin Blom ingen pardon., Han stack till ledningen med nyförvärvet Ninepoints Lucky (e. Scarlet Knight), medan Ohlsson tog Tingeling R.L. lugnt från start och hamnade i femte utvändigt. Ohlsson gjorde ett tappert försök i tredjespår sista rundan och Tingeling R.L. gick starkt till upploppets början, då krafterna sinade. Det gjorde de också för Ninepoint Lucky, som föll tillbaka till femteplatsen. Loppet vanns av Bravo Qira (e. Nu Pagadi).

Men Oskar Kylin blom var en vinnare ändå – som förste hemmatränaren sedan Sven-Erik Landin 1980 att ta hem kuskchampionatet i Gävle.

Oskar kunde lämna årsfinalen med tre segrar och två championat – han blev nämligen även segerrikaste tränare på hemmabanan.

Svenska banchampions 2021

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Paw Mahony, Årjäng – 5
 • Bergsåker – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 36
 • Boden – Sandra Eriksson, Boden – 29
 • Bollnäs – Ulf Ohlsson, Solvalla – 31
 • Dannero – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 11
 • Eskilstuna – Ulf Ohlsson, Solvalla – 18
 • Färjestad – Björn Goop, Färjestad – 29
 • Gävle – Oskar Kylin Blom, Gävle – 23
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Halmstad – Johan Untersteiner, Halmstad – 29
 • Hoting – Micael Melander, Dannero – 6
 • Jägersro – Joakim Lövgren, Jägersro – 32
 • Kalmar – Stefan Persson, Halmstad – 22
 • Lindesberg – Mika Forss, Solvalla – 11
 • Lycksele – Hanna Olofsson, Boden – 3
 • Mantorp – Carl Johan Jepson, Färjestad – 20
 • Oviken – Peter Eriksson, Bollnäs – 5
 • Romme – Ulf Ohlsson, Solvalla – 34
 • Rättvik – Jörgen Westholm, Romme – 17
 • Skellefteå – Sandra Eriksson, Boden – 16
 • Solvalla – Örjan Kihlström, Solvalla – 106
 • Solänget – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 12
 • Tingsryd – Johan Untersteiner, Halmstad – 6
 • Umåker – Mats E Djuse, Hagmyren – 26
 • Vaggeryd – Stefan Persson, Halmstad – 12
 • Visby – Claes Sjöström, Solvalla – 26
 • Åby – Johan Untersteiner, Halmstad – 65
 • Åmål – Stefan Persson, Halmstad – 7
 • Årjäng – Carl Johan Jepson, Färjestad – 12
 • Örebro – Rikard N Skoglund, Solvalla – 17
 • Östersund – Mats E Djuse, Hagmyren – 25
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Firar jul på Vincennes

Malmqvist startar högklassiga tvååringar. Mindyourvalue W.F. mot ny seger på kolstybb? Avstängd Goop kör i Paris. Kallt och varmt Bergen. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist Jazzy Perrine vinner för Eric Raffin. Foto: Scoopdyga
Tomas Malmqvist Jazzy Perrine vinner för Eric Raffin. Foto: Scoopdyga
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Julaftonstrav går att njuta av på flera ställen runt om i Europa. Vincennes bjuder på två Grupp II-löpningar. Ett för tvååriga ston – Prix Une de Mai (€100.000) – och det andra – Prix Jules Lemonnier (€100.000) – för äldre travare under sadel.

Tomas Malmqvist har haft stora framgångar på Vincennes och på julafton kan det bli mer. Foto Gerard Forni

Tomas Malmqvist plockar ut löftet Jazzy Perrine (e. Django Riff), 1.15,6m/€70.250, som startat sex gånger (2-4-0) och som i de två senaste starterna slutat tvåa i Grupp III-loppen Prix Marcel Dejean och Prix Ourasi bakom Jet Set Bond respektive Just Love You.

Båda hästarna finns med i fredagens lopp och Laurent-Claude Abrivards Just Love You är obesegrad efter fyra starter och förlustfri är också Jamaica Turbo efter två lopp.

Prix Une de Mai (€100.000)
Tvååriga ston.
2.175 meter

Namn (far) – Körsven

 1. Jacinthe des Pres (e. Boeing du Bocage) – Maxime Bezier
 2. Jerusalem (e. Diablo du Noyer) – Julien le Mer
 3. Jamaica Turbo (e. Charly du Noyer) – Francois Lagadeuc
 4. Junon (e. Bold Eagle) – William Bigeon
 5. Joyce Beauty (e. Royal Dream) – Julien Dubois
 6. Jocosa (e. Uniclove) – Thierry Duvaldestin
 7. Jet Set Bond (e. Prodigious) – Jean-Michel Bazire
 8. Just Love You (e. Love You) – Alexandre Abrivard
 9. Jazzy Perrine (e. Django Riff) – Eric Raffin

Robert Berghs hårding Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) går ut i Prix Jules Lemonnier (€100.000) och Eric Raffin rider den åttaårige valacken, vilken startat tre gånger i Paris i år och slutat fyra-etta-tvåa. Segern togs i Prix Reynolds (€100.000) och i senaste starten slutade Mindyourvalue W.F. tvåa i Prix Paul Buquet bakom Boss du Meleuc, som också finns med på fredag.

Prix Jules Lemmonier (€100.000)
5-10 år.
2.175 meter, monté.

Namn – Ryttare

 1. C D – Matilde Herleiksplass
 2. Gabiano – Francois Lagadeuc
 3. Chalimar de Guez – Jean-Yann Ricart
 4. Carly – Mathieu Mottier
 5. Chica de Joudes – Pierre-Yves Verva
 6. Fado du Chene – Paul-Philippe Ploquin
 7. Mindyourvalue W.F. – Eric Raffin
 8. Boss du Meleuc – Alexandre Abrivard
 9. Clegs des Champs – David Thomain
 10. Delia du Pommereux – Benjamin Rochard

***

2 På Victoria Park i Wolvega serveras också ett tvååringslopp på julafton. Gold Cup (€18.700) över 1.609 meter har lockat åtta deltagare, varav två är fallna efter Sveriges avelschampion Maharajah.

Victoria Gold Cup (€18.700)
Tvååringar.
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Körsven

 1. Dlapason (e. Maharajah) – Micha Brouwer
 2. Yoko Ono Diamant (e. Tobin Kronos) – Dion Tesselar
 3. Miss Effect (e. Southwind Frank) – Jaap van Rijn
 4. Jamaica Brown (e. Vramdao) – Rick Ebbinge
 5. Matthias L Boko (e. Bird Parker) – Michel Rothengatter
 6. Hoof Beats Newport (e. Maharajah) – Robin Bakker
 7. Mastersfeint (e. Russell Hill) – Tom Kooyman
 8. Maverick (e. Virgill Boko) – Bas Crebas

***

3 På juldagen är också Tomas Malmqvist i farten med en tvååring när Jazzy Dancer (e. Django Riff) startar i Grupp II-klassade Prix Emmanuel Margouty (€100.000) för tvååriga hingstar över 2.175 meter och han får avstängde Björn Goop i sulkyn. Eftersom det rör sig om ett Grupp II-lopp har Goop dispens för att köra.

Prix Emmanuel Margouty (€100.000)
Tvååriga hingstar.
2.175 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Jabalpur (e. Booster Winner) – Francois Lagadeuc
 2. Jazzy Dancer (e. Django Riff) – Björn Goop
 3. Jag Stryck (e. Bretigny) – Franck Ouvrie
 4. Jourdam Seven (e. Bird Parker) – Jean-Michel Bazire
 5. Jumanji Sibey (e. Tison Madrik) – Louis Baudouin
 6. Jaguar Wit (e. Eridan) – Eric Raffin
 7. Jasmin Merite (e. Goetmals Wood) – Julien Raffestin
 8. Joyner Sport (e. Dollar Macker) – David Thomain
 9. Juninho Dry (e. Carat Williams) – Paul-Philippe Ploquin
 10. Just A Gigolo (e. Boccador de Simm) – Franck Nivard

***

4 Vanliga propositioner utan traditionella STL-klasser är det som bjuds under Halmstads Uppesittarkväll (start 17.40). Hemmatränare Peter Untersteiner – med 151 hästar på träningslistan – ska avsluta sin egna rörelse vid årsskiftet och hästarna går in i sonen Johans verksamhet, där Peter istället blir anställd.

Peter Untersteiner. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Men någon stillsam nedtrappning handlar det inte om. Till tävlingarna på hemmabanan ikväll har Peter anmält 19 hästar! Han är själv flitig i sulkyn och kör åtta av dem, däribland högkapable men osäkre tyske fyraåringen Toto Barosso (e. Ready Cash) som efter segern i Grosser Preis von Deutschland i oktober galopperade bort sig i två raka starter och tvingades till kvallopp – han hade nämligen två diskvalifikationer även i starterna precis före tyska storsegern. Lyckas Peter hålla honom i rätt gångart från bakspår i kvällens sprinterlopp för hästar i silverdivisionsklass?

Dagens svenska trav drar igång redan till lunch med Romme (start 12.20). Dalabanan har sin femte av totalt sex tävlingsdagar i december och av ett koppel segervana travare finns det en som sticker ut alldeles extra.

Efter nästan fyra månaders tävlingsuppehåll är Magnus Lillieborgs fyraåring Oskar of Sand (e. Super Photo Kosmos) tillbaka på banan. Han är fortsatt obesegrad efter sju starter! Håller den sviten även in i 2022?

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Halmstads tävlingar ikväll är upptakten till jul- och nyårsveckans V75-kavalkad med V75-tävlingar åtta dagar av nio, innan kulmen nås på nyårsafton med multijackpoten på Axevalla. Till sjurättspotten den kvällen har hittills 29,3 miljoner kronor samlats ihop. Alla eventuella jackpotpengar från de kommande sju V75-omgångarna går in i sjurättspotten på Axevalla.

Här är V75-schemat i jul och nyår:

 • 23 december: Halmstad
 • 25 december: Umåker
 • 26 december: Solvalla
 • 27 december: Momarken
 • 28 december: Skive
 • 29 december: Örebro
 • 30 december: Bjerke
 • 31 december: Axevalla

***

6 Det är tävlingsledigt på Vincennes denna torsdag och istället travas det i Meslay-du-Maine (11.50) och Cagnes-sur-Mer (16.05). På den förstnämnda banan, drygt 25 mil sydväst om Paris, finns det svenskintresse och då handlar det om tre hästar från Jarmo Niskanens stall.

Homonymie (e. Orlando Vici) startar i Prix de l’Hiver (€15.000), Gilgamesh de Babel (e. Sam Bourbon) i Prix Handi Cheval Mayenne (€17.000) och Graceful (e. Brilliantissime) kommer till start i Prix du Traineau (€17.000).

Jarmo Niskanen har tagit 20 tränarsegrar detta år på 209 starter och närmar sig faktiskt ett jubileum. Blott elva fullträffar återstår innan han står på 500 tränarsegrar på fransk mark.

***

7 Tre år i rad har Umåker bjudit på ett möte mellan varmblod och kallblod i loppet Hot n’Cold. Eder Bob (e. Crazed) från 420 meters tillägg, Slotts Elden (e. Bork Odin) från 20 meter och Importedfrmdetroit (e. Majestic Son) från 420 meters tillägg – det är vinnarna i Umåkers tre upplagor av dubbelrasloppet.

Nu blir det ett norskt försök med samma upplägg. I Bergen på juldagen möts nämligen fyra kallblod och sex varmblod i kamp om 30.000 kronor i förstapris. Jämfört med Umåkers förlaga är det hästar i lägre klass som tävlar, men tillägget för varmbloden är lika stort, 420 meter meter bakom kallblod på startfållan.

Varmblod mot kallblod i Bergen på juldagen.
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Stjärnbröder möts – för första gången

Den ene vann Kallblodskriteriet 2019.
Den andre var tvåa i samma lopp ifjol.
På söndag i Gävle möts bröderna Bäcklös Uriel och Bäcklös Faron för första gången!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Kallblodsstoet Bäcklös Amalia (e. Briskeby Philip) är den gemensamma nämnaren bakom de båda framgångsrika kallbloden. Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) är hennes första avkomma och Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) den andra!

Nicklas Blom och Kristin Persson från Tierp är paret bakom de framgångsrika uppfödningarna och de äger fortsatt Uriel som tränas hemma på gården i Bäcklösen, medan Faron såldes som unghäst till hästägare hos Oskar Kylin Blom.

Nicklas Blom och Kristin Persson är paret bakom Kriterievinnaren Bäcklös Uriel. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det ska bli väldigt kul att komma igång och tävla igen med Uriel. Jag ser verkligen fram emot söndagen och är väldigt spänd. Så nervös som jag jag var inför kvalet vet jag inte när jag var senast, säger Nicklas Blom.

Ja, efter den framgångsrika treåringssäsongen för Bäcklös Uriel gjordes bokslut i augusti efter segern i Svenskt Kallblodskriterium på svenskt rekord, men fyraåringssäsongen blev inte vad Blom hoppats på.

– Han var sjuk mest hela året, det var halsinfektioner som spökade och han fick fyra penicillinkurer under sommaren. I Derbykvalet var han jättefin som tvåa, men finalen blev en stor besvikelse (femma). I efterhand ser jag dock att han gjorde ett fantastiskt lopp, där han galopperade från start och sedan satt fast länge. Men efter Derbyt blev han sjuk igen, han gjorde en start till innan vi beslutade att ställa av honom.

”Slet hårdare än jag trodde”

Ja, i våras klev Bäcklös Uriel in i avelsboxen på Hudik Stallion och det blev 34 betäckta ston premiäråret och även nästa år väntar samma avelsuppgift, men först…

– …ska han tävla vidare i vinter om det fungerar som jag hoppas och tror på söndag. Uriel var lite svår att få igång efter avelsarbetet, det var svårt att få fart på honom och betäckningarna slet hårdare än jag trodde på honom att betäcka och hållas igång med träning under tiden.

Inför kvalloppet i Gävle i slutet av hade Uriel gått 1.28/1.600 meter i ett snabbjobb och kvalet löstes på 1.30,0/2.180 meter med ständige följeslagaren Wiktor Kylin-Blom i vagnen. Precis som i söndagens comeback.

Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu väntar tävlingscomeback – första starten sedan oktober förra året – och bland motståndarna finns alltså fyraårige lillebrodern Bäcklös Faron. Denne var tvåa i Svenskt Kallblodskriterium förra sommaren och följde upp med dubbla världsrekord på hösten som treåring, men årets Derbysäsong blev till mångt och mycket förstörd i våras när hästen drabbades av en gaffelbandsskada.

I höst har fyraåringen kommit tillbaka på banan i tre starter för sin tränare Oskar Kylin Blom. Med dessa förberedelser jämfört med Bäcklös Uriels ligger pappa Nicklas lågt inför brödramötet.

– Att göra de lopp Faron gjort nu i höst är otroligt och mina förhoppningar med Uriel sträcker sig till att vara fyra-femma och att han ser bra ut. Då blir jag superglad och nöjd. Det kommer att bli hård körning i början och därför är jag nöjd med bakspår för min häst. Och den som försöker ta emot Faron i ledningen kommer att få det tufft, han är så fin och det finns sådan enorm styrka i honom, säger Nicklas.

Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start

Och det kan bli fler möten mellan bröderna senare i vinter.

– Ja, både min och Oskars plan är att tävla vidare med hästarna om de fungerar som de ska. Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start.

Att de tävlar i samma klass numera är också tydligt. Båda hästarna har gjort 13 starter. Uriel (3–1–2) har tjänat 835.800 kronor och håller undan för lillebror Faron (6–5–0) med 780.712 kronor.

Dessa är modern Bäcklös Amalias första två avkommor. Hennes tredje, treåriga Bäcklös Yrja (e. Järvsö Tore) som är helsyster med Faron, skulle också ha tävlat i år, men ströks från den tilltänkta debuten i somras.

– Det hände något med henne i somras och vi fick inte ordning på henne. Nu är det beslutat att hon går till avel och betäcks med Tangen Bork (dubbel Derbyvinnare i sommar, reds. anm.) tidigt nästa år, säger Nicklas.

Här är startlistorna till Gävles tävlingar på söndag.

Sverige större än Norge