Fokustema
Doping
Läs senare

Överlägsen V75-vinnare positiv

Två överlägsna vinster på V75 och vid ena tillfället – den 5 mars 2022 – testade Jarl Olssons Il Forte positivt för metylprednisolon.
Av
Claes Freidenvall
Il Forte och Oscar Ginman vid den överlägsna finalsegern på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Il Forte och Oscar Ginman vid den överlägsna finalsegern på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det var efter en överlägsen V75-seger på Kalmartravet som A-provet för Il Forte visar förekomst av substansen metylprednisolon och över rapporteringsnivå.

Fakta

Metylprednisolon:

Metylprednisolon är en glukokortikoid med antiinflammatorisk, antiallergisk och immunosuppressiv effekt. Metylprednisolon finns i läkemedel med olika beredningsformer och även som metylprednisolonacetat och – natriumsuccinat.   

Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Metyprednisolonacetat har en särskilt långvarig effekt och utsöndras mycket långsamt, varför användning inte rekommenderas till tävlingshäst.

Källa: Svensk Travsport.

Expandera

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Travsport så har B-provet skickats till ett franskt laboratorium. Il Forte, uppfödd, ägd och tränad av Jarl Olsson, har startat tre gånger efter det positiva dopingprovet.

Il Forte finalvann klass II på Solvalla den 23 mars, var därefter fyra i ett klass-försök på Åby den 7 maj och samma placering nåddes i ett Breeders Crown-försök i Halmstad i måndags.

Dopingprov togs också efter finalsegern på Solvalla, men resultatet av det är inte kungjort, medan Il Forte inte testades efter någon av sina fjärdeplatser.

Nu har Il Forte startförbud tills vidare.