Fokustema
Doping
Läs senare

Övervakning redan kvällen före

Övervakningsstall infördes i Sverige 2020 och nu tar Svensk Travsport ytterligare ett steg och förlänger tiden för hästarna som är förpassade till det som i USA kallas ”detention barn” och är förlagan till övervakningsstall.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Så här såg det ut när Svensk Travsport använde sig av ”detention barn” på Färjestad för snart två år sedan. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Så här såg det ut när Svensk Travsport använde sig av ”detention barn” på Färjestad för snart två år sedan. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det blir ett litet pilottest för att få en känsla hur det fungerar inför Elitloppet i år, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.

När Svensk Travsport började med övervakningsstall i mindre skala för två år sedan räckte det med att hästarna anlände samma dag som de skulle tävla. Så såg det exempelvis ut när Svensk Uppfödningslöpning avgjordes förra året. Då skulle hästarna anlänt till övervakningsstallet mellan klockan 09.00-10.00 tävlingsdagens morgon.

Mattias Falkbåge. Foto: travsport.se

– Konceptet fullt ut från USA har till stora delar varit att köra med övernattning. När vi plockade hem det till Sverige ville vi testa i en liten mindre version för att sätta konceptet. Nu när vi gjort det är det här ett naturligt steg att ta. Det handlar helt enkelt om att vi får ännu fler timmar att säkra att inga preparat tillförs hästarna, vilket är ett av huvudsyftena med övervakningsstall.

Ankomsttid kvällen innan

För de hästar som ska delta i C.Th.Ericssons Memorial med 300.000 kronor till vinnaren den 26 mars på Solvalla är ankomsttiden satt till kvällen innan tävlingarna mellan klockan 20.00-21.00, vilket innebär fördyrade kostnader för hästägarna gällande bland annat övernattning för hästskötare och i vissa fall transportörer.

– Eftersom vi gör ett pilottest i ett litet mindre lopp om man avser till prispengarna kommer vi allt av döma att kunna ersätta för någon form av övernattning för hästskötarna, men då måste tränarna hör av sig till oss. I framtiden, när det handlar om lopp med högre prissummor, blir det en del av förutsättningarna att hästägarna själva får stå för kostnaderna.

Nästa gång i Elitloppet

Om testet faller väl ut på Solvalla den 26 mars är det tanken att det blir den nya varianten av övervakningsstall för hästarna som ska delta i årets Elitlopp.

– Det är vår avsikt och förhoppning att vi ska kunna köra med övernattning i Elitloppet. Vilka lopp det blir därefter och vad som ska anses som stora prispengar är något vi får titta framöver. Förutsatt att det här blir ett lyckat projekt.

Utdrag ur ST:s antidopingreglemente