Fokustema
Johanna Lindqvist
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

På väg mot comeback

Egentligen skulle hon gjort comeback i sulkyn på fredag på Umåker, men det får dröja ett litet tag till. Johanna Lindqvist har inte synts i start- eller resultatlistorna på länge – eller rättare sagt sedan 2016 – men nu är hon på väg tillbaka.
Av
Claes Freidenvall
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det är tre år sedan Johanna Lindqvist körde sitt senaste lopp i Chartres i Frankrike, men nu är hon tillbaka i sina hemtrakter i Umeå och ska snart svinga sig upp i tävlingssulkyn igen.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Johanna Lindqvist. Foto Claes Kärrstrand

– Jag har tagit ute amatörlicens för att köra lite för skojs skull, säger Johanna Lindqvist.

För tre år sedan fick Johanna en dotter och samma år – 2016 – lämnade hon in sin franska proffslicens och flyttade till hemstaden Umeå.

Fakta

Johanna Lindqvist

Bor: Umeå
Familj: ensamstående, dottern Josefine på 3 år
Yrke: utbildad undersköterska, f.d. proffstränare
Segrar: cirka 250 vinster, varav 161 i Frankrike
Större vinster: Grand Prix du Centre-Est med Nicolas Maria, Prix Gelinotte med Upper Class, E.J:s Guldsko med Couch Doctor och Grand Prix d’Hiver med Lönshults Danne
Senast körda lopp: 13 juni 2016 med Beeboop Laday i Chartres
Senaste segern: 7 februari 2016 med Colvert i Lyon
Aktuell: plockat ut amatörlicens i dagarna

Expandera

– Klart att det var jobbigt, eller rättare sagt jättejobbigt, att lämna Frankrike, men det var ett beslut som växte fram med tanke på min dotter Josefine. Det var alldeles för tufft att driva en träningsrörelse på egen hand och samtidigt köra lopp. Därför valde jag att flytta hem och både min mamma och syster bor i Umeå.

Sedan Johanna Lindqvist slutade som tränare har hon utbildat sig till undersköterska. Idag jobbar hon på demensboendet Skräddaren i Umeå.

– På rätt sida om älven, tillägger Johanna.

Rätt sida om älven är på samma sida som Umåkers travbana ligger…

Längtan efter travet har kommit tillbaka efter några år.

– I början var jag mest koncentrerad på min dotter och mitt första barn. Faktiskt var det ganska skönt att vara ifrån travsporten ett tag, men suget har kommit tillbaka. Jag inga egna hästar, utan jag är och kör i grannbyn hos Erica Sandström och det passar ganska bra eftersom dagiset ligger alldeles intill Ericas gård.

Johanna Lindqvist tillsammans med dottern Josefine. Foto: privat

Johanna Lindqvist var proffstränare i fyra år i Frankrike, men reste runt på flera olika ställen i världen och förkovrade sig innan hon slog sig ner i trikolorens land.

– Jag flyttade inte med pappa (Anders, reds. anm.) när han åkte till Frankrike för att bli tränare, utan valde att stanna kvar i Sverige. Ett tag arbetade jag hos Ludde Kolgjini, jag var också i ett galoppstall, en sväng i USA hos Ron Gurfein, ett år hos Leif Berggren i Italien innan jag flyttade till Frankrike.

En av arbetsgivarna var franske topptränaren Philippe Allaire.

– Där fick jag köra väldigt många fina hästar – han har ju nästan bara fina travare – och med Nicolas Maria vann jag min första Grupp III-seger i Frankrike.

Det skedde i storloppet Grand Prix du Centre-Est (€100.000) i Saint-Galmier 2007.

– Men jag vann också Grupp II-lopp – Prix Gelinotte (€100.000) – med Ready Cashs lillasyster Upper Class på Vincennes och det var en häftig upplevelse.

Det var en häftig upplevelse

En annan häst som Johanna Lindqvist kört med framgång är Couch Doctor (e. Armbro Goal), 1.10,7ak/4.718.800 kr, som hon vann E.J:s Guldsko 2004 med på Hagmyren och slutade fyra i Gran Premio della Lotteria tidigare under samma år.

Nämnas ska också Lönshults Danne (e. Pythagoras), 1.11,6am/6.108.309 kr. Bakom honom tog Johanna hem storloppet Grand Prix d’Hiver (€100.000) i Kuurne i Belgien 2009. Samma år slutade hon tvåa med honom i Finlandia-Ajo bakom Igor Font. Med Lönshults Danne var också Johanna tvåa i självaste Prix de Paris efter Prince Gede 2009.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Prix de Paris-tvåan Lönshults Danne och Johanna Lindqvist. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Jag har vunnit lopp i flera olika länder, Belgien, Frankrike, Italien och Sverige och skulle gissa att jag ligger runt 250 vinster.

I Frankrike står Johanna Lindqvist bokförd för 161 vinster, varav 145 i sulky och 16 i sadel.

– Jag har inte kört så många lopp i Sverige och är mest bekväm med att köra i Frankrike. De facto är jag ju skolad på franska banor och köra franskt.

Några planer på att plocka ut proffslicens har inte Johanna Lindqvist.

Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus

– Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus. Att jag plockat ut en amatörlicens är mest för att jag tycker det ska bli roligt att köra lite breddlopp.

Egentligen skulle Johanna Lindqvist gjort comeback på fredag på Umåker, men det blir inget av med det.

– Det får vänta lite till och det är inte hela världen. Det är mest farsan (Anders, reds. anm.) som är på…

Fokustema
Skellefteå
Läs senare

Whipped Eggs starkast

Robert Berghs starke Whipped Eggs vann Midsommarkransen, med galopp dessutom, för varmblod i Skelleftetravets midnattstrav på midsommardagen.
Av
Lars G Dahlgren

Whipped Eggs (e. Ready Cash – Omelette) vann Olympiastayern i slutet av april och var sexa i Harper Hanovers lopp på 1.14-tider över 3.140 meter. I Midsommarkransen i Skellefteå var motståndet enklare och begreppet ”kunde springa i kringlor runt motståndet” kom väl till pass.

Whipped Eggs var överlägsen sina medtävlare kapacitetsmässigt, men femåringen är långt ifrån någon enkel sort och det blev både galopp och nästan ett varv i tredjespår utan draghjälp från 1.500 kvar till sista bortre långsidan innan Robert Bergh kunde räkna in förstapriset 100.000 kronor.

– Hästen hittade inte rytmen från start och trots att jag tog det väldigt lugnt blev det en galopp som kostade 20 meter. 2.140 meter blir för stressat ännu och vi får leta långa lopp åt honom ett tag till, sade Robert Bergh.

Whipped Eggs vann på 1.16,2/3.160 meter.

Midsommarkransen för kallblod, även den med 100.000 kronor i förstapris, vanns av norske Kringlers Viktor (e. Tekno Odin – Hera) och Tina Lagesen på 1.27,5/3.160. Elin Anita Aasvang tränar sexåringen.

I finalen i Bodbäckspålles fyraåringsserie, 100.000 kronor till vinnaren där också, rundade Jan-Olov Perssons Guli Roy (e. Briskeby Philip – Åsa Stina) från 60 meters tillägg till vinst på 1.27,2/2.200, närmast före stallkamraten Gott Klirr (e. Åsajerven – Gott Tuffa) som också inledde från tre tillägg.

Robert Bergh hade en fin kväll och vann fyra lopp. Bergh vann också Stonas Midsommarkrans med fyraåriga Au Pair Girl (e. One Too Many – Averynattiegirl) och även det med galopp! I det fallet när hon slappnade av efter att ha svept till ledning in i sista kurvan, men näär Au Pair Girl fick sällskap igen tog hon ny fart. Segertiden blev 1.14,3/2.160. Treårige Wild N.Crazy W.F. (e. Paul November – Ebba Märta) vann uttagningsloppet i Norrlands Elitserie på 1.17,0a/2.140 och Berghs fjärde vinnare var Madelen Wikstén-tränade fyraåringen Josselin W.F. (e. Juliano Star – Regine d’Inverne) på 1.19,1/2.160.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Fem kvalvinnare från Melander

Marcus Melander dominerade kvalen för tvååringarna på Meadowlands idag och kunde räkna in hela fem vinnare. Snabbast i kvintetten var Hypnotic Am för Brian Sears på 1.12,0/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Marcus Melander dominerade kvalloppen på Meadowlands idag med hela fem vinnare. Foto Adam Ström/stalltz.se
Marcus Melander dominerade kvalloppen på Meadowlands idag med hela fem vinnare. Foto Adam Ström/stalltz.se

Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Day Dream) gjorde jobbet från spets och duon vann med trekvarts längd. Stoet är både uppfödd och ägd av Anders ”Courant” Ström. Hennes mor Daydream Am (e. Muscle Hill) kom aldrig till start och Hypnotic Am är hennes första avkomma.

Hypnotic Am. Foto: Am Bloodstock

Hayek (e. E L Titan-Hold Her Tight) och Brian Sears vann från rygg ledaren på 1.12,4 och segermarginalen skrevs till en längd för Marcus Melanders hingst. Anders ”Courant” Ström äger och han köpte honom på Lexington Selected Yearling Sale ifjol för 70.000 dollar.

Modern Hold Her Tight (e. Kadabra), 1.13,7/$49.709, ingår i samma syskonskara som Angie’s Lucky Star ($385.125) och Angie’s Luckeylady ($135.066).

Vinst blev det också för Stall TZ-ägde Fire N Fury (e. Explosive Matter-Muchness) och Tim Tetrick satt bakom Marcus Melanders travare. Från spets vann duon med en längd på 1.15,4.

Stefan Melander betalade 22.000 dollar för honom på Lexington Selected Yearling Sale ifjol. Modern Munchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har tidigare lämnat Captain Morgan ($70.208), och själv är hon helsyster med storstjärnan Falls For You ($1.326.357).

Kostade 155.000 dollar

Rome Pays Off (e. Muscle Hill-Order By Wish) kördes till vinst av Mattias Melander och med närmare tre längder vann duon på 1.14,0.

Rome Pays Off. Foto: Lina Alm

Srf Stable äger och ifjol köptes han i Harrisburg för 155.000 dollar. Modern Order By Wish (e. Cantab Hall-Chatty Hanover), 1.12,5*/$35.469, är halvsyster med världsrekordhållaren Cash Hall (e. Self Possessed), TT 1.09,1*/$622.803, Cartier Hall (e. Garland Lobell), 1.10,7/$371.011, och Capetown Hall (e. Garland Lobell), 1.10,6/$369.518.

Brian Sears skötte också tömmarna bakom Fly Eagle Fly (e. Bold Eagle-Resora Lb) och duon höll undan med hals på 1.14,1. Hingsten ropades in i Lexington ifjol för 145.000 dollar.

Trippel för Engblom

Per Engblom tripplade och Yannick Gingras öppnade med Ms Savannah Belle (e. Muscle Hill-Stubborn Belle) och stoet avgjorde med hals i spurten på 1.12,7. Det var hennes andra kvalvinst på lika många försök.

Per Engblom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hon är undan Stubbom Belle (e. Taurus Dream), 1.10,2/$692.116, och är sprungen ur samma syskonskara som Crazy Grigio ($142.088), och Muay Hanover ($114.771).

Mer Per Engblom blev det genom Stall Zet-delägda Julia C (e. My MVP-Summer Savory) på 1.13,5 och även här sköttes tömmarna av Yannick Gingras. Modern Summer Savory (e. Mr Vic), 1.13,2/$2.315, är också mamma till duon Wolfgang ($613.930) och Chef Lee ($406.535).

Trippeln fullbordades av Sermon (e. Muscle Hill-Letsjustalkaboutme) och Yannick Gingras från spets på 1.13,4. Per Rodert deläger och förra året köptes han hingsten i Lexington för 115.000 dollar.

Modern Letsjustalkaboutme (e. Self Possessed), 1.12,2*/$57.150, är också mamma till Haughty ($373.628) och Aldebaran Eagle ($240.926).

Nancy Johanssons Panem (e. Father Patrick-Katniss) vann från ledningen med två längder för Andrew McCarthy på 1.13,6. Modern Katniss (e. Credit Winner), 1.10,1/$65.953, kostade hela 260.000 dollar som ettåring.

Nancy Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hon har sin första avkomma i Panem och ingår själv i samma syskonskara som Dejarmbro ($1.135.123), Shared Past ($416.606), Borrow and Spend ($159.370) och Open Access ($113.438).

En vinnare räknade också Åke Svanstedt in. Moon Bridge (e. E L Titan-Classic Belle) spurtvann på 1.13,4. Modern Classic Belle (e. Classic Photo), 1.14,1/$48.265, har lämnat Wanaka ($173.760) och Euro Gap ($122.453).

Fokustema
Norge
Läs senare

Lätt för OGP-fyran

Gretzky B.R. lekte som förväntat hem Femåringseliten på Leangen.
Av
Emil Persson

Oslo Grand Prix-fyran vann starten från sitt innerspår och var aldrig i närhet av förlust i ett förhållandevis skralt sällskap. När Magnus Teien Gundersen bad hästen om en extra växel in mot upploppet svarade Quite Easy U.S.-sonen direkt och gick ifrån till vinst på 1.11,4a/1.1640 meter via 1.10,9 sista 500 meterna.
Segern var värd 125.000 norska kronor och togs före Let’s Take a Selfie och Down and Dirty.

Tamin Sandys Äreslöp för treåringar såg Partyman (e. Yarrah Boko) som vinnare. Geir Flåtens häst inledde från spår nio, men hittade tidigt till tät i en galoppfylld inledning.
Från den positionen var han totalt överlägsen efter att den på förhand enda riktigt heta utmanaren Costum Colt (e. Offshore Dream) tappat travet på upploppet efter att gått med som tvåa i andraspår.

Segern var hästens fjärde i karriären på sexförsök och togs på 1.15,0a/2.140 meter vilket gav 125.000 kronor i segerpremie.

I högsta klassen för kallblod vann Roli Eld (e. Lome Elden) på starka 1.22,3a/2.140 meter i lag med Vidar Hop. Även Frode Hamres häst fick 125.000 norska kronor i prispengar och vann närmast före Påve Faks (e. Järvsöfaks) som därmed följde upp förra veckans V75-triumf i Boden på ett övertygande vis.