Fokustema
Johanna Lindqvist
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

På väg mot comeback

Egentligen skulle hon gjort comeback i sulkyn på fredag på Umåker, men det får dröja ett litet tag till. Johanna Lindqvist har inte synts i start- eller resultatlistorna på länge – eller rättare sagt sedan 2016 – men nu är hon på väg tillbaka.
Av
Claes Freidenvall
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det är tre år sedan Johanna Lindqvist körde sitt senaste lopp i Chartres i Frankrike, men nu är hon tillbaka i sina hemtrakter i Umeå och ska snart svinga sig upp i tävlingssulkyn igen.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Johanna Lindqvist. Foto Claes Kärrstrand

– Jag har tagit ute amatörlicens för att köra lite för skojs skull, säger Johanna Lindqvist.

För tre år sedan fick Johanna en dotter och samma år – 2016 – lämnade hon in sin franska proffslicens och flyttade till hemstaden Umeå.

Fakta

Johanna Lindqvist

Bor: Umeå
Familj: ensamstående, dottern Josefine på 3 år
Yrke: utbildad undersköterska, f.d. proffstränare
Segrar: cirka 250 vinster, varav 161 i Frankrike
Större vinster: Grand Prix du Centre-Est med Nicolas Maria, Prix Gelinotte med Upper Class, E.J:s Guldsko med Couch Doctor och Grand Prix d’Hiver med Lönshults Danne
Senast körda lopp: 13 juni 2016 med Beeboop Laday i Chartres
Senaste segern: 7 februari 2016 med Colvert i Lyon
Aktuell: plockat ut amatörlicens i dagarna

Expandera

– Klart att det var jobbigt, eller rättare sagt jättejobbigt, att lämna Frankrike, men det var ett beslut som växte fram med tanke på min dotter Josefine. Det var alldeles för tufft att driva en träningsrörelse på egen hand och samtidigt köra lopp. Därför valde jag att flytta hem och både min mamma och syster bor i Umeå.

Sedan Johanna Lindqvist slutade som tränare har hon utbildat sig till undersköterska. Idag jobbar hon på demensboendet Skräddaren i Umeå.

– På rätt sida om älven, tillägger Johanna.

Rätt sida om älven är på samma sida som Umåkers travbana ligger…

Längtan efter travet har kommit tillbaka efter några år.

– I början var jag mest koncentrerad på min dotter och mitt första barn. Faktiskt var det ganska skönt att vara ifrån travsporten ett tag, men suget har kommit tillbaka. Jag inga egna hästar, utan jag är och kör i grannbyn hos Erica Sandström och det passar ganska bra eftersom dagiset ligger alldeles intill Ericas gård.

Johanna Lindqvist tillsammans med dottern Josefine. Foto: privat

Johanna Lindqvist var proffstränare i fyra år i Frankrike, men reste runt på flera olika ställen i världen och förkovrade sig innan hon slog sig ner i trikolorens land.

– Jag flyttade inte med pappa (Anders, reds. anm.) när han åkte till Frankrike för att bli tränare, utan valde att stanna kvar i Sverige. Ett tag arbetade jag hos Ludde Kolgjini, jag var också i ett galoppstall, en sväng i USA hos Ron Gurfein, ett år hos Leif Berggren i Italien innan jag flyttade till Frankrike.

En av arbetsgivarna var franske topptränaren Philippe Allaire.

– Där fick jag köra väldigt många fina hästar – han har ju nästan bara fina travare – och med Nicolas Maria vann jag min första Grupp III-seger i Frankrike.

Det skedde i storloppet Grand Prix du Centre-Est (€100.000) i Saint-Galmier 2007.

– Men jag vann också Grupp II-lopp – Prix Gelinotte (€100.000) – med Ready Cashs lillasyster Upper Class på Vincennes och det var en häftig upplevelse.

Det var en häftig upplevelse

En annan häst som Johanna Lindqvist kört med framgång är Couch Doctor (e. Armbro Goal), 1.10,7ak/4.718.800 kr, som hon vann E.J:s Guldsko 2004 med på Hagmyren och slutade fyra i Gran Premio della Lotteria tidigare under samma år.

Nämnas ska också Lönshults Danne (e. Pythagoras), 1.11,6am/6.108.309 kr. Bakom honom tog Johanna hem storloppet Grand Prix d’Hiver (€100.000) i Kuurne i Belgien 2009. Samma år slutade hon tvåa med honom i Finlandia-Ajo bakom Igor Font. Med Lönshults Danne var också Johanna tvåa i självaste Prix de Paris efter Prince Gede 2009.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Prix de Paris-tvåan Lönshults Danne och Johanna Lindqvist. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Jag har vunnit lopp i flera olika länder, Belgien, Frankrike, Italien och Sverige och skulle gissa att jag ligger runt 250 vinster.

I Frankrike står Johanna Lindqvist bokförd för 161 vinster, varav 145 i sulky och 16 i sadel.

– Jag har inte kört så många lopp i Sverige och är mest bekväm med att köra i Frankrike. De facto är jag ju skolad på franska banor och köra franskt.

Några planer på att plocka ut proffslicens har inte Johanna Lindqvist.

Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus

– Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus. Att jag plockat ut en amatörlicens är mest för att jag tycker det ska bli roligt att köra lite breddlopp.

Egentligen skulle Johanna Lindqvist gjort comeback på fredag på Umåker, men det blir inget av med det.

– Det får vänta lite till och det är inte hela världen. Det är mest farsan (Anders, reds. anm.) som är på…

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.