Fokustema
Johanna Lindqvist
Läs senare

På väg mot comeback

Egentligen skulle hon gjort comeback i sulkyn på fredag på Umåker, men det får dröja ett litet tag till. Johanna Lindqvist har inte synts i start- eller resultatlistorna på länge – eller rättare sagt sedan 2016 – men nu är hon på väg tillbaka.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN
Johanna Lindqvist är på väg mot comeback i sulkyn efter tre år. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det är tre år sedan Johanna Lindqvist körde sitt senaste lopp i Chartres i Frankrike, men nu är hon tillbaka i sina hemtrakter i Umeå och ska snart svinga sig upp i tävlingssulkyn igen.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Johanna Lindqvist. Foto Claes Kärrstrand

– Jag har tagit ute amatörlicens för att köra lite för skojs skull, säger Johanna Lindqvist.

För tre år sedan fick Johanna en dotter och samma år – 2016 – lämnade hon in sin franska proffslicens och flyttade till hemstaden Umeå.

Fakta

Johanna Lindqvist

Bor: Umeå
Familj: ensamstående, dottern Josefine på 3 år
Yrke: utbildad undersköterska, f.d. proffstränare
Segrar: cirka 250 vinster, varav 161 i Frankrike
Större vinster: Grand Prix du Centre-Est med Nicolas Maria, Prix Gelinotte med Upper Class, E.J:s Guldsko med Couch Doctor och Grand Prix d’Hiver med Lönshults Danne
Senast körda lopp: 13 juni 2016 med Beeboop Laday i Chartres
Senaste segern: 7 februari 2016 med Colvert i Lyon
Aktuell: plockat ut amatörlicens i dagarna

Expandera

– Klart att det var jobbigt, eller rättare sagt jättejobbigt, att lämna Frankrike, men det var ett beslut som växte fram med tanke på min dotter Josefine. Det var alldeles för tufft att driva en träningsrörelse på egen hand och samtidigt köra lopp. Därför valde jag att flytta hem och både min mamma och syster bor i Umeå.

Sedan Johanna Lindqvist slutade som tränare har hon utbildat sig till undersköterska. Idag jobbar hon på demensboendet Skräddaren i Umeå.

– På rätt sida om älven, tillägger Johanna.

Rätt sida om älven är på samma sida som Umåkers travbana ligger…

Längtan efter travet har kommit tillbaka efter några år.

– I början var jag mest koncentrerad på min dotter och mitt första barn. Faktiskt var det ganska skönt att vara ifrån travsporten ett tag, men suget har kommit tillbaka. Jag inga egna hästar, utan jag är och kör i grannbyn hos Erica Sandström och det passar ganska bra eftersom dagiset ligger alldeles intill Ericas gård.

Johanna Lindqvist tillsammans med dottern Josefine. Foto: privat

Johanna Lindqvist var proffstränare i fyra år i Frankrike, men reste runt på flera olika ställen i världen och förkovrade sig innan hon slog sig ner i trikolorens land.

– Jag flyttade inte med pappa (Anders, reds. anm.) när han åkte till Frankrike för att bli tränare, utan valde att stanna kvar i Sverige. Ett tag arbetade jag hos Ludde Kolgjini, jag var också i ett galoppstall, en sväng i USA hos Ron Gurfein, ett år hos Leif Berggren i Italien innan jag flyttade till Frankrike.

En av arbetsgivarna var franske topptränaren Philippe Allaire.

– Där fick jag köra väldigt många fina hästar – han har ju nästan bara fina travare – och med Nicolas Maria vann jag min första Grupp III-seger i Frankrike.

Det skedde i storloppet Grand Prix du Centre-Est (€100.000) i Saint-Galmier 2007.

– Men jag vann också Grupp II-lopp – Prix Gelinotte (€100.000) – med Ready Cashs lillasyster Upper Class på Vincennes och det var en häftig upplevelse.

Det var en häftig upplevelse

En annan häst som Johanna Lindqvist kört med framgång är Couch Doctor (e. Armbro Goal), 1.10,7ak/4.718.800 kr, som hon vann E.J:s Guldsko 2004 med på Hagmyren och slutade fyra i Gran Premio della Lotteria tidigare under samma år.

Nämnas ska också Lönshults Danne (e. Pythagoras), 1.11,6am/6.108.309 kr. Bakom honom tog Johanna hem storloppet Grand Prix d’Hiver (€100.000) i Kuurne i Belgien 2009. Samma år slutade hon tvåa med honom i Finlandia-Ajo bakom Igor Font. Med Lönshults Danne var också Johanna tvåa i självaste Prix de Paris efter Prince Gede 2009.

trav, travsport, sulkysport, intervju, mamma, comeback
Prix de Paris-tvåan Lönshults Danne och Johanna Lindqvist. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Jag har vunnit lopp i flera olika länder, Belgien, Frankrike, Italien och Sverige och skulle gissa att jag ligger runt 250 vinster.

I Frankrike står Johanna Lindqvist bokförd för 161 vinster, varav 145 i sulky och 16 i sadel.

– Jag har inte kört så många lopp i Sverige och är mest bekväm med att köra i Frankrike. De facto är jag ju skolad på franska banor och köra franskt.

Några planer på att plocka ut proffslicens har inte Johanna Lindqvist.

Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus

– Jag har precis börjat ett nytt jobb och där ligger mitt fokus. Att jag plockat ut en amatörlicens är mest för att jag tycker det ska bli roligt att köra lite breddlopp.

Egentligen skulle Johanna Lindqvist gjort comeback på fredag på Umåker, men det blir inget av med det.

– Det får vänta lite till och det är inte hela världen. Det är mest farsan (Anders, reds. anm.) som är på…

Fokustema
V75 lördag
Läs senare

Handsome Brad hemmahopp i högsta klassen

Ulf Stenströmers stjärna Handsome Brad vann Jämtlands Stora Pris i juni och följde upp med ett fjärdepris i Kymi Grand Prix.
På lördag startar sjuåringen i Axevallalöpning.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Brad de Veluwe-hingsten Handsome Brad slutade trea i det här loppet ifjol och han kommer att vara en av favoriterna i årets upplaga. Värst emot på förhand ser Björn Goops formstarke tioåring Romanesque (e. Love You) ut att vara. Färjestadtränaren är avstängd och hästen körs den här gången av Örjan Kihlström.

Axevallalöpning
2.640 meter autostart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Romanesque – Örjan Kihlström
 2. Snowstorm Hanover – Rikard N Skoglund
 3. Order To Fly – Per Lennartsson
 4. Speedy Face – Erik Adielsson
 5. Västerbo Grosbois – Rauno Pöllänen
 6. Västerbo Exact – Thomas Uhrberg
 7. Handsome Brad – Carl Johan Jepson
 8. Floris Baldwin – Ulf Ohlsson
 9. Yes Mickey – Robert Bergh
 10. Monark Newman – Fredrik Persson
 11. Rajesh Face – Adrian Kolgjini

Här är startlistor i pdf-format till samtliga lopp på Axevalla på lördag.

Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Svanstedt-ägt sto tvåa i Kanada

Tre försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$72.267) hölls för tvååriga ston på Georgian Downs i natt och två av vinnarna är döttrar till Muscle Mass. Dessutom kunde Åke Svanstedt räkna in en andraplats som hästägare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson

Midnight Miracle (e. Muscle Mass-Oaklea Rae) inledde för Bob McClure och duon avgjorde med en dryg längd i spurten på 1.13,9/1.609 meter före en annan Muscle Mass-dotter, Great Dane.

För Midnight Miracle var det första starten i karriären. Hon är undan Oaklea Rae (e. Angus Hall), 1.15,2/$34.699, som gjort bra ifrån sig i avelsboxen med avkommor som Major Muscle (e. Muscle Mass), 1.09,8*/$350.545, Mister Muscle (e. Muscle Mass), 1.11,3*/$301.591, och Razor Ramone (e. Kadabra), 1.10,6*/$123.030.

Svanstedt deläger tvåan

Benoit Baillagerons Fox Valley Liza (e. Muscle Mass-Super Renee) spetsvann med tre längder för Sylvain Filion på 1.14,2. Tvåa var Åke Svanstedt-delägda Blackout Riley (e. Muscle Mass) på 1.14,6 och fyra slutade Susanne Kerwoods Pixie’s Lady (e. Muscle Mass) på 1.14,7.

Precis som Midnight Miracle är Fox Valley Liza undan en dotter till Angus Hall. Modern Super Renee såldes för 95.000 dollar som ettåring i Harrisburg, men nådde aldrig tävlingsovalen. Av hennes elva avkommor står Fox Valley Steffen (e. International Chip), 1.10,9*/$466.045, i en klass för sig.

Själv ingår Super Renee i samma syskonskara som Canadian Trotting Classic-trean Kingdom (e. King Conch), 1.11,3/$557.370, och Crimmings (e. Mr Lavec), 1.13,2/$129.922.

Såldes för 40.000 dollar

Tredje försöket gick till John Bax-tränade Classy Carol (e. Royalty For Life-Very Classy) på 1.15,4. Med en dryg längd avgjorde det tvååriga stoet i spurten.

Stoet kostade 40.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och är första avkomman till Very Classy (e. Manofmanymissions), 1.11,8*/$54.830.

Very Classy är i sin tur undan Ruling Class (e. Angus Hall), 1.11,8/$175.203.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Blir det franskt i Hambletonian?

Hetaste travaren i Hambot? Frankrike har öppnat för publik. Kallt och varmt på Solvalla. Montéstjärnans succédebut i aveln. Auktionsrekord. Cokstiles ägare köper Elitloppstravare. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo

1 Hambletonian Stakes börjar närma sig med stormsteg. Försöken avgörs den 1 augusti på Meadowlands och finalen en vecka senare på samma bana. I år ser det ut att vara en öppen historia på papperet. En häst som har utmärkt sig lite extra bland hingstarna är Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck, vilken vann en division av W.N. Reynolds Memorial ($44.650) på Meadowlands i lördags.

Extra intressant i sammanhanget är att Back of the Neck är fallen efter Ready Cash. Skulle Back of the Neck vinna skrivs historia. Det har nämligen aldrig hänt att en avkomma till en fransk avelshingst vunnit löpningarnas löpning.

Back of the Neck är för övrigt uppfödd (och delägd) av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och han vet hur det är att vinna Hambletonian – Atlanta 2018 – som uppfödare och Muscle Massive som delägare 2010.

International Moni (5) och Scott Zeron vinner försök i Hambletonian Stakes. Foto Lisa Photo

Nu ska det sägas att det har inte gjorts så många försök av avkommor till franska avelshingstar i Hambletonian sedan löpningen introducerades 1926. Bäst har det gått för Victor Gio (e. Ready Cash) med en femteplats i finalen efter en tredjeplats i försöket, medan International Moni (e. Love You) vann sitt försök för Scott Zeron, men slutade jumbo (tia) i finalen.

Franska fäder i Hambletonian:

 • Buvetier d’Aunou:
  Impressive Lavec (5-X) 2003
 • Love You:
  International Moni (1-10) 2017
 • Ready Cash:
  Victor Gio (3-5) 2017
  Zephyr Kronos (8-X) 2018

Fotnot: X gick inte vidare till final.

***

2 I lördags öppnade portarna för publiken i Frankrike och högst 5.000 personer får vistas som mest per tävlingsdag. Nu lär det inte ”drabba” många banor. Travsporten lockar sällan sådana massor i Frankrike och på Enghien uppgick publiksiffran till 1.600 personer. För åskådarna – och alla som vistas på en travbana – är ansiktsskydd obligatoriskt.

***

3 Fyra banor tävlar idag och däribland huvudstadsbanan Solvalla (18.20) som står värd för V64-tävlingarna. Övriga banor som är i farten är Skellefteå (12.20), Halmstad (17.45) och Rättvik (18.25).

Catarina Lundström, Hell Bent For Am, Sabine Kagebrandt och Örjan Kihlström efter senaste segern. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På Solvalla bjuds det på en uttagning till Breeders Course och där startar den i fyra starter på svensk mark obesegrade Hell Bent For Am. Muscle Hill-sonen möter fem konkurrenter i jakten på förstapriset på 100.000 kronor.

Ett kallblodslopp – namngivet efter Hjördis – för högsta klassen över full distans står också på programmet. Startlistorna till måndagens tävlingar hittar Ni här!

***

4 Marcus Melanders Gimpanzee hämtade hem 125.000 dollar när han segrade i finalen i Graduate Series ($250.000) i lördags på Meadowlands. På lördag väntar ännu större pengar då Meadowlands bjuder på Hambletonian Mauturity ($400.000).

34 hästar kvarstår efter den sista insatsen och här är hela listan. Det finns också möjlighet att köpa in sig i loppet och det senast klockan 08.00 på tisdag amerikansk tid. 50.000 dollar är priset, varav 42.000 dollar i insats och 8.000 dollar i startavgift.

***

5 Toppstammade Intrepide Turgot (e. Ready Cash-Scarlet Turgot) debutvann igår i Prix des Cycles ”Le Maillon Fort” Evereux (€9.000) i Evereux för Hervé Langlois på 1.22,4/2.100 meter.

Den tvåårige hingsten tränas av Sébastian Guarato och ägs av Face Time Bourbons huvudägare Scuderia Bivans Srl. Intrepide Turgot är första avkomman undan Prix de Cournulier-vinnaren Scarlet Turgot (e. Dahir de Prelong), 1.10,6/€1.406.650, som också vann Prix de l’Ile-de-France under sadel.

***

6 Nytt auktionsrekord för en europeisk unghästauktion slogs igår när Menhammar Stuteri höll nätauktion och dessutom såldes den näst dyraste ettåringen med en svenskfödd far. Hela 1,8 miljoner kostade Maharajah-sonen East Award och bara fem hästar har sålts för ett högre belopp på en auktion i Sverige.

***

7 Cheif Orlando har skiftat regi och Elitloppsdeltagaren har sålts till Coktstiles ägare Santese Srl. i Italien rapporterar den finska nätsajten ravinetti.fi. Någon prislapp är inte officiellt deklarerad, men det ryktas om i storleksordningen 170.000 euro för Orlando Vici-sonen,

 

Sport