Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Paal fortsätter förstärka

Igår skrev vi om att Wilhelm Paal fått in Kash Brodda i träning och inom kort anländer en till högintressant häst till hans stall.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
På söndag kommer Dreammoko till Halmstad. Foto Jeannie Karlsson
På söndag kommer Dreammoko till Halmstad. Foto Jeannie Karlsson

Dreammoko (e. Timoko) var förra året fyra i Elitloppets final och ansluter snart till Wilhelm Paals stall.
– Han startar på fredag i Caen och efter det kommer han till Halmstad. De beräknar att vara här med honom på söndag, säger Paal och fortsätter:

– Först och främst får vi se hur det är med honom och om han vill fortsätta tävla då han på sistone inte levererat på topp i loppen. Sedan tror ägaren att kortare distanser passar bättre för honom och därför kommer han att vara hos mig under denna tävlingssäsong.

Ägaren till Dreammoko, Jan Stins, har redan två hästar i träning hos Paal. Iwan Boko (e. Timoko) och Raoel Attack (e. Muscles Yankee).
– Jag känner ägaren sedan länge och Iwan Boko har tagit tre raka segrar sedan han kom till mig.

Är planen att satsa mot Elitloppet i år igen?
– Det är klart att vi har lite mål för den här säsongen, men hästen bestämmer vilka lopp vi startar i. Jag har varit med för länge för att låta fantasin skena iväg och det viktigaste är att hästen mår bra, avslutar Wilhelm Paal.

Dreammoko har hittills tjänat 525.265 euro och travade rekordet 1.09,4ak i Elitloppsfinalen förra året.

Miljonärska byter stall

Fokustema
Inför Montéeliten
Läs senare

Galactica tillbaka under Elitloppshelgen

Tävlingskarriären var över och ett liv som avelssto stundade. Trodde alla.
Galactica blev dock inte dräktig och fick återuppta tävlingskarriären, något som gett en häftig nytändning.
Idag gör järnladyn sin fjärde start under Elitloppshelgen och tillhör den tydliga outsiderskaran i Montéeliten.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Eskilstunaamatören Malin Bergström är tydlig med att allt Galactica gjort från första stund på tävlingsbanan bara setts som en bonus, nu mer än någonsin.

Storyn om Galactica är välkänd sedan tidigare. Som fyraåring varvade hon upp med seger i ett ramlopp under Elitloppslördagen innan hon två månader senare vann Stochampionatet.
Allt pekade spikrakt och redan som femåring var Galactica tvåa i Stoeliten under Elitloppshelgen bakom Shadow Gar. Året därpå slutade hon förvisso oplacerad i samma lopp, men noterades då för sitt rekord 1.10,7.
Under 2018 och 2019 gjorde Galactica få starter och de stora resultaten uteblev.
– Vi tog beslut att ta henne till avel, men hon tog sig inte. Att gå runt i hagen var inte hennes grej så vi satte igång henne igen för att hon skulle aktiveras och märkte efter hand att hon kändes så fin att vi ville testa att tävla med henne igen, säger Malin Bergström.

Aldrig sämre än trea

Att möta topparna i Stoeliten eller Gulddivisionen lockade dock inte särskilt mycket. Inte heller att starta med flera tillägg i vardagslopp.
Istället bestämde man sig för att testa Galactica med sadel på ryggen.
– Det har aldrig funnits några krav på henne och gjorde inte det när hon fick sadel på sig heller, men vi ville testa i alla fall. Innan det vet man ju inte.

Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica. Foto Mia Törnberg
Malin Bergströms Galactica ska starta i Montéeliten. Foto Mia Törnberg

Anna Erixon som i det skedet firade stora framgångar ovanpå Ladyofthelake ska ha varit tydlig med att just den hästen var hennes förstaval, men…
– Hon flaggade för att det kunde bli bra efte ratt ridit henne i ett lättare jobb. Hästen var otroligt glad efter jobbet, det märktes att hon trivdes och tyckte det var roligt igen.
Galactica slutade trea i sitt första montélopp dagen innan julafton ifjol.
Sedan dess har det blivit ytterligare fyra starter för sadel med en seger, två andra- och en tredjeplatser som resultat.
– Jag tycker egentligen inte att hästen är byggd för monté, men hon har haft en jädra utveckling! Tittar vi till exempel på loppet när hon gick 1.11,8 utvändigt om Tobacco i mars så trodde jag att hon skulle stanna efter efter varv, det var en overklig prestation.

”Allt är bara bonus”

I genrepet slutade Galactica trea bakom Balzac de Chatelet och Tobacco, blott slagen med två längder.
– Hon tog det loppet otroligt bra och hade bara 84 i puls en stund efter loppet. Det är fyra år sedan hon vann under Elitloppshelgen och då hade hon spår sju, precis som nu. Därmed inte sagt att jag hade valt det spåret, självklart hade jag hellre haft Tobacco på utsidan.
Att det kan gå fort idag är Malin Bergström på det klara med och att en rekordsänkning under sadel för Galacticas del sannolikt är nödvändig.
– Men att vi över huvud taget är med här idag känns surrealistiskt. Hon skulle ju fått föl ungefär vid den här tiden var ju grundtanken, istället så ska vi starta i Montéeliten. Som sagt; allt som sker nu är bara bonus och det finns också så många glädjeämnen utanför tävlingsbanan. Mina barn rider henne i skogen mellan varven, något som får henne att vara på gott humör. Jag hoppas hon kan ta med sig den glädjen även till Solvalla, avslutar Malin Bergström.

Fokustema
Inför Fyraåringseliten
Läs senare

Osterc svaret i klassikern?

Med råge snabbast i fältet och härdad i tuffast tänkbara konkurrens i Nordamerika.
Är Osterc svaret i Fyraåringseliten från rena drömläget?
– Jag tror inte att han var trött när galoppen kom i Kungapokalen och jag hoppas vi kan ta revansch nu, säger Helena Burman.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Cantab Hall-sonen Osterc kom till Sverige under vintern från Per Engbloms stall. På meritlistan syns en finalseger i Pennsylvania Sire Stakes som tvååring samt Dexter Cup som treåring.
Hambletonian-finalisten (oplacerad i finalen) sprang 1.08,7 i sitt försök och har även hunnit visa fin fart på svensk mark.
– Vid segern i uttagningsloppet till Kungapokalen så vann han ju på 1.12,2 trots att han öppnade första varvet i 1.11-tempo. Där visade han att han står distansen utan problem och det är ju en bra egenskap, det ger oss större möjligheter när vi väljer lopp framöver, säger Helena Burman.

Även om Osterc hunnit visa prov på stora fartkunskaper så medger Jägersrotränaren att hästen inledning på svensk mark gjort henne en aning orolig.

Helena Burman. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Han har ju galopperat i två av fyra starter så det är klart att sådana saker oroar alltid. Senast sade Erik Adielsson att hästen fuskade allt mer med travet och när det gick som fortast kunde han helt enkelt inte hjälpa hästen mer utan det blev galopp där i slutkurvan. Det har varit lite svårt att hitta helt rätt i balansen kring honom; när han tävlade i Halmstad hade vi med facit i hand gummistövlar på honom. Det blev inte alls bra den dagen.

”Bits och springer…”

Inför dagens start finns en liten öppning för att det kan tänkas bli så att man plockar av bakskorna för första gången på svensk mark.
– Det vore spännande att testa det nu, men jag vill låta det vara lite öppet hur vi gör. Jag körde hästen i ett banjobb i måndags och var nöjd med honom även om det kanske fattades lite för att säga att han var hundraprocentig. Hästen tycks i alla fall må bra och vara på topp; han är olidlig just nu och ska bitas och springer rundor kring skötaren när han bli ledd.

”Spår ett var vad jag önskade mig”

Ostercs utgångsläge är precis vad Helena Burman hade önskat.
– Ja, jag sade spår ett när jag fick frågan innan lottningen vad jag önskade. Hästen är ju väldigt startsnabb, men något taktiksnack tänker jag inte ge mig in på utan det får Jos Verbeeck sköta. Däremot kommer han givetvis få instruktioner om hur hästen fungerar i stort, avslutar en hoppfull Helena Burman.

Fokustema
800-metersbana
Läs senare

Tangerat världsrekord i Italien

Montecatini tävlade i skymundan av Elitloppslördagen igår, men det hindrade inte Blackflash Bar från att tangerade världsrekordet för treåriga ston över medeldistans på 800-metersbana.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Från spets stod Blackflash Bar (e. Oropuro Bar-Marasque) i en klass för sig i Gran Premio Etrurua Filly (€50.050) och försvann ifrån till en överlägsen seger för Filippo Rocca på 1.14,0a/2.040 meter, vilket var en tangering av Fleches världsrekord från 2014.

Fausto Barelli-tränade Blackflash Bar tog sin femte seger i nionde starten. Hon är undan Marasque (e. Daguet Rapide), 1.14,2/€18.330, som tidigare lämnat Vaniti Bar (e. Varenne), 1.11,0/€82.700, och ingår i samma syskonskara som Delgado (e. Viking Kronos), 1.13,1/€170.817, El Mundo (e. Coktail Jet), 1.12,3/€111.472, Gladiolo (e. Viking Kronos), 1.12,3/€84.5411, och Tresor Dream (e. Andover Hall), 1.12,4/€81.801.

Mormor Rafale (e. Mon Tourbillon), 1.14,2/€273.885, var en stjärna på tävlingsbanan och vann det italienska stoderbyt Oaks del Trotto.

Spurtseger från tredje inner

Från tredje inner kunde Boltigeur Erre (e. Voltigeur de Myrt-Lilli Degli Ulivi) spurta till vinst för Federico Esposito i hingstavdelningen av Gran Premio Etrurua (€50.050) och duon kom hem på 1.14,1a/2.040 meter.

Alessandro Gocciadoro-tränade Boltigeur Erre tog sin tredje seger i karriären. Vinnaren är undan Lilli Degli Ulivi (e. Sugarcane Hanover), 1.12,7/€127.806, och hennes första avkomma.