Fokustema
Solvalla
Läs senare

Bästa loppet – efter påsk?

När anmälningarna nu är stängda och klara till Solvallas tisdagstävlingar står det klart att Solvallaserien blir ett riktigt topplopp.
Tre högintressanta USA-importer går upp i ringen mot den danske Kriterievinnaren Cuba Libre Ice.
Av
Emil Persson
Enterprise har lämnat USA och Marcus Melander och finns numera i träning hos Stefan Melander. På tisdag är det dags för Sverigedebut. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Enterprise har lämnat USA och Marcus Melander och finns numera i träning hos Stefan Melander. På tisdag är det dags för Sverigedebut. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Störst intresse tilldrar sig Enterprise (e. Chapter Seven) 2.239.368 kr/1.09,6aK. Hambletonian-trean som tränades av Marcus Melander i USA är placerad hos Stefan Melander av Stall Courant och övriga ägargrupp, men det är inte den enda hästen ”Tarzan” har med i loppet.

Tvärtom har han ytterligare tre hästar med och bland dem finns Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe) 1.425.760 kr/1.11,2aK som han äger själv.
Åtta segrar på 24 starter har hästen tagit vilken kostade 55.000 dollar på Harrisburg-auktionen i höstas. I sin senaste start vann han consolation i New York Sire Stakes ($50.000) och tidigare har Zack’s Zoomer vunnit försök i New York Sire Stakes ($53.500).

Mot jänkarna får Johan Untersteiners dansk Kriterievinnare Cuba Libre Ice (e. Great Challenger) 765.686 kr/1.13,0am försöka brösta upp sig. Han avslutade fjolåret med att vinna Grand Circle Treåringschampionat och tog totalt sex segrar på elva starter under treåringssäsongen.

Solvallakollegan Daniel Redén hade anmält Rubio (e. Cantab Hall) 1.510.027 kr/1.10,4aK till samma lopp, men hästen är inte godkänd för start eftersom hästen saknar giltig vaccination.

Övriga anmälda: Auto Relight (Stefan Melander), Earl Variera (Stefan Melander), Eldorado B. (Hans-Owe Sundberg), Eurythmic Sisu (Petri Salmela).

Få treåringar

I Pamir Broddes lopp för de treåringar som ingår i Kriterieserien blev det blott sex hästar anmälda. Spännande start gör Up and Quick-sonen Hurricane River som nu får tävla om ett sexsiffrigt förstapris för första gången efter att inlett med tre segrar på fyra starter i sydvästra Sverige.

I kvalloppet kommer även 2016 års norska derbyvinnare El Diablo B.R. (e. Muscle Hill) 1 871 184 kr/1.11,1ak ut. Han har inte startat sedan han vann en Breeders Crown-semifinal som fyraåring och den nu sexårige hingsten finns numera i Daniel Redéns regi.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.