Fokustema
V75 Rättvik
Läs senare

”Passande spår och motstånd”

Unge norske tränaren Erlend Rennesvik reser till Rättvik med en häst idag.
Formstarke Jackson Avery.
Så här säger han om chansen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag avgörs finalen i Sommartravet i Rättvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Idag avgörs finalen i Sommartravet i Rättvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jackson Avery (V75-2) visade sig från en bra sida senast och jag är nöjd med hur hästen känns för dagen. Både spår och motstånd blev passande och jag tror att han ska duga. Även om han är en vass sprinter så tycker jag att Jackson Avery går bra även över full väg. Min förhoppning är att nå ledningen, men även rygg i andraspår skulle också vara okej. Han har gått i dödens i de två senaste loppen och den position vill jag inte ha. Som det känts tidigare är körspö ett plus och i övrigt blir det inga ändringar, säger Erlend Rennesvik.

Sulkysports V75-paket med analyser, ranker och intervjuer.

Startlistor till Rättviks omgång.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-5: 6 Civilion
V75-6: 8 M.S.Triple J.
V75-7: 7 Sam The Man

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Favorit om Örjan kört?”

Roger Nilsson startar ett spännande nyförvärv inom kvällens V86-spel hemma på Bodentravet.
Mr Alabama (V86-7) gör sin första start för sin nya tränare som tycks förälskat sig i hästen direkt.
– Jag har fått en jättebra feeling för den här hästen, säger Roger Nilsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mr Alabama vid seger i Daniel Redéns regi i våras. Nu har hästen flyttat norrut. Foto Tommy Andersson/ALN
Mr Alabama vid seger i Daniel Redéns regi i våras. Nu har hästen flyttat norrut. Foto Tommy Andersson/ALN

Roger Nilsson har gjort sig känd som en flitig – och duktig – köpare av hästar söderifrån.
– Jag har ett brett kontaktnät och tror att jag är tacksam att göra affärer med så till vida att jag tar beslut snabbt. Många velar och kluddar och så rinner det ut i sanden; av mig kan man få ett snabbt svar. Får jag feelingen att det är rätt så slår jag till och den känslan fick jag kring Mr Alabama, säger Nilsson och tillägger:

Roger Nilsson ser fram emot kvällens V86-tävlingar i Boden. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Men idag krävs det mycket mer för att vinna lopp här uppe än vad det gjorde förr om åren. Konkurrensen är tuffare och man kan inte köpa en startsnabb, blöt häst som kan rinna undan från tät utan här tävlas det i loppen. Har man en häst som duger bra på Boden idag så kan man anmäla till V75 utan att vara orolig för att hästen ska skämma ut sig.

För tre veckor sedan begav sig Nilsson söderöver och hämtade Mr Alabama hos Daniel Redén. Veckan därpå var det dags för provlopp.
– Vi kom hem på en 1.19-tid ful väg efter 1.23 första varvet så det gick fortare till slut. De sista 600 meterna fick han Rally Funny i rygg, men höll undan på ett bra vis och jag var fullt nöjd med hur hästen kändes, säger Nilsson.

Har du vittring direkt?
– Hästen kom i ett bra skick och det var ju inte längesen han startade så konditionsmässigt känns det bra. Jag både hoppas och tror att det kan bli körning i det här loppet; då tycker jag faktiskt att det här ser spännande ut. Hade Daniel Redén stått kvar som tränare och Örjan Kihlström kört så hade väl hästen varit favorit i det här loppet?

”Kan öppna upp sig”

Dessförinnan ska en annan gammal bekant från söderöver starta. Mellby Emeralds (V86-6) dyker upp i stayerloppet efter några starter över kortare distans.
– Men han går på alla distanser så det är inget som oroar alls. Jag tycker att hästen har lyft sig igen efter att varit lite trött i början när han kom till oss under förra året. Han gick hyggligt, men inget extra. Nu har han gått bra varje gång; även när han var oplacerad på V75 i juni. Hästen är uppfräschad efter senaste starten och streckas man fyra-fem hästar kan han vara värd att plocka med.

Några taktiska funderingar?
– Ja, jag tänker köra lite på chans och försöka spara meter. Det är några bra toppar med i det här loppet som kanske kan bli svårslagna, men det finns också en hel del utfyllnadshästar och jag kan se ett scenario där det kan öppna upp sig under slutvarvet på grund av att hästar tröttnar. Jag tror ett sådant upplägg är vår största chans att blanda oss i striden, avslutar Roger Nilsson.

Fokustema
V75 Dannero
Läs senare

Hovslagarelevens succé i guldtäcket

Hon läser till hovslagare på travskolan på Wången och tränar två hästar på fritiden.
När tolvårige Aas Balder vann ST:s Guldtäcke var lyckan total för norskan Ida Brekke.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Kriteriet och Kriteriestoet var förstås höjdarna när Dannero hade V75-söndag i strålande sol, men det fanns fler godbitar.

Som Aas Balder (e. H.G.Balder) i ST:s Guldtäcke med 150.000 kronor till vinnaren. För 1,5 år sedan köpte norskan Ida Brekke hästen som hon har på Wången, där hon går andra året på huvslagarutbildningen.

Med fyra segrar under en tolvmånadersperiod tog hästen Östersundstravets plats i handicap-loppet på Dannero med kallblod från 14 banor i startlistan.

Mats E Djuse satt i sulkyn för fjärde gången och har lysande facit bakom tolvåringen. Efter dagens triumf ståtar duon med tre segrar och ett tredjepris på de fyra starterna!

Mats körde resolut till ledningen efter 700 meter och fick bestämma farten efter egen bevåg. När det vankades upplopp var konkurrenterna utan chans och Aas Balder vann hur enkelt som helst.

Tredje raka för Redéns förvärv

Övriga V75-avdelningar var utskrivna för varmblod och Catarina Norqvist-tränade From The Mine (e. From Above) och Magnus A Djuse var tillbaka i vinnartagen från ledningen i högsta klassen.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad: 3–4–7–2–6–12–5

Omsättning: 23.686.311 kr

Antal system: 446.854 st

Utdelning, sju rätt: 138.509 kr

Sex rätt: 623 kr

Fem rätt: 37 kr

Expandera

Ledningen var också receptet för Daniel Wäjersten med egentränade Livi Majesty (e. Dream Vacation).

Oskar Kylin Blom var tvåa med Bäcklös Faron i Kriteriet, men hade dessförinnan satt dit Big Cactus Zet (e. Shaq is Back), som tränas av Östersundsamatören Åke Eriksson, i ett flerklasslopp.

Daniel Redéns Stall Zet inhandlade femåriga stoet Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) i slutet av april. Efter fjärdeplatsen i första starten för Redén har nu stoet tre raka segrar och klassklättningen fortsätter. Dagens triumf tog efter efter hastigt angrepp från tredje utvändigt 800 meter från mål och svepning till ledningen in i slutsvängen.

Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Är Williams en ny Etain?

Han var ganska oansenlig, travade rackigt och var mer eller mindre okänd för den stora svenska spelarkåren fram till genombrottet.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Har karismatiske Etain Royal en efterträdare i fuxige Don Williams? Foto StallTZ
Har karismatiske Etain Royal en efterträdare i fuxige Don Williams? Foto StallTZ

När Etain Royal kom till Finland som sjuåring 1999 började han rada segrar och drogs till Solvalla för Harper Hanovers lopp sista helgen i maj.
Efter att ha tuggat ned motståndarna för Jorma Kontio till 40 gånger pengarna följde ett segertåg i långloppen runt om i Sverige innan Etain Royal 2001 tog upp kampen med eliten, Han vann Olympiatravet 2001, var med i Elitloppet (trots distansen!) och stoppade inte karriären förrän 27 december 2006, som 14-åring. Då med 61 segrar på 191 starter och nära 15 miljoner kronor intjänat.

Men varför denna historielektion i finsk-franska travikoner?
Svaret är förstås Don Williams (e. Opus Viervil). Den franske sjuårige fuxen har imponerat stort i sitt nya hemland Finland, men är allt annat än enkel att sätta in i Åby Stora Pris. Senast travade hästen 1.12,9/3.140 meter och flög ifrån sina motståndare utan att se det minsta ansträngd ut.
Don Williams tränades och kördes i Frankrike av Emmanuel Allard som bland annat vann två lopp med sin stjärna på Vincennes, det senaste i september 2019. Men Don Williams har aldrig räckt mot de bästa, innan han gick till Finland.

”Feeling att han gör en bra prestation”

Där har Markku Nieminen plockat fram flera nya växlar och även om känslan är att det blir svårt att räcka mot de bästa, så gnager det lite i ”Etain Royal-tarmen”.
– Don Williams har varit fin att resa med och åkte onsdag kväll. Först stoppade han hos Mika Forss, sedan fortsatte han till Åby och karantänstall, berättar Markku Nieminen.
Hur ser du på din hästs chanser?
– Jag tippar vanligtvis uselt! Men jag har i alla fall feeling för att han gör en bra prestation. Spåret har ingen större betydelse då han inte är snabb bakom bilen, men hästen är desto starkare.
Några ändringar?
– Det har spekulerats kring skoryck, vilket i så fall blir första gången i vår regi. Just nu lutar det åt skor runt om. Skulle banan vara helt perfekt så kanske…men å andra sidan tror jag inte att det skulle ha så stor effekt.
Sista jobben?
– Han känns kanon i träningen och vi skulle inte åka om vi inte trodde på vår häst, säger Markku Nieminen.

Här är Sulkysports tipsgenomgång med analyser, intervjuer och fakta inför V75-omgången på Åby i eftermiddag!