Fokustema
Vincennes
Läs senare

PDA-femma i montédebut

Thierry Duvaldestin-tränade Briac Dark gör debut för sadel i söndagens stora montélopp Prix du Calvados (€130.000).
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Briac Dark och David Thomain. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Briac Dark och David Thomain. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Såväl 2017 som 2018 har Prince Gede-sonen Briac Dark slutat femma i Prix d’Amerique och i vinter har han snurrat på i sedvanlig stil i B-loppen. Sexa, femma samt femma har han varit i de loppen och nu väljer alltså Thierry Duvaldestin att testa den åttaårige hingsten för sadel för allra första gången.

Bland motståndarna finns bland annat sadeltopparna Traders (e. Ready Cash) och Bilibili (e. Niky).

Samma tävling avgörs fyraåringsloppet Prix de Tonnac-Villeneuve (€100.000) där Björn Goop återigen kör Sebastien Guaratos färska Criterium des 3 ans-vinnare Face Time Bourbon (e. Ready Cash) vilken har nio segrar på tio starter och alltjämt är obesegrad i felfritt lopp.

Startlista Prix du Calvados
2.850 meter voltstart, samlad prissumma: 130.000 euro

 1. Benjamine Gede – Eric Raffin
 2. Cassate – Adrien Lamy
 3. Bohemian Rhapsody – Camille Levesque
 4. Canadien d’Am – Matthieu Mottier
 5. Alpha Saltor – Damien Bonne
 6. Briac Dark – Mathieu Abrivard
 7. Bilibili – Alexandre Abrivard
 8. Traders – Yoann Lebourgeois
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tung strykning i Lotterian

Elitloppstvåan missar Gran Premio della Lotteria, en färsk V75-vinnare dyker upp på Axevalla och så är det toppfina tvååringar som startar i Paris denna kväll.
Här följer veckans femte portion morgonsvep!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile vann storloppet Gran Premio Costa Azzurra i Turin för fyra veckor sedan, men nu missar hästen höstens stora mål. Foto: Gerard Forni
Cokstile vann storloppet Gran Premio Costa Azzurra i Turin för fyra veckor sedan, men nu missar hästen höstens stora mål. Foto: Gerard Forni

1Arvsfonden stödjer byggandet av körhall på Örebrotravet. Den rubriken gick läsa på travsport.se under gårdagen då det kungjordes att Närkebanan får stöd med drygt 1,5 miljoner kronor från Arvsfonden för nybyggnation av körhall.
– Ett fantastiskt besked. Vi har jobbat med det här projektet en period och stödet från Arvsfonden möjliggör för oss att utveckla vår travskoleverksamhet och nå barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Efter STL-tävlingarna på lördag sätter vi oss ned och börjar planera. Förhoppningsvis kan det bli invigning inom ett år, säger Örebros VD Robin Thörn.

***

2 Nio lopp enligt propositionerna – elva lopp i programmet. Så blir det på saxbanan Bollnäs ikväll, där två propositioner lockade så pass många hästar att loppet delades. Det handlar om Sleipners Månadstäcke för kallblod i klassen 100.000–225.000 kronor och ST:s Unghästserie för treåriga varmblod i lägsta klassen.

25 kallblod och 23 varmblod anmäldes till de båda propositionerna och alla får vara med sedan ett av de anmälda kallbloden strukits för förbehåll. Förstapriserna är 25.000 respektive 40.000 kronor i loppen.

***

3 Två Grupp III-lopp för tvååriga hästar sticker ut på kvällens Vincennes-meny. Medan damerna gör upp i Prix Marcel Dejean (€50.000) så möts hingstarna i Prix Louis Cachois (€50.000) och det är i den sistnämnda klassen en häst sticker ut lite extra.

Fabri… förlåt, Philippe Billards Ideal Lingeries (e. Repeat Love) 1.15,9/€49.950 är obesegrad efter fyra starter och får sannolikt bära på favoritskapet även denna gång då han besegrade ett av de hetaste motbuden Ipso du Ger (e. Bird Parker) vid deras senaste möte.

***

4

Ulf Stenströmer tränar Rally Gunnar som startar på Axevalla under lunchen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fyra banor och 38 lopp är hela menyn i trav-Sverige denna fredag. Axevalla (första start 12.20) är först ut med lunchtävlingar. På Axevalla jagar Rally Gunnar (e. Mythical Lindy) tredje raka segern från sämsta utgångsläget i ett sprinterlopp. Hästen kommer närmast från finalseger i Dam-SM tillsammans med Linda Sedström.

Kalmars (18.20) årslånga serier för tre- respektive fyraåringar närmar sig final och de näst sista försöken körs ikväll. I finalerna på Smålandsbanan den 20 november väntar 150.000 kronor i förstapris.

I Bollnäs (17.45) startar Daniel Redéns segervane fyraåring Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) i 40-årsjubilerande Damklubbens lopp. Hästen debuterade först i maj och har vunnit fyra av fem starter så här långt. Östersund (18.30) har breddloppsafton och jakt på startpoäng för större uppgifter.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Den norska snabbloppseliten ser ut att fått ett välkommet tillskott. Den sexårige amerikanske hingsten Bill’s Man (e. Credit Winner) 1.09,4aak/5.948.044 NOK genomförde ett lyckat kvalificeringslopp på Bjerke under onsdagskvällen där han kom i mål på 1.17,2/2.140 meter.
– Jag fick in hästen i träningen för ett halvår sedan, men han slog sig och fick en liten skada på ett bakben och fick en lugn period över sommaren. Nu har han tränat fint i flera månader och det här var bara bra, sade Frode Hamre till TGN.no efter kvalet.

Bill’s Mans karriären innefattar såhär långt elva segrar på 48 starter.

***

6 Norske avelshingsten Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 norska kronor, är en av hästarna som bjuds ut på ASVT:s månatliga internetauktion på tisdag. Det 13-årige kallblodet gjorde sin sista start i februari förra året och totalt blev det 109 franträdanden (20–11–24). Största segern kom i norskt mästerskap på Sörlandet för tre år sedan. Han slutade även tvåa i Kallblodsderbyt i Östersund 2011, där Månprinsen A.M. vann.

50 hästar är anmälda till auktionen och här är listan med alla som ska säljas.

***

7 Söndagens italienska storlopp Gran Premio della Lotteria (€785.400) har drabbats av ett tungt avbräck.
Det blir ingen start för Elitloppstvåan Cokstile (e. Quite Easy U.S.) som skulle ha startat från ett andraspår i det andra av de tre försöken.

Spårlottningen är offentliggjord sedan tidigare och nu har även kuskarna till hästarna blivit klara. Noterbart för oss svenskar är att spelbolaget ATG kommer att sända tävlingarna från Neapel.

Nytt segerjubel i Neapel?

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Svensk hingst till Norge för avel

Pappa Tekno Odin bytte Norge mot Sverige.
Svenskfödde Tekno Eld gör den motsatta resan.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Eld har tjänat nästan tre miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tekno Eld har tjänat nästan tre miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Unghäststjärnan och kullettan Tekno Eld (e. Tekno Odin-Eldsiri) flyttar västerut nästa års avelssäsong. Det berättar Trav- och Galopp-Nytt. Hästen, som är uppfödd och ägd av Lennart Bäverholm, har hela karriären tränats av Jan-Olov Persson.

Som femåring debuterade han i aveln och fick hela 61 ston i Sverige och även i år har han betäckt. Då blir det också 2021, men då på norsk mark.

– Ja, det stämmer att han kommer till oss nästa år. Vi försökte få honom hit redan ifjol utan att lyckas, säger Elin Gröneng Tysland på hingststationen Holtan Gård, vilken blir Tekno Elds hemvist nästa år, till TGN.no.

Tekno Eld har fått 43 svenskfödda och tio norskfödda avkommor i år.

Vann norska Derbyt

På tävlingsbanan var han kulletta bland kallbloden föda 2014. Som treåring segrade han i Kriteriet på Dannero och fyraåringssäsongens höjdare var segern i norska Derbyt. Han var även tvåa i den svenska upplagan.

Som femåring blev det bara fyra starter och senaste framträdandet skedde i februari på Bjerke, där han slutade fyra i Lars Laumbs lopp. Sedan drabbades hästen, enligt TGN, av en gaffelbandsskada, men planen är att tävla i vinter.

Tekno Eld var anmäld till Paul Oscarssons Minne på Bergsåker förra onsdagen, men ströks för infektion.

Totalt har han gjort 31 starter (18–3–3], travat 1.22,7ak* och tjänat 2.934.644 kronor.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Betäckningar fortsatt nedåt

Antalet betäckta ston i Danmark fortsätter att minska.
För två år sedan var siffran 877 och i år har bara 689 ston använts i dansk avel.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Fryshingsten Googoo Gaagaa var näst populärast i Danmark med 57 betäckta ston i år. Foto: Stalltz.se
Fryshingsten Googoo Gaagaa var näst populärast i Danmark med 57 betäckta ston i år. Foto: Stalltz.se

Dansk Travsport presenterar idag siffrorna gällande antalet betäckta ston och det visar sig att kräftgången fortsätter. Förra året betäcktes 780 ston och i år 689, vilket är en nedgång med 91 ston och närmare 200 under de senaste två åren.

Ens Snapshot, dansk championhingst 2019 och även 2015-2016, har tappat i popularitet och gått från 62 till 48 betäckta ston. Femfaldige championhingsten Great Challenger har betäckt 69 ston i år mot 84 året innan.

Googoo Gaagaa populärast

Av fryshingstarna är svenskuppstallade Googoo Gaagaa populärast med 57, följd av Wishing Stone – verksam i Italien – med 37 ston och Menhammar-duon Readly Express (16) och Maharajah (14).

Samtliga betäckningssiffror i Danmark kan ses här.

Populäraste avelshingstar uppstallade i Danmark:

Namn – Betäckta ston 2020 (2019)

 • Great Challenger – 69 (-15)
 • Michael’s Turn – 58 (+18)
 • Ens Snapshot – 48 (-14)
 • Lavec Kronos – 42 (ny)
 • Dominion Beach – 41 (+26)
 • From Above U.S. – 23 (+8)
 • Hillustrious – 17 (ny)
 • O’Grady – 10 (-21)
Krönika