Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vitruvio med ny kusk

Att Prix d'Amerique-tilltänkte Vitruvio får en ny kusk bakom sig i söndagens Gran Premio Locatelli samt att den första Creatine-avkomman startar på svensk mark är ett par av de sju punkter som lyfts i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Vitruvio (invändigt) vid segern i Kymi Grand Prix i somras där han höll ifrån sig Elitloppsvinnaren Cokstile. På söndag gör hästen comeback. Foto Gerard Forni
Vitruvio (invändigt) vid segern i Kymi Grand Prix i somras där han höll ifrån sig Elitloppsvinnaren Cokstile. På söndag gör hästen comeback. Foto Gerard Forni

1 Solvalla (först start 18.15) och Bergsåker (18.27) delar på onsdagens expresstävlingar med V86. Den sportsliga kvaliteten når kanske inte de höga höjderna, men ett anrikt snabblopp på Bergsåker förgyller kupongen. Det handlar om Gösta Bergengrens Minne, som körts sedan 1965 och segerlistan bjuder på många fina, gamla märken som Scott Protector, Grande Frances, Piper Cub, Zoogin, Dream Of Goal, Triton Sund, Super Light och många fler.

De sex senaste vinnarna heter Disco Volante, Elian Web, Cruzado Dela Noche, Order By Keeper, On Track Piraten och Nahar och just On Track Piraten (e. Kool du Caux) finns även med i årets upplaga, 13 år gammal.

Gösta Bergengren då? Ja, han var med och bildare Svenska Travsportens Centralförbund på 1920-talet och var initiativtagare till att Bergsåker byggdes och hade premiär 1932 som Sveriges tredje permanenta bana, står att läsa i banprogrammet till kvällens tävlingar.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

2 Söndagens Grupp III-lopp Gran Premio Locatelli (€40.400) på La Maura-banan i Milano innehåller stora delar av den italienska snabbloppseliten.

Mest av allt sticker Vitruvio (e. Adrian Chip) ut som är tillbaka i Alessandro Gocciadoros stall efter en sejour hos Jean-Michel Bazire.

Där blev det ingen start på grund av ”vaccinationsstrul”, men ett franskt äventyr kan likväl stunda då Criterium de Vitesse (€170.000) den 14 mars i Cagnes-sur-Mer finns på tapeten om hästen presterar i söndagens lopp.

Alessandro Gocciadoro lämnar dock över tömmarna till Federico Esposito denna gång för att istället köra Zaccaria Bar (e. Ready Cash), en av fem deltagare i loppet som hämtas från hans stall.

Bland konkurrenterna syns även svenskfödde Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.).

***

3

Creatine. Foto: New Image Media

På tal om kvällens övningar. I Sundsvall så startar den första svenskregistrerade avkomman efter Creatine (e. Andover Hall) 1.09,1/15.918.751 kr som på svensk mark frist är känd som vinnare av Hugo Åbergs Memorial 2015 och slutade tvåa i finalen av UET Trotting Masters i Mons samma år.
Det är Joakim Elfving som tränar hästen vid namn Dino Cream och stoet dyker upp i det första loppet på Bergsåker.
– Hon är väldigt tidig och talangfull. Hon fick ett break efter att hon kom från Estland i fjol, men när vi körde igång med henne igen gick allt spikrakt. I kvalet avslutade hon 1.17 sista varvet på ett väldigt bra sätt och det ska bli spännande att se hur bra hon är för hon har faktiskt gjort allt över förväntan varje gång såhär långt, säger Joakim Elfving.

***

4 Klassiska Lars Laumbs löp har körts på Bjerke sedan 1939 (med enda undantaget för en inställd upplaga 1948) och på körda är det dags igen.

Det står 100.000 norska kronor på spel när 14 kallblod drabbar samman över 2.640 meter och de är fördelade på fyra volter.

Extra noterbart för oss svenskar är att Våler Nikolai (e. Åsajerven) som härjat friskt och framgångsrikt på V75 sista halvvarvet finns med i loppet och att nu 14-årige Love Brage (e. H.G.Balder) nu gör comeback efter att inte startat sedan den 12 september.

 1. Mine – Ole Johan Östre
 2. Valle Ask – Lars Anvar Kolle (20 meter tillägg)
 3. Bokli Teddy – Eirik Höitomt
 4. Jardar – Vidar Hop
 5. Kos Odin – Simen Bjørbæk Jessen
 6. Emil Mollyn – Tom Erik Solberg
 7. Brenne Banker – Åsbjörn Tengsareid
 8. Pave Faks – Dag-Sveinung Dalen (40 meters tillägg)
 9. Våler Nikolai – Öystein Tjomsland
 10. G. Jerken – Ole Gaute Gudmestad
 11. Troll Solen – Magnus Teien Gundersen
 12. Valle Mattis – Geir Vegard Gundersen
 13. Myhreng Jerker – Olav Mikkelborg
 14. Lome Brage – Erlend Rennesvik (60 meters tillägg)

***

5Rättviksproffset Leif Witasp drabbades av en hjärnblödning i slutet av januari, men nu är han åter hemma rapporterar Travronden.se.
– Nu är det rehab och vila som gäller, så att han får återhämta sig och det är bara att hoppas att han verkligen tar det lugnt nu, säger dottern Kajsa Frick till sajten.

***

Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6 Vincennes har tävlingsledigt denna onsdag och istället är det Laval samt Toulouse som arrangerar trav.
I Laval kickar de igång redan klockan 11:00 och till den banan sänder Björn Goop tre hästar.

I Prix Loiron (€16.000) för fyraåriga ston över 2.850 meter bidrar han med såväl Héra the Best (e. Bolero Love) som High Fashion (e. Love You) och i Prix d’Entrammes (€16.000) sänder han ut Harley Mokoson (e. Timoko).

Tävlingarna går som vanligt att bevittna och spela till via Svenska Spel.

***

7 USA-födde M.S.Triple J. (e. Cantab Hall), 1.10,2ak/€148.135, kom från andra sidan Atlanten till Norden och Frode Hamre inför treåringssäsongen 2018. Ett tiotal gästspel på svensk mark i Hamre-regi gav en del framgångar, bland annat vann han ett fyraåringslopp under Stochampionatshelgen. Senaste framträdandet i Sverige slutade faktiskt med fjärdeplatsen i Jubileumspokalen på Solvalla, där Missle Hill toppade.

Efter 44 starter hos Hamre bytte hästen – vars mamma Marita’s Victory vann Hambletonian Oaks med Berndt Lindstedt i sulkyn – både tränare och hemland. Numera återfinns han i Finland hos Mattias Salo och debuten för den nye tränaren slutade med seger direkt!

På lördag är han tillbaka på banan när veckans finska huvudtävlingar avgörs i Mikkeli. För motståndet i loppet med 7.000 euro till vinnaren stå bland annat svenskfödda kvartetten Religious, Celebrity Lane, Leader Brodde och Gute Band, samtliga miljonärer med god marginal.

Här är startlistorna till Mikkelis lördagstävlingar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Treåringstopp mot Sverige?

Tredje starten - tredje segern.
I dagens morgonsvep uppmärksammar vi bland annat att en av Italiens mest lovande treåringar börjar bli aktuell för en tripp norröver då hästen är anmäld till två storlopp på svensk mark.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro kan ha en svensk för stora, svenska årgångslopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro kan ha en svensk för stora, svenska årgångslopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Det handlar om Alessandro Gocciadoro-tränade italienaren Cash Maker (e. Donato Hanover) som inlett karriären på bästa tänkbara sätt.
Under onsdagseftermiddagen vann han Premio American Bank (€6.600) på La Maura-banan i Milano på 1.14,6a/2.250 meter efter att avslutat sista kilometern efter 1.12,5.

Cash Maker som är lillebror till den dubbla världsrekordhållarinnan Amber Prad (e. Timoko) är anmäld till såväl Breeders Course som E3.

Cash Maker har hittills tjänat 8.030 euro och den som är intresserad av att bevittna tisdagens segerlopp kan klicka här.

***

2Det blev ”överåriga” kuskar som vann de tre första loppen av Juniorchansen. I Eskilstuna kördes två lopp och på Jägersro ett och utfallet var alltså på båda ställena att kuskar som var över 18 år gamla tog hem loppen.

Bäst av de tolv kuskar under 18 år som körde i loppen lyckades Nicole T Edqvist samt Stafström Mika, båda födda år 2005.
Den förstnämnda bärgade såväl en andra- som tredjeplats på Sundbyholm och Mika Stafström slutade tvåa i sitt lopp på Jägersro.

***

3 Halva V86-omgången på export. Precis som i mitten av januari delas onsdagsspelet mellan Solvalla (första start 18.15) och Momarken (18.27) som under gårdagen fick ta över arrangörsskapet av Bjerkes tävlingar på grund av ökad mängd Corona-fall i Oslo-regionen.

I stoloppet Golden Weddings lopp på Solvalla jagar rikstotohärdade miljonärskorna Dixie Brick (e. Donato Hanover) och Hossiana Boko (e. Maharajah) från 20 meters tillägg över sprinterdistans, men blev blott sex hästar på startvolten är inte uppgiften omöjlig för någon av dem att runda till seger.

Fakta

Segerrikaste kuskar i Norge 2021

Kusk, bana – Resultat

 1. Dag-Sveinung Dalen, Drammen – 264 st: 44–29–33
 2. Eirik Höitomt, Jarlsberg – 170 st: 26–19–17
 3. Frode Hamre, Jarlsberg – 56 st: 23–8–7
 4. Tom Erik Solberg, Klosterskogen – 85 st: 17–8–10
 5. Åsbjörn Tengsareid, Jarlsberg – 157 st: 15–21–16

Statistik per den 1 mars.

Expandera
Vad har de norska toppkuskarna visat för form under 2021 då? Förra året tog Dag-Sveinung Dalen sitt första landschampionat och den flitigt arbetande kusken – han har kört nästan 100 lopp fler än Eirik Höitomt på blott två månader! – har redan kopplat klart grepp i årets liga. Däremot är Dalen bara uppsatt i två av fyra V86-lopp ikväll och blir inte speciellt hårt betrodd med vare sig Möller Tor eller Ramona’s Fighter.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

***

4 Det finns svenskintresse i sex av 13 hästar i dagens High Five-lopp som hämtas från Vincennes-banan i Paris.

Loppet i fråga är Prix de Sedan (€51.000) där Jarmo Niskanen bidrar med såväl Olle Rols (e. Ready Cash) som Burning Man (e. S.J.’s Caviar). Övriga svenskfödda är Johan Untersteiners Niky Flax (e. Love You) samt Philippe Billards Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) och därtill startar Björn Goop norske Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) och Tomas Malmqvist danske Confidence (e. Great Challenger).

Jarmo Niskanen starar två hästar i High Five-loppet. Foto Mia Törnberg

Faktum är att det kryllar av svensktränade hästar på Vincennes denna dag. I montéloppet Prix d’Alencon (€50.000) startar Adrian Kolgjini Kennedy (e. Joke Face) och under sadel ska även Björn Goops Hell Cat (e. Timoko) starta i Prix du Tarn (€33.000).

Goop kör därtill Tomas Malmqvists Ilma Corda (e. Quaker Jet) i treåringsloppet Prix d’Aigueperse (€44.000) medan Adrien Lamy kör Honesty Love (e. Sam Bourbon) i Prix d’Epinay (€33.000) där Goop själv sitter bakom egentränade Harmonie Merite (e. Tucson) i samma lopp.

Svenskintresse går även att skönja i Mauquenchy. I treåringsloppet Prix de l’Aitre Saint-Maclou – Rouen (€16.000) startar Tomas Malmqvist Isla Jet (e. Bold Eagle) och Anders Lindqvist Idole Bellot (e. Obisolo) vilka båda jagar revansch efter att inlett vardera karriär med diskvalifikation.

Dessförinnan dyker även Jarmo Niskanen-tränade Honey Money (e. Timoko) upp i Prix de la Place de Vieux Marche – Rouen (€16.000).

Genom Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar.

***

5 Den största fyrbenta stjärnan är placerad utanför den stora spelformen när han dyker upp i ett av ramloppen på Momarken ikväll. Det handlar om världens bästa kallblod, Odd Herakles (e. Moe Odin), som var fläckfri 2020 med 14 segrar på lika många starter.

Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Årsdebuten slutade med säker seger på Sörlandet för en knapp månad sedan och ikväll sluter blott fem motståndare upp i kallblodens snabblopp över sprinterdistans med startbil. Totalt ståtar Odd Herakles med 17 raka segrar, senaste nederlaget kom i Nordiskt Mästerskap i finska Åbo i september 2019 där Tähen Toiviomus segrade.

Odd Herakles ska göra ett par starter till i Norge enligt planen och sedan väntar tjänstgöring som avelshingst i vår och sommar hos Fredrik Fransson i Järvsö, där den norske hingsten redan är fullbokad.

***

6 Grupp-loppen duggar allt tätare på italiensk mark. På söndag är det dags för Grupp III-klassade Gran Premio Encat (€40.400) på La Maura-banan i Milano och det hela ser med största sannolikhet en svenskfödd häst som favorit.

Erik Bondo-tränade Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) vann Gran Premio Locatelli på just La Maura-banan för veckor sedan och ser nu ut att stå inför en passande uppgift ånyo från bricka två bakom bilen.

***

7 Europas genom tiderna dyraste ettåring som sålts på en travauktion deltog i ett kvalificeringslopp på Jägersro under tisdagskvällen, men det utan lyckat resultat.
Chapter Seven-sonen Aristoteles Face som Ellerströmgruppen AB från Trelleborg ropade in på Kolgjini Sales 2019 för 4,7 miljoner hade inte sin bästa dag utan galopperade upprepat. Lutfi Kolgjini körde hästen som tränas av Adrian Kolgjini, men den sistnämnde tog ändå för sig i kvalet.

Han var först i mål med den treårige fransosen Immateriel d’Am (e. Ready Cash) på 1.19,7/2.140 meter vars välmeriterade mor Ask For You (e. Love You) 1.10,5ak/1.612.579 kr har sin förstfödda avkomma i denna hingst.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bäst av landets proffsiga amatörer

Amatörerna som vunnit mest, Solvalla direkt för Ecurie D, minderåriga i lopp utan toto och Kolgjini gladdes åt fransk storskräll.
Det är några av punkterna i morgonens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Amatörtränarna David Persson och Hanna Lähdekorpi har inlett det nya året starkt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Amatörtränarna David Persson och Hanna Lähdekorpi har inlett det nya året starkt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Halmstads Hanna Lähdekorpi är landets mest framgångsrika B-tränade under årets två första månader. Med 14 hästar på träningslistan har Lähdekorpi både tävlat flitigt och framgångsrikt i januari-februari. Fem segrar och ytterligare 18 pallplatser på 39 starter har det blivit för stallets hästar så här lång och i söndags segrade Hanna med tyskfödde Payet D.E. (e. Main Wise As).

Med Oxidizers (e. Dream Vacation) dubbla rikstototriumfer i vinter är David Persson tvåa i amatörernas tränarliga. Och inte här heller handlar det om en amatör med litet stall. David har, precis som Hanna, 14 hästar på träningslistan och klev över två miljoner kronor som tränare för första gången förra året.

Totalt passerade 23 B-tränare 100.000 kronor inkört till stallet under årets två första månader.

Flest segrar – sex till antalet – tog Magnus Jernemyr, som driver travrörelsen tillsammans med sambon Linda Sedström.

Vinstrikaste B-tränare i Sverige 2021

Tränare, bana – Starter/segrar – Prispengar

 1. Hanna Lähdekorpi, Halmstad – 39/5 – 699.200 kr
 2. David Persson, Axevalla – 22/5 – 437.600 kr
 3. Magnus Jernemyr, Örebro – 20/6 – 359.600 kr
 4. Christian Fiore, Halmstad – 18/5 – 319.600 kr
 5. Görel Engström, Kalmar – 14/4 – 263.800 kr
 6. Bengt Berg, Färjestad – 12/2 – 243.100 kr
 7. Peter Arnqvist, Halmstad – 15/5 – 224.500 kr
 8. Anders Eriksson, Solvalla – 7/3 – 215.500 kr
 9. Wiktor Kylin-Blom, Hagmyren – 10/3 – 205.500 kr
 10. Thomas Carlsson, Åmål – 6/2 – 196.300 kr

Statistiken gäller starter på svenska banor per den 28 februari.

***

2Från årsskiftet är det förbjudet för svenska spelbolag att arrangera spel med minderåriga, alltså ungdomar under 18 år. Då det normalt är tillåtet att köra lopp från det år man fyller 16 år i Sverige har travförbundet fått hitta nya tävlingsmöjligheter för de yngsta. ”Juniorchans” är begreppet och innebär att yngre kuskar får tävla, men utan att det är totalisatorspel i loppen.

– Att helt förbjuda tävlingskörning för minderåriga är inte aktuellt för travsporten. Lösningen blev Juniorchans – cirka 350 lopp under året där minderåriga kuskar och ryttare kan tävla mot äldre i riktiga tävlingslopp, varav cirka 35 montélopp. Vanliga lopp med vanliga regler och prispengar. Enda skillnaden är att ATG inte erbjuder något spel alls i dessa lopp, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till förbundets hemsida.

Ikväll är det dags för de tre första av loppen utan spel, två avgörs i Eskilstina och ett på Jägersro. Kuskarna samlar poäng till två finaler under året, den första i Rättvik den 7 augusti och final två på Solvalla annandag jul. För de tolv framgångsrikaste, minderåriga montéryttarna väntar final på Solvalla den 31 oktober.

***

3Premiär för Juniorchans och full fart i trav-Sverige – hela fyra banor tävlar under tisdagen! Bergsåker (första start 12.20) har lunchtävlingarna, medan huvudbanan Axevallas kvällstävlingar (18.20) får sällskap av både Eskilstuna (17.45) med breddlopp och Jägersro (18.30).

På Axevalla årsdebuterar Åke Lindbloms Karat Band (e. Love You), som bland annat vann en avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie som treåring och var finalist i Kungapokalen samt trea i Derbykval bakom slutvinnaren Hail Mary och Guzz Mearas. Totalt gav unghäståren 950.000 kronor när ha nu kliver upp i ringen mot äldre hästar ikväll.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Ecurie D. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Frode Hamre har planerat årsdebut för svenskägde stjärnan Ecurie D. (e. Infinitif). Att Hamre umgås med Elitloppsplaner för hästen är ingen hemlighet och årsdebuten kommer att ske på Solvalla, i Dartster F:s lopp över medeldistans den 7 april. Det berättar Frode Hamre för Trav- och Galopp-Nytts websida tgn.no.

Den danskfödde hingsten, som fyllde fem år vid årsskiftet, inledde karriären med elva raka segrar – däribland vinst i Fyraåringseliten på strålande 1.09,2a/1.640 meter – innan segerraden bröts som fyra mot äldre eliten i Hugo Åbergs Memorial. Totalt har Ecurie D. gjort 17 starter (14–1–0) och sprungit in 3,2 miljoner kronor.

***

5Lillasystern till Björn Goops jätteskräll Allegra W.F. på Vincennes i söndags i Prix de la Mayenne (€80.000) finns i Sverige. Lufti Kolgjini köpte lillasystern Dynasty W.F. (e. Ready Cash-Formosa Jet) på ITS Yearling i höstas för 67.000 euro och det tvååriga stoet står i Vomb hos familjen Kolgjini.

Dynasty W.F:s mor Formosa Jet (e. Pine Chip), 1.17,7/€2.254, har förutom Allegra W.F. (e. Varenne), 1.12,5l*/€136.474, också lämnat Raffalele Om (e. Prime Prospect), 1.12,6*/€29.412.

Mest intressant är förstås att Formosa Jet är helsyster med storstjärnan Ilaria Jet, 1.11,2*/€1.007.039. I samma syskonskara ingår också Erode Jet (€171.236), Nevada Jet (€105.988) och Balaton Jet (€101.538).

Igår rapporterade Sulkysport att Ilaria Jet lämnat jordelivet.

***

6Pontchateau drygt 40 mil sydväst om Paris är skådeplatsen för de franska tävlingar denna tisdag som ser svensktränade hästar i startlistorna. I Prix Hidalgo du Gue (€21.000) över 2.800 meter ska Tomas Malmqvist-tränade Fighter Kiss (e. Memphis du Rib) försöka bärga sin tredje raka fullträff i disciplinen i lag med Guillaume Martin.

Därtill kommer Jörgen Westholm-tränade Figaro Vici (e. Village Mystic) till start i tävlingsdagens högst doterade lopp Prix des Sables d’Olonne (€30.000) över 2.800 meter med Francois Lagadeuc.

Pontchateau drar igång sina tävlingar redan kl. 11:00, medan tisdagens andra franska bana Cagnes-sur-Mer startar kl. 15:15. Svenska Spel arrangerar i sedvanlig stil spel och sänder loppen via sin Trav & Galopp-sändning som du finner här.

***

7På avdelningen avel och avelshingstar. Efter flera års försök köpte svenske uppfödaren och hingstägaren Hans Nelén avelshingsten Explosive Matter (e. Cantab Hall), 1.09,2ak/$1.528.266 i januari 2019. Hingsten bytte nordamerikansk mark mot Stuteri Broline, men hann verka ett tiotal år i aveln på andra sidan Atlanten.

En till på hingstligan i USA efter två månader av året visar att den svenskuppstallade beskällaren är i topp så här långt 2021! 90 av hans 681 registrerade avkommor har startat under året och tillsammans sprungit in 381.000 dollar, vilket ger förstaplatsen i ligan före pappa Cantab Hall och Muscle Mass.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

ST gynnar Tarzan-import

Face Time Bourbon gör om historisk bravad? Fel startprissumma. Överlägsna vinnare i Italien. Toppsto har blivit mor. 90 dagar med skor över. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melanders USA-import Chestnut Hill har för låg startprissumma. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stefan Melanders USA-import Chestnut Hill har för låg startprissumma. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Förra året köpte Stefan Melander topphästen Chestnut Hill (e. Muscle Hill-Poof She’s Gone) från USA och hingsten exporterades den 18 december ifjol från andra sidan Atlanten och kom till Sverige innan årsskiftet med 622.189 dollar på bankboken.

ST har använt sig av UET:s valutakurs för 2021 och inte 2020-kursen trots att hästen anlände till Sverige innan årsskiftet. Startprissumman för Chestnut Hill borde vara drygt 5,8 miljoner och inte 5.223.899 kronor.

Är Chestnut Hill ensam om ha fått fel prissumma vid import, eller finns det flera hästar som ST ”missat”?

Chestnut Hill. Foto: Lisa Photo

***

2 Vintermeetinget i Paris börjar sjunga på sista versen, men fortfarande återstår det några penningstinna löpningar och däribland Grupp I-löpningen Prix de Selection (€200.000) på lördag på Vincennes.

Där ska Face Time Bourbon försöka bli den andra hästen som vinner loppet tre gånger. Prix de Selection är öppet för fyra-, fem- och sexåringar och vid de två tidigare vinsterna har Björn Goop suttit i sulkyn.

På lördag tar Eric Raffin över tömmarna sedan ägarkretsen valt att avsluta det framgångsrika samarbetet med Björn Goop (29 starter, 24 segrar och fem andraplatser) och Face Time Bourbon är en av 16 anmälda till loppet strax innan Sulkysports publicering av ”sju nyheter vid sju.”

***

3 Två överlägsna vinnare sågs igår i fyraåringsloppen Gran Premio Firenze (€88.000) i Florens. Hingstavdelningen vanns i överlägsen stil av Bonjovi Mmg (e. Ganymede-Ethel Blak) och Giampaolo Minnucci från spets. Duon kom hem på 1.12,4a/2.020 meter. Tvåan Bristol Cr (e. Owen Cr) noterade 1.13,1 och trean Boston Luis (e. Look de Star) 1.13,3. Tidigare i år har Bonjovi Mmg vunnit Gran Premio Andreani och förra året segrade han i både Gran Premio Elwood Medium och Gran Premio Italia.

Överlägsen var också fjolårets italienska Derby-tvåa Blackflash Bar (e. Oropuro Bar-Marasque) i stoavdelningen. Från ledningen hade Blackflash Bar lekstuga för Santo Mollo på 1.13,5a/2.020 meter, medan tvåan Bella Winner (e. Love You) och trean Birba Caf (e. Orlando Vici) noterade 1.14,2. Ifjol vann Blackflash Bar Grupp I-löpningarna Gran Premio Carlo Marangoni och Gran Premio Tito Giovanardi.

***

4 Italienska toppstoet Shadow Gar (e. Pine Chip-Lady Killer Gar), 1.09,1/€592.283, som bland annat tränades av Jerry Riordan och vunnit storlopp både i Frankrike och i Sverige – Lady Snärts och Giant Diablos lopp och slutade trea i Hugo Åbergs Memorial – har blivit mor för första gången.

Shadow Gar med sin son efter Ready Cash. Foto: privat

Hos Allevamenti Toniatti i Italien har hon fått en hingst efter självaste Ready Cash. Shadow Gars lillebror, treårige Cobra Killer Gar (e. Readly Express), 1.12,3*/€7.431, har inlett karriären med tre raka vinster och är den snabbaste treårige hingsten i världen i år med tiden 1.12,3 på tusenmetersbana. Tiondelen snabbbare har The Bank-dottern Cash Bank Bigi travat och det gjorde hon i fredags.

***

5 Ny ordförande i Svenska Hingsthållares styrelse blir Johan Eriksson (Flenmo Egendom) och han efterträder Carina Dahling Satrell (Skråmsta Stuteri).

Som ny ledamot valdes Cecilia Kåberg (Salsbro Stuteri) och i styrelsen ingår också Johan Björnsson (Alebäcks Stuteri), Carina Caster (Björkhaga Stuteri), Anna Nilsson (Mannegårde), Sten Bodin (Trogsta Semin) och Björn Olovsson (Bmw Semin).

Svenska Hingsthållare är en branschorganisation med 44 medlemsstuterier verksamma inom travhästaveln.

***

6 Det har varit 90 dagar med skor under alla hästars hovar i tävling i Sverige. Idag är det fritt fram att rycka skorna och köra barfota igen.

2015 instiftades förbudet mot barfotakörning mellan 1 december och sista februari, samtidigt infördes också permanent barfotaförbud för tvååringar.

47 av 123 anmälda hästar, eller 38 procent, till kvällens tävlingar på Mantorptravet är på förhand anmälda med någon form av barfotabalans. Till lördagens V75-tävlingar på Åby är andelen planerade barfotatävlande hästar ännu större: 88 av 144 hästar, eller drygt sex av tio hästar!

Utan skor för de som vill gäller från och med idag. Foto Adam Ström/stalltz.se

***

7 Axevallatränaren Hans Crebas har en hel del internationella inslag i sitt stall. Sex av holländarens 21 hästar i träning är födda utomlands. Ikväll på Mantorptravet (första start 18.20) presenterar han ett nyförvärv med fina meriter, men fortsatt tämligen låg startprissumma.

Hans Crebas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det handlar om 2019 års tvåa från det belgiska Treåringsderbyt, Miss Moneypenny (e. Varenne), 1.15,6am/267.622 kronor med fem segrar på 16 starter, som ska få pröva lyckan på svensk mark.

Hästen gick i träning hos Crebas i slutet av november förra året och är nu redo för debut på svensk mark.

Mantorp är ena svenska bana som tävlar idag och här är startlistorna till måndagens tävlingar.