Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

Persson jubilerade med B.W.Sture

Jan-Olov Persson tog sin 2.000:e seger i karriären när han vann Jon Olssons Minne med fyraårige B.W.Sture.
Av
Lars G Dahlgren

– Det var här jag körde min första häst för snart 40 år sedan. Det kunde inte blivit bättre regisserat, sade Jan-Olov, och menade med ”här” förstås Bollnästavet, där lördagens V75-omgång kördes.

Fakta

B.W.Sture

hingst 4 år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
Resultat: 21 st: 7–3–3
Rekord: 1.25,2m – 1.23,8ak
Insprunget: 495.391 kr
Uppfödare: Birger Wallström. Älvsjö
Ägare: B.W.Montage AB, Älvsjö
Tränare och körsven: Jan-Olov Persson
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

– När jag passerade 1.000 tyckte jag det kändes fantastiskt stort av en bondpojke från Järvsö, reflekterade Jan-Olov.

Sin 2.000:e tränarseger räknade kallblodskungen Jan-Olov Persson in för två år sedan, och nu nådde alltså 58-åringen även 2.000 segrar som kusk. Han har i princip endast gjort det med kallblod vilket är en otroligt imponerande prestation. I Sverige utgörs kallblodsandelen av antalet travlopp som körs 10-15 procent och att nå 2.000 segrar med den inriktningen, dessutom med egna hästar, sätter onekligen Jan-Olov i en egen speciell ställning i ”2.000-klubben”.

Hans kallblodsstall har varit totalt dominant de senaste årtiondena, speciellt sedan Järvsöfaks-tiden; först tog denne 201 segrar mellan 1997 och 2009 och sedan har Järvsöfaks fortsatt som rasdominant som avelshingst.

Jubileumsvapnet B.W.Sture har Järvsöfaks som morfar. Mamma är läckra stoet Gullan Fax, tio segrar på 25 starter. B.W.Sture är bror till miljonärerna B.W.Gulliver (e. Lome Kongen) och B.W.Modde (e. Moe Odin) plus B.W.Gullis (e. Moe Odin) som tjänat nära 800,000 kronor. Sture är helbror med Modde och Gullis och tog nu hem Bollnäs största kallblodslopp för äldre hästar, Jon Olssons Minne från ledningen. Fyraåringen stod perfekt inmatachad på startvolten och förvaltade det på bästa sätt. Även om Gustav E. utmanade allvarligt sista varvet redde Sture ut det hela på 1.26,0/2.140.

Egentligen hade Jan-Olov Persson tänkt att ta sin 2.000:e seger i Norskt Kallblodsderby förra helgen, men när nu inte det lyckades kan man kanske säga att Jon Olssons Minne var bästa tänkbara ”förstareserv”?

– Det känns jätteroligt att jubileumssegern kom just i Bollnäs. B.W.Sture kändes underbar hela vägen.

Jubileumshästen var inte med i norska Kallblodsderbyt och har på de senaste fyra starterna tre segrar. En galopp på vägen förstör segerraden – i svenska Kallblodsderbyt.

Reijo och Ulf i guld igen

Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson blev gulddivionsvinnare för andra veckan i rad. På Solänget förra lördagen var Shadow Woodland vapnet, i Bollnäsloppet handlade det om Sundsvall Open Trot-tvåan Nadal Broline (e. Yankee Glide – Aimee´s Promise). Denne fick ett bra lopp i andra par utvändigt och kunde via tredjespår runt sista kurvan avgöra säkert på 1.11,0a/1.640.

Fakta

Nadal Broline

valack 7 år e. Yankee Glide – Aimee´s Promise e. American Winner
Resultat: 34 st: 18–8–3
Rekord: 1.14,5m* – 1.09,8ak
Insprunget; 3.335.415 kr
Uppfödare: Broline Internatrional AB, Svenljunga
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl
Körsven: Ulf Ohlsson
Skötare: Pernilla Sundling

Expandera

Årets andra gulddivisionsseger för Nadal, den första tog han när han kvalificerade sig för Olympiatravet i våras. Nadal Broline har tre guldsegrar sammanlagt, ifjol vann han Birger Bengtssons Minne på Jägersro.

Peter Untersteiner spetsade hem två V75-lopp med favoriter, Springover (e. Going Kronos – Malabara) i silverdivisionen på 1.13,7/2.640 och Generaal Bianco (e. Uo Kievitshof – Zaskia Fortuna) i bronsdivisionen på 1.12,9a/2.140.

Spetsseger handlade det också om för Martin P Djuses Titan Arrow (e. Mythical Lindy – Lady Toscana) och Ulf Eriksson i klass I vilken kontrade ut Pastore Bob på 1.14,2a/2.640.

– 200 kvar kände jag mig slagen men sista 50-60 meterna kom Titan Arrow tillbaka, konstaterade Ulf Eriksson.

Carja (e. Super Arnie – Carte Blanche) såg i Diamantstoförsöket heller inte ut som någon vinnare i slutsvängen, där hon hängde i tredjespår utan rygg utan att riktigt få det att bita. Men Jessika Sidbäck hade kvar att köra med på upploppet i Thomas Lönns sto och Carja avgjorde sista biten på 1.14,3a/2.140. Första V75-segern för amatörlicensierade Jessika som licensförhållandena till trots fick köra Carja i detta V75-lopp eftersom hon räknas som ordinarie körsven på detta sto.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–13–8–5–2–1–3
Utdelning:
Sju rätt: 49.354 kr
Sex rätt: 245 kr
Fem rätt: 16 kr
Omsättning: 76.327.214 kr

Expandera

’They Don´t Know (e. Muscle Massive – M.T,Angel) såg ut att sitta duktigt insydd i tredje par invändigt för Torbjörn Jansson, men sista 400 meterna fann Törbjörn en väg som gav segergivande spurtlucka 200 kvar för Göran Lång-fyraåringen.

Fokustema
Norge
Läs senare

Chefstillsättning skapar storbråk

Ett storbråk har brutit ut i norsk travsport. Sedan den som föreslagits bli ny chef för banorna Bjerke och Biri blivit nedröstad av Bjerkes styrelse har det gått så långt att Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum kallat till en extra generalförsamling i Bjerke Travbane AS.
Av
Lars G Dahlgren
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.

Det är inte helt enkelt för en utomstående att hänga med hur alla trådar går och organisationspilar löper gällande den kris som nu uppstått runt den norska travsportens ledning och demokratiska beslutsstrukturer. Men för att ta det hela lite enkelt:

En ny gemensam chef, verkställande direktör, skulle tillsättas för de två banorna Bjerke och Biri. Den grupp som arbetat med rekryteringen föreslog den tillförordnade chefen för Biri, Even Westby. När tillsättningen av Westby behandlades av styrelsen för Bjerke Travbane blev förslaget nedröstat. De tre ledamöterna Unni Holmen (vice ordförande), Oddmund Wallevik och de anställdas representant André Ringelien gick emot ordföranden Ingar Skiaker gällande Even Westby som ny vd, och rekryteringsgruppens förslag blev nedröstat med 3-2.

Uppgifter har sipprat ut om att styrelsemötet var mycket stormigt och känslomässigt präglat. Oddmund Wallevik påstod att han blivit utsatt för både ”ilska och hot” från ordföranden Ingar Skiakers sida, vilken för trav365.no kommenterade detta med att ”den karakteriseringen kan gälla för flera”.

Efter att ha blivit nedröstad har Ingar Skiaker tagit det som att misstroendevotum är riktat mot honom från Bjerkes styrelsemajoritet och samma sak ansåg chefen för den nya övergripande organisationen Norsk Trav AS – ett nytt DNT-skapat bolag som ska ha ansvar för alla banors drift – Per Dag Hole. Skiaker och Hole utgjorde rekryteringskommitté för Bjerke-Birichefstjänsten tillsammans med Biris ordförande Tom Rune Bratlien.

Efter att Ingar Skiaker och Per Dag Hole vänt sig till Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum har denne kallat till en extra generalförsamling för Bjerke den 25 november. Det kan han göra eftersom Det Norske Travselskap äger Bjerke genom bolaget Norsk Trav AS (det bolag Per Dag Hole är chef för).

En fråga står på agendan på den extra generalförsamlingen: Val av styrelse. Frågan det hela spetsar tlll sig mot är alltså om ägarmakten, utgående från DNT, kan få bort ledamöterna Unni Holmen och Oddmund Wallevik, som röstade emot ordförandens förslag till ny vd och i praktiken därmed även emot den chef Bjerkes ägare Det Norske Travselskap vill se leda Bjerke.

Komplicerat? Minst sagt.

 

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Ble du Gers krossade svensklaget

Fredagens nederländska storlopp Prijs der Giganten (€66.000) utmynnade i en ren och skär uppvisning från Jean Michel Bazire-tränade Ble du Gers (e. Quinoa du Gers).
Jos Verbeeck körde den åttaårige valacken som var förmögen att leverera en mäktig 700 metersrepa i 1.10-tempo.
Av
Emil Persson
Ble du Gers vann Prijs der Giganten för Jos Verbeeck. Foto: Gerard Forni
Ble du Gers vann Prijs der Giganten för Jos Verbeeck. Foto: Gerard Forni

Verbeeck insåg att det var läge att röra sig framåt i tidigt skede och började röra på sig från en position mitt i fältet efter ett halvvarv. När 1.400 meter återstod lyckades han komma ner som tvåa i andraspår då Hugo Langeweg Jr. valde att släppa ner honom framför, säkerligen med hopp och tro att hans styrning Eridan (e. Ready Cash) skulle kunna få en perfekt draghjälp resterande del av loppet,

När Verbeeck lossade kanonen 700 meter före mål gick det dock för fort för att Eridan skulle kunna vara med. Göran Antonsens Lionel (e. Look de Star) som satt i dödspositionen blev rundad per omgående och istället var det den av Johan Untersteiner-körda ledaren Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) som var hästen att slå.

Han hade öppnat loppet i 1.10-tempo och varvat på 1.13 och när Ble du Gers lade i överväxeln 300 meter före mål var Generaal Bianco oförmögen att stå emot.
Tsunami Diamant (e. Gustav Diamant) som hade trasslat sig loss ur tredje invändigt avslutade riktigt rappt upploppet ner, men kom inte heller han i farlig närhet av Ble du Gers.

Jos Verbeeck kunde kosta på sig att göra segergest i god tid när Ble du Gers vann på 1.12,5a/2.100 meter, något som belönades med 32.000 euro.

Svensk trea

Tsunami Diamant inkom som tvåa och Conrad Luguaers Norton Commander (e. Gift Kronos) slutade trea. Den sistnämnde fick Jägersrotränaren köra slalom med under slutvarvet från sjätte utvändigt och det löste sig faktiskt aldrig riktigt optimalt någon gång varpå Norton Commander såg ut att ha en hel del sparat i mål.

Generaal Bianco var bäst av de övriga svenskarna som fyra, men i övrigt uteblev utdelningen. Timo Nurmos-tränade Zenit Brick (e. Make it Happen) galopperade i instängt läge 500 meter före mål för Mika Forss och Heart of Steel (e. Cantab Hall) kom aldrig till från fjärde invändigt för Peter Untersteiner.

Spelfavoriten Violetto Jet (e. From Above) kom till start med fyra raka segrar, men agerade uddlöst från femte utvändigt och inkom som sexa i mål.

Ble du Gers hade fem starter bakom sig där han inte hade tjänat en enda euro, men säsongen har inte varit dålig för det. Tidigare i år vann han dubbla Grupp III-lopp på Vincennes och i fjol avslutade han säsongen med att vinna finalen av Grand National du Trot (€150.000).

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Sport