Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

Persson jubilerade med B.W.Sture

Jan-Olov Persson tog sin 2.000:e seger i karriären när han vann Jon Olssons Minne med fyraårige B.W.Sture.
Av
Lars G Dahlgren

– Det var här jag körde min första häst för snart 40 år sedan. Det kunde inte blivit bättre regisserat, sade Jan-Olov, och menade med ”här” förstås Bollnästavet, där lördagens V75-omgång kördes.

Fakta

B.W.Sture

hingst 4 år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
Resultat: 21 st: 7–3–3
Rekord: 1.25,2m – 1.23,8ak
Insprunget: 495.391 kr
Uppfödare: Birger Wallström. Älvsjö
Ägare: B.W.Montage AB, Älvsjö
Tränare och körsven: Jan-Olov Persson
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

– När jag passerade 1.000 tyckte jag det kändes fantastiskt stort av en bondpojke från Järvsö, reflekterade Jan-Olov.

Sin 2.000:e tränarseger räknade kallblodskungen Jan-Olov Persson in för två år sedan, och nu nådde alltså 58-åringen även 2.000 segrar som kusk. Han har i princip endast gjort det med kallblod vilket är en otroligt imponerande prestation. I Sverige utgörs kallblodsandelen av antalet travlopp som körs 10-15 procent och att nå 2.000 segrar med den inriktningen, dessutom med egna hästar, sätter onekligen Jan-Olov i en egen speciell ställning i ”2.000-klubben”.

Hans kallblodsstall har varit totalt dominant de senaste årtiondena, speciellt sedan Järvsöfaks-tiden; först tog denne 201 segrar mellan 1997 och 2009 och sedan har Järvsöfaks fortsatt som rasdominant som avelshingst.

Jubileumsvapnet B.W.Sture har Järvsöfaks som morfar. Mamma är läckra stoet Gullan Fax, tio segrar på 25 starter. B.W.Sture är bror till miljonärerna B.W.Gulliver (e. Lome Kongen) och B.W.Modde (e. Moe Odin) plus B.W.Gullis (e. Moe Odin) som tjänat nära 800,000 kronor. Sture är helbror med Modde och Gullis och tog nu hem Bollnäs största kallblodslopp för äldre hästar, Jon Olssons Minne från ledningen. Fyraåringen stod perfekt inmatachad på startvolten och förvaltade det på bästa sätt. Även om Gustav E. utmanade allvarligt sista varvet redde Sture ut det hela på 1.26,0/2.140.

Egentligen hade Jan-Olov Persson tänkt att ta sin 2.000:e seger i Norskt Kallblodsderby förra helgen, men när nu inte det lyckades kan man kanske säga att Jon Olssons Minne var bästa tänkbara ”förstareserv”?

– Det känns jätteroligt att jubileumssegern kom just i Bollnäs. B.W.Sture kändes underbar hela vägen.

Jubileumshästen var inte med i norska Kallblodsderbyt och har på de senaste fyra starterna tre segrar. En galopp på vägen förstör segerraden – i svenska Kallblodsderbyt.

Reijo och Ulf i guld igen

Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson blev gulddivionsvinnare för andra veckan i rad. På Solänget förra lördagen var Shadow Woodland vapnet, i Bollnäsloppet handlade det om Sundsvall Open Trot-tvåan Nadal Broline (e. Yankee Glide – Aimee´s Promise). Denne fick ett bra lopp i andra par utvändigt och kunde via tredjespår runt sista kurvan avgöra säkert på 1.11,0a/1.640.

Fakta

Nadal Broline

valack 7 år e. Yankee Glide – Aimee´s Promise e. American Winner
Resultat: 34 st: 18–8–3
Rekord: 1.14,5m* – 1.09,8ak
Insprunget; 3.335.415 kr
Uppfödare: Broline Internatrional AB, Svenljunga
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl
Körsven: Ulf Ohlsson
Skötare: Pernilla Sundling

Expandera

Årets andra gulddivisionsseger för Nadal, den första tog han när han kvalificerade sig för Olympiatravet i våras. Nadal Broline har tre guldsegrar sammanlagt, ifjol vann han Birger Bengtssons Minne på Jägersro.

Peter Untersteiner spetsade hem två V75-lopp med favoriter, Springover (e. Going Kronos – Malabara) i silverdivisionen på 1.13,7/2.640 och Generaal Bianco (e. Uo Kievitshof – Zaskia Fortuna) i bronsdivisionen på 1.12,9a/2.140.

Spetsseger handlade det också om för Martin P Djuses Titan Arrow (e. Mythical Lindy – Lady Toscana) och Ulf Eriksson i klass I vilken kontrade ut Pastore Bob på 1.14,2a/2.640.

– 200 kvar kände jag mig slagen men sista 50-60 meterna kom Titan Arrow tillbaka, konstaterade Ulf Eriksson.

Carja (e. Super Arnie – Carte Blanche) såg i Diamantstoförsöket heller inte ut som någon vinnare i slutsvängen, där hon hängde i tredjespår utan rygg utan att riktigt få det att bita. Men Jessika Sidbäck hade kvar att köra med på upploppet i Thomas Lönns sto och Carja avgjorde sista biten på 1.14,3a/2.140. Första V75-segern för amatörlicensierade Jessika som licensförhållandena till trots fick köra Carja i detta V75-lopp eftersom hon räknas som ordinarie körsven på detta sto.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–13–8–5–2–1–3
Utdelning:
Sju rätt: 49.354 kr
Sex rätt: 245 kr
Fem rätt: 16 kr
Omsättning: 76.327.214 kr

Expandera

’They Don´t Know (e. Muscle Massive – M.T,Angel) såg ut att sitta duktigt insydd i tredje par invändigt för Torbjörn Jansson, men sista 400 meterna fann Törbjörn en väg som gav segergivande spurtlucka 200 kvar för Göran Lång-fyraåringen.

Fokustema
Pensionär
Läs senare

Dante gör bokslut

Dante Boko (e. Going Kronos) tackar för sig på tävlingsbanan efter lördagens start på Jägersro. Nioåringen gör bokslut med 8,8 miljoner, 27 segrar och ett rekord på 1.09,2.
Av
Ola Lernå
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg

Dante Boko har genom hela karriären funnits i familjen Kolgjinis beskydd. Hästens största segrar kom i Årjängs Stora Sprinterlopp, Lyon Grand Prix och Sweden Cup på Solvalla.
Men Dante har också vunnit grupplopp i Frankrike: Prix de Chenonceaux, Prix Emile Beziere, Prix de Montier en Der, Prix de la Porte d’Italie och Grand Prix Federation Regionale du Nord.
– Vi tackar Dante Boko för showen och alla fantastiska prestationer han har gjort för oss. Nu får han leva det pensionärsliv han förtjänar!
Skrev Stall Kolgjini på twitter under måndagen.

Fakta

Fakta Dante Boko

Valack 9 år
Going Kronos – Margherita Rosa e. Abo Volo
Ägare: Stall Be the Best
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Tränare: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini
Kuskar som vunnit med Dante: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini, Lars Friberg, Yoann Lebourgeois, Dominik Locqueneux

Expandera
Fokustema
Trotting Masters
Läs senare

19 kvar – men ingen Makethemark

Igår gick anmälningarna till finalen i Trotting Masters (380.000 euro) ut och bland många saknade hästar finns Petri Salmelas toppnummer Makethemark.
– Vi har hela året haft en plan som vi följer och det fortsätter vi med, säger Petri Salmela.
Av
Ola Lernå
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg

Finalen i Trotting Masters ingick inte i planen och det blir heller inget Paris i vinter för Makethemark.
– Nej, vi har tre lopp kvar i år om allt går som det ska, sedan gör vi bokslut. Paris får vänta, säger Salmela.
Bollnäs 14 september blir nästa start för Makethemark.
– Han har varit pigg och fräsch efter senast. I Bollnäs försöker vi samla poäng för finalen på Solvalla under Kriteriehelgen och sedan blir det SM på Åby där vi gör bokslut för året och sätter igång och laddar för 2020, säger Petri Salmela.
19 hästar kvarstår (16 får plats) i Trotting Masters som körs på lördag med 380.000 euro i samlad prissumma på Vincennes. Distansen är 2.700 meter med volstart och definitiv startlista hittar ni på sulkysport.se under onsdagen.

Anmälningslista Trotting Masters (i poängordning)

 1. Propulsion
 2. Uza Josselyn
 3. Bahia Quesnot
 4. Bold Eagle
 5. Bel Avis
 6. Handsome Brad
 7. Milligan’s School
 8. Tessy d’Ete
 9. Queer Fish
 10. Voltaire Gifont
 11. Tony Gio
 12. Eelis
 13. Detroit Castelets
 14. Cleangame
 15. Mindyourvalue W.F.
 16. Dame Denfert
 17. Tripolini V.P.
 18. Blues des Landiers
 19. Attentionally
Fokustema
Kolgjini Sale 2019
Läs senare

Följ auktionen live!

Med första utrop klockan 19.00 är det ikväll dags för årets Kolgjini Sale i Vomb, Skåne. Du kommer att kunna följa auktionen live här. Katalogen innehåller 75 ettåringar, samt två betäckningsrätter –en i Elithingsten Raja Mirchi samt en i Djali Boko.
Av
Mia Törnberg