Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

Persson jubilerade med B.W.Sture

Jan-Olov Persson tog sin 2.000:e seger i karriären när han vann Jon Olssons Minne med fyraårige B.W.Sture.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Det var här jag körde min första häst för snart 40 år sedan. Det kunde inte blivit bättre regisserat, sade Jan-Olov, och menade med ”här” förstås Bollnästavet, där lördagens V75-omgång kördes.

Fakta

B.W.Sture

hingst 4 år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
Resultat: 21 st: 7–3–3
Rekord: 1.25,2m – 1.23,8ak
Insprunget: 495.391 kr
Uppfödare: Birger Wallström. Älvsjö
Ägare: B.W.Montage AB, Älvsjö
Tränare och körsven: Jan-Olov Persson
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

– När jag passerade 1.000 tyckte jag det kändes fantastiskt stort av en bondpojke från Järvsö, reflekterade Jan-Olov.

Sin 2.000:e tränarseger räknade kallblodskungen Jan-Olov Persson in för två år sedan, och nu nådde alltså 58-åringen även 2.000 segrar som kusk. Han har i princip endast gjort det med kallblod vilket är en otroligt imponerande prestation. I Sverige utgörs kallblodsandelen av antalet travlopp som körs 10-15 procent och att nå 2.000 segrar med den inriktningen, dessutom med egna hästar, sätter onekligen Jan-Olov i en egen speciell ställning i ”2.000-klubben”.

Hans kallblodsstall har varit totalt dominant de senaste årtiondena, speciellt sedan Järvsöfaks-tiden; först tog denne 201 segrar mellan 1997 och 2009 och sedan har Järvsöfaks fortsatt som rasdominant som avelshingst.

Jubileumsvapnet B.W.Sture har Järvsöfaks som morfar. Mamma är läckra stoet Gullan Fax, tio segrar på 25 starter. B.W.Sture är bror till miljonärerna B.W.Gulliver (e. Lome Kongen) och B.W.Modde (e. Moe Odin) plus B.W.Gullis (e. Moe Odin) som tjänat nära 800,000 kronor. Sture är helbror med Modde och Gullis och tog nu hem Bollnäs största kallblodslopp för äldre hästar, Jon Olssons Minne från ledningen. Fyraåringen stod perfekt inmatachad på startvolten och förvaltade det på bästa sätt. Även om Gustav E. utmanade allvarligt sista varvet redde Sture ut det hela på 1.26,0/2.140.

Egentligen hade Jan-Olov Persson tänkt att ta sin 2.000:e seger i Norskt Kallblodsderby förra helgen, men när nu inte det lyckades kan man kanske säga att Jon Olssons Minne var bästa tänkbara ”förstareserv”?

– Det känns jätteroligt att jubileumssegern kom just i Bollnäs. B.W.Sture kändes underbar hela vägen.

Jubileumshästen var inte med i norska Kallblodsderbyt och har på de senaste fyra starterna tre segrar. En galopp på vägen förstör segerraden – i svenska Kallblodsderbyt.

Reijo och Ulf i guld igen

Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson blev gulddivionsvinnare för andra veckan i rad. På Solänget förra lördagen var Shadow Woodland vapnet, i Bollnäsloppet handlade det om Sundsvall Open Trot-tvåan Nadal Broline (e. Yankee Glide – Aimee´s Promise). Denne fick ett bra lopp i andra par utvändigt och kunde via tredjespår runt sista kurvan avgöra säkert på 1.11,0a/1.640.

Fakta

Nadal Broline

valack 7 år e. Yankee Glide – Aimee´s Promise e. American Winner
Resultat: 34 st: 18–8–3
Rekord: 1.14,5m* – 1.09,8ak
Insprunget; 3.335.415 kr
Uppfödare: Broline Internatrional AB, Svenljunga
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl
Körsven: Ulf Ohlsson
Skötare: Pernilla Sundling

Expandera

Årets andra gulddivisionsseger för Nadal, den första tog han när han kvalificerade sig för Olympiatravet i våras. Nadal Broline har tre guldsegrar sammanlagt, ifjol vann han Birger Bengtssons Minne på Jägersro.

Peter Untersteiner spetsade hem två V75-lopp med favoriter, Springover (e. Going Kronos – Malabara) i silverdivisionen på 1.13,7/2.640 och Generaal Bianco (e. Uo Kievitshof – Zaskia Fortuna) i bronsdivisionen på 1.12,9a/2.140.

Spetsseger handlade det också om för Martin P Djuses Titan Arrow (e. Mythical Lindy – Lady Toscana) och Ulf Eriksson i klass I vilken kontrade ut Pastore Bob på 1.14,2a/2.640.

– 200 kvar kände jag mig slagen men sista 50-60 meterna kom Titan Arrow tillbaka, konstaterade Ulf Eriksson.

Carja (e. Super Arnie – Carte Blanche) såg i Diamantstoförsöket heller inte ut som någon vinnare i slutsvängen, där hon hängde i tredjespår utan rygg utan att riktigt få det att bita. Men Jessika Sidbäck hade kvar att köra med på upploppet i Thomas Lönns sto och Carja avgjorde sista biten på 1.14,3a/2.140. Första V75-segern för amatörlicensierade Jessika som licensförhållandena till trots fick köra Carja i detta V75-lopp eftersom hon räknas som ordinarie körsven på detta sto.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–13–8–5–2–1–3
Utdelning:
Sju rätt: 49.354 kr
Sex rätt: 245 kr
Fem rätt: 16 kr
Omsättning: 76.327.214 kr

Expandera

’They Don´t Know (e. Muscle Massive – M.T,Angel) såg ut att sitta duktigt insydd i tredje par invändigt för Torbjörn Jansson, men sista 400 meterna fann Törbjörn en väg som gav segergivande spurtlucka 200 kvar för Göran Lång-fyraåringen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

  • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
  • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
  • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
  • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
  • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
  • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
  • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
  • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
  • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.