Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

Persson jubilerade med B.W.Sture

Jan-Olov Persson tog sin 2.000:e seger i karriären när han vann Jon Olssons Minne med fyraårige B.W.Sture.
Av
Lars G Dahlgren

– Det var här jag körde min första häst för snart 40 år sedan. Det kunde inte blivit bättre regisserat, sade Jan-Olov, och menade med ”här” förstås Bollnästavet, där lördagens V75-omgång kördes.

Fakta

B.W.Sture

hingst 4 år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
Resultat: 21 st: 7–3–3
Rekord: 1.25,2m – 1.23,8ak
Insprunget: 495.391 kr
Uppfödare: Birger Wallström. Älvsjö
Ägare: B.W.Montage AB, Älvsjö
Tränare och körsven: Jan-Olov Persson
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

– När jag passerade 1.000 tyckte jag det kändes fantastiskt stort av en bondpojke från Järvsö, reflekterade Jan-Olov.

Sin 2.000:e tränarseger räknade kallblodskungen Jan-Olov Persson in för två år sedan, och nu nådde alltså 58-åringen även 2.000 segrar som kusk. Han har i princip endast gjort det med kallblod vilket är en otroligt imponerande prestation. I Sverige utgörs kallblodsandelen av antalet travlopp som körs 10-15 procent och att nå 2.000 segrar med den inriktningen, dessutom med egna hästar, sätter onekligen Jan-Olov i en egen speciell ställning i ”2.000-klubben”.

Hans kallblodsstall har varit totalt dominant de senaste årtiondena, speciellt sedan Järvsöfaks-tiden; först tog denne 201 segrar mellan 1997 och 2009 och sedan har Järvsöfaks fortsatt som rasdominant som avelshingst.

Jubileumsvapnet B.W.Sture har Järvsöfaks som morfar. Mamma är läckra stoet Gullan Fax, tio segrar på 25 starter. B.W.Sture är bror till miljonärerna B.W.Gulliver (e. Lome Kongen) och B.W.Modde (e. Moe Odin) plus B.W.Gullis (e. Moe Odin) som tjänat nära 800,000 kronor. Sture är helbror med Modde och Gullis och tog nu hem Bollnäs största kallblodslopp för äldre hästar, Jon Olssons Minne från ledningen. Fyraåringen stod perfekt inmatachad på startvolten och förvaltade det på bästa sätt. Även om Gustav E. utmanade allvarligt sista varvet redde Sture ut det hela på 1.26,0/2.140.

Egentligen hade Jan-Olov Persson tänkt att ta sin 2.000:e seger i Norskt Kallblodsderby förra helgen, men när nu inte det lyckades kan man kanske säga att Jon Olssons Minne var bästa tänkbara ”förstareserv”?

– Det känns jätteroligt att jubileumssegern kom just i Bollnäs. B.W.Sture kändes underbar hela vägen.

Jubileumshästen var inte med i norska Kallblodsderbyt och har på de senaste fyra starterna tre segrar. En galopp på vägen förstör segerraden – i svenska Kallblodsderbyt.

Reijo och Ulf i guld igen

Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson blev gulddivionsvinnare för andra veckan i rad. På Solänget förra lördagen var Shadow Woodland vapnet, i Bollnäsloppet handlade det om Sundsvall Open Trot-tvåan Nadal Broline (e. Yankee Glide – Aimee´s Promise). Denne fick ett bra lopp i andra par utvändigt och kunde via tredjespår runt sista kurvan avgöra säkert på 1.11,0a/1.640.

Fakta

Nadal Broline

valack 7 år e. Yankee Glide – Aimee´s Promise e. American Winner
Resultat: 34 st: 18–8–3
Rekord: 1.14,5m* – 1.09,8ak
Insprunget; 3.335.415 kr
Uppfödare: Broline Internatrional AB, Svenljunga
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl
Körsven: Ulf Ohlsson
Skötare: Pernilla Sundling

Expandera

Årets andra gulddivisionsseger för Nadal, den första tog han när han kvalificerade sig för Olympiatravet i våras. Nadal Broline har tre guldsegrar sammanlagt, ifjol vann han Birger Bengtssons Minne på Jägersro.

Peter Untersteiner spetsade hem två V75-lopp med favoriter, Springover (e. Going Kronos – Malabara) i silverdivisionen på 1.13,7/2.640 och Generaal Bianco (e. Uo Kievitshof – Zaskia Fortuna) i bronsdivisionen på 1.12,9a/2.140.

Spetsseger handlade det också om för Martin P Djuses Titan Arrow (e. Mythical Lindy – Lady Toscana) och Ulf Eriksson i klass I vilken kontrade ut Pastore Bob på 1.14,2a/2.640.

– 200 kvar kände jag mig slagen men sista 50-60 meterna kom Titan Arrow tillbaka, konstaterade Ulf Eriksson.

Carja (e. Super Arnie – Carte Blanche) såg i Diamantstoförsöket heller inte ut som någon vinnare i slutsvängen, där hon hängde i tredjespår utan rygg utan att riktigt få det att bita. Men Jessika Sidbäck hade kvar att köra med på upploppet i Thomas Lönns sto och Carja avgjorde sista biten på 1.14,3a/2.140. Första V75-segern för amatörlicensierade Jessika som licensförhållandena till trots fick köra Carja i detta V75-lopp eftersom hon räknas som ordinarie körsven på detta sto.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–13–8–5–2–1–3
Utdelning:
Sju rätt: 49.354 kr
Sex rätt: 245 kr
Fem rätt: 16 kr
Omsättning: 76.327.214 kr

Expandera

’They Don´t Know (e. Muscle Massive – M.T,Angel) såg ut att sitta duktigt insydd i tredje par invändigt för Torbjörn Jansson, men sista 400 meterna fann Törbjörn en väg som gav segergivande spurtlucka 200 kvar för Göran Lång-fyraåringen.

Fokustema
Midsommarloppet Rättvik
Läs senare

Milligan’s School överlägsen

Milligan’s School (e. Yankee Glide) följde upp segern i Jämtlands Stora Pris med att ta hem anrika Midsomarloppet i Rättvik under lördagens tävlingsdag.
Av
Thomas Hedlund
Milligan's School lekte med konkurrenterna i Rättvik på midsommardagen. Foto Simon Hagen
Milligan's School lekte med konkurrenterna i Rättvik på midsommardagen. Foto Simon Hagen

Ulf Eriksson var aldrig med i den tuffaste spetskörningen bakom Stefan Melanders jänkare Milligan’s School, men när rusningen lagt sig kunde Eriksson placera sin häst i tät. Väl där blev det en mycket lätt match för Yankee Glide-sonen.
– Jag körde 1.09,3 sista varvet och han var långt ifrån trött, så det här var en härlig seger, konstaterade Ulf Eriksson efter loppet.
1.11,1a/2.140 meter blev segertiden för sexåringen.

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) var megafavorit till vinsten i de fyraåriga stonas Breeders Crown-lopp och den Daniel Redén-tränade fuxan gjorde knappast travfansen besvikna.
Örjan Kihlström hittade andra ytter när Global Vintage satt i ledningen med Racing Brodda utvändigt. Redan 700 meter från mål kastade Kihlström loss och det gick väldigt fort på sista bortre långsidan, så snabbt att Conrads Rödluva i ett huj var förbi de två invändiga hästarna.
– Idag var det rätt tryck i henne igen och det var skönt att se. Inför loppet på Åby senast agerade hon lite annorlunda och vi vet ju att hon inte var helt kurant den dagen. Jag är otroligt nöjd med dagens intryck, sade Daniel Redén efter loppet.1.12,7a/2.140 meter blev segertiden.

Mattias Djuse och Global Anytime (e. Cantab Hall) blev svaret i BC-loppet för treåriga ston. I ett galoppfyllt lopp dök ekipaget upp långt ute i banan över upploppet och hann fram till seger på 1.15,2a/2.140 meter. Global Anytime hamnade i fjärde ytter och fick full attackorder i utgången av slutsvängen.
– Hon gick jättebra idag och jag tycker att hon kommer allt mer, sade Djuse efter segern.

Admiral As (e. Ready Cash) är alltjämt obesegrad efter fyra starter och Reijo Liljendahls häst avgjorde snyggt efter fin resa i andra ytter i BC-loppet för treåriga hingstar och valacker.
– Det här är en riktigt bra och klok häst, sade kusken Ulf Ohlsson efteråt.
1.14,1a/2.140 meter blev segertiden för Admiral As.

I de fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse blev det triumf för Roger Walmanns Forfantone Am (e. Muscle Hill) och Örjan Kihlström. Forfantone Am fick full marschorder i ingången till slutrakan och det började bli stumma ben på ledaren Lewis Ale, som hade öppnat i 1.07-fart första 500 meterna. Walmanns travare vann i bra stil på 1.12,6a/2.140 meter.
– Hästen vann med krafter kvar och han har alltid varit bra, sade Kihlström efter loppet.
Inkvalade hästar Breeders Crown 2019:

Treåriga hingstar/valacker
Custom Colt
Bythebook
Criterion
Qvidja’s Aapo
Zola Key
Marvellous Tooma
Eric the Eeel
Unico Broline
Trix On Line
Googal
Global Action
Master of Trix
Admiral As
Matadoren Eme
Fire Of Noa
Tabasco C.D.
Exodus Brick

Treåriga ston
Mascate Match
Sheeza Trixie
Kentin Day
Definitif
Scarlet Hello
Global Allegiance
Golden Girl D.T.
Dolly Dream
Global Anarchy
Jolie Deo
Posh Shopping
Alpha K.
Global Anytime
Qeen Roc
Heather Deo
Angel From Above
Dearest
Digital Pro
Fyraåriga hingstar/valacker
Evaluate
Global Withdrawl
Jaguar Dream
Brothers N.Arms
Wingmaster
Devil Sound
Romero
Il Boscaiolo
Moneykeeper
Adde S.H.
Rossi Palema
Dexter Brick
Forfantone Am
Intense Boko
Flight Dynamics
Lewis Ale
Maxus

Fyraåriga ston
Conrads Rödluva
S.G.Maleficent
Run A Mile
Activated
Digital Track
Ti Punch Broline
Hillary B.R.
Don’t Be Shy
Darshana
Thanasi Bob
Mahjong
Ivy League
Global Vintage
Zeta Kronos
In Royalty Boko
Fantasia Sisu
Up To Me

Fokustema
Östersundstravet
Läs senare

Inställd tävlingsdag på grund av branden

Branden på Östersundstravet på midsommaraftonen gör att tävlingsdagen nästa fredag måste ställas in.
Av
Lars G Dahlgren

Det har kunnat konstateras att så mycket elektronik i den branddrabbade byggnaden blivit förstörd och skadad att det inte går att genomföra kommande fredags tävlingar på acceptabelt sätt. Dock hoppas Östersundstravet på att ha fått ordning på tillräckligt mycket av tekniken för att som planerat kunna köra den viktiga tävlingsdagen den 14 juli, med uttagningarna till Kallblodsderbyt.

Enligt vad Jämtlands Travsällskaps ordförande Håkan Karlsson sagt till travronden.se är det stötrsta problemet att byggnadens elsystem blivit utslaget.

Under midsommaraftonen har ett stort antal människor förutom räddningsinsatsen i samband med släckningsarbetet också varit sysselsatta med att försöka rädda viktiga saker och dokument som förvarats i lokaler i anslutning till där det brunnit.

 

”Totohallen går inte att rädda”

Fokustema
Brand
Läs senare

”Totohallen går inte att rädda”

Det brinner på Östersundstravets publikområde. Klockan 03.34 kom larmet om brand i totohallsbyggnaden och räddningstjänst från tre stationer är på plats.
– Vi tror inte att vi kommer att kunna rädda totohallen, utan vi försöker rädda kringliggande byggnader, sade Esbjörn Eriksson, en av två räddningsledare på plats, till Östersunds Postens websida på morgonen.
Av
Mathias Hedlund
Östersundstravets totohall i samband med dubbeltravet förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Östersundstravets totohall i samband med dubbeltravet förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Östersundstravets stora totohall renoverades och byggdes om för ett par år sedan, då sekretariatet flyttade från stallbacken till den byggnaden på publiksidan.

Nu kämpar räddningstjänsten med branden. Räddningsledaren Esbjörn Eriksson tror inte att det går att rädda totohallen och att räddningstjänsten ännu inte har branden under kontroll.

– Den kommer från en plats inne huset som man inte kommer åt direkt. Vi har försökt med olika verktyg, men vi lyckas inte komma åt den, sade Esbjörn Eriksson till op.se.

Travbanechefen Jan Quicklund berättar för Sveriges Radio Jämtland att ingen person skadats och att byggnaden ska tömmas på materiella ting.

– Det materiella går alltid att ersätta. Delar av totohallen kommer bli totalförstörda men det kommer gå att anordna tävlingar, sade Jan Quicklund till sr.se.

Jan Quicklund utvecklar brandens omfattning för Östersunds Posten,

– Branden påverkar kontoren inne i byggnaden av Totohallen, mot OSD-hållet. Även fiket Krubban är påverkat. Men bottenvåningen med spelutrymmet och tidtagningen har klarat sig hittills. Vi hoppas att det ska klara sig, säger Quicklund till op.se.

Quicklund berättar att mycket material kunde räddas.

– Brandkåren var väldigt snabbt på plats. Vi kunde också rädda viktiga handlingar och teknisk utrustning i byggnaden, säger Quicklund till op.se.