Fokustema
Jägersro
Läs senare

Persson mot ny storloppsvinst?

Vid storloppsvinsterna i E3 och Oaks har Stefan Persson slagit ur underläge.
I kvällens Breders Course-final så är det däremot han som sitter bakom favoriten.
– Chipper Kronos är sannolikt en blivande topphäst, säger Halmstadkusken.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Persson körde Björn Goop-tränade Eagle Eye Sherry till seger i Oaks. Idag sitter han bakom favoriten i Breeders Course-finalen för tvååringar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Persson körde Björn Goop-tränade Eagle Eye Sherry till seger i Oaks. Idag sitter han bakom favoriten i Breeders Course-finalen för tvååringar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ja, det är ju kusken vi får benämna honom som numera, Stefan Persson. Året han haft är inget annat än en formidabel succé med 79 kusksegrar och 10.878.250 kronor i inkörda prispengar.

Bland triumferna syns de nämnda Grupp I-segrarna med Globalizer (e. Bold Eagle) och Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) vilka båda slagit ur underläge, men i kväll sitter han alltså bakom favoriten då Breeders Course-finalen för tvååringar avgörs på Jägersro.

Svante Båth-tränade Chipper Kronos (e. Southwind Frank) körde han – och vann med – i kvalet. Det går inte att ta miste om att det var en häst som gjorde avtryck.
– Chipper Kronos är sannolikt en blivande topphäst. Så fin kändes han. Den tid han sprang gjorde han väldigt lätt så det är klart att jag måste tro på chans igen, säger Stefan Persson.

Ett orosmoln tycks han dock se på himlen.
– Jag är inte helt nöjd med innerspåret. Det kan bli stressigt för en tvåårig häst och jag hade hellre sett att han hade haft ett spår en bit ut, men det är inte för att hästen verkar nervig eller så utan mer generellt. För orutinerade hästar kan det bli problem.

”Det här är något annat”

Persson själv snurrade igång sina gamla unghäststjärnor Bring me Back (e. S.J.’s Caviar) som Bring Me Luck U.S. (e. Kadabra) under tvååringssäsongen, men tycker inte att de går att jämföra med vart Chipper Kronos är i nuläget.
– Nej, de startade jag mest igång för att de skulle lära sig att vara med. Chipper Kronos togs ju ut i Breeders Course-kvalet med en medveten om att han kunde springa fort och hävda sig direkt. Det här är något annat.

Stefan Perssons framgångar är extra noterbara utifrån det perspektivet att han inte har någon fast uppdragsgivare. Det känns snarare som att allt och alla nyttjar Stefan Persson lite grann. Inom kvällens V86-spel kör han därtill The Gambler (V86-5) och på fredag får han chansen bakom Daniel Redéns Award Kronos (e. Father Patrick) i Vilhelm Johanssons Minneslopp.
– The Gambler satt fast senast och är inte så tokig, men jag har svårt att bedöma hans chanser här från svårt spår. Award Kronos blir en ny bekantskap och det blir dessutom första gången som jag kör åt Daniel Redén. Kul, givetvis, avslutar Stefan Persson.

Fakta

Tidigare vinnare Breeders Course för tvååringar

År, häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

2014 Mister J.P. (e. Taurus Dream) – Björn Goop – Björn Goop – 1.13,1a
2015 United Love (e. Conway Hall) – Erwin Bot – Johannes Bot – 1.15,5a
2016 Current Affair (e. Love You) – Björn Goop – Tomas Malmqvist – 1.15,0a
2016 Ethien du Vivier (e. Sancho Turgot) – Wim Paal – Tomas Malmqvist – 1.14,6a
2017 Avalon Mists (e. Pastor Stephen) – Robin Bakker – Paul Hagoort – 1.14,0a
2018 Amelie Grif (e. Varenne) – Björn Goop – Björn Goop – 1.13,8a
2019 Kuyt F.Boko (e. Conway Hall) – Robin Bakker – Paul Hagoort – 1.13,6a

Expandera
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Redo för lördagar

Tio år gammal, men pigg som en unghäst.
Hemma i Årjäng tog Monfalcone (e. Thai Tanic) sin andra raka seger under tisdagslunchen och tycks åter vara mogen att starta i lördagssammanhang.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Monfalcone. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Monfalcone. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jo då, att starta i en sådana sammanhang medger tränare Peter Strömberg också finns i planen.
– Hästen är lite skör så nu ska vi först kolla upp honom så att allt är bra, men om allt är i sin ordning så siktar vi mot Bjerke den 14 november. Då är planen att det ska vara en gemensam V75-omgång mellan Sverige och Norge, men det är klart att det finns frågetecken för hur det kommer bli. Kommer vi få komma in i landet? Kommer vi få sela ut och värma våra hästar? Kan vi använda svensk kusk? Det finns många frågetecken just nu, men förhoppningen är att vi ska kunna vara med där i alla fall, säger Strömberg.

Fakta

MONFALCONE

Tioårig hingst e. Thai Tanic-Melodie d’Inverne e. General November

St: 80: 20-16-8, 1.353.782 kr, 1.12,2am

Ägare & uppfödare: Eriksson Tommy & Siv

Tränare: Peter Strömberg, Årjäng

Expandera
Startpoäng nog för att komma med har i alla fall Thai Tanic-sonen, det behöver inte Strömberg oroa sig över. I gårdagens lopp fick Monfalcone rena drömloppet i rygg på Giant Shadow och kunde vänta med att spela ut spelen tills upploppets början.
I starten innan vann han ett större lopp i just Årjäng med 100.000 kronor i förstapris.
– Och då fick han gå betydligt tuffare så det var skönt att det löste sig såhär bra under gårdagen. Jag tror det är viktigt mentalt för hästen, avslutar Peter Strömberg.

Fokustema
Heby
Läs senare

Julmyra till salu

Har du 70 miljoner över? Då kan Julmyra Horse Center bli ditt. Träningscampen ligger ute till försäljning och omfattar 112 hektar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En vy över Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
En vy över Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På Julmyra Horse Center i Heby håller bland annat Solvallatränarna Reijo Liljendahl, Dennis Palmqvist, Björn Röcklinger, Katja Melkko, Jasmine Ising, Petter Lundberg och Daniel Parling till.

Julmyra Horse Center har bland annat en rundbana på 1.000 meter, en rakbana på 800 meter, en 500 meter lång djupsandsbana och en kuperad backbana och en 800 meter lång rundsandbana.

Anbudsdag är satt till den 15 december 2020.

Ägaren Geir Pedersen, Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Atlanta möter Gimpanzee

Stefan Balazis båda uppfödningar Atlanta och Gimpanzee ställs mot varandra i finalen i Breeders Crown ($500.000) på Hoosier Park den 31 oktober. Och så serverar vi försöken till Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker med gott om svensktränade hästar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gimpanzee och Brian Sears genrepar på lördag inför Breeders Crown-finalen den 31 oktober på Hoosier Park. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee och Brian Sears genrepar på lördag inför Breeders Crown-finalen den 31 oktober på Hoosier Park. Foto: Mike Lizzi

Det anmäldes inte tillräckligt många hästar i Breeders Crown för äldre travare (öppna klassen) och inte heller i stoavdelningen ($300.000), vilket betyder att de anmälda går direkt till final.

Atlanta och Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Ron Burke valde att plocka ut Atlanta (e. Chapter Seven) i den öppna klassen och hon möter Marcus Melanders Gimpanzee (e. Chapter Seven). Det betyder att Nancy Takters Manchego (e. Muscle Hill) slipper möta sin tuffaste motståndare i stonas uppgörelse.

Manchego (e. Muscle Hill) stöter å sin sida på svenskfödda Felicity Shagwell (e. Maharajah) och Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass), båda tränade av Åke Svanstedt. Nämnas i sammanhanget ska förstås också Hambletonian Oaks-vinnaren When Dovescry (e. Muscle Hill).

Genrepar på lördag

Eftersom det inte blir några försök genrepar flera av de äldre hästarna i Invitational ($25.000) på Hoosier Park på lördag och där startar bland annat Marcus Melanders duo Gimpanzee och Reign of Honor, vilka möter Nancy Takters Manchego.

På lördag hålls också försöken till Breeders Crown ($25.000) för treåriga hingstar och valacker på Hoosier Park och 17 hästar ska tävla om tio finalplatser.

Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt tränar sex av dem och i första försöket startar trion El Ideal (e. Muscle Hill), Third Shift (e. Chapter Seven) och Gangster Hanover (e. Father Patrick), vilka ställs mot Nancy Takters Ready For Moni (e. Ready Cash) och Marcus Melanders Capricornus (e. Cantab Hall).

I det andra försöket heter Svanstedts trio King Alphonso (e. Muscle Hill), Back of the Neck (e. Ready Cash) och Jula Trix Treasure (e. Trixton). Här startar Marcus Melander Maesteraemon (e. Andover Hall) och Per Engblom Beads (e. Archangel).

Anmälda till Breeders Crown:

Öppna klassen, äldre travare:

 • Atlanta
 • Crystal Fashion
 • Fiftydallarbill
 • Gimpanzee (Marcus Melander)
 • Katkin American
 • Lindy the Great
 • Majestic Player
 • Mission Accepted
 • Reign of Honor (Marcus Melander)
 • Soul Strong (Åke Svanstedt)

Äldre ston:

 • Conway Kellyanne
 • Felicity Shagwell (Åke Svanstedt)
 • Grand Swan
 • Manchego (Nancy Takter)
 • Pat Matters
 • Plunge Blue Chip (Åke Svanstedt)
 • Weslynn Quest
 • When Dovescry
Krönika