Fokustema
Kursändring
Läs senare

Persson slutar och börjar om

Halmstadtränaren Stefan Persson stuvar om sin verksamhet radikalt.
Stallet inom Halmstads stallbacksområde är under försäljning och strax väntar en tillvaro som att ta hand för ett mindre antal hästar.
– Det hela är noga övervägt och jag har tillsammans med min familj landat i att det här är helt rätt beslut, säger Stefan Persson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Persson med Darling Mearas. Nu väntar nya utmaningar för de både - på varsitt nytt ställe. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Stefan Persson med Darling Mearas. Nu väntar nya utmaningar för de både - på varsitt nytt ställe. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är inte utan att man reagerar när den Skarabördige 46-åringen berättar om beslutet.

För framgångar har på intet vis saknats från stallets sida. Darling Mearas Oaksvinst år 2016 följdes upp med en ny Grupp I-vinst i fjol då samma häst vann European Championship for Mares. Året däremellan hade Persson dubbla finalister i Stochampionatet och sedan proffskarriären inleddes har han lyckats kvala in egentränade hästar till samtliga klassiska årgångslopp.

– Jag tycker att vi hållit verksamheten på en jämn, hög nivå en längre period, men marknaden är oerhört tuff. Att rekrytera nya hästägare eller att få befintliga att investera i nya köp är väldigt svårt och krävande. Jag kan uppriktigt säga att jag i nuläget inte har någon kund som visat intresse för att köpa häst på auktion under hösten utan då får man ropa in dem själv och sedan jaga in ägare till dem i nästa skede, säger Persson och fortsätter:

– Det blir ett konstant stressmoment och skapar en livssituation som stundtals tär. Samtidigt har hästantalet pendlat periodvis vilket också blir besvärligt ur ett strikt företagsmässigt perspektiv. Ena dagen står man med fullt stall och två månader senare har man dussinet tomboxar. Det skapar en osäkerhet för mig som tränare, perioderna med färre hästar blir kostsamma.

Ingen gråt-ut-artikel

Samtidigt som Persson konstaterar faktum låter han inte alltför besviken.

– Visst, hade jag konstant legat på 45 hästar och vetat att det skulle snurra på så ett bra tag till hade jag säkert agerat annorlunda, men det är marknaden som styr och min situation ser inte ut så. Det säger jag som ett konstaterande, det är ingen bitterhet och jag vill inte att det ska framställas som någon gråt-ut-artikel utan som sagt, det är konstaterande. När jag fick klart med ett väldigt intressant alternativ och samtidigt kunde sälja mitt stall så kände både jag och familjen att det var meningen att det skulle bli såhär.
Nu stundar istället en tillvaro med att träna hästar för Stefan och hans fru Linda på Hästgården i Holm gård samtidigt som de kan bo kvar i Halmstad.

– Det blir givetvis en jättestor förändring, men känns inspirerande. Jag kommer fortsätta jobba fina hästar och vill jag åka iväg och köra en del lopp – om det är någon som vill använda mina tjänster – kan jag göra det, avslutar Stefan Persson.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport