Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Peter Pan flög till seger

Tvåa från dödens i debuten på Färjestad – seger från spets igår.
Conrads Rödluva och Sayonaras lillebror avlade maiden på Solvalla.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Pan och Björn Goop vid sin överlägsna spetsseger igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Peter Pan och Björn Goop vid sin överlägsna spetsseger igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– De är inte speciellt lika varandra, utan Peter Pan är mer av ett muskelpaket, sade Björn Goop i segerintervjun.

Peter Pan (e. S.J.’s Caviar-Moviestar) inledde 20 meter före sina konkurrenter och det underlättade förstås en hel del.

– Men ändå lurigt att stå ensam på start med en orutinerad häst mot äldre travare. Peter Pan verkade tycka det var lite konstigt att inte ha något sällskap av andra hästar i volten, men han skötte det bra, fortsatte Goop.

Duon varvade på 1.18,2 och på sista bortre långsidan fick han Loaded Olle på utsidan, men han avväpnades enkelt i sista sväng. Sedan kunde den treårige valacken gå undan med sju längder och vinna på 1.16,9/2.140 meter.

Fakta

Peter Pan

Brun valack 3 år e. S.J.’s Caviar-Moviestar e. Juliano Star
Rekord: 1.15,6m
Prissumma: 52.500 kr
Resultat: 2 st: 1-1-0
Ägare: Ryka Invest AB med flera
Uppfödare: Ove Konradsson, Petmax AB & Olof Karlander
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Jakob Smith

Expandera

– En enkel seger på ett bra sätt. Peter Pan fick göra loppet själv och det är en fin, men sen häst. Vi väntade länge innan vi kastrerade honom och eftersom han är stor har det tagit lite tid. Senaste månaden har han slagit ut i blom, konstaterade Goop.

Stark syskonskara

Peter Pan skulle egentligen sålts på Elitauktionen som ettåring, men var struken och såldes privat senare på sommaren till nuvarande ägarna Ryka Invest AB med flera. Valacken har lite att brås på…hennes äldre syskon heter Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar), 1.09,7ak/11.119.000 kr, och Sayonara (e. Donato Hanover), 1.09,9ak*/4.317.589 kr.

Conrads Rödluva valdes till ”Årets Treåring” och ”Årets Sto” 2018 och det året vann hon Breeders Crown och Svenskt Trav-Oaks. Som fyraåring blev det också seger i Breeders Crown, andraplatser i Drottning Silvias Pokal och Derbystoet plus ett tredjepris i Stochampionatet. Sedan fortsatte hon med att vinna EM för ston som femåring och Lovely Godivas lopp.

Conrads Rödluva och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sayonara vann Svampen som tvååring och under fyraåringssäsongen slutade hon tvåa i Breeders Crown och trea i Derbystoet.

Elit- och Diplomsto

Modern Moviestar (e. Juliano Star), 1.14,8ak/131.800 kr, är utsedd till ”Elitsto”. Hon gjorde 16 starter (2-1-2) i regi Stig H Johansson och båda segrarna togs på Solvalla. Hon är undan Miss Pilaar (e. Super Arnie), 1.13,0ak/1.892.296 kr, som bland annat vann Derby- och Guldstoet. I avelsboxen har hon lämnat duon Bobtail (e. Juliano Star), 1.11,4ak/5.192.838 kr, och Jullan (e. Juliano Star), 1.13,2am*/1.571.814 kr.

Miss Pilaar, utsedd till ”Diplomsto”, är också mormor till Julia Pellini (e. Yankee Glide), 1.10,8ak/1.420.818 kr, Kia Ora (e. Maharajah), 1.10,5ak/960.028 kr, och Cactus (e. Cantab Hall), 1.11,7ak/885.900 kr.

Mödernet letar sig tillbaka till danskan Torino (e. Frosty Hanover-Koldbypigen), 1.16,7ak/167.395 kr. Hon hade sin främsta avkomma i Västerbo Extrem (e. Extrem), 1.12,4ak/1.927.000 kr, men hon blev också mor till Torinos Sweet L. (e. Ata Star L.), 1.16,3ak/104.600 kr – mormors mor till Peter Pan.

Peter Pan. Källa: breedersbible.com