Fokustema
Romme
Läs senare

”Piraten” höll undan

Propulsion var jättefavorit i dagens guldförsök.
On Track Piraten och Hans R Strömberg ville annat.
– Loppet avgjordes när vi kom till ledningen, sade Rättviktränaren.
Av
Pär Gustafsson
On Track Piraten bärgade karriärens 43:e seger på Romme och totalt har Hans R Strömbergs stjärna tjänat över 17 miljoner kronor. Foto MICKE GUSTAFSSON/ALN
On Track Piraten bärgade karriärens 43:e seger på Romme och totalt har Hans R Strömbergs stjärna tjänat över 17 miljoner kronor. Foto MICKE GUSTAFSSON/ALN

Tio år unge On Track Piraten (e. Kool du Caux) trivs extra bra på vinterhalvåret och Hans R Strömberg kände sig inte slagen på förhand. Rättvikhästen hade bättre spår än sin värsta konkurrent, vilket Strömberg utnyttjade och forcerade till ledningen efter 500 meter. ”Piraten” fick bestämma tempot och in på slutrundan landade Propulsion på utsidan. Sista halvvarvet var det full körning och storfavoriten fick inte slag på On Track Piraten, som landade på 1.13,7a/2.640 meter.

– Min häst är jättebra och jag förstod att Proplusion skulle få tufft när On Track Piraten fick bestämma tempot, sade en nöjd Hans R Strömberg.

Förstapriset uppgick till 200.000 kronor och nu har On Track Piraten passerat 17 miljoner kronor.

Propulsion sprang drygt 1.11 sista varvet i dödens.
– Jag ville att hästen skulle bli trött, men det blev ett märkligt lopp. Jag får smälta den här starten innan jag bestämmer nästa uppgift. Planerna på att åka till Frankrike kvarstår, sade Daniel Redén.

– On Track Piraten är en duktig häst som gått extra bra på vintern. Det finns mycket som jag kunde ha gjort annorlunda, men det är inte säkert att det gått ändå. ”Piraten” hade bättre spår och vi kunde inte slå honom utvändigt. Proplusion är alltid bra och jag var nöjd med hästen även idag, sade Örjan Kihlström.

Äntligen för Västerbo Grosbois

I 25:e rikstotostarten kom första segern för Västerbo Grosbois (e. Good as Gold). Rauno Pöllänen gav sjuåringen perfekt resa i vinnarhålet i silverförsöket och när favoriten Global Trust tröttnade i dödens avgjorde hästen säkert på 1.13,1a/2.140 meter.
– Han har mött de bästa hästarna och den här segern var fruktansvärt skön. Jag är mycket tacksam att träna Västerbo Grosbois, sade Gävletränaren.

Jenny A Björk, lärling hos Erik Lindegren, bärgade karriärens första V75-vinst med familjehästen B.B.S.Poetry (e. Uptown Yankee) i lägsta klassen. Segerreceptet var ledning från start till mål och femåringen kom hem på 1.16,1/2.140 meter.
– Den här segern var efterlängtad! Vi fick bestämma och det blev perfekt. B.B.S.Poetry är en jättefin häst som alltid gör sitt bästa, sade Björk.

Reverend Wine (e. Pastor Stephen) gav Diederik Meilink en fullträff i klass I-försöket. Femåringen fick fin ryggresa av Ulf Ohlsson och vann lätt med krafter sparade på 1.12,7a/1.640 meter.
– Riktigt roligt, det är inte lätt att vinna de här loppen, sade Solvallatränaren.

Ny fullträff för formstall

Ruth J Anderssons formstall tog en ny V75-seger. Hennes bror Oskar J Andersson provade för ledningen med Lima Mermaid (e. Andover Hall) i ett stolopp, men fick nöja sig med vinnarhålet. Luckan kom som på beställning i början av upploppet och den USA-födda femåringen tackade med att spurta till säker seger på 1.15,9/2.140 meter.
– Fantastiskt roligt, bubblade Oskar J.

På Annandagen på Solvalla vann som bekant syskonen klass II-final med Je t’Aime Explosiv.

Laura Sånna (e. Maharajah) segrade i ett stolopp efter ettrig avslutning på 1.15,7/2.160. Danneroamatören Elisabeth Lundholm tränar femåringen.
– Vilken härlig häst, berömde körande Oskar Kylin Blom.

Lördagens bronsförsök gick till Indy Lane (e. Ready Cash) efter strålande slutrunda i händerna på Kim Eriksson. Björn Röcklinger tränar fyraåringen som landade på 1.13,9a/2.640 meter.
– Det såg ut att bli tufft, men Indy Lane var jättebra. Det är en otroligt fint häst, sade Solvallatränaren.

Mofaksan (e. Fakse) kördes tidigt till ledningen av sin tränare Mikael Olsson och vann lätt på 1.24,3/1.660 meter. Förstapriset i Odin Tabacs lopp uppgick till 125.000 kronor.

Fakta

V75 Romme 29 december

Rätt rad: 1-14-3-1-4-2-11
Sju rätt: 42.905 kronor
Sex rätt: 523 kronor
Fem rätt: 60 kronor
Omsättning: 74.282.597 kronor
Publik: 1.860 personer

Expandera
Fokustema
Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Vill att han ska få sätta en snygg punkt”

PARIS. Prix d’Amérique blir Elitloppsvinnaren Ringostarr Trebs sista föreställning. Efter det övergår den italienske tioåringen fullt ut till avel.
– Det kommer att vara en speciell känsla för mig, sista gången vi selar ut Ringo för ett lopp, säger tränaren Jerry Riordan.
Av
Lars G Dahlgren
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ringostarr Treb kom till Jerry Riordan för två och och ett halvt år sedan och var då redan en fullfjädrad europeisk elithäst. Det sista Ringostarr Treb gjorde för Holger Ehlert innan han kom till Jerry var att sluta trea i Sweden Cup Elitloppshelgen på 1.09,5.

Fakta

Ringostarr Treb

hingst tio år e. Classic Photo – Farsaro Egral e. Supergill
95 st: 33–11–19
Rekord: 1.11,6l – 1.08,2ak
Insprunget: 16.675.315 kr
Uppfödare: Az.Agr. Trebisonda, Italien
Ägare: E.V.A.M.Racing Trotter SRLS, Italien
Tränare: Jerry Riordan
Körsven i Prix d’Amérique: Jean-Philippe Monclin
Skötare: Heli Tarrimaa

Expandera

Hos Riordan hittade hästen ännu mer inombords och 2018 vann han både Elitloppet och Olympiatravet. Förra sommaren var Ringostarr Treb till synes ännu lite bättre: vann Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot. Och så sattes siktet slutgiltigt på att avsluta karriären i Prix d’Amérique.

Ringostarr Treb åker direkt till Italien efter Prix d’Amérique och återvänder till Sverige som avelshingst senare i vår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Ja, det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att det är hästen som säger ifrån nu, han är lika pigg och glad som alltid, och vi kunde till exempel lika gärna ha valt att åka till Boden i sommar och avsluta i Norrbottens Stora Pris under midnattssolen…men nu blir det så här och det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns, Prix d’Amérique. Efter helgen åker han direkt härifrån Grosbois (hästen står i familjen Roussels borg) till Italien för samling av sperma för infrysning en månad innan han sedan i mars flyttar till Småland som avelshingst, säger Jerry Riordan.

det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns

I genrepet Prix de Bourgogne för fyra veckor sedan galopperade Ringostarr Treb i sista kurvan.

– Sådant som händer i lopp, det gick väldigt fort i det skedet och det blev lite trångt. Ringostarr Treb har jobbat på som vanligt efter det. Jag har inte försökt hitta på något speciellt i toppningsväg för att det är sista starten, det enda jag skruvat lite på i den normala träningen är att köra jobben utifrån att han nu ska ut på Vincennes över 2.700 meter, det är lite skillnad mot ett sprinter- eller medeldistanslopp hemma, säger Jerry Riordan.

Hur långt sträcker sig då förhoppningarna i karriärens sista start?

– Vi ska vara rättframma: Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique. Men han kommer säkert att som vanligt göra ett hederligt lopp och stämmer det på vägen har han förhoppningsvis sitt kännemärke speeden kvar till slut och tar då en bra peng, säger Jerry Riordan.

Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique

Jerry tycker som många andra att årets Prix d’Amérique ser öppet ut.

– Ja, verkligen. Belina Josselyn var jättebra i Prix de Belgique för två veckor sedan, men hon kanske ”lade sitt Prix d’Amérique” där? Åt vilket höll har hon gått formmässigt efter den topprestationen? Det tycker jag är en relevant fråga. Och Face Time Bourbon, well, han hade inte slagit Campo Bahia i Criterium Continental och det är en färsk femåring som kliver från årgångsloppen rakt upp i det hårdaste som finns. Det finns alltså om och men runt dessa båda, och då är det plötsligt många som kan och vill vara med och slåss om segern. Ja, Prix d’Amérique är ett ovisst lopp i år och jag tror att det kan komma att avspegla sig direkt i starten, med några kuskar som vill chansa lite för att försöka få en avgörande fördel direkt, säger Jerry Riordan.

Jerry Riordan selade ut Ringostarr Treb i Prix d’Amérique för två år sedan. Foto Mia Törnberg

Ringostarr Treb har varit med i ett Prix d’Amérique tidigare, 2018 när Readly Express vann. Då knep han sista matlappen, sjundepriset, på 1.11,6. Det mest bestående minnet från det loppet för kuskens Gabriele Gelormini del blev ett ärr på ena axeln; han blev biten av en ilsken konkurrent – förmodligen Voltigeur de Myrt – i startträngseln och behövde sy några stygn!

– Om det blir rörigt och stökigt är det egentligen bara till Ringostarr Trebs fördel. Han hetsar inte upp sig för något. Jag tänker dock inte så att om det går si eller så kan Ringostarr Treb sluta si eller så, utan vill att han ska få sätta en snygg punkt på sin tävlingskarriär genom att göra en bra prestation i Prix d’Amérique. Det är ett fantastiskt lopp och ännu mer fantastiskt är det när man har ynnesten att få vara med i det själv som tränare, säger Jerry Riordan.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Otroligt mycket känslor”

Tuffe femåringen Ready To Roll svarade stark comeback under fredagen och det var en minst sagt känslomässig seger för den nye tränaren.
Av
Pär Gustafsson

Ready To Roll (e. Classic Photo) tränades tidigare av Rebecca Paulsson. Hon var på väg att genomföra proffstränarkursen när hon hastigt och tragiskt gick bort i november. Hennes goda vän, tillika ordinarie körsven till Ready To Roll, Jan Silvén tog över träningen av femåringen.

Han var väldigt laddad idag och det får vi jobba med

I Örebro igår kväll gjorde Ready To Roll comeback och debut med som Silvén som tränare. Hästen började med dubbla tillägg och Färjestadkusken var offensiv. Redan 1.350 kvar placerades den starke travaren i ledningen och sedan var det spel mot ett mål.

Ready To Roll efter segern i Örebro igår. Foto Martin Langels/ALN

– Det är otroligt mycket känslor med tanke på Rebecca och att hästen är så bra. Det här är den mest känslosamma segern jag tagit. Hästen var väldigt laddad och det får vi jobba med, men det kan också ha berott på att Ready To Roll inte startat på länge, sade Jan Silvén.

Har varit tvåa på V75

Hästen segrade med hela sex längder på 1.15,9 /2.180 meter. Förstapriset uppgick till 25.000 kronor. Totalt har Ready To Roll åtta vinster på 21 försök och 372.800 kronor på kontot. Femåringen var tvåa i klass II förra sommaren och besitter styrka för att hävda sig i rikstoton.
– Hästen har kapacitet och det är viktigt att hålla honom fräsch. Han har fint psyke och stressar aldrig upp sig. En trevlig individ.

Fakta

Ready To Roll

Kön: mörkbrun hingst
Född: 2 juni 2015
Härstamning: Classic Photo-Markatta
Intjänat: 372.800 kronor
Resultat: 21 st: 8-1-2
Rekord: 1.13,4m – 1.14,1am*
Ägare: Bernertorp Consulting AB, Kil
Uppfödare: Bernertorp Consulting AB, Kil
Tränare: Jan Silvén (a), Färjestad
Körsven: Jan Silvén (a), Färjestad

Expandera
Fokustema
V75
Läs senare

V75: Walmann om chanserna

Roger Walmann har tre chanser på V75 idag.
Störst förtroende av spelarna har Indy D.
– Han bör bli bättre för varje start, säger Solvallatränaren.
Av
Ola Lernå
Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Roger Walmann håller till i Stallarholmen och har drygt fem mil till travbanan i Eskilstuna. Så här säger han om chanserna:

Southwind Hydro (V75-1) är ganska bra igång, men behöver lite hjälp på slutrundan från det här läget och över denna distans. Vi gör inga ändringar och jag tycker att han ska vara bland de tre.
Indy D. (V75-5) har det varit tusen småsaker med som alla förstår, men vi gav honom rejält med tid och jag tycker att utvecklingen kommer. Han bör bli bättre för varje start. Tyvärr är han småseg första biten och får ofta tunga resor, men han är ju rejäl och tar många till slut. Jag vill ändå inte säga mer än att det är platschans, jag kan ju historiken på hästen och även om han är bra i grunden så är jag inte helt trygg. Vi gör inga ändringar.
Italiano Boko (V75-6) slappnade av senast när Örjan slutade köra på honom, han kan göra så. Nu måste vi skifta från blinkers till norskt huvudlag för att klara spåret och jag hoppas att han går iväg. Även han har form och kunnande att dyka upp bland de tre.

Här hittar ni Sulkysports V75-tips i sin helhet. Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag.

Spela V75 med Sulkysport.

Startlistor i pdf-format.