Fokustema
Midsommarloppet
Läs senare

Piraten besegrade Nuncio

I det femte försöket lyckades On Track Piraten besegra Nuncio för allra första gången.
Passande nog på hemmaplan!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hemmahästen On Track Piraten är favorit i finalen i Sommartravet. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hemmahästen On Track Piraten är favorit i finalen i Sommartravet. Foto Micke Gustafsson/ALN

Stämningen kunde knappast ha varit bättre än vad den var efter att On Track Piraten tagit hem Midsommarloppet för tredje året i följd.

Precis som väntat stack Hans R Strömbergs häst till ledningen medan Örjan Kihlström bara vek ner Nuncio i banan.
Efter 1.11 första halvvarvet och 1.14,9 första kilometern kände sig Kihlström att börja röra på sig med fjolårets Elitloppsvinnare Nuncio.
Varvet före mål sällskapade han på On Track Piratens utsida och ledarkusken Johnny Takter sparade inte på krafterna.
Det syntes direkt att han ökade farten och Nuncio kom aldrig så hemskt mycket närmare än en längd någon gång.
Sista 100 meterna var det istället On Track Piraten som drygade ut försprånget och Nuncio fick även se sig besegrad av Order to Fly (e. Order By Fax) i striden om andraplatsen.
– Skoj med att allt folk som är här. Detta är en fantastisk upplevelse och välregisserat. On Track Piraten är en otrolig individ. Han fick ledningen lätt idag, fick bestämma och då förstod jag att Nuncio skulle få svårt att besegra honom, sade Hans R Strömberg.

Johnny Takter hyllade nioåringen i vinnarcirkeln efter triumfen på 1.12,5a/2.140 meter.
– Beundransvärt att han kan tända till igen efter en svacka. Jag har hoppats att han skulle komma tillbaka till vinterformen för då var han verkligen fenomenal hästen. Det är med stolthet som jag sitter bakom honom, sade Takter.

Segern var On Track Piratens 37:e i 109:e starten och Kool du Caux-valacken har nu tjänat 14,6 miljoner kronor.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”