Fokustema
V75
Läs senare

Plus sju av åtta burstdagar

ATG har gjort en starkare winter burst som avslutning på V75-året än 2018. Det blev högre V75-omsättning sju av de åtta omgångar som ingår med inledning uppesittarkvällen dagen före julafton och avslutning på nyårsafton.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
V75 avslutade starkt; sju av de åtta omgåmgarna från jul till nyår visade  plussiffror jämfört med 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
V75 avslutade starkt; sju av de åtta omgåmgarna från jul till nyår visade plussiffror jämfört med 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Då ska det dock också sägas att svenska folkets V75-spelande över jul och nyår fick sig en ordentlig startgalopp förra året. ATG installerade en massa ny programvara inför årsskiftet då sportspel och kasino skulle introduceras vilket gjorde att spelandet fullständigt havererade uppesittarkvällen.

Sammanlagt blev omsättningen, när de åtta omgångarna, varav tre körts i Norge och Danmark, 28,9 miljoner kronor högre än 2018 varav 16,5 miljoner togs in uppesittarkvällen och 5,4 miljoner kronor jackpotomgången på nyrårsaftonen.

V75-omsättningar 23/12-31/12
Datum
V75-omsättning 2018
V75-omsättning 2019Skillnad
23/1237.860.63554.346.802+ 16.486.167
25/1235.449.90838.029.142+ 2.579.234
26/1249.663.35851.157.329+ 1.493.971
27/1221.695.32723.416.478+ 1.721.151
28/12*17.004.01675.780.609+ 1.498.012
29/12*74.282.59717.764.060+ 760.044
30/1224.431.73123.382.611– 1.049.120
31/12119.671.533125.030.995+ 5.359.462
Totalt380.059.105408.908.026+ 28.848.921

*) Lördagsomgången på Romme inföll 29/12 förra året och 28/12 i år. Här har skillnaden i omsättningen beräknats på respektive jämförbar omgång, vilket påverkar dagarna 28 och 29/12.

Fokustema
Storlopp
Läs senare

Startlistorna till hela Kriteriehelgen

Kriteriet och Oaks på lördag.
STL Open och kval till Europaderbyt på söndag.
Här är alla hästar som startar i Solvallas 24 lopp i helgen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla byter alltså dag för storloppen under Kriteriehelgen och treåringarnas stora finaler avgörs redan på lördag. Där finns Örjan Kihlström med då han kör Daniel Redén-duon Beauty Kronos respektive Brambling, men det blir Solvallakuskens enda uppsittningar under helgen. Han drog ju på sig en tredagars avstängning för att ej hållit rakt spår på upploppet med Double Exposure i Finlandia-Ajo på finska Vermo.

I söndagens STL Open är Kihlström normalt förstekusk bakom Missle Hill och Double Exposure, men nu kör Per Lennartsson respektive Johan Untersteiner Daniel Redéns duo.

Björn Goop tvingas stå på sidan hela lördagen efter en drivningsförseelse och får se sina fyra hästar i storloppen köras av andra kuskar. I Kriteriet blir det Per Lennartssoin som hoppar upp bakom obesegrade Sam Moteur, medan Oakstrion får Mats E Djuse (Circus), Stefan Persson (Eagle Eye Sherry) och Rikard N Skoglund (Wallawalla Broline) i vagnarna.

Här är startlistorna till lördagens och söndagens tävlingar i pdf-format.

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Hands Down gör reklam för Pedersen?

Morten Pedersen tillhörde det gäng som avklarade ST:s snabbutbildning för proffstränare tidigare under veckan och som nu kan ställa in siktet mot svensk mark.
Idag har han alla möjligheter att göra god reklam för sig själv då Hands Down D.E. ses som en bubblande joker i V75-avslutningen.
– Det här är den tuffaste uppgift han stått inför i livet, men hästen är bra, poängterar Morten A Pedersen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Morten A Pedersen har avklarat ST:s snabbkurs för proffstränare. Gör han god reklam för sig själv i dagens avslutande V75-lopp? Foto Hanold/ALN
Morten A Pedersen har avklarat ST:s snabbkurs för proffstränare. Gör han god reklam för sig själv i dagens avslutande V75-lopp? Foto Hanold/ALN

Morten A Pedersen är hemmahörande i Årnes trekvarts resväg nordöst om Oslo. Besöken i Sverige får anses vara relativt frekventa och fler kan det bli. Ja, det kan rentav bli så att Morten A Pedersen tar sitt pick och pack och flyttar över gränsen. Svensk licens kommer han nu tilldelas om han så önskar efter att avklarat veckans tvådagarskurs i Stockholm.

Fakta

UTLÄNDSKA TRÄNARE SOM GICK TVÅDAGARSKURSEN

Morten Almeland Pedersen, Arild Eggen, Stian Eilefsen, Jan-Rune Gaustad, Alessandro Gocciadoro, Hans Christian Holm, Jan Roar Mjølnerød, Odd Arne Sagholen, Anders Lundstrøm Wolden, Knut Arne Ødegaard och Ole Johan Östre.

Expandera
– Vi har ju samma typ av utbildning i Norge så mycket var detsamma, men reglementet är lite annorlunda. Framförallt då vad det gäller körspöet givetvis som vi ju inte använder alls i Norge. Där lyssnade vi alla intresserat, medger Pedersen.

Finns i mina tankar varje dag

Morten A Pedersen om en eventuell flytt till Sverige.

Att det kan bli en permanent flytt över gränsen tycks vara aktuellt.
– Jag funderar mycket på vad jag ska göra, så pass mycket att jag vill säga att det finns i mina tankar nästan varje dag. Men det är många faktorer som spelar in. Kunder, anställda och allt däremellan är aspekter som behöver vägas in innan man tar beslut. I slutänden så handlar det ju om att vi önskar lyckas och kunna köra in så mycket prispengar som möjligt till våra hästägare och den chansen är tyvärr begränsad i Norge.

Är du orolig för hemlandets travsport?
– Ja, jag är väldigt orolig. Det finns saker som är bra, men tyvärr saker som är dåliga och jag ser ingen riktig ljusning. Som det är nu så blir det inget över utan det vi får in täcker bara kostnaderna. Vi är många proffstränare i Norge som går tungt belastade konstant.

”Kör allt vad som går”

Idag får dock Pedersen lägga eventuella flyttplaner åt sidan och bara fokusera på Hands Down D.E. (V75-7) start i bronsdivisionen. Hästen kommer från en mycket övertygande seger på Romme där han såg ut att jogga 1.13,3a/2.140 meter.
– Han har levererat sådana insatser många gånger. Den här hästen har vunnit tre V75-lopp i Norge och slutat tvåa i ett annat. Idag står han inför sin tuffaste uppgift någonsin, men hästen är bra.

Hur ser du på loppet?
– Jag får köra allt vad som går från start för han är inte så startsnabb. Det gäller att försöka komma ner i ett bra, utvändigt läge och inte bli hängande. Den långa distansen ser jag inte alls som något problem, det ska gå bra, säger Pedersen som hoppas kunna göra bra reklam för sig själv på svensk mark:
– Det vore väldigt passande givetvis, jag tror på min häst, hälsar norrmannen.

Svenskhoppet i Unionskampen

V75-tips: Vi spikar emot favoriten

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Svenskhoppet i Unionskampen

Norsk dominans stundar i Unionskampen och det svenska laget får spela rollen som statister.
Eller?
– Jo, det är bara att erkänna, man känner sig faktiskt lite slagen på förhand, säger Annelie Lagergren som tränar Björs Frej.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Björs Frej vann Svenskt Mästerskap i fjol. I morgon är han svenskhoppet i Unionskampen. Foto Simon Hagen
Björs Frej vann Svenskt Mästerskap i fjol. I morgon är han svenskhoppet i Unionskampen. Foto Simon Hagen

När undertecknad benämner Björs Frej (e. Järvsöviking) som svenskhoppet i årets upplaga av Unionskampen kan inte Annelie Lagergren hålla sig för skratt.
– Vi får göra vårt bästa, men vi har ju mött de här hästarna flera gånger förut och… ja, det blir svårt den här gången.

Formstatusen på fjolårets vinnare av Svenskt Mästerskap kan hon däremot inte anmärka på.
– Han ska hålla samma form som han visat i de två senaste starterna. Senast i SM så fastnade han i en trött rygg och hade varit längre fram annars. Kusken var nöjd med hur hästen kändes och gången innan det så sänkte han sitt rekord över lång distans även om han bara blev fyra.

”Trea-fyra”

Björs Frej står perfekt placerad i lördagens lopp med innerspår bakom bilen. Något som givetvis öppnar upp möjligheterna.
– Hästen har öppnat kvickare på sistone och jag hoppas att det håller i sig den här gången också. Däremot så har vi startsnabba hästar på utsidan som jag tror kan komma förbi direkt, men visst hoppas jag att vi kan hamna så långt fram som möjligt på innerspår.

Hur långt sträcker sig förhoppningarna?
– Kan vi få med oss prispengar hem är jag nöjd. Vi har ju mött de här hästarna flera gånger om och brukar bli besegrade så det är svårt att vara optimistisk. Däremot är det ju rolig satt vi över huvud taget kan tävla i sådana här sammanhang och få köra om de här pengarna. Även om man inte vinner så står ju bra prispengar på spel och kanske kan det lösa sig på ett sådant sätt så han är trea-fyra, det är väl maximalt vad förhoppningarna kan sträcka sig till, säger Annelie Lagergren som därtill jagar revansch på Färjestad:
– Förra året var han inbjuden, men var inte fräsch utan tvingades vara ifrån en period. Nu är han i bra slag så fortsätter han visa form är planen att fortsätta starta på under hösten.

Krönika