Fokustema
Prins Carl Philips Jubileumslopp
Läs senare

Poet nyttjade klassiskt segerrecept

KARLSTAD. Peter Untersteiner fick revansch i Prins Carl Philips Jubileumslopp.

Efter fjolårets andraplats med Je t’aime Express stod nu Poet Broline pall från tät på 1.11,4a/1.640 meter.

– Hästen var bättre än vad jag trodde att han skulle vara, säger Halmstadtränaren till Sulkysport.
Av
Emil Persson
Poet Broline vann
Poet Broline vann "Prins-loppet" på Färjestad i årsdebuten, men därefter har han bara fyllt på med ytterligare en årsseger. Ska den tredje komma på söndag? Foto: Malin Albinsson/Kanal75

Fjolårets Kungapokals- och Gran Criterium Continentale-vinnaren Poet Broline var svaret på ”Prinsens lopp” i ett kallt Karlstad, täckt av den decimeter snö som hade kommit under natten.
Quite Easy U.S.-sonen flög som så många gånger tidigare till ledningen och släppte ingen över bron.
Twister Bi gjorde ett ordentligt försök på insidan och bet verkligen ihop trots att han såg seg ut i slutkurvan, men kom aldrig närmare än en halv längd.

Fakta

RESULTAT PRINS CARL PHILIPS JUBILEUMSPOKAL

  1. Poet Broline (Peter Untersteiner) – 1.11,4
  2. Twister Bi (Björn Goop) – 1.11,4
  3. Target Kronos (Adrian Kolgjini) – 1.11,6
  4. Billy Flynn (Christoffer Eriksson) – 1.11,8
  5. Twain Bi (Pål Buer) – 1.12,0
  6. French Laundry (Ulf Ohlsson) – 1.12,1

Diskvalificerade: Donatomite, Trot Kronos.

Mellantider: Första 500m: 1.10,3, Första 1000m: 1.12.6, Sista 500m: 1.09,5

Expandera
– Hästen hade tränats på samma sätt som Otrobanda och hon var inte som bäst i sin årsdebut tidigare under dagen. Därför blev jag lite orolig och fundersam hur Poet Broline skulle gå, men han var faktiskt bättre än jag trodde att han skulle vara. Faktum är att han kändes bättre än någonsin i provstarten; då fick jag verkligen upp hoppet och förstod att något bra var på gång, säger Untersteiner.

Hur blir matchningen framöver?

– Jag har sedan tidigare sagt att vi framförallt ska hålla oss i femåringsloppen i år och det står jag fast vid. Ägarna och jag är helt överens; vi vill att hästen ska tävla i flera säsonger framöver och kommer inte gå för fort fram med honom. På sin enorma startsnabbhet kommer han kunna vinna några halvstora eller rentav stora lopp framöver. Jag tror aldrig jag haft en så här startsnabb häst som Poet Broline, säger Untersteiner.

Twister Bi kämpade på väl till andraplatsen efter att hamnat på ledarens utsida.
– Han gillade nog inte riktigt banan, men gick jättebra och kändes lika fin som tidigare. Han gick hela vägen in till mål och stod för en stark insats, säger Björn Goop om Jerry Riordans häst.
Target Kronos bärgade bronspengen från andra utvändigt.
– Han gick ett bra lopp, men det blev för tufft när första varvet gick så långsamt. Hade vi haft framspår idag hade vi säkert utmanat om segern ordentligt, säger Adrian Kolgjini.

Sagt i övrigt…

– Han slog ihop och galopperade. Det berodde inte på att han travade dåligt på något vis, tvärtom kändes han fin i rytmen, men däremot var hästen väldigt hetsig.
(Torbjörn Jansson om Donatomite som blev diskvalificerad)

– Vi blev störda till galopp från start och sedan galopperade han en gång till, men det var för att jag begärde för mycket. Det var verkligen synd att det blev såhär idag för hästen travade jättebra och känns oerhört fin.
(Veijo Heiskanen om Trot Kronos som var den andra diskvalificerade hästen i loppet)

– Jag kom inte förbi Poet Broline och när det var upptaget bakom fick vi ta tredje invändigt. Han gick bra och höll farten fint in till mål. Hästen var faktiskt inte helt tom i mål. Däremot slog han sig på ett knä vilket jag tror berodde på att doseringen är annorlunda här kontra hur det ser ut i Norge för det har han aldrig gjort tidigare. Vi är en erfarenhet rikare; jag ångrar inte att vi gjorde resan hit.
(Pål Buer om Twain Bi som fick med sig ett femtepris)

– Han pullade invändigt och stumnade på upploppet.
(Ulf Ohlsson om French Laundry som tappade från vinnarhålet som sexa)

– Han tog på dem upploppet ner och var verkligen en fin häst. Jag tror dessutom att han är mer gynnad av längre distanser. Han kommer säkert duga bra i Gulddivisionen framåt höstkanten.
(Christoffer Eriksson om Billy Flynn som spurtade in till fjärdeplatsen)

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport