Fokustema
Prins Carl Philips Jubileumslopp
Läs senare

Poet nyttjade klassiskt segerrecept

KARLSTAD. Peter Untersteiner fick revansch i Prins Carl Philips Jubileumslopp.

Efter fjolårets andraplats med Je t’aime Express stod nu Poet Broline pall från tät på 1.11,4a/1.640 meter.

– Hästen var bättre än vad jag trodde att han skulle vara, säger Halmstadtränaren till Sulkysport.
Av
Emil Persson
Poet Broline vann
Poet Broline vann "Prins-loppet" på Färjestad i årsdebuten, men därefter har han bara fyllt på med ytterligare en årsseger. Ska den tredje komma på söndag? Foto: Malin Albinsson/Kanal75

Fjolårets Kungapokals- och Gran Criterium Continentale-vinnaren Poet Broline var svaret på ”Prinsens lopp” i ett kallt Karlstad, täckt av den decimeter snö som hade kommit under natten.
Quite Easy U.S.-sonen flög som så många gånger tidigare till ledningen och släppte ingen över bron.
Twister Bi gjorde ett ordentligt försök på insidan och bet verkligen ihop trots att han såg seg ut i slutkurvan, men kom aldrig närmare än en halv längd.

Fakta

RESULTAT PRINS CARL PHILIPS JUBILEUMSPOKAL

  1. Poet Broline (Peter Untersteiner) – 1.11,4
  2. Twister Bi (Björn Goop) – 1.11,4
  3. Target Kronos (Adrian Kolgjini) – 1.11,6
  4. Billy Flynn (Christoffer Eriksson) – 1.11,8
  5. Twain Bi (Pål Buer) – 1.12,0
  6. French Laundry (Ulf Ohlsson) – 1.12,1

Diskvalificerade: Donatomite, Trot Kronos.

Mellantider: Första 500m: 1.10,3, Första 1000m: 1.12.6, Sista 500m: 1.09,5

Expandera
– Hästen hade tränats på samma sätt som Otrobanda och hon var inte som bäst i sin årsdebut tidigare under dagen. Därför blev jag lite orolig och fundersam hur Poet Broline skulle gå, men han var faktiskt bättre än jag trodde att han skulle vara. Faktum är att han kändes bättre än någonsin i provstarten; då fick jag verkligen upp hoppet och förstod att något bra var på gång, säger Untersteiner.

Hur blir matchningen framöver?

– Jag har sedan tidigare sagt att vi framförallt ska hålla oss i femåringsloppen i år och det står jag fast vid. Ägarna och jag är helt överens; vi vill att hästen ska tävla i flera säsonger framöver och kommer inte gå för fort fram med honom. På sin enorma startsnabbhet kommer han kunna vinna några halvstora eller rentav stora lopp framöver. Jag tror aldrig jag haft en så här startsnabb häst som Poet Broline, säger Untersteiner.

Twister Bi kämpade på väl till andraplatsen efter att hamnat på ledarens utsida.
– Han gillade nog inte riktigt banan, men gick jättebra och kändes lika fin som tidigare. Han gick hela vägen in till mål och stod för en stark insats, säger Björn Goop om Jerry Riordans häst.
Target Kronos bärgade bronspengen från andra utvändigt.
– Han gick ett bra lopp, men det blev för tufft när första varvet gick så långsamt. Hade vi haft framspår idag hade vi säkert utmanat om segern ordentligt, säger Adrian Kolgjini.

Sagt i övrigt…

– Han slog ihop och galopperade. Det berodde inte på att han travade dåligt på något vis, tvärtom kändes han fin i rytmen, men däremot var hästen väldigt hetsig.
(Torbjörn Jansson om Donatomite som blev diskvalificerad)

– Vi blev störda till galopp från start och sedan galopperade han en gång till, men det var för att jag begärde för mycket. Det var verkligen synd att det blev såhär idag för hästen travade jättebra och känns oerhört fin.
(Veijo Heiskanen om Trot Kronos som var den andra diskvalificerade hästen i loppet)

– Jag kom inte förbi Poet Broline och när det var upptaget bakom fick vi ta tredje invändigt. Han gick bra och höll farten fint in till mål. Hästen var faktiskt inte helt tom i mål. Däremot slog han sig på ett knä vilket jag tror berodde på att doseringen är annorlunda här kontra hur det ser ut i Norge för det har han aldrig gjort tidigare. Vi är en erfarenhet rikare; jag ångrar inte att vi gjorde resan hit.
(Pål Buer om Twain Bi som fick med sig ett femtepris)

– Han pullade invändigt och stumnade på upploppet.
(Ulf Ohlsson om French Laundry som tappade från vinnarhålet som sexa)

– Han tog på dem upploppet ner och var verkligen en fin häst. Jag tror dessutom att han är mer gynnad av längre distanser. Han kommer säkert duga bra i Gulddivisionen framåt höstkanten.
(Christoffer Eriksson om Billy Flynn som spurtade in till fjärdeplatsen)

Fokustema
V75 Axevalla 21 juli
Läs senare

Double Exposure i 1.08-avslutning

AXVALL. Trots att Double Exposure fick vandra utvändigt om Dear Friend löste hon Stoeliten på Axevalla.
Av
Emil Persson

Örjan Kihlström och Daniel Redén hade givetvis hellre fått segerdefilera efter Stochampionatet, men fick vänta ytterligare ett lopp. Stoet var tilblaka efter ett galoppmisslyckandet på Jarlsberg och visade härliga takter när hon avslutade loppet i 1.08-tempo sista halvvarvet utvändigt om Dear Friend (e. Orlando Vici).
– Jag förstod att det var stor risk att hon skulle få göra jobbet idag utifrån hur fin Dear Friend varit i de senaste loppen. Det var ovisst i slutkurvan, men när jag bad henne om lite extra på upploppet avgjorde hon på ett väldigt fint vis, sade Kihlström.

Precis som väntat lekte Ecurie D. (e. Infinitif) hem den 38:e upplagan av Slaget vid Axevalla. Örjan Kihlström hade försökt ta emot Ecurie D. bakom Click Bait (e. Cantab Hall) vid deras möte tolv dagar tidigare, men nu valde han bort den taktiken och släppte välvilligt täten till Ecurie D.
Väl där uteblev all dramatik och återigen såg det ut som att Ecurie D. kom hem helt obrukad när han landade på 1.14,1a/2.140 meter.
– Han är otroligt talangfull och har en mycket god fysik. Visst behöver han utveckla sig, han är ju bara tre år gammal och har inte gjort så många starter. Det kommer vara stora förväntningar på den här hästen med den rätta, sade Björn Goop.

Westerholm tog revansch

Det Adi Gallia (e. Raja Mirchi) visade upp i Stochampionatet Consolation var så pass bra att hon säkert kunna tjäna fina prispengar även i själva huvudloppet. Nu bombade hon till tät och kom hem på urstarka 1.12,5a/2.140 meter efter tuff körning hela vägen.
– Det är klart att jag gärna hade defilerat senare under dagen och jag tycker hon visade idag att hon hävdar sig bland de bättre stona. Vi hittade lite fel i uppladdningen och hon var bättre idag. Jag kände att jag kunde lita på henne hela vägen, sade Westerholm.

I Stora Amatörpriset körde den betrodda duon Yrr (e. Zola Boko) och Copaca Banana (e. Andover Andover) så hårt mot varandra att de bjöd in favoriten Macelleria (e. Maharajah).
Den sistnämnde hade hamnat långt bak i fältet, men hann fram i god tid trots att det blev vida spår genom slutkurvan. Häst fyllde på 100.000 kronor och har därmed tjänat 412.500 kronor i Robert Berghs regi efter fyra starter.
För körande Håkan B Johansson var det femte gången han vann det stora amatörloppet som alltid avgörs under just Stochampionatsdagen.

Trots att Ladyofthelake (e. Offshore Dream) galopperade innan start av Monté-Stochampionatet kom hon fram till dödspositionen och kunde räkna hem ännu en penningstinn triumf.
Lise-Lotte och Pierre Nyströms sto fick 100.000 kronor denna gång och som vanligt var det en mycket imponerad Anna Erixon hon bar på ryggen.

Fokustema
Stochampionatet
Läs senare

Activated kullens bästa sto!

AXVALL. En gång är ingen gång, två gånger är en vana.
Så ja, nu kan vi utropa Activated (e. Jocose) som kullens drottning efter att Fredrik Wallins häst följt upp segern i Drottning Silvias Pokal med vinst i Stochampionatet!
Av
Emil Persson
Activated, Carl Johan Jepson och Fredrik Wallin vann Stochampionatet. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Activated, Carl Johan Jepson och Fredrik Wallin vann Stochampionatet. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Åt Gävleproffset Fredrik Wallin tog nu Carl Johan Jepson sin andra storloppsseger bakom Activated (e. Jocose). I våras tog de skalpen på Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) i Drottning Silvias Pokal och nu upprepade sig samma scenario.
Att lyckas spurta hem Stochampionatet från spår tolv i vad som nu femte utvändigt är det ytterst få som lyckas med, hur bra draghjälp man än må få på vägen.
Conrads Rödluva å sin tur kunde skifta andra utvändigt mot tätpositionen knappt halvvägs in i loppet utan att det kostade alltför mycket kraft även om hon fick sällskap av Hankypanky Rubyred (e. Love You) på utsidan på allvar under slutvarvet.
Det syntes dock redan i slutkurvan att det skulle bli långt hem för Conrads Rödluva och de tuffa konkurrenterna ute i vida spår var omöjliga att stå emot.
– Vi har haft otur i lottningen två storlopp i följd, men ändå har hon lyckats lösa det med hjälp av Carl Johan Jepson. Jag är otroligt tacksam över allt jag får uppleva med den här hästen, hon gör nästintill inga fel och när hon kom ut på banan idag tyckte hon bara det var häftigt med inramningen, sade tränaren Fredrik Wallin.

Jepsons största

Axevallas kuskchampion Carl Johan Jepson fick inte bara uppleva sin största seger på Axevalla under karriären. Nej, för Jepson var det den största segern i karriären.
– Känslomässigt är det här min största seger. Det blev bra flow på loppet hela vägen för vår del. Hon höll sig lugn och jag vet ju hur bra hon kan spurta. Vi fick en bra rygg och kom in på upploppet med bra fart. Hon är både stark och snabb och går alltid hela vägen in till mål, konstaterade Jepson.

Carl Johan Jepson, Activated och Fredik Wallin i vinnarcirkeln efter Stochampionatet. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Segern värd 2,4 miljoner kronor togs på 1.13,2a/2.640 meter. I ägarskaran finns bland annat Svante Andersson från Mariestad som inte bara finns med på Activated. Nej, därtill deläger han även Racing Brodda som slutade tvåa i loppet så Andersson kunde alltså räkna hem en ägardubbel i hemmabanans stora lopp!
– Det är svårt att sätta ord på vad man känner, helt otroligt. Loppet blev perfekt hela vägen och då vet vi att hon är grym över upploppet. Racing Brodda gjorde ju ett fantastiskt lopp också. Det är en dröm som går i uppfyllelse, sade Andersson.

Så kördes Stochampionatet

Fokustema
Stochampionatet
Läs senare

Så kördes Stochampionatet

Så här kördes 2019 års upplaga av Stochampionatet. Då samtliga hästar var premiechansade var prisskalan: 2.400.000 – 1.200.000 – 600.000 – 288.000 – 192.000 – 120.000 kronor.
Av
Ola Lernå

12 ACTIVATED femte utvändigt, med som tredjehäst i tredjespår 700 kvar, på själv 300 kvar, vass spurt till knapp vinst. 11 RACING BRODDA fjärde utvändigt. Andrahäst i tredjespår 700 kvar, på själv 300 kvar, bra upplopp. 4 CONRADS RÖDLUVA andra utvändigt, på efter ett varv, ledningen 1.500 kvar. Stum sista 100, upphunnen 50 meter före mål. 5 FANTASIA SISU femte invändigt. Sent loss och på i vida spår 100 kvar, sylvass. 9 FLAMING ACE SISU fjärde invändigt. Andraspår 500 kvar, loss in på upploppet, höll farten fint. 3 HANKYPANKY RUBYRED utvändigt ledaren hela vägen, höll farten starkt. 6 MISS SOBER ledningen via snabb start, släppte 1.500 kvar, tappade några längder till slut. 2 LYX HÅLERYD tredje som blev andra utvändigt, satt kvar, såg ej tom ut. 1 ZETA KRONOS tredje invändigt, fick aldrig fritt. 10 GLOBAL VINTAGE fjärde som blev tredje utvändigt. Först i tredjespår 700 kvar, orkade ej. 8 HEAD FOR HOME sjätte invändigt, tappade. 7 REAL CAVIAR startgalopp.