Fokustema
Solvallas onsdagar
Läs senare

”Positivt att hästägarna får mer pengar”

Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors välkomnar Legolas.bets extrapengar i tre av Solvallas lopp på onsdagarna resten av mars.
Av
Lars G Dahlgren

– Det är enbart positivt att hästägarna får mer pengar, oavsett om det är Legolas eller Volvo som står för stöttningen, säger Mikael Melefors.

Tavhästägarna ingår i organisationen BAS. Dessa föreningar förväntas av Svensk Travsport ”tillhöra familjen” vad gäller nuvarande ordning att inte samarbeta med andra spelbolag än ATG innan avtal om att sporten ska ha del av spelintäkterna är träffat mellan ST och spelbolag som vill arrangera spel på svenska lopp.

Melefors ser dock inte något problem i det Legolas.bet nu inför på Solvallas onsdagar, extrapengar i tre av Legolas.bets Pick76-lopp, vilket Sulkysport berättade om igår.

– Nej, jag ser inget problem där. Som sagt, alla pengar till hästägarna är välkomna. Det som däremot är ett frågetecken är att de här pengarna varken påverkar hästens startprissumma eller startpoäng. Nu har de tillskjutna pengarna klokt lagts i fallande skala, men om någon annan kommer på att de vill göra något liknande och till exempel lägger på en stor summa för att vara sjua i ett lopp för att det passar just deras spelform, då blir det farligt för sportens trovärdighet, säger Mikael Melefors.

Legolas.bet ger pengar direkt till hästägare

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Öppning för maktskifte?

Öppnades en dörr för maktskifte i fransk travsport inom kort? Det hoppas i alla fall företrädarna för tankesmedjan equistratis, efter att 22 av 25 platser för ”socioprofessionella” i travförbundets beslutande församling gått till tankesmedjans kandidater.
Av
Lars G Dahlgren

För tre år sedan bildades tankesmedjan equistratis som en bred folkligt förankrad organisation med modernisering, reformer och förnyelse av travsporten på agendan. Denna tankesmedja har vuxit fram som ett uttalat oppositionsalternativ till travförbundets nuvarande sätt att ledas och styras, vilket betraktas som konservativt och styrt av det som enligt stallbacksjargongen kallas Mayenne-familjerna, bestående av några stora och inflytelserika hästägare och uppfödare som varit verksamma länge.

En av frontfigurerna i equistratis är till exempel Pascal Berthou, som är en av huvudägarna i Ready Cash. Equistratis nuvarande ordförande är Prix d’Amérique-vinnaren Meaulnes du Cortas ägare Jean-Pierre Barjon, vilken har flera hästar i träning hos Björn Goop.

Under oktober har röstning pågått på banorna till en del av travförbundets beslutande församling som heter ”socioprofessionnelle du trot”, vilket är en sammanslagning av hästägare, uppfödare, tränare och ryttare/kuskar. Utfallet av ”socioprofessionella omröstningen” (10.700 röstande) blev en gigantisk framgång för equistratis. Av de 25 platserna som det röstades till besätts 22 (!) av equistratis kandidater.

Därför vädrar nu intresseorganisationen/tankesmedjan stor optimism inför kommande val av ny SECF-president. Sannolikt framförs nu Jean-Pierre Barjon som förslag till ersättare efter Dominique de Bellaigue som räknas in som en ”Mayenne-familjernas” man.

Fokustema
Doping
Läs senare

Tränare i Frankrike avstängd tills vidare

Miguel X Mestre Suner, tränare i Frankrike med klassisk seger med treårige Guillermo Sport på meritlistan i år, har stängts av tills vidare och med omedelbar verkan ”i väntan på beslut”. Anledningen är fyra positiva dopingprov med så allvarliga saker som kobolt, testosteron och anabola steroiden nandrolon.
Av
Lars G Dahlgren
En av Frankrikes ”genombrottstränare” i år, Miguel X Mestre Suner, är avstängd tills vidare, i väntan på dom, för fyra positiva dopingprov inom en månad. Foto: Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En av Frankrikes ”genombrottstränare” i år, Miguel X Mestre Suner, är avstängd tills vidare, i väntan på dom, för fyra positiva dopingprov inom en månad. Foto: Foto Mia Törnberg/Sulkysport Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beskedet om avstängningen kom igår via det franska travförbundets bulletin som publiceras varje vecka. Miguel X Mestre Suner är spanjor och har i år haft stora framgångar i Frankrike. Han började som tränare först 2018 och är bokförd för 40 segrar i år. Det stora genombrottet kom med treårige Guillermo Sports (e. Orlando Vici – Quoda Josselyn) seger i juni i grupp I-loppet Prix Albert Viel. Hans fyraåring Florida Sport (e. Tornado Bello – Victoria Sport) var med i finalen av Grand Prix de l.U.E.T. på Vermo för tre veckor sedan.

Fakta

Miguel X Mestre Suners positiva dopingprov

Elana Sport
sto 5 år e. Titan d’Occagnes
Fynd i dopingprov: kobolt
Tidpunkt: Som tvåa i ett lopp i Biarritz 17 juli

Fripon du Marche
valack 4 år e. Norman Jet
Fynd i dopingprov: testosteron
Tidpunkt: Som tvåa i ett lopp i Graignes 27 juli

Familote
sto 4 år e. Lontzac
Fynd i dopingprov: nandrolon
Tidpunkt: Som fyra i ett lopp på Vincennes 21 augusti

Geronimo Fuego
valack 3 år e. Radjah de l’Abbaye
Fynd i dopingprov: nandrolon
Tidpunkt: som fyra i ett lopp på Vincennes 21 augusti

Expandera

Nu har dock allt rasat samman. Det franska travförbundet LeTrot har gjort minst sagt allvarliga fynd i fyra hästar i Mestre Suners stall som tävlat, koncentrat under en fyraveckorsperiod i juli och augusti. Det handlar om kobolt (en häst), testosteron (en häst) och anabola steroiden nandrolon (två hästar samma tävlingsdag).

Kobolt blev högaktuellt när Fabrice Souloy avstängdes i till slut tio år av de norska och svenska travförbunden efter flera positiva dopingprov Oslo Grand Prix- och Elitloppshelgen 2016, en avstängning som han nu avtjänar. Det finns ett gränsvärde för kobolt och det gör det även för det kroppsegna könshormonet testosteron. Nandrolon klassas in bland ”värstingdopingmedel”. Inom humanidrotten finns genom åren flera dopingfall med nandrolon där toppfriidrottarna (löpning) Merlene Ottey och Linford Christie tillhör de som haft dopingfall med just nandrolon.

Det franska travförbundet har stängt av Miguel X Mestre Suner från att både träna hästar och köra lopp, ”tills vidare i väntan på beslut”. Hans träningslista är redan idag fredag nu tömd på hästar. Både Guillermo Sport (tvåa så sent som förra veckan på Vincennes i ett grupp III-lopp) och Florida Sport står nu i den franska datan utan både tränare och ägare.

Miguel X Mestre Suners hästar har oftast körts av Patrick Joel Pascual Lavanchy som för två år sedan fälldes för koboltdoping av det franska travförbundet.

Koboltdom i Frankrike

Två nya koboltfall i Frankrike