Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Dahlén-häst testade positivt

Magnus Dahlén-tränade Vivienne Tif har testat positivt för doping efter ha vunnit ett lopp på Halmstadtravet den 11 mars i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Vivienne Tif (e. Quite Easy-Hilda Tif) och Jennifer L Oscarsson segrade i ST:s Unghästserie med tre längder på 1.14,5a/2.140 meter och tjänade 50.000 kronor. Magnus Dahlén tränar inte bara hästen utan är också ägare och uppfödare till det fyraåriga stoet.

Svensk Travsport berättar i ett pressmeddelande att det handlar om substansen oxitetracyklin. B-provet – skriver ST – är skickat till ett franskt laboratorium för bekräftelse.

Utredningen är påbörjad av Svensk Travsport och startförbud har utdelats tills vidare för Vivienne Tif.

I pressmeddelandet skriver ST, att ”Oxitetracyklin är ett bredspektrumantibiotika som till häst ges intravenöst. Denna typ av antibiotika agerar genom att störa bakteriens förmåga till nybildning av proteiner.  Utöver den antibakteriella effekten, har substansen också en uttalad antiinflammtorisk effekt.”

Dömd för misstänkt doping

För nio år sedan dömdes Magnus Dahlén till 30.000 kronor i böter och sex månaders körförbud av Svensk Travsports disciplinnämnd efter misstänkt dopning av sin häst Calvados In.

– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet, sade Svensk Travsports tidigare chefsveterinär Göran Åkerström på ST:s hemsida 2015.