Fokustema
Jägersro
Läs senare

”Potential för årgångslopp”

Garden Leave gav inte sina motståndare skuggan av en chans i ett bonuslopp i Breeders Course för treåriga ston på Jägersro ikväll sedan Stefan Persson tidigt hittat till täten med Johan Untersteiners häst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Persson tävlar i Berlin på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Persson tävlar i Berlin på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Hon var väldigt rejäl, men lite skarp under vägen. Ändå hade hon både kraft och mod att avgöra till vinst, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.

Tempot var högt uppskruvat inledningsvis och Garden Leave (e. Ready Cash-Bloom Boko) passerade första halvvarvet på 1.10,6 och kilometern på 1.14,3 och i det läget hade Affinity Face tagit plats utvändigt om ledaren.

”Släppte aldrig bettet”

På sista bortre långsidan tog sig I.D. Excellent snabbt fram ute i spåren och när hon var uppe hos tätduon i tredjespår halvvarvet kvar skärptes tempot därframme. I det läget såg det ut som att Stefan Persson hade ”ett ton” kvar i tömmarna bakom Ready Cash-dottern.

– Det var lite imponerande att hon avgjorde så enkelt som hon gjorde samtidigt som jag var lite orolig för att hon låg på lite grann och aldrig släppte bettet. Men jag kände 500 kvar när André (I.D. Excellent) kom i spåren, och det blev lite tempoökning, att det fanns krafter kvar.

Affinity Face (e. Bold Eagle) travade sista 1.300 meterna i dödens och höll duktig som tvåa, medan tredjeplatsen gick till I.D. Excellent (e. Wishing Stone) efter att hon travat sista 650 meterna ute i tredjespår.

Etta, fyra, sexa

Johan Untersteiner tränar det treåriga stoet som vann på 1.13,8a/2.140 meter. Untersteiner kunde också räkna in ett fjärdepris för Hennessi Hill (e. Muscle Hill), vilken avslutade på pigga ben för Peter Ingves. För Johan Untersteiners styrning Golden Rain gick det inte lika bra och hon fick nöja sig med ett sjättepris.

– Det var kul att Garden Leave kunde leverera och jag tycker att hon har potential för att vara med i årgångslopp nästa år, sade tränaren Johan Untersteiner.

Garden Leave erhöll 125.000 kronor för segern och det var hennes andra triumf på sju starter. Hon är undan holländskan Bloom Boko (e. Cantab Hall), 1.11,7ak/628.970 kr, som inledde sin karriär i avelsboxen med att lämna två miljonärer; helsyskonen Deep Pockets, 1.11,1ak/1.181.300 kr, och Gardner Shaw, 1.12,3am/1.180.000 kr.

Fokustema
Åby Monté Trophy
Läs senare

Mindyourvalue försvarar titeln?

Förra året gjorde han montédebut på svensk mark och var förkrossande överlägsen.
Nästa torsdag ska Mindyourvalue W.F. försöka försvara titeln i Åby Monté Trophy.
Här är hästarna som tävlar om en kvarts miljon i förstapris.
Av
Mathias Hedlund
Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. vid en tidigare montétriumf på Vincennes. Foto Gerard Forni
Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. vid en tidigare montétriumf på Vincennes. Foto Gerard Forni

Åbys sadelsatsning sommartid, Åby Monté Trophy, är med förstapriset 250.000 kronor det näst största på svensk mark, delat me monté-SM i höst. Bara Montéeliten är större med 300.000 kronor i förstapris.

På torsdag är det dags för årets upplaga, den femte i ordningen, och fjolårsvinnaren Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) finns bland de tio som får plats bakom startbilen. När segern togs på löningsrekordet 1.11,8a/2.140 meter förra året satt Emilia Leo i sadeln, men nu får Christina A Hande chansen bakom den tiofaldige miljonären som slutade fyra i Norrbottens Stora Pris förra helgen.

Fem hästar tränas i Sverige medan lika många gästar från utlandet och bland motståndarna till Mindyourvalue W.F. finns franske elvaåringen Boston Terrie (e. Kesaco Phedo), som rids av Emilia Leo – precis som vid segrarna i Paralympiamontén och montéloppet på Bjerke under Oslo GP-dagen. Till start kommer också stallkamraten Diamant de Larre (e. Magnificent Rodney), som slutade trea i montéeliten.

Brillant Madrik (e. Lilium Madrik), tränad av Eskilstunaamatören Kevin Gondet, tilldelades ett wildcard till loppet.

Startlista Åby Monté Trophy

2.140 meter autostart:

 1. Olle Rols (e. Ready Cash) – Henriette Larsen
 2. Valokaja Hindö (e. Great Challenger) – Helene Kolle
 3. Hells Patrol (e. Yankee Glide) – Michelle Mönster
 4. Slide So Easy (e. Quite Easy) – Iina Aho
 5. Diamant de Larre (e. Magnificent Rodney) – Marie Bacsish
 6. Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) – Christina A Hande
 7. Brillant Madrik (e. Lilium Madrik) – Jonathan Carre
 8. Wild West Diamant (e. Muscle Hill) – Ronja Walter
 9. Boston Terrie (e. Kesaco Phedo) – Emilia Leo
 10. Uncle Töll (e. Beer Summit) – Tova Bengtsson
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Etonnant med ”drömläge”

Spår näst längst ut bakom startbilsvingen passade Etonnant (e. Timoko) perfekt i såväl försök som final av Elitloppet.
I söndagens Prix René Baliiere (€200.000) på Vincennes inleder han från samma utgångsposition när han gör sin första start efter storsegern på Solvalla.
Av
Emil Persson
Anthony Barrier och Etonnant såg till att det blev fransk seger för 24:e gången i Elitloppet. På söndag gör hästen sin första start sedan storsegern. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Anthony Barrier och Etonnant såg till att det blev fransk seger för 24:e gången i Elitloppet. På söndag gör hästen sin första start sedan storsegern. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Tio hästar gör upp om segerchecken på 90.000 euro och loppet innehåller mängder av bekanta namn. Elitloppsfyran Vivid Wise As (e. Yankee Glide) startar från spår ett och Harper Hanovers lopp-vinnaren Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace) kommer ut från spår två.

Startlista Prix René Baliiere
2.100 meter autostart, förstapris: 90.000 euro

 1. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard
 2. Diable de Vauvert – Tony Le Beller
 3. Hohneck – Francois Lagadeuc
 4. Galius – Yoann Lebourgeois
 5. Rebella Matters – Christophe Martens
 6. Ampia Mede Sm – Eric Raffin
 7. Gu d’Heripre – Jean Philippe Monclin
 8. Etonnant – Anthony Barrier
 9. Delia du Pommereux – David Thomain
 10. Feydeau Seven – Nicolas Bazire

Tävlingsdagen på Vincennes innehåller ytterligare fyra Grupp I-lopp (!) och du kan ta del av startlistorna i sin helhet här.

Fokustema
Dödsfall
Läs senare

Moving Ons mamma är död

Ett av landets främsta fölston har gått bort.
Kings Blondie hittades död i hagen för ett par veckor sedan.
Hennes avkommor har sprungit in 11,4 miljoner kronor.
Av
Mathias Hedlund
Moving On besegrade Timoko vid vinsten i Grupp I-loppet Prix de l'Atlantique 2015. Foto Gerard Forni
Moving On besegrade Timoko vid vinsten i Grupp I-loppet Prix de l'Atlantique 2015. Foto Gerard Forni

På Mantorptravets hemsida gavs förra veckan det tråkiga beskedet att Kings Blondie (e. Ride the Night-Miss Ånäs), 1.12,2ak/667.300 kr, lämnat jordelivet.

– Kings Blondie hade hittats död i hagen en morgon. Kroppen var kall. Det var väldigt smärtsamt, jag trodde ju att Kings Blondie hade några fina år till att leva hemma hos oss, berättar Birgitta Hagström på Mantorpstravets hemsida.

– Kings Blondie har betytt mycket för oss. Sex fina avkommor har hon lämnat och hon kommer att begravas, som kremerad, vid hennes ”egna” hus här hemma på gården, fortsätter Birgitta.

Kings Blondie med sin sista avkomma efter Make It Happen, född 2020. Foto Privat

Kings Blondie ägdes av Birgitta och Victoria Hagström tillsammans med Sören Svensson. Hon tävlade framgångsrikt för först Tage Hagström och senare Claes Svensson. Stoet kunde räkna in elva vinster på 55 starter.

Det är dock i avelsboxen som hon gjorde sig ett namn och hon belönades med epitetet ”diplomsto” av Avelsföreningen 2019. Den utmärkelsen har ett 98 avelsston fått sedan den infördes 2009.

Den stora stjärnan i hennes samling avkommor är förstås stoet Moving On (e. Quite Easy), som tog 19 segrar (varav nio på Vincennes!) på 67 starter och dessutom var fyra i montéslaget Prix de Cornulier.

Moving On noterade sitt rekord 1.09,9ak när hon vann Lady Snärts lopp under Elitloppetshelgen. Hennes största triumf kom i Grupp I-loppet Prix de l’Atlantique, men vann också flera andra storlopp på fransk mark, både under sadel och framför sulky, exempelvis Prix Helen Johansson.

Moving On är det enda sto som Kings Blondie lämnade och hon får nu föra arvet vidare på mödernet. Första avkomman föddes 2019 – On The Move (e. Ready Cash) såldes på Sweden International Yearling Sale för 1,6 miljoner kornor och finns i träning hos Robert Bergh – och ifjol fick hon ett stoföl med Face Time Bourbon som pappa.

Moving Ons lillebror King Sir Kir (e. Make It Happen) har å sin sina testat som avelshingst och fick sin första avkomma 2020.

Här är King Blondies avkommor:

 • 2009 Moving On (sto e. Quite Easy), 1.09,9ak*/7.164.046 kr
 • 2011 King Sir Kir (hingst e. Make It Happen), 1.11,2am/3.155.313 kr
 • 2014 Eye In the Sky (valack e. Quite Easy), 1.12,8ak/312.400 kr.
 • 2016 King of Everything (hingst e. Quite Easy), 1.10,3ak/700.000 kr
 • 2018 King Only The One (valack e. S.J.’s Caviar), 1.15,0l*/108.000 kr
 • 2020 King Sir William (valack e. Make It Happen)