Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Power får en spännande höst

Power imponerade när han tog ner Uppfödningslöpningsvinnaren Bythebook i auktionslöpningen Elitloppshelgen. Efter att ha misslyckats i E3-uttagningarna var han tillbaka som en – som det ser ut – given årgångstopp under andra halvan av säsongen när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN

– Det är inte så många hästar som kommer tillbaka och är ännu modigare bara två veckor efter att ha blivit tilltufsade från dödens, sade Robert Bergh sedan Power avslutat 1.11 sista varvet, mycket lätt och med mäktigt tryck i både steg och agerande dessutom, när han rundade från kön till vinst på 1.12,8a/2.140.

Fakta

Power

hingst tre år e. Googoo Gaagaa – La Vici e. Orlando Vici
8 st: 4–2–0
1.17,6m* –1.12,8am*
Insprunget: 722.500 kr
Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson
Ägare: In the Zone AB, Bromma
Tränare och körsven: Robert Bergh, Åby
Skötare: My Hedberg

Expandera

– Han var lugn och fin idag och det var bra eftersom han skruvade upp sig senast och har tendenser att kunna göra så. Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början och även om det var långt fram varvet när jag gav mig iväg i tredjespåår kändes det som att jag hade loppet under kontroll, sade Robert Bergh.

Ägaren Svante Stockselius fyllde i:

– Det här kan vara den bästa häst vi haft. Det blir en otroligt spännande höst.

Och då har han att jämföra med stjärnorna Kadett C.D. och Amazon Am

Fakta

Cab Lane

hingst fyra år e. Muscle Hill – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
7 st: 6–0–0
Rekord: 1.17,9m* – 1.12,3am*
Insprunget: 595.500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

De båda fyraåringsloppen i Margaretas Tidiga Unghästserie dominerades av Timo Nurmos-hästar. Derbyvinnaren Cyber Lanes bror Cab Lane (e. Muscle Hill – Sybaris Hanover) fick endast en plump i protokollet i sina sex starter som treåring och det var i Kriteriet…Nu var det dags för årsdebut och efter att fått tryck av utvändige Avant Garde, som galopperade på sista bortre långsidan, blev det en tuff duell mot stallkamraten Amerindienne (e. Quarcio du Chene – Electra Bac) sista halvvarvet. Cab Lane höll undan med knapp men säker marginal på 1.12,3a/2.140.

En minst sagt bra årsdebut av valacken som förstås har Derbyt som ett viktigt mål i år.

– Det är en häst med mycket hög kapacitet, sade Jorma Kontio.

Hankypanky Rubyred (e. Love You – Pion) genrepade inför Stochampionatskvalet med att nästan dubbla sin startprisumma med de 300.000 kronor hon fick för segern i Margaretas Tidiga Unghästserie. Den läcka fuxan forcerades till ledningen 1.400 kvar av Jorma Kontio och Hankypanky Rubyred vann lätt på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Hankypanky Rubyred

sto fyra år e. Love You – Pion e. Speedy Tomali.
9 st: 5–0–2
Rekord: 1.14,7m – 1.13,3am*
Insprunget: 650.500 kr
Uppfödare och ägare: Ulf & Anna-Maria Lundqvist
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Ebba Janius

Expandera

Mamman Pion (e. Speedy Tomali –Sweet Thing) hade en lång och bra karriär tränad av amatören Björn Hultman större delen av sitt tävlingsliv, 32 segrar på 100 starter och 1,8 miljoner kronor intjänat.

I Margareta-loppet för treåriga ston vann Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B.) lätt från dödens. Daniel Redén-hästens andra seger i fjärde starten. Tempot var lågt, 1.18 första varvet och det gick desto fortare det andra 1.13, fram till segertiden 1.15,4a/2.140.

Fakta

Diana Zet

sto tre år e. Hard Livin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
4 st: 2–1–1
Rekord: 1.16,2m – 1.15,4am*
Insprunget: 397.500 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB, Örsundsbro
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Isabell Eriksson

Expandera

– Det har känts att hon varit på gång och var verkligt fin idag, sade Örjan Kihlström.

Pappan Hard Livin, en av stall Zets första USA-importer, har tidigare lämnat ett sto som var bra som treåring, Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp) 1.11,6ak/878.800 kr. Diana Zets mamma, Italienfödda Marsia L.B. (e. Windsongs Legacy – Zenia L.B.) har tidigare lämnat In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som är ett av Sveriges nu bästa ston, med två miljoner kronor insprunget som fyraåring och 1,5 miljon förra året.

 

 

 

Fokustema
Hoting
Läs senare

Trav utan publik

Tävlingar – men ingen publik.
Ett trist besked från Hoting.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hotingtravet får klara sig utan publik för andra året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hotingtravet får klara sig utan publik för andra året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Vår lilla organisation och anläggning är inte anpassad till att klara myndigheternas rådande arenakrav under pandemin. Därför kör vi tävlingarna enbart för de aktiva i år, säger ordförande Sven-Olov Lindman till travsport.se.

Årets tävlingar i Hoting hålls 10, 13 och 16 juli.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sprintermästargenrep i Bollnäs

Att flera Sprintermästaraktuella hästar testar fartkunskaperna i Bollnäs, om en svensk seger i Lyon och om en dyrköpt triumf på Åby rapporter vi bland annat i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Torsdag den 8 juli smäller det i Halmstad. Sprintermästaren med försök och final över sprinterdistans. Ikväll i Bollnäs kanske det blir en liten försmak inför det stora sprinterloppet när ett försök i Norrlands Grand Prix för fyraåringar avgörs över 1.640 meter på den erkänt snabba Bollnäsovalen.

Svante Båth har sedan länge haft Sprintermästaren som huvudmål för kapable, men hetsige Armani Degato (e. Raja Mirchi). Förra hösten öppnade hästen 1.09.3 första kilometern (!) i många längders ledning i kval till Svenskt Travkriterium över lång distans. Den farten hölls en bit till innan krafterna tröt rejält.

Hästen har sedan inte synts på banan sedan Breeders Crown-semifinalen i oktober, men nu är det dags för årsdebut. Hästen travade 1.16/1.600 meter i jobb i början av maj, rapporterar Svante Båth på sin hemsida svantebath.se, och nu väntar alltså ett skarpt prov med Ulf Ohlsson i vagnen.

Av de tio startande i lopp har hästägarna till sju av dem betalat in alla insatser till Sprintermästaren. Förutom Armani Degato handlar det om Hacker Am (e. Muscle Hill), Playing Trix (e. Trixton), Global Bookmaker (e. Broadway Hall), Harley K. (e. Sebastian K.), Perpetuate (e. Kadabra) och Southwind Hillrazr (e. Muscle Hill).

Stefan Melander äger och tränar den sistnämnde. Däremot är inte hans andra häst i loppet, femfaldige miljonären Chestnut Hill (e. Muscle Hill) anmäld till Sprintermästaren.

***

2

Burning Man vann i Lyon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det blev seger direkt i debuten hos Thierry Duvaldestin för svenskfödde Burning Man (e. S.J.’s Caviar). Sjuåringen tog hem Prix de la Vendee (€24.000) i lag med Theo Duvaldestin på Lyon A Parilly på 1.14,8/2.850 meter vilket gav 10.800 euro i belöning.

Innan torsdagens lopp hade Burning Man gjort åtta starter på fransk mark med två andraplatser som bästa resultat, men nu var det alltså dags för honom att få avlägga sitt ”franska maiden”.

***

3Blott två svenska banor tävlar denna fredag. Kvällsbanan är alltså Bollnäs (start 18.20), där även den efter tre starter obesegrade valacken White Walker, i träning hos Svante Båth, ska försöka förlänga segerraden i ett treåringslopp ingående i ST:s Unghästserie.

Solvalla (start 12.20) tar han om lunchtävlingarna och även här finns det treåriga talanger i startlistorna. ST-loppet ser bland annat debutvinnaren Red Rum (e. Ready Cash), Djang Limit (e. e. Django Riff), som travat 1.15-tider i livets alla tre starter utan att få vinna, toppstammade Mister Invictur (e. Ready Cash) med dubbla segrar och Highway To Hill (e. Muscle Hill), som varit etta-tvåa i sina två framträdanden.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4 Denna torsdag gör Conrad Lugauer något så ovanligt som en utflykt till Odense. Jägersrotränaren åker till Fyn med två hästar då såväl Oliver P.Hill (e. Ready Cash) som Wolf of Wallstreet (e. Infintif) dyker upp inom tävlingsprogrammet som omfattar tio lopp.

Båda hästarna är rankade tvåa i banprogrammet och övningar i Odense tar sin start klockan 15:45.

Här kan du ta del av dess startlistor.

***

5 Segervane Outstanding O. (e. Make It Happen) 1.12,6ak/696.673 kr har lämnat Morten Hauglands stall i Norge och finns sedan i måndags på Åbytränaren Per Henriksen träningslista.

Sjuåringen som var oplacerad i fjolårets upplaga av Harper Hanovers lopp har 20 segrar på 53 starter, men har inte synts på en tävlingsbana sedan han var ute på Forus den 16 december i fjol.

På tal om Henriksen så imponerade hans FromHeaven Idzarda (e. From Above) stort vid gårdagens lunchseger på Åby på 1.12,2a/2.140 meter i lag med Jörgen Sjunnesson, men det blev dyrköpt seger.
Efter loppet bötfälldes Henriksen med 5.000 kronor för att ha brustit i sitt tränaransvar då FromHeaven Idzardas då det enligt resultatlistan ska ha blött från hästens båda hovar efter loppet.

***

6

Svenskägde Inferno Piper och Christophe Martens vid en tidigare seger på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

Det körs ett riktigt intressant treåringslopp på Vincennes denna fredag. Prix Coronis (€53.000) för hästar hingstar som högst tjänat 50.000 euro har lockat flera spännande deltagare med svenskägda Inferno Piper (e. Coup de Poker) som tydlig topp.
Bröderna Martens häst jagar fjärde segern i femte starten och för ägarna Ecurie Piper står det 23.850 euro på spel som segercheck.

Tomas Malmqvist bidrar med Ichiro de Joudes (e. Prince Gedé) i samma lopp och därtill syns Alessandro Gocciadoro på plats i Paris för att köra egentränade Caio Titus Bond (e. Varenne).

Svenskfött syns i High Five-loppet Prix Eudora (€58.000) där Fabrice Souloys Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) kommer ut och därtill har Jarmo Niskanen Eclipse d’Orient (e. Un Mec d’Heripre) i Prix Tolosa (€49.000) medan Tomas Malmqvists andra starthäst för dagen är Frozen Queen (e. Look de Star) i Prix Dido (€37.000).

Första loppet avgörs 19:00 och tävlingsprogrammet som innehåller sju lopp avslutat 22:11.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

7 Är du aktiv och gillar att börja planera dina hästars eventuella starter i god tid? Eller kanske bara vanliga travfantast och ser fram emot ytterligare lättnader i restriktionerna så man kan börja planera travresor?

Då gläds du säkert över att propositionerna för augusti månad publicerades på Svensk Travsports hemsida under gårdagen.

Månaden innehåller mängder av topptävlingar såsom…

  • 4 augusti: Svenskt Kallblodsderby
  • 8 augusti: Svenskt Kallblodskriterium
  • 14 augusti: Åby Stora Pris
  • 18 augusti: Jubileumspokalen
  • 21 augusti: Korta E3-finaler
  • 24 augusti: Kval till Svenskt Travderby
  • 28 augusti: Sundsvall Open Trot

Här kan du ta del av propositionshäftigt i pdf-format.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Finalvinst för Lorentzon

Efter nattens vinst med Shenzi Ås på Scioto Downs är Anette Lorentzon uppe i 52 triumfer i år på amerikansk mark.
Och seger blev det också för Per Engbloms Jula Muscle Pack.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dan Noble skötte tömföringen bakom Shenzi Ås (e. Lionhunter-Pandora Ås) och trots en resa större delen utan rygg kunde det treåriga stoet plocka ner ledande A Doll Face (e. Dontyouforgetit) med hals i finalen i The Richard Brandt Trot ($18.100) på 1.11,8/1.609 meter.

Anette Lorenzon
Anette Lorentzon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Shenzi Ås tog sin andra seger i karriären på 14 starter och den första på sju framträdanden i år. Ifjol vann hon ett försök i Buckeye Stallion Series ($17.500).

Stoet är undan ostartade Pandora Ås (e. Prego Nilema), vars mest framgångsrika avkommor är till Finland exporterade Justice Ås (e. Justice Hall), 1.10,2/€286.891, och Timon Ås (e. Lionhunter), 1.10,2/$139.560.

Vann med två längder

Per Engblom-tränade Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill-Bright Baby Blues) slog till på Yonkers Raceway och Scott Zeron spetsvann med drygt två längder på 1.12,6. Äger den treårige hingsten gör Karl-Johan Blank och förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

Per Engblom. Foto: Chris Gooden.

Ifjol vann Jula Muscle Pack ett försök i Kindergarten Classic ($20.000) och nattens triumf är den andra på 16 starter. Jula Muscle Pack köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 150.000 dollar.

Hans mor Bright Baby Blues (e. Andover Hall), 1.09,2/$492.203, har tidigare lämnat Whose Blues (e. Cantab Hall), 1.10,0/$167.373.

Själv är modern undan Hambletonian Oaks-vinnaren Bar Slide (e. Yankee Glide), 1.10,1*/$649.392, vilken också lämnat Per Eriksson-tränade Sliding Home (e. Donato Hanover), 1.10,3ak/2.561.313 kr.

För Per Engblom var det elfte årssegern igår på 58 starter.