Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Power får en spännande höst

Power imponerade när han tog ner Uppfödningslöpningsvinnaren Bythebook i auktionslöpningen Elitloppshelgen. Efter att ha misslyckats i E3-uttagningarna var han tillbaka som en – som det ser ut – given årgångstopp under andra halvan av säsongen när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN

– Det är inte så många hästar som kommer tillbaka och är ännu modigare bara två veckor efter att ha blivit tilltufsade från dödens, sade Robert Bergh sedan Power avslutat 1.11 sista varvet, mycket lätt och med mäktigt tryck i både steg och agerande dessutom, när han rundade från kön till vinst på 1.12,8a/2.140.

Fakta

Power

hingst tre år e. Googoo Gaagaa – La Vici e. Orlando Vici
8 st: 4–2–0
1.17,6m* –1.12,8am*
Insprunget: 722.500 kr
Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson
Ägare: In the Zone AB, Bromma
Tränare och körsven: Robert Bergh, Åby
Skötare: My Hedberg

Expandera

– Han var lugn och fin idag och det var bra eftersom han skruvade upp sig senast och har tendenser att kunna göra så. Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början och även om det var långt fram varvet när jag gav mig iväg i tredjespåår kändes det som att jag hade loppet under kontroll, sade Robert Bergh.

Ägaren Svante Stockselius fyllde i:

– Det här kan vara den bästa häst vi haft. Det blir en otroligt spännande höst.

Och då har han att jämföra med stjärnorna Kadett C.D. och Amazon Am

Fakta

Cab Lane

hingst fyra år e. Muscle Hill – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
7 st: 6–0–0
Rekord: 1.17,9m* – 1.12,3am*
Insprunget: 595.500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

De båda fyraåringsloppen i Margaretas Tidiga Unghästserie dominerades av Timo Nurmos-hästar. Derbyvinnaren Cyber Lanes bror Cab Lane (e. Muscle Hill – Sybaris Hanover) fick endast en plump i protokollet i sina sex starter som treåring och det var i Kriteriet…Nu var det dags för årsdebut och efter att fått tryck av utvändige Avant Garde, som galopperade på sista bortre långsidan, blev det en tuff duell mot stallkamraten Amerindienne (e. Quarcio du Chene – Electra Bac) sista halvvarvet. Cab Lane höll undan med knapp men säker marginal på 1.12,3a/2.140.

En minst sagt bra årsdebut av valacken som förstås har Derbyt som ett viktigt mål i år.

– Det är en häst med mycket hög kapacitet, sade Jorma Kontio.

Hankypanky Rubyred (e. Love You – Pion) genrepade inför Stochampionatskvalet med att nästan dubbla sin startprisumma med de 300.000 kronor hon fick för segern i Margaretas Tidiga Unghästserie. Den läcka fuxan forcerades till ledningen 1.400 kvar av Jorma Kontio och Hankypanky Rubyred vann lätt på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Hankypanky Rubyred

sto fyra år e. Love You – Pion e. Speedy Tomali.
9 st: 5–0–2
Rekord: 1.14,7m – 1.13,3am*
Insprunget: 650.500 kr
Uppfödare och ägare: Ulf & Anna-Maria Lundqvist
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Ebba Janius

Expandera

Mamman Pion (e. Speedy Tomali –Sweet Thing) hade en lång och bra karriär tränad av amatören Björn Hultman större delen av sitt tävlingsliv, 32 segrar på 100 starter och 1,8 miljoner kronor intjänat.

I Margareta-loppet för treåriga ston vann Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B.) lätt från dödens. Daniel Redén-hästens andra seger i fjärde starten. Tempot var lågt, 1.18 första varvet och det gick desto fortare det andra 1.13, fram till segertiden 1.15,4a/2.140.

Fakta

Diana Zet

sto tre år e. Hard Livin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
4 st: 2–1–1
Rekord: 1.16,2m – 1.15,4am*
Insprunget: 397.500 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB, Örsundsbro
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Isabell Eriksson

Expandera

– Det har känts att hon varit på gång och var verkligt fin idag, sade Örjan Kihlström.

Pappan Hard Livin, en av stall Zets första USA-importer, har tidigare lämnat ett sto som var bra som treåring, Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp) 1.11,6ak/878.800 kr. Diana Zets mamma, Italienfödda Marsia L.B. (e. Windsongs Legacy – Zenia L.B.) har tidigare lämnat In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som är ett av Sveriges nu bästa ston, med två miljoner kronor insprunget som fyraåring och 1,5 miljon förra året.

 

 

 

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Vainqueur R.P. klar?

Fina tävlingar på Solvalla ikväll där huvudloppet var Victory Tillys lopp som gav en direktbiljett till Jubileumspokalen nästa onsdag.
Av
Cecilia Kristoffersson

Vainqueur R.P. (e. Infinitif) satt i ledningen hela vägen i Tredje Jubileumstestet – Victory Tillys lopp – vilket var direktkvalificerande till Jubileumspokalen. Varvet travades på 1.12,6 och via 11,4 sista 500 meterna landade han på segertiden 1.11,6a/2.140 meter.

– Hästen har blivit bättre och bättre och har behövt loppen innan. Vi får se om ägarna vill starta nästa vecka då de är väldigt försiktiga med honom och vill nog ha honom på topp till vintermeetinget, sa tränaren och kusken Björn Goop efter att Vainqueuer R.P. tagit första segern i hans regi och ha fått en biljett till Jubileumspokalen.

Segermarginalen skrevs till två längder och förstapriset var 100.000 kronor. Tvåa blev Vienvia Font efter en stark avslutning före Speedy Face.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) kördes lugnt på väntan i tredje par utvändigt medan Maze Runner avverkade varvet på 1.10,0. Melander väntade med attacken till sista sväng och fick en otrolig effekt på rycktussarna över upploppet. Segertiden blev 1.10,7a/1.640 meter och tvåa i mål blev en starkt avslutande Staro Moschino.

I ett treåringslopp imponerade Björn Röcklingers Galileo Am (e. Muscle Hill) stort då han från dödens segrade på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström i sulkyn.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.