Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Power får en spännande höst

Power imponerade när han tog ner Uppfödningslöpningsvinnaren Bythebook i auktionslöpningen Elitloppshelgen. Efter att ha misslyckats i E3-uttagningarna var han tillbaka som en – som det ser ut – given årgångstopp under andra halvan av säsongen när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN

– Det är inte så många hästar som kommer tillbaka och är ännu modigare bara två veckor efter att ha blivit tilltufsade från dödens, sade Robert Bergh sedan Power avslutat 1.11 sista varvet, mycket lätt och med mäktigt tryck i både steg och agerande dessutom, när han rundade från kön till vinst på 1.12,8a/2.140.

Fakta

Power

hingst tre år e. Googoo Gaagaa – La Vici e. Orlando Vici
8 st: 4–2–0
1.17,6m* –1.12,8am*
Insprunget: 722.500 kr
Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson
Ägare: In the Zone AB, Bromma
Tränare och körsven: Robert Bergh, Åby
Skötare: My Hedberg

Expandera

– Han var lugn och fin idag och det var bra eftersom han skruvade upp sig senast och har tendenser att kunna göra så. Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början och även om det var långt fram varvet när jag gav mig iväg i tredjespåår kändes det som att jag hade loppet under kontroll, sade Robert Bergh.

Ägaren Svante Stockselius fyllde i:

– Det här kan vara den bästa häst vi haft. Det blir en otroligt spännande höst.

Och då har han att jämföra med stjärnorna Kadett C.D. och Amazon Am

Fakta

Cab Lane

hingst fyra år e. Muscle Hill – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
7 st: 6–0–0
Rekord: 1.17,9m* – 1.12,3am*
Insprunget: 595.500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

De båda fyraåringsloppen i Margaretas Tidiga Unghästserie dominerades av Timo Nurmos-hästar. Derbyvinnaren Cyber Lanes bror Cab Lane (e. Muscle Hill – Sybaris Hanover) fick endast en plump i protokollet i sina sex starter som treåring och det var i Kriteriet…Nu var det dags för årsdebut och efter att fått tryck av utvändige Avant Garde, som galopperade på sista bortre långsidan, blev det en tuff duell mot stallkamraten Amerindienne (e. Quarcio du Chene – Electra Bac) sista halvvarvet. Cab Lane höll undan med knapp men säker marginal på 1.12,3a/2.140.

En minst sagt bra årsdebut av valacken som förstås har Derbyt som ett viktigt mål i år.

– Det är en häst med mycket hög kapacitet, sade Jorma Kontio.

Hankypanky Rubyred (e. Love You – Pion) genrepade inför Stochampionatskvalet med att nästan dubbla sin startprisumma med de 300.000 kronor hon fick för segern i Margaretas Tidiga Unghästserie. Den läcka fuxan forcerades till ledningen 1.400 kvar av Jorma Kontio och Hankypanky Rubyred vann lätt på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Hankypanky Rubyred

sto fyra år e. Love You – Pion e. Speedy Tomali.
9 st: 5–0–2
Rekord: 1.14,7m – 1.13,3am*
Insprunget: 650.500 kr
Uppfödare och ägare: Ulf & Anna-Maria Lundqvist
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Ebba Janius

Expandera

Mamman Pion (e. Speedy Tomali –Sweet Thing) hade en lång och bra karriär tränad av amatören Björn Hultman större delen av sitt tävlingsliv, 32 segrar på 100 starter och 1,8 miljoner kronor intjänat.

I Margareta-loppet för treåriga ston vann Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B.) lätt från dödens. Daniel Redén-hästens andra seger i fjärde starten. Tempot var lågt, 1.18 första varvet och det gick desto fortare det andra 1.13, fram till segertiden 1.15,4a/2.140.

Fakta

Diana Zet

sto tre år e. Hard Livin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
4 st: 2–1–1
Rekord: 1.16,2m – 1.15,4am*
Insprunget: 397.500 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB, Örsundsbro
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Isabell Eriksson

Expandera

– Det har känts att hon varit på gång och var verkligt fin idag, sade Örjan Kihlström.

Pappan Hard Livin, en av stall Zets första USA-importer, har tidigare lämnat ett sto som var bra som treåring, Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp) 1.11,6ak/878.800 kr. Diana Zets mamma, Italienfödda Marsia L.B. (e. Windsongs Legacy – Zenia L.B.) har tidigare lämnat In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som är ett av Sveriges nu bästa ston, med två miljoner kronor insprunget som fyraåring och 1,5 miljon förra året.

 

 

 

Fokustema
V75
Läs senare

Två lärlingar utmanar proffsen

Den ”stora” Hästgalan äger i rum i Stockholm den 7 februari.
Men redan den 1 februari ska V75-Mästaren koras – eller V75 Champions som det numera heter.
Av
Pär Gustafsson
Magnus A Djuse kör samtliga sju V75-lopp på Åby den 1 februari. Foto Hanold/ALN
Magnus A Djuse kör samtliga sju V75-lopp på Åby den 1 februari. Foto Hanold/ALN

Totalt kommer det att köras sju 15-hästarslopp på V75 på Åby lördag den 1 februari. De bästa V75-kuskarna 2019 gör upp i sex heat, medan lärlingsavdelningen avgörs i ett lopp. Skadade Conrad Lugauer kan inte delta och hans plats tar norske lärlingen Magnus Teien Gundersen. Magnus A Djuse är den enda kusken som medverkar i båda uppgörelserna.

V75 Champions

 • Örjan Kihlström
 • Jorma Kontio
 • Björn Goop
 • Carl Johan Jepson
 • Ulf Ohlsson
 • Erik Adielsson
 • Rikard N Skoglund
 • Robert Bergh
 • Johan Untersteiner
 • Adrian Kolgjini
 • Peter Untersteiner
 • Magnus A Djuse
 • Ulf Eriksson
 • Flemming Jensen
 • Magnus Teien Gundersen

Lärlingschampion

 • Anders Eriksson
 • Henriette Larsen
 • Rebecca Dahlén
 • Mats E Djuse
 • Oskar Florhed
 • Peter Zadel
 • Emilia Leo
 • Christian Fiore
 • Victor Rosleff
 • Pia Jakobsson
 • Iina Aho
 • Kai P Jussila
 • Magnus A Djuse
 • Dante Kolgjini
 • Jenny A Björk

Reserver i turordning är: Markus Niklasson, Kim Moberg och Marc Elias.

Carl-Johan Jepson korades vann V75 Champion förra året och lärlingsavdelningen gick till Anders Eriksson.

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.