Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Power får en spännande höst

Power imponerade när han tog ner Uppfödningslöpningsvinnaren Bythebook i auktionslöpningen Elitloppshelgen. Efter att ha misslyckats i E3-uttagningarna var han tillbaka som en – som det ser ut – given årgångstopp under andra halvan av säsongen när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN
Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början, sade Robert Bergh efter segern med Power. Foto Martin Langels/ALN

– Det är inte så många hästar som kommer tillbaka och är ännu modigare bara två veckor efter att ha blivit tilltufsade från dödens, sade Robert Bergh sedan Power avslutat 1.11 sista varvet, mycket lätt och med mäktigt tryck i både steg och agerande dessutom, när han rundade från kön till vinst på 1.12,8a/2.140.

Fakta

Power

hingst tre år e. Googoo Gaagaa – La Vici e. Orlando Vici
8 st: 4–2–0
1.17,6m* –1.12,8am*
Insprunget: 722.500 kr
Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson
Ägare: In the Zone AB, Bromma
Tränare och körsven: Robert Bergh, Åby
Skötare: My Hedberg

Expandera

– Han var lugn och fin idag och det var bra eftersom han skruvade upp sig senast och har tendenser att kunna göra så. Jag har haft stor tro på den här hästen ända från början och även om det var långt fram varvet när jag gav mig iväg i tredjespåår kändes det som att jag hade loppet under kontroll, sade Robert Bergh.

Ägaren Svante Stockselius fyllde i:

– Det här kan vara den bästa häst vi haft. Det blir en otroligt spännande höst.

Och då har han att jämföra med stjärnorna Kadett C.D. och Amazon Am

Fakta

Cab Lane

hingst fyra år e. Muscle Hill – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
7 st: 6–0–0
Rekord: 1.17,9m* – 1.12,3am*
Insprunget: 595.500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

De båda fyraåringsloppen i Margaretas Tidiga Unghästserie dominerades av Timo Nurmos-hästar. Derbyvinnaren Cyber Lanes bror Cab Lane (e. Muscle Hill – Sybaris Hanover) fick endast en plump i protokollet i sina sex starter som treåring och det var i Kriteriet…Nu var det dags för årsdebut och efter att fått tryck av utvändige Avant Garde, som galopperade på sista bortre långsidan, blev det en tuff duell mot stallkamraten Amerindienne (e. Quarcio du Chene – Electra Bac) sista halvvarvet. Cab Lane höll undan med knapp men säker marginal på 1.12,3a/2.140.

En minst sagt bra årsdebut av valacken som förstås har Derbyt som ett viktigt mål i år.

– Det är en häst med mycket hög kapacitet, sade Jorma Kontio.

Hankypanky Rubyred (e. Love You – Pion) genrepade inför Stochampionatskvalet med att nästan dubbla sin startprisumma med de 300.000 kronor hon fick för segern i Margaretas Tidiga Unghästserie. Den läcka fuxan forcerades till ledningen 1.400 kvar av Jorma Kontio och Hankypanky Rubyred vann lätt på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Hankypanky Rubyred

sto fyra år e. Love You – Pion e. Speedy Tomali.
9 st: 5–0–2
Rekord: 1.14,7m – 1.13,3am*
Insprunget: 650.500 kr
Uppfödare och ägare: Ulf & Anna-Maria Lundqvist
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Ebba Janius

Expandera

Mamman Pion (e. Speedy Tomali –Sweet Thing) hade en lång och bra karriär tränad av amatören Björn Hultman större delen av sitt tävlingsliv, 32 segrar på 100 starter och 1,8 miljoner kronor intjänat.

I Margareta-loppet för treåriga ston vann Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B.) lätt från dödens. Daniel Redén-hästens andra seger i fjärde starten. Tempot var lågt, 1.18 första varvet och det gick desto fortare det andra 1.13, fram till segertiden 1.15,4a/2.140.

Fakta

Diana Zet

sto tre år e. Hard Livin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
4 st: 2–1–1
Rekord: 1.16,2m – 1.15,4am*
Insprunget: 397.500 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB, Örsundsbro
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Isabell Eriksson

Expandera

– Det har känts att hon varit på gång och var verkligt fin idag, sade Örjan Kihlström.

Pappan Hard Livin, en av stall Zets första USA-importer, har tidigare lämnat ett sto som var bra som treåring, Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp) 1.11,6ak/878.800 kr. Diana Zets mamma, Italienfödda Marsia L.B. (e. Windsongs Legacy – Zenia L.B.) har tidigare lämnat In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som är ett av Sveriges nu bästa ston, med två miljoner kronor insprunget som fyraåring och 1,5 miljon förra året.

 

 

 

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Felicity Shagwell till Svanstedt

Knutsson Trottings unghäststjärna Felicity Shagwell byter tränare och flyttar till Åke Svanstedt i USA samtidigt som Tristan Sjöberg tar hem Gobi Princess till Sverige och André Eklundh.
Av
Claes Freidenvall
Felicity Shagwell åker till USA och ska fortsättningsvis tränas av Åke Svanstedt. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Felicity Shagwell åker till USA och ska fortsättningsvis tränas av Åke Svanstedt. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Felicity Shagwell kommer att göra sin sista start i Sverige antingen på söndag på Solvalla i semi-finalerna i Breeders Crown eller, om hon kvalificera sig till final, i Eskilstuna den 10 november, berättar Tristan Sjöberg.

Flyg är redan bokat till Florida med avfärd den 21 november.

– Efter karantän och välförtjänt vintervila kommer hon att tränas av Åke Svanstedt.

En av huvudanledningarna till flytten är de begränsade möjligheterna i Sverige för äldre ston och då speciellt nyblivna femåringar.

– Dessutom så tror vi på Knutsson Trotting att sprinterdistans och på de sättet som lopp körs i USA – med jämn hög fart – är till hennes fördel.

Felicity Shagwell (e. Maharajah-Diaz Boko), 1.11,5ak/1.076.207 kr, har startat 20 gånger (6-4-2) och som tvååring vann hon Silverstoet, Breeders Crown och slutade tvåa i Svampen. På meritlistan finns också en försökvinst i Svenskt Trav-Oaks. När det verkligen har gällt har dock inte stoet haft rätta flytet på sin sida, men hon lyckades tjäna över en miljon kronor.

Amerikanska till Eklundh

André Eklundh tappar Felicity Shagwell, men kan å andra sidan se fram emot ett amerikanskt nyförvärv. Tristan Sjöberg har bestämt sig för att ta hem treåriga stoet Gobi Princess (e. Muscle Mass-Mrs D), 1.09,6/$108.725, från Anette Lorentzon i USA.

Gobi Princess spurtar till vinst för Tim Tetrick vid en tidigare triumf. Foto: Lisa Photo

– Hon går i motsatt riktning och kommer fortsättningsvis att tränas av just André Eklundh.

Ytterligare två starter blir det för Gobi Princess på amerikansk mark. På fredag startar hon i en division av Circle City ($32.000) på Hoosier Park och den 1 november ska hon också tävla i Crossroads of America ($100.000).

Inbetald till svenska storlopp

I Gobi Princess meritlista finns vinster i consolation i New York Sire Stakes ($40.000) och Continentalvictory ($30.000).

– Hon är inbetald för flera löpningar i Sverige, Drottning Silvias Pokal, Stosprintern och Breeders Crown.

Tristan Sjöberg köpte Gobi Princess som ettåring i Lexington och betalde 60.000 dollar för henne. Hon är undan Mrs D (e. Chocolatier), 1.11,5/$39.230, och hennes första startande avkomma. Mrs D är i sin tur halvsyster med den framstående avelshingsten Kadabra (e. Primrose Lane), 1.09,3*/$2.190.707.

Fokustema
Intervju
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Jag kör ut med bra känsla”

Det finns de som får travsporten via modersmjölken.
Och så finns det dom som har det i blodet – i generationer.
– Men jag har alltid givits alla möjligheter att välja bort travet. Nu blev lyckligtvis det inte så, säger Anders Eriksson.
Av
Ola Lernå
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg

Anders Erikssons utveckling de senaste åren har varit remarkabel då han gått från att vara anonym lärling till att räknas som en av de största kusklöftena vi har i landet. Förra veckan tog han sin 100:e seger i sulkyn – ikväll har han fyra intressanta uppsittningar inom V86.
Men vi backar bandet. Anders Eriksson är verkligen född in i travet. Red ut släktbegreppen!
– Min pappa är tränaren och kusken Ulf Eriksson, mamma Helen har jobbat som hästskötare i över 30 år, bland annat hos Stig H Johansson och jobbar nu på svensk travsports avelsavdelning. Farbror Peter är tränare i Bollnäs, faster Katrin jobbar på Menhammar.
Anders pausar lite, funderar och fortsätter:
– Farfar Kjell var tränare i Bollnäs. Min farmor är syster med Sonja Kilström, mamma till Örjan, som alltså är kusin med min pappa. Även Örjans pappa Ivar var ju travtränare. Egentligen börjar väl allt med farfars far, han hade arbetshästar, jag tror att själva hästbiten tog sin början där.

När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med

Anders flyttade till Stig H Johanssons gård Stora Alby som fyraåring med mamma och pappa.
– Båda jobbade ju med trav, men jag gavs alla möjligheter att skaffa andra intressen. Det var hockey, innebandy och fotboll. Även om jag körde lite ponny så var det ingen självklarhet att börja med trav.
Förrän Anders gick ut gymnasiet.
– Jag var så trött på att sitta inomhus och kände att jag aldrig ville ha ett jobb ”inomhus”. Jag ville vara ute och då var hästarna ett lätt val.
Sommarjobbet som 14-åring hos Stig H följdes av anställning, några år i USA/Kanada, ett år på Stefan Hultmans unghästfilial, tillbaka på Stora Alby innan han nu sedan fyra år tillbaka jobbar hos Svante Båth i Knivsta.
– Jag har fyra passhästar, skor en del och sedan försöker jag hinna med att köra lopp. Jag trivs med tillvaron, men har förstås sneglat mot en karriär som egen.
Anders har gått den förberedande kursen, men har kvar själva slututbildningen på Wången för att kunna kalla sig proffstränare.
– Jag skyndar långsamt, men har väl planerat att genomföra den under nästa år.

Anders Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När upptäckte du att du hade talang för det här?
– Talang? Jag vet inte. Med den släkt jag har så har jag ju varit med och analyserat travlopp så länge jag kan minnas. Jag har sett väldigt många lopp och hört diskussionerna efteråt. Jag tror att jag haft nytta där. Jag känner ju att jag utvecklats med åren, faktum är att jag började ju köra lopp ”seriöst” ganska sent, utvecklingen de senaste åren har kommit snabbt.
Är du och Ulf lika på något sätt under/efter tävlingar?
– Alltså, pappa var dålig förlorare förr, men har blivit bättre. Jag tycker själv att jag har klarat förluster på vettigt sätt tidigare. Nu försöker jag göra en analys, men släpper det när tävlingsdagen är slut. Det är bättre att vara rejält påläst före loppen än att grubbla en massa efteråt.

Fakta

Erikssons V86-hästar

Global Thunder (V86-2)
”Jag har inte kört honom på ett tag och lite osäker är jag på formen. Det är en häst jag gillar, han är snabb ut och trivs i ledningen. Jag provar gärna i front och på papperet såg väl inte motståndet ut att vara det allra värsta?”
Maximus M.M. (V86-4)
”Behövde loppet senast och jag tror att han har gått framåt rejält. Han är riktigt kvick bakom bilen och jag tycker att han är alldeles för bortglömd den här gången. Pass på”.
Les Vacances (V86-6)
”Har pausat länge och skulle vi fixa en slant så är jag nöjd”
Musique d’Inverne V86-8)
”Har jag aldrig kört, men jag har ju sett mycket av henne. Senast tyckte jag hon var riktigt bra som fyra, blott slagen med två längder av Conrads Rödluva. Hon visade ju ifjol att hon tillhör de bättre i kullen och även den här tycker jag känns märkligt bortglömd. Jag kommer i alla fall köra ut med bra känsla”.

Expandera

Är det jobbigt att köra mot släktingar?
– Inte för mig i alla fall. Det känns faktiskt viktigt att poängtera. När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med. Viljan att prestera på tävlingsbanan rensar alla sådana tankar.
Så om du sitter i spets med en fyraoddsare och pappa kommer utvändigt med en favorit – din häst trivs bäst i spets, vad gör du?
– Plan A är att svara, men frågan är bara dum, det spelar ingen roll vem som kör hästen utvändigt. Jag kör min häst och gör vad som jag tror är bäst för den.
Det är ju som kusk du har fått ett uppsving – ska du verkligen bli tränare?
– För ett år sedan hade jag sagt att jag ska bli tränare. Siffran hade varit 75/25, nu kanske det är 50/50. Det är svårt att driva ett träningsstall. Jag vill i alla fall inte vara utan tävlingsbiten, men det där får framtiden utvisa. Jag stressar inte, jag trivs så bra med tillvaron för dagen!

 

Fokustema
Champion
Läs senare

Första för Djuse

Mats E Djuse, 21 år, kan titulera sig champion på Solänget. Trots att han gick segerlös från gårdagens säsongsfinal räckte det hela vägen.
Av
Ola Lernå

Det här var 21-årige Djuses första championtitel. Han jobbar till vardags som lärling hos Östersundsamatören Oscar Berglund.
Totalt har Mats E Djuse tagit 70 segrar under året, åtta av dem på Solänget.
Tränarchampion på Solänget blev Timo Nurmos – hans tre V75-segrar (på fyra startande hästar) på Solänget i september gav honom tränartiteln med betryggande marginal.

Fakta

Klara kuskchampions 2019

Arvika – Niclas Benzon
Dannero – Ulf Ohlsson
Hagmyren – Ulf Ohlsson
Hoting – Rikard N Skoglund
Karlshamn – Christoffer Eriksson
Lycksele – Ove A Lindqvist
Oviken – Per Linderoth
Lindesberg – Kim Eriksson
Rättvik – Ulf Ohlsson
Solänget – Mats E Djuse
Tingsryd – Peter Untersteiner
Vaggeryd – Peter Untersteiner
Åmål – Magnus Jakobsson
Årjäng – Magnus Jakobsson

Expandera