Fokustema
Breeders Crown – Fyraåriga hingstar/valacker
Läs senare

Power inledde för Bergh

Första gången Breeders Crown hölls i Sverige var 1991.
Idag avgörs semfinalerna på Solvalla.
Här kan ni följa uttagningarna – uppdateras lopp för lopp!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Power och Robert Bergh går till avel nästa år och på sensommaren/hösten ska han börja tävla igen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Power och Robert Bergh går till avel nästa år och på sensommaren/hösten ska han börja tävla igen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

De fyra främsta från varje försök går vidare till finalen på Sundbyholmstravet den 8 november med 800.000 kronor till vinnaren. Det är dubbla prispengar till de hästar som är premiechhansade.

Breeders Crown, fyraåriga hingstar/valacker – uttagningslopp 1

Till final: 10 Power (Robert Bergh) tog sats i tredjespår 1.750 kvar, övertog täten 200 meter senare. Lätt undan på upploppet. Fortsätter att övertyga. 12 Rackham (Christoffer Eriksson) tog rygg på Fort Knox i tredjespår 1.300 kvar. Ner i dödens 900 meter före mål. Utmanade ledaren en bit på upploppet och fullföljde strålande. 11 Fort Knox (Carl Johan Jepson) angrep från fjärde ytter 1.300 kvar i tredjespår. Ner i dödens 1.050 kvar, avlöst kort senare. Krigade till sig tredjeplatsen på avstånd sista biten. 3 Bythebook (Erik Adielsson) snabbstartade till spets, släppte till Power drygt 1.500 kvar. Kunde inte haka på vinnaren i rygg.

Bland de utslagna: 4 Mellby Hoffa (Rikard N Skoglund) tredje inner, aldrig fritt och mycket krafter sparade.
Segertid: 1.12,0a/2.140 meter.
Tempo: 500 meter: 1.10,3 (Bythebook), 1.000 meter: 1.12,8 (Power)

Hail Mary och Robert Bergh. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Breeders Crown, fyraåriga hingstar/valacker – uttagningslopp 2

Till final: 6 Hail Mary (Robert Bergh) inledde i tredjespår, fram i dödens efter 300 meter. Provade en kort bit för spets, men togs upp. Satte kniven i ledaren i sista sväng, tog över 300 kvar och vann enkelt via 1.11,2 sista varvet. 2 Ultion Face (Adrian Kolgjini) ner i rygg på ledaren i första sväng. Fick fritt vid utgången av sista sväng. Fullföljde starkt över upploppet. 1 Brother Bill (Jorma Kontio) försvarade ledningen. Rejält utmanade i slutkurvan, men hade inget att sätta emot. Inget extra. 7 Jareth Boko (Kaj Widell) med i tredjespår 750 kvar, utan rygg 100 meter senare. Fullföljde godkänt.

Bland de utslagna: 3 Rally Hans (Mika Forss) tredje inner. Loss in på upploppet. Höll farten. 12 Strong Heartbeat (Jörgen Westholm) angrep i tredjespår 850 kvar. Galopp 200 meter senare. Ny galopp 300 kvar.
Segertid: 1.12,0a/2.140 meter.
Tempo: 500 meter: 1.10,7 (Brother Bill), 1.000 m: 1.12,1 (dito)

Breeders Crown, fyraåriga hingstar/valacker – uttagningslopp 3

Till final: 4 Guzz Mearas (Johan Untersteiner) till ledningen in i första kurvan. Tvingades hålla hög fart, försvarade sig på starkt och ärligt sätt in i mål. 3 Admiral As (Ulf Ohlsson) fram utvändigt ledaren 1.400 kvar. Höll uppe farten. Utmanade om segern hela vägen in i mål, mycket bra prestation, 1 Gulfstream Am (Conrad Lugauer) rygg ledaren. Fast in i mål med krafter kvar. 11 Global Adventure (Erik Adielsson) femte par utvändigt. Med i anfall i tredjespår 800 meter kvar, bra upploppsspurt till sista finalplatsen.

Segertid: 1.11,4a/2.140
Tempo: 500 meter: 1.09,8 (Guzz Mearas), 1.000 meter (dito). Sista 500 m:

Klara för final:

Häst (stam) – Tränare

 • Admiral As (e. Ready Cash – Galiera As) – Reijo Liljendahl, Solvalla
 • Brother Bill* (v e. From Above – Clear As A Bell) – Timo Nurmos, Solvalla
 • Bythebook* (v e. Googoo Gaagaa – Stellar Value) – Svante Båth, Solvalla
 • Fort Knox* (e. Muscle Hill – Nice Kronos) – Björn Goop, Färjestad
 • Global Adventure* (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine) – Svante Båth, Solvalla
 • Gulfstream Am* (e. Trixton – Nectarine) – Conrad Lugauer, Jägersro
 • Guzz Mearas* (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) – Johan Untersteiner, Halmstad
 • Hail Mary* (e. Googoo Gaagaa-Dream U.S.) – Robert Bergh, Åby
 • Jareth Boko* (v e. Explosive Matter – Vanilla Boko) – Michael Broberg (a), Solvalla
 • Power* (e. Googoo Gaagaa – La Vici) – Robert Bergh, Bergsåker
 • Rackham* (e. Love You- – Red Orchid) – Christoffer Eriksson, Jägersro
 • Ultion Face* (e. Joke Face – Croix d’Am) – Adrian Kolgjini, Jägersro
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Riordan: ”Inget preparélopp”

Jerry Riordan startar tre av stallets största stjärnor när Solvalla kör dubbeltrav.
I kväll inleder han med Aetos Kronos i stjärntäta Solvalla Grand Prix.
– Derbyt och Criterium Continental har varit årets två stora mål, men kvällens start är inte tänkt som ett preparélopp, påpekar Halmstadtränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jerry Riordans trio Tessy d'Ete, Aetos Kronos och Zarenne Fas är redo för varsitt storlopp på Solvalla fredag-lördag. Foto Mathias Hedlund & Simon Hagen/Sulkysport
Jerry Riordans trio Tessy d'Ete, Aetos Kronos och Zarenne Fas är redo för varsitt storlopp på Solvalla fredag-lördag. Foto Mathias Hedlund & Simon Hagen/Sulkysport

Det vattnas i munnen när man läser startlistan till kvällens Solvalla Grand Prix. Det som tidigare var en final i vad som gick under namnet Solvallaserien har nu gjorts om till ett helt öppet fyraåringslopp som man inte behöver samla poäng under året för att kunna delta i.

Fakta

Solvalla Grand Prix

Solvallas sportchef Anders Malmrot om förändringen kring Solvalla Grand Prix:

Solvallaserien har inkluderat alla öppna fyraåringslopp på banan och de som varit med i dem har samlat poäng. Sedan har de tolv främsta poängmässigt varit kvalificerade för finalen som haft namnet Solvalla Grand Prix. De två senaste åren har intresset fallit och finalfältet har inte innehållit de hästar som jag tycker loppet ska göra sett till dess förstapris. Därför gjordes förändringen till ett öppet lopp och det har placerats på ett datum som ligger passande i tiden. Dels ligger det rätt i tiden efter Breeders Crown, men även för de som vill starta vidare under vintern och kanske gå för Criterium Continental”.

Expandera
Det faktum har Jerry Riordan nu nyttjat med Aetos Kronos (e. Bold Eagle) som förvisso haft vägarna förbi Solvalla två gånger tidigare under året (tvåa i Prix Readly Express och vinnare av ett försök till Europaderbyt), men som inte startat i något ”vanligt” 100.000 kronorslopp på Solvalla under året.
– Det var skötaren till Aetos Kronos man som upptäckte detta, jag hade inte noterat det själv. Vår grundplan var att åka till Modena och starta i Gran Premio Unione Europea som kördes för två veckor sedan, men vi valde att stå över. Det italienska systemet är utformat på ett sådant vis att man tilldelas startspår redan efter första anmälan och sedan kan man välja att fullfölja sin anmäla eller stryka hästen. Spår ett i Modena är inget bra utgångsläge och med sex hästar tränade av Alessandro Gocciadoro i loppet hade risken varit stor att min häst hade blivit kvar invändigt hela vägen och suttit fast som en sardin i en burk, säger Jerry Riordan.

Sparkad ur vagnen

När den tilltänkta kusken Enrico Bellei därtill blev sparkad ur vagnen någon dag innan anmälan gick ut tog Riordan det hela som ett tydligt tecken på att resan söderöver skulle ställas in.
– Då började jag fundera på Axel Jensens Minneslopp samma helg på Bjerke istället, men med reglerna som råder i Norge just nu hade det varit omöjligt för mig att förbereda hästen inför loppet så som jag velat. Därför blev det Solvalla Grand Prix istället.

Aetos Kronos vid fjolårets Breeders Course-seger på Solvalla. Foto: Sulkysport

Aetos Kronos senaste start gjordes i Europaderbyt på Vincennes den 16 oktober, men någon oro för att det blir för långt mellan starterna tycks han inte känna.
– Nej, hästen var ju tränad och förberedd för att starta i Modena. När det inte blev någon start den helgen så valde jag istället att köra ett banjobb efter 1.15/1.600 meter med en lite snabbare avslutning sista 500 meterna. Det var mest för att han skulle få röra lite på sig, den här hästen vet vad som gäller och vad han ska göra. Hästen är på gott humör och har glädjen kvar, det betyder mycket.

Kvällens start för Aetos Kronos är precis som för flera av konkurrenterna den sista inför Criterium Continental som körs på Vincennes den 27 december.
– Men det är innebär inte att detta är något preparélopp. Det är mycket pengar att köra om och jag hoppas att min häst kan få rygg på Ecurie D. Förhoppningvis kan det bli bra tempo på loppet och han får gå med i draget, men annars vet vi att han kan göra jobbet själv. Det har han fått göra hela sitt liv.

Siktas mot Elitloppet

Nämnda Criterium Continental har varit ett stort mål sedan säsongen började. Det gör Riordan ingen hemlighet av.
– Det har varit Derbyt och det loppet som har varit de stora målen. Vi vann Criterium Continental med Treasure Kronos som senare gick vidare och startade i Prix d’Amerique. Skulle Aetos Kronos lyckas med samma sak så är det en självklarhet för mig att vi startar i Prix d’Amerique. Jag vet att det finns tränare som tänker och resonerar annorlunda, men för mig är det en ”no brainer”. Är man i den här branschen så är det för att få uppleva stora stunder som Prix d’Amerique och tycker man att hästen är övermatchad för sin uppgift får man helt enkelt se till att kusken kör därefter.

Jerry Riordan llåter Zarenne Fas sträcka ut i värmning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

När Aetos Kronos lämnade Halmstad under fredagsmorgonen så gjorde han det i sällskap med morgondagens V75-hästar Tessy d’Ete (V75-1) och Zarenne Fas (V75-6).
Likt dagens häst startar de i de stora loppen med 300.000 kronor till vinnaren vilket gör att Riordan ihop med Timo Nurmos är ensam om att ha hästar i de tre stora slagen på Solvalla.
– Såväl Tessy d’Ete som Zarenne Fas satt fast senast i Eskilstuna, men det ska inte behöva upprepas nu. Då hade de spår ett; nu har de spår mitt bakom vingen. Jag tycker dock att det är lite ojämnt hur man hamnar till därifrån. Ibland löser det sig hur bra som helst, men inte sällan får man gå utvändigt ledaren. Jag ser gärna att mina hästar kan undvika det från början, men däremot kan de gå en lång bit utan rygg efter det.

Någon Frankrike-tripp tycks däremot inte stunda för den duon.
– Nej, jag föredrar att stanna hemma med dem och förberedda dem inför nästa år. Jag tycker Zarenne Fas passar bättre på våra banor och över 1.600 meter och 2.100 meter. Förhoppningsvis blir det start i Elitloppet för hans del nästa år, avslutar Jerry Riordan.

Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: Dussinet fullt för Nurmos

Tolv hästar – fördelade på alla sju avdelningar.
Det kan bli mycket Timo Nurmos under Solvallas V75-tävlingar under lördagen.
– Jag tycker att jag har många bra chanser.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Solvallatränaren Timo Nurmos har en späckad lördag på Solvalla, där det väntar rikstotofinaler och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst i morgon. Hela tolv hästar från finländarens stall kommer ut inom V75 och på förhand sitter han på en hel del segerkandidater.

I tv-sändningen av V65 Direkt under fredagslunchen tyckte Nurmos till om sina starthästar:

Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund

V75-1 – Stoeliten, final:
Hevin Boko finslipade formen i sista jobbet på bra sätt och det blir spännande att se hur loppet blir. Startspåret är det bästa för henne och distansen är bra. Hon möter bra hästar, men hon är bra själv också. Hevin har haft en fin höst och jag hoppas att formen håller i sig. Kusken trodde att hon hade vunnit om hon inte galopperat i Eskilstuna. Hon snubblade till 500 kvar och var påverkad av något, hon brukar inte galoppera i där. Eventuellt blir det ”googles-huvudlag” den här gången. Det har vi testat hemma och det funkade fint.

V75-2 – klass II, final:
One Of A Kind och Prime Lini är båda fina hästar under utveckling och står bra inne i klassen. Att de fått sämsta spåren minskar förstås möjligheterna, men hästarna är fina och tränar på bra. Det blir dock svårt att vinna. Prime Lini får gå med rycktussar för första gången och jag har testat det hemma med bra effekt.

V75-3 – bronsdivisionen, final:
Global Winner har toppspår och bättre form än raden. Han hade ett tufft 3.000-meterslopp i benen i senaste starten och det var bara en vecka emellan. Nu är det två veckor mellan loppet och det passar bra. Han känns bra i träning.
Cab Lane vann på bra sätt förra veckan och har tränat normalt i veckan. Det är inga konstigheter med honom, vi kör samma utrustning och balans. Det är en av våra bästa chanser på lördag, han har bra spår och fin form.

V75-4 – Diamantstoet, final:
Chicharita väldigt fin häst under utveckling och vann på väldigt bra sätt senast i Eskilstuna med krafter kvar. Tyvärr är fjärdespår lite knepigt, det han hänt något runtomkring när hon galopperat, hon är inte osäker, men hoppas hon klarar det. Hon har tränat väldigt bra och tävlar exakt som senast.
Dixie Brick tränar också väldigt bra och man får inte glömma henne. Hon hade krafter kvar senast, då hon satt kvar när det attackerades och hade mycket krafter kvar.

Har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor

V75-5 – silverdivisionen, final:
Seismic Wave har tränat normalt och det är inga konstigheter. Vi kör med samma utrustning och balans som tidigare, så inga ändringar är planerade. Han är en av mina bästa hästar i stallet.
My Art Dream har varit fin i träning hela hösten, men har inte haft någon tur i loppen. Han är i bättre form än raden visar.

V75-6 – gulddivisionen, final:
Hachiko de Veluwe och Antonio Trot är båda väldigt fina hästar och i väldigt fin form. Det har de visat inte bara i lopp utan även i träning. Att möta så bra hästar med de här startspåren minskar möjligheterna att vinna. Hachiko har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor.

V75-7, klass I, final:
Västerbo Pokerface en fin häst som duger bra i klassen, men tyvärr har han bakspår då han kan öppna bra. Han får smyga med och försöka ta dem till slut. Eventuellt blir det urryckade för första gången och någon form av stängt huvudlag.

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Doping, doping, doping…

Det franska travförbundet rapporterar om en lång rad med dopingärenden och fråntagna placeringar i den senaste bullentinen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske

Bland annat handlar det om olika slags steroider och 15 hästar har fastnat vid totalt 41 tillfällen. Hästarna det handlar om är:

Namn (antal) – tränare

 • Celeste de Sage (5) – Cédrick Paris
 • Diva de Brion (5) – Nils Pacha
 • Ermine d’Occagnes (2) – Jean-Lois Colombier
 • Favorite Didan (5) – Christian Haret
 • Fierte de Brion (1) – Loïc Désiré Abrivard
 • Fiorano Poterie (1) – Laurent Lamaziere
 • Giant Victory (6) – Simon Laloum
 • Go On Boy (1) – Romain Dreux
 • Great Quality (1) – Etienne Dubois
 • Have A Life (2) – Philippe Moulin
 • Haya Gama (7) – Marc Sassiers
 • Helios du Trufier (1) – Jean Gueriel
 • Honesty (1) – Etienne Dubois
 • Hotgirl Bourbon (1) – Sebastian Guarato
 • Impulse Lady (2) – Philippe Moulin

Här kan Ni läsa den senaste bullentinen från franska travförbundet!