Fokustema
Survivor
Läs senare

Premiäromgång utan överlevare

I lördags var det premiär på Meadowlands för ”Survivor” – spelet där det det gäller att hitta vinnaren i de tio första loppen under dagen.
Av
Ola Lernå
I lördags var det premiär för spelformen Survivor på Meadowlands.
Foto stalltz.se
I lördags var det premiär för spelformen Survivor på Meadowlands. Foto stalltz.se

Och premiären gick…sådär. 11.600 dollar omsattes på Survivor (vilket är en femtedel av till exempel Pick 3 eller Pick 4 samma kväll, trots att man garanterade 10.000 dollar till en ensam vinnare).
Survivor handlar om att bli ensam kvar – lopp för lopp – och man behöver alltså inte ha samtliga tio vinnare, om du hakat av övriga spelare tidigare.
Radpriset är 0,20 dollar och i premiäromgången i lördags blev det jobbigt för spelarna. 19-oddsaren Thrillonthebeach, tvåoddsaren Southwind Hydro och 23-oddsaren Girl Talk inledde – sedan var det roliga slut för ”Survivor-spelarna”. När Lyons Snyder avgjorde för Marcus Miller till fem gånger slantarna var samtliga spelare borta.
33 spelare med de tre första loppen rätt fick 298 dollar vardera. Nästa tävlingsdag på Meadowlands – och nästa omgång för Survivor – är på lördag.

Fokustema
ATG
Läs senare

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

Branschföreningen för onlinespel anmäler ATG till Konkurrensverket. Klagomålet gäller missbruk av dominerande ställning.
Av
Lars G Dahlgren
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Fakta

BOS

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) samlar 21 spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden. Medlemsbolagen verkar inom den spelsektor som rör spel om pengar, till exempel kasinon och vadslagning. Samtliga medlemmar har licens utfärdad av någon av Europeiska Unionens medlemsstaters spelmyndigheter.

Expandera

BOS, som har bland annat Kindred (Unibet), Betsson och Bet365 som medlemmar, yrkar att ATG:s spelpooler (såsom V75) ska öppnas ”på lika, konkurrensneutrala och icke-diskriminerande villkor i förhållande till ATG:s nordiska samarbetspartners”.

Branschföreningen motiverar klagomålet med att ATG missbrukar sin i det närmaste monopolställning ”genom att behandla handelspartners olika”.

I anmälan skrivs:

”Internationella samarbetspartners såsom Norsk Rikstoto, Danske Spil, Bet 25, Paris Mutuel Urbain (PMU), med flera, tillåts spela in i ATG:s spelpooler (till exempel V75). Däremot nekas aktörer såsom Kindred och Betsson och deras kunder i Sverige men även i andra länder från att göra exakt detsamma. Att vissa aktörer på spelmarknaden tillåts ingå avtal med dominanten medan andra nekas samma möjlighet utgör den yttersta formen av diskriminering.”

BOS begär att Konkurrensverket ska handlägga detta ärende skyndsamt:

”Eftersom situationen på den nyligen konkurrensutsatta marknaden är extra känslig är det ett starkt önskemål från BOS om att Konkurrensverket agerar snabbt i sin utredning och BOS yrkar att Konkurrensverket ålägger ATG att justera sitt konkurrensbegränsande agerande på marknaden så snart som möjligt.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Mamba på hugget

Anette Lorentzons Black Mamba Ås är det snabbaste svenskfödda treåriga stoet genom tiderna. Nu är hon fyra år gammal och igår tog hon sin andra seger för säsongen på Harrah's Philadelphia i Chester.
Av
Claes Freidenvall
Anette Lorentzon och Black Mamba Ås – Sveriges snabbaste treåriga sto genom tiderna. Foto Jeannie Karlsson
Anette Lorentzon och Black Mamba Ås – Sveriges snabbaste treåriga sto genom tiderna. Foto Jeannie Karlsson

Från spets slog Black Mamba Ås (e. Lionhunter-Happy Year) till med 1.10,9/1.609 meter för Tim Tetrick och stoet vann med en längd. Hon ägs av sin uppfödare ACL Stuteri och belöningen uppgick till 7.250 dollar.

Ifjol hade Black Mamba Ås ett starkt år och förutom att hon vann på 1.10,2/1.609 meter på 1.400-metersbanan Hoosier Park den 22 augusti – och blev det snabbaste svenska stoet genom tiderna – så sprang hon in 130.090 dollar.

Totalt har karriären inbringat drygt 240.000 dollar och på 37 starter har Black Mamba Ås vunnit nio lopp, varit två- och trea vid sex tillfällen. Största triumfen ifjol togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($85.000).

Black Mamba Ås är undan fransyskan Happy Year (e. Passionnant), 1.16,8m/225.414 kr, som tidigare bland annat har lämnat Credit Ås (e. Credit Winner), 1.12,5ak*/467.529 kr.

Årsdebut av Hambo-vinnare

Hambletonian-vinnaren Pinkman (e. Explosive Matter), 1.08,0/$2.882.859, har hunnit bli sju år gammal och valacken är fortfarande i tävlingsselen. I natt årsdebuterar han för sin nye tränare Per Engblom i ett lopp med 15.000 dollar till vinnaren på Meadowlands.

Pinkman. Foto Simon Hagen/stalltz.se

Yannick Gingras är uppsatt som kusk och det var också han som skötte tömmarna när Pinkman kvalvann på Meadowlands den 30 mars på 1.11,1/1.609 meter efter snabba 1.07,6 sista quartern.

– Den gamle mannen gör det bra. Vintern har varit fin för honom, faktiskt bättre än de senaste åren. Pinkman har inte missat ett enda träningspass, han har fått vara frisk och kvalade starkt, säger Per Engblom till amerikanska travförbundets hemsida ustrotting.com.

Startlista:

Preferred Handicap ($30.000)
1.609 meter, autostart.

  1. Golden Son-Marcus Miller
  2. Ataboy Hanover-Dexter Dunn
  3. Rubber Duck (L)-Joe Bongiorno
  4. Cast Me Out-Jimmy Whittemore
  5. Tyson (L)-David Miller
  6. Pinkman (L)-Yannick Gingras
  7. Sutton (L)-Andy Miller
  8. Melady’s Monet-Andrew McCarthy

Apropå Meadowlands så har banan öppnat upp årets säsong starkt spelmässigt. Omsättningen har gått upp med 28 procent under det första kvartalet jämfört med samma tidsperiod ifjol, eller från 56.969.899 till 73.429.590 dollar. Banspelet har stigit med 15 procent, medan ökningen på spelet som kommer ”utifrån” har ökat med 30 procent.

Nuncio-bror i topp

Nuncios lillebror Exarch (e. Cantab Hall-Nicole Isabelle) slog till på Yonkers Raceway i natt och den fyraårige valacken kördes till seger av George Brennan.

Exarch.

Från spets gick han undan med 2,5 längder över upploppet och landade på 1.13,1. Förstapriset uppgick till 13.000 dollar. Segern var den åttonde i karriären på 30 starter. Drygt 150.000 dollar har Exarch sprungit in och som ettåring kostade han 75.000 dollar i Harrisburg.

Fokustema
V75
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V75: Finsk expert om pållar från öster

Boden formligen invaderas av finska gäster under söndagens V75-omgång och vi bad vår finske kollega och samarbetspartner Riku Niitynen ge sin syn om några av de intressantaste finska gästerna.
Av
Ola Lernå

Han valde att ordna dem efter uppskattad segerchans.

6 Aging Well (V75-4)

Med tanke på fjolårets prestationer är han en potentiell stjärna. I fjolårets sista start vann hästen med halva upploppet på en riktigt tung bana. Under uppehållet har fyraåringen bytt stall, men de åker inte från Nord-Karelen till Boden utan att vara i ordning. Han är snabb ut, har passande spår och kusk. Aging Well är nästan skyldig att vinna!

9 Cash No Limit (V75-7)

Hästen sprang finskt rekord som fyraåring, 1.12,4am, i Oulu, som inte någon av våra snabbaste banor. I comebacken fick han bara stryk av en tuff konkurrent som gick i ledningen och han är väl förberedd inför den här uppgiften. Cash No Limit duger i högre klass än detta och har bra chans trots bakspår. Ett starkt spikförslag.

13 Hard To Trick och 4 Amanda Rose (V75-2)

Hard to Trick har gått bra varje gång på sistone och avslutade vasst från omöjligt läge senast. Hästen är kraftigt kuskförstärkt och känns kul streckmässigt.
Segermaskinen Amanda Rose ska vara bättre med lopp i kroppen och lättas i balansen. Det är ett rejält sto som kan göra grovjobbet själv.

4 Lucky Cloud och Enter Maywheather (V75-6)

Båda hästarna ska passas. Lucky Cloud är en rejäl häst som fick gå flera speeder senast. Enter Maywheather har inte haft något tur och borde ha haft någon seger på sistone. Han uppträder  förbättrat och är inte borta.

Riku Niittynen är travsportjournalist sedan 1980-talet, hästägare och uppfödare. Spel- och utlandsexpert för finsk trav-tv.