Fokustema
Survivor
Läs senare

Premiäromgång utan överlevare

I lördags var det premiär på Meadowlands för ”Survivor” – spelet där det det gäller att hitta vinnaren i de tio första loppen under dagen.
Av
Ola Lernå
I lördags var det premiär för spelformen Survivor på Meadowlands.
Foto stalltz.se
I lördags var det premiär för spelformen Survivor på Meadowlands. Foto stalltz.se

Och premiären gick…sådär. 11.600 dollar omsattes på Survivor (vilket är en femtedel av till exempel Pick 3 eller Pick 4 samma kväll, trots att man garanterade 10.000 dollar till en ensam vinnare).
Survivor handlar om att bli ensam kvar – lopp för lopp – och man behöver alltså inte ha samtliga tio vinnare, om du hakat av övriga spelare tidigare.
Radpriset är 0,20 dollar och i premiäromgången i lördags blev det jobbigt för spelarna. 19-oddsaren Thrillonthebeach, tvåoddsaren Southwind Hydro och 23-oddsaren Girl Talk inledde – sedan var det roliga slut för ”Survivor-spelarna”. När Lyons Snyder avgjorde för Marcus Miller till fem gånger slantarna var samtliga spelare borta.
33 spelare med de tre första loppen rätt fick 298 dollar vardera. Nästa tävlingsdag på Meadowlands – och nästa omgång för Survivor – är på lördag.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Lasix förbjuds på tvååringar

Lasix börjar bli allt mer ifrågasatt i USA och nu har också ledningen för Meadowlands klivit in i debatten. Sulkysport har tidigare i år skrivit om 22 dödsfall på Santa Anita Park, vilket bland annat har inneburit förbud mot användning av lasix på tävlingsdagen i staten Kalifornia.
Av
Claes Freidenvall

Meadowlands ägare Jeff Gural är en av få som gått i frontlinjen för en renare sulkysport i USA, inte alltid med konventionella metoder utan mer lite av ”elefanten i en porslinsbutik”.

Lasix.

Debatten om användandet av lasix har blivit allt mer högljudd på andra sidan Atlanten. Nu lägger Meadowlands fram ett eget förslag och där föreslås att ingen tvåårig sulkyhäst, såväl travare som passgångare, ska få använda lasix på tävlingsdagen från och med 2020.

Dessutom – det här ska ske från 2021 – ska passgångarnas största lopp för treåringar – Meadowlands Pace – också bli lasixfritt, vilket travarnas Hambletonian Stakes varit under hela löpningens livstid.

Förvisso är detta små steg, men steg i rätt riktning.

Fokustema
USA-kval
Läs senare

Utblick: Obesegrad i kvallopp

Ifjol var Gimpanzee (e. Chapter Seven) obesegrad i nio starter och vann bland annat Breeders Crown.
Marcus Melanders treåring närmar sig årsdebut och var idag ute i fartfyllt kval.
Av
Ola Lernå
Gimpanzee kvalade idag på Meadowlands där treåringen ställdes mot ett sjuårigt världsrekordsto. Foto Jeannie Karlsson
Gimpanzee kvalade idag på Meadowlands där treåringen ställdes mot ett sjuårigt världsrekordsto. Foto Jeannie Karlsson

Fem hästar var med i kvalet på The Meadowlands, men kvalet var av ”Hamboklass” kryddat med världsrekordstoet, sjuåriga Hannelore Hanover (e. Swan For All).
Stall Courant (Anders Ström) och SRF Stable (Lennart Ågren)-ägde Gimpanzee tog ledningen för Brian Sears medan svenskfödde Green Manalishi galopperade i ledarryggen efter 400. Samma öde drabbade fjolårets vinnare av Peter Haughton Memorial, Dont Let’Em, efter 800 meter. Gimpanzee höll 1.11,5-tempo första 800 i ledningen medan Hannelore Hanover var uppe som tredjehäst. Hon veks ut vid det långa upploppets början och passerade mållinjen samtidigt som ledaren, men målfotot visade fördel Hannelore Hanover på 1.10,2a/1.609 meter.
Tredje felfria hästen i kvalet, fjolårets Matron-vinnare Super Schissel (e. Uncle Peter) följde med jättefint som trea.

Kvar i kulltoppen

Lennart Ågrens Beautiful Sin (e. Muscle Hill) har bytt från Jimmy Takter till Per Engblom och visade att hon även som treåring kommer tillhöra kulltoppen. Ifjol var hon tvåa i Jim Doherty Memorial (Merrie Annabelle) och hon såg strålande ut i kvalet för Tim Tetrick. Han satte fart 500 kvar från fjärde invändigt, susade förbi ledande Gerry (e. Muscle Hill) på 100 meter och höll säkert ifrån sig densamme sista biten på 1.11,8 via 1.07,5 sista 400! Gerry var en halv längd efter i mål och plusbetyg delas även ut till Marcus Melanders häst som ifjol var fyra i Peter Haughton Memorial.

Fokustema
Mulitjackpot
Läs senare

ATG bygger storpott

Från Elitloppet och över hela sommaren kommer ATG norpa jackpotpengar från V75 för att bygga en jättepott i slutet av augusti.
Av
Pär Gustafsson
ATG ska bygga en jättepott i slutet av somaren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
ATG ska bygga en jättepott i slutet av somaren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Peridoen från den 25 maj till den 10 augusti sätter ATG undan 20 procent på alla jackpotar på V75 för att tillföra beloppet till sjurättspotten den 24 augusti, det vill säga Sundsvall Open Trot-omgången på Bergsåker. Från den 11 augusti kommer alla jackpotmiljoner gå till den 24 augusti.

Den senaste ”mulitjackpoten” var 21 april i år. Då uppgick omsättningen till 89.704.330 kronor och sju rätt betalande 241.618 kronor. När Bergsåker körde sina tävlingar 25 augusti 2018 med mulitjackpot nådde omsättningen 121.440.624 kronor och sju rätt gav 80.996 riksdaler.

Spelformer och avdrag

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ